هشدار نسبت به سرویسدهی قهوهخانهها به «دبیرستانیها»
یک کارشناس درمان و حمایتهای اجتماعی شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران درباره کاهش سن اعتیاد، گفت: اگر به یکی از قهوهخانههای شهر مراجعه کنید، خواهید دید افراد کمتر از ۱۸ سال نیز در آنجا حضور دارند. متاسفانه شاهد هستیم بچههای کوچکتر از جمله دبیرستانیها از قلیان استفاده میکنند و قهوهخانهدار نیز به آنها سرویس میدهد. دکتر فرهاد بهزادی با اذعان به اینکه در ضمیر ناخودآگاه برخی خانوادهها مصرف قلیان نهادینه شده است، اظهار کرد: خانوادهها قلیان را میشناسند و این سبب میشود قبح آن شکسته شود. خانوادهها به دلیل آنکه گمان میکنند مصرف قلیان ضرر زیادی ندارد، در مصرف آن سختگیری نمیکنند و به همین جهت گاها شاهد هستیم خانوادهها برای تفریحات خود قلیان را همراه دارند. همین قبح شکنی باعث شیوع مصرف قلیان در بین خانوادهها شده است. او با تاکید بر اینکه باید برای جلوگیری از مصرف برخی دخانیات جایگزین مناسب برای جوانان داشته باشیم، بیان کرد: در مقطعی برای جلوگیری از مصرف قلیان تصمیماتی مبنی بر جلوگیری از سرو قلیان در قهوهخانهها اتخاذ کردند که در نهایت فقط افراد ۱۸ سال به بالا امکان مصرف قلیان داشته و کوچکتر از آنها اجازه مصرف نداشته باشند.
جوانانی که دوستان خود را در حال دود کردن قلیان میبینند
کارشناس درمان و حمایتهای اجتماعی شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان تهران کاهش آسیب را قدم نخست دانست و گفت: جوان و نوجوانی که برای دور زدن به بیرون مراجعه میکند نخستین جایی که مشاهده میکند قهوهخانهای در محل است که همه دوستان او در حال دود کردن قلیان هستند و ظاهرا ساعت خوشی را در دورهمی دارند. نکته دیگر این است که هزینه مصرف قلیان بسیار پایین است و در حقیقت همه شرایط برای جذب و مصرف قلیان برای جوانان وجود دارد. بهزادی با اشاره به سابقه مصرف قلیان در کشور، از تاریخچه طولانی استفاده از آن گفت و بیان کرد: مصرف قلیان به چند صد سال قبل باز میگردد و افراد عادی و خانوادهها و حتی تحصیلکردهها نیز آن را مصرف میکردند. در تاریخ سابقه صدور فتوا برای جلوگیری از مصرف قلیان را هم داریم.
۷۰ درصد معتادان قبل از ۱۸ سالگی مصرف الکل ، سیگار و قلیان داشتهاند
داریوش تقیزاده کارشناس مسوول برنامه اعتیاد سازمان بهزیستی استان تهران نیز در این گفتوگوی رادیویی با اشاره به برخی از آمارهای گرایش به اعتیاد اظهار کرد: ۷۰ درصد افرادی که معتاد شدهاند اقرار میکنند که قبل از ۱۸ سالگی مصرف الکل و سیگار و همچنین قلیان داشتهاند؛ بنابراین مصرف این مواد میتواند کلید ورود به اعتیاد باشد.
برخی فکر میکنند سیگار و قلیان اعتیادآور نیست
این کارشناس مسوول برنامه اعتیاد سازمان بهزیستی استان تهران با تصریح بر اینکه یکی از عمدهترین مشکلات در سواد سلامت این است که مردم اطلاعات و باورهای غلطی در خصوص سیگار و قلیان دارند، گفت: برخی فکر میکنند سیگار یا قلیان اعتیادآور نیست یا برخی چنین باور دارند که قلیان آثار زیانبار ندارد. او با بیان اینکه خانوادهها به دلیل عدم اطلاع کافی و نظارت کامل بر فرزندان خود شاهد درگیر شدن فرزندانشان با مواد مخدر و اعتیاد هستند، اظهار کرد: متاسفانه باید بگوییم دانش فرزند پروری بخش زیادی از خانوادهها اندک است. خانواده تازه بعد از اینکه فرزندشان به سن ۱۸ سالگی رسید میخواهند نظارت ایجاد کنند در حالی که تربیت یک فرآیند است و باید از دوران کودکی دانش سلامت را داشته باشیم. کارشناس مسوول برنامه اعتیاد سازمان بهزیستی استان تهران با اشاره به اینکه برخی از عوارض اعتیاد طولانی مدت است در عین حال بیان کرد: بعضی از عوارض نیز به صورت آنی رخ میدهد؛ به عنوان مثال در مصرف سیگار و قلیان هزینه و زمان زیادی صرف میشود.
هشدار درباره همراهی برخی خانوادهها با فرزندان در مصرف قلیان
او به برخی باورهای غلط و عجیب در خانوادهها اشاره کرد و افزود: بعضی از خانوادهها فرزندان خود را در مصرف قلیان همراهی میکنند زیرا پدر یا مادر گمان میکنند چون در کنار فرزند خود قرار دارند، هم مصرف او را کنترل میکنند و هم اینکه فرزندشان با غریبه اقدام به مصرف نمیکند. این کار در حقیقت شکستن قبح خانواده است. نتیجه این میشود که فرزند مصرف دخانیات را ایراد نمیداند. تقیزاده با ابراز تاسف از اینکه سیگار و قلیان کشیدن برای برخی افراد تبدیل به یک نوع پرستیژ اجتماعی شده است، اظهار کرد: اگر به صورت ریشهای به این موضوع نگاه کنیم، این مساله ناشی از عزت نفس پایین افراد است. چون یک جوان عزت نفس پایینی دارد و علاقه دارد که در جمع دوستان خود پذیرفته شود، با آنها هماهنگ میشود. او با تاکید بر اینکه باید عزت نفس را در فرزندان خود افزایش دهیم عنوان کرد: آموزش مهارتهای زندگی مانند خودآگاهی، جرات و شجاعت، افزایش اعتماد به نفس و بالا بردن توان تصمیمگیری را در آموزشها قرار دهیم. در حقیقت خانوادهها در کنار کلاس زبان و ورزشی که برای فرزندان خود قرار میدهند، بخشی از کار و زمان خود را به افزایش مهارتهای اجتماعی و دانش سلامت اختصاص دهند.