۸۰ درصد تسهیلات بانکهای خصوصی را ۲۰ ابربدهکار بانکی اخذ کردهاند
گروه بانک و بیمه |
قائممقام سازمان بازرسی کل کشور با تاکید بر لزوم ورود معاونت اقتصادی این سازمان به معوقات بانکی بانکهای خصوصی گفت که ۸۰ درصد تسهیلات را ۲۰ ابربدهکار بانکی، اخذ کردهاند؛ از این رو ضرورت دارد که مشخص شود آیا پرداخت تسهیلات و اخذ وثیقه از این افراد به درستی انجام شده یا خیر.
در جلسهای که با حضور رییس سازمان بازرسی، قائممقام و معاون اقتصادی و بازرسان این سازمان برگزار شد، ذبیحالله خداییان بر لزوم ورود معاونت اقتصادی سازمان بازرسی به موضوعات کلان بانکها تاکید کرد و خطاب به بازرسان گفت: شما علاوه بر اینکه حوزه وسیع و تاثیرگذاری را در جامعه بر عهده دارید از اختیارات کامل برای نظارت و بازرسی برخوردارید و نمیتوانید بگویید اختیار نداشتهام. بر این اساس ضرورت دارد که به موضوعات کلان بانکها ورود داشته باشید.
وی در این نشست با بیان اینکه مشکلات بانکها کم نیست به این نکته نیز اشاره کرد که کشف فسادهای بانکی به دلیل سروکار داشتن با پول سخت و دشوار نیست. رییس سازمان بازرسی کل کشور در ادامه با تقدیر و تشکر از معاونت اقتصادی، سربازرس و تمامی همکاران این معاونت خطاب به افراد حاضر در این نشست گفت: بدون شک زحماتی که شما میکشید نزد خداوند محفوظ و اجرش با خداست، زیرا با خلوص نیت خودتان را به دردسر انداختهاید تا برای احقاق حق و اجرای عدالت به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران کمک کنید.
خداییان ادامه داد: ما باید خودمان قاضی عملکردمان باشیم و باید ببینیم چه نمرهای به خودمان میدهیم اگر خوب عمل کنیم و در کارهایمان نیز اخلاص داشته باشیم، حتی اگر کسانی بخواهند علیه ما جوسازی کنند، خداوند متعال آبروی ما را حفظ و به عزت ما میبخشد.عضو شورای عالی قوه قضاییه به تعدد بانکها نیز اشاره کرد و گفت: با توجه به این موضوع برای کشف انحرافات حوزه بانک و بانکداری باید به سراغ مسائل اصلی رفت نه اینکه با مسائل جزئی خودمان را سرگرم کنیم. وی همچنین از معاونت اقتصادی سازمان بازرسی خواست به جای پرداختن به ۳۰ موضوع جزئی، چند مساله مهم و اساسی بانکها را مشخص کند و در سال جاری فقط بر روی این مسائل کلان متمرکز باشد.
رییس سازمان بازرسی کل کشور یکی از مشکلات نظام بانکی را بنگاهداری عنوان کرد و از بازرسان خواست بر این موضوع تمرکز کرده و موضوع بنگاهداری بانکها که آنها را از هدف اصلی خود باز میدارد بررسی و با هرگونه سوءجریان در این خصوص برخورد شود.
یکی دیگر از موضوعات مورد تاکید وی این بود که بررسی شود آیا بانک مرکزی به وظایف خود در راستای اجرای قانون ششم توسعه عمل کرده و این را هم متذکر شد که نیازی نیست پرداخت وامهای قرض الحسنه ۱۵ میلیونی بررسی شود. به جای این موضوعات، وضعیت پرداخت تسهیلات به ابربدهکاران بانکی را بررسی کنید و ببیند که آیا سوء جریاناتی بوده است یا خیر؟
خداییان با تاکید بر اینکه برخی از اقدامات بانکها باعث وارد شدن خدشه به اقتصاد کشور شده است، گفت: چه دلیلی دارد که بانکها در خرید زمین، ساخت و ساز برج و... فعالیت داشته باشند؟
وی متذکر شد: اگر به صورت ریشهای با برخی از انحرافات برخورد و مقصرین شناسایی و به مراجع قضایی معرفی شوند، دیگران از ارتکاب آن اعمال مغایر قانون خودداری خواهند کرد.رییس سازمان بازرسی کل کشور همچنین بر لزوم شناسایی افراد توانمند و با تجربه حوزه بانکی که بازنشست شدهاند برای قرار گرفتن در کنار بازرسان اقتصادی تاکید کرد و گفت که میتوان با استفاده از ظرفیتهای افراد مسلط بانک و بانکداری سوءجریانات را کشف کرد.
لزوم ورود معاونت اقتصادی سازمان بازرسی به معوقات بانکی بانکهای خصوصی
احمد رحمانیان قائممقام سازمان بازرسی کل کشور نیز در جریان این نشست از بازرسان معاونت اقتصادی خواست که در سال جاری به موضوع عدم حمایت بانکها از واحدهای تولیدی نیز ورود کنند و تاکید کرد اکثر واحدهای تولیدی نسبت به سیستم بانکی نگرانیهایی دارند که اقدامات برخی از بانکها در نحوه بازپسگیری تسهیلات منجر به تعطیلی واحدها میشود.وی لزوم ورود معاونت اقتصادی سازمان بازرسی به معوقات بانکی بانکهای خصوصی را نیز مورد تاکید قرار داد و گفت که ۸۰ درصد تسهیلات را ۲۰ نفر ابربدهکار بانکی، اخذ کردهاند؛ از این رو ضرورت دارد به این مساله ورود کنید که مشخص شود آیا پرداخت تسهیلات و اخذ وثیقه از این افراد به درستی انجام شده یا خیر.ورود به بدهیهای مالیاتی بانکها، پیگیری نظارت الکترونیکی، تدوین برنامهای سراسری برای ورود به مسائل کلان بانکی از دیگر موضوعاتی بود که قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور بر ضرورت توجه به آنها تاکید کرد.در جریان این نشست برخی از بازرسان معاونت اقتصادی به تشریح پروندههای مهم این معاونت پرداختند.
از سوی دیگر، سید عباس حسینی معاون وزیر اقتصاد درباره آخرین وضعیت ابربدهکاران بانکی گفت: طبق آخرین آمار دریافتی از بانکها برخی از بدهکارانی که اسامی آنها منتشر شده، برای مذاکره با بانکها وارد عمل شدهاند که مبلغ بدهی آنها بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است و بعداز مذاکره با بانک و تعیین تکلیف نهایی مبالغ تسویه شده اعلام خواهد شد.
طبق بند د تبصره ۱۶ قانون بودجه سال جاری، بانک مرکزی فهرست تسهیلات و تعهدات کلان و مرتبط کلیه بانکها را منتشر کرده که برخی از اطلاعات بانکها منتشر نشده است که باید پیگیری لازم از بانک مرکزی انجام شود.وزارت اقتصاد هم در راهبرد ابلاغی به بانکها موسسات اعتباری را مکلف کرده تا فهرست بدهکارانی که مانده بدهی آنها (اعم از اصل، سود و وجه التزام) بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان است و در طبقه مشکوک الوصول قرار دارد را به تفکیک نام تسهیلاتگیرنده، شناسه ملی، نام گروه، مبلغ اصل، مبلغ سود، مبلغ وجه التزام، نرخ سود، دوره بازپرداخت (ماهانه)، دوره تنفس (ماهانه)، نوع و ارزش وثایق اخذشده را بر تارنمای خود منتشر کنند.
تکمیل فهرست ابربدهکاران تا پایان سال
این اطلاعات باید بهصورت کامل در دسترس عموم قرار گرفته و بهصورت فصلی نیز بهروزرسانی شود که انتظار داریم حداکثر تا پایان سال فهرست نهایی شود.
وی درباره اقدامات انجام شده برای وصول مطالبات از بدهکاران معرفی شده، گفت: اقدامات مختلفی در این خصوص انجام شده است؛ برای نمونه میتوان به دعاوی حقوقی و قضایی علیه بدهکار بدحساب، مطرح شدن موضوعات در کمیته فرادستگاهی در بانک مرکزی، تشکیل دادگاه برای برخی از بدهکاران بدحساب اشاره کرد. معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد بیان کرد که طبق آخرین آمار دریافتی از بانکها برخی از بدهکارانی که اسامی آنها منتشر شده برای مذاکره با بانکها وارد عمل شدهاند که مبلغ بدهی آنها بیش از ۵۰۰ میلیارد تومان است و بعد از مذاکره با بانک و تعیین تکلیف نهایی مبالغ تسویه شده اعلام خواهد شد.
اعلام برنامهها برای کاهش معوقات بانکی
طبق راهبردهای ابلاغی وزارت اقتصاد، موسسه اعتباری مکلف شده است تا برنامه عملیاتی ۳ ساله وصول مطالبات غیر جاری خود، به تفکیک نوع، زمانبندی و نحوه وصول را حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ این راهبرد، به وزارت تسلیم و طبق برنامه مذکور نسبت به وصول مطالبات غیر جاری اقدام کند، بهطوریکه نسبت مانده مطالبات غیر جاری به مانده تسهیلات اعطایی (NPL) به صورت پلکانی کاهش یابد. وی با بیان اینکه کاهش مطالبات غیرجاری ریشه در رفع ایجاد آن دارد و صرف اقدامات تنبیهی نمیتواند مفید باشد، نسبت مطالبات غیرجاری در شبکه بانکی را حدود ۶ الی ۷ درصد اعلام کرد.پس از اینکه انتشار اسامی بدهکاران بزرگ ۱۱ بانک دولتی با واکنشها و انتقاداتی مبنی بر عدم انتشار اسامی ابربدهکاران بانکهای خصوصی، کامل منتشر نشدن اسامی و نحوه انتشار مستقیم اسامی توسط بانکها مواجه شد؛ بانک مرکزی در اواخر فروردینماه آمار مقدماتی تسهیلات و تعهدات کلان (از بانکهایی که تاکنون دریافت شده) در پایان اسفند ماه سال ۱۴۰۰ را منتشر کرد.البته، به این لیست منتشر شده نیز انتقادات پیشین همچنان وارد است زیرا این فهرست فقط شامل اطلاعات بدهکاران ۱۴ بانک خصوصی و دولتی است که براساس اعلام بانک مرکزی قرار است به تدریج همزمان با دریافت اطلاعات از سایر بانکها جدول مربوطه تکمیل شود.