رویداد
معاون اول رئیسجمهور در دیدار معاون نخستوزیر روسیه
توسعه مناسبات با مسکو سیاست راهبردی است
دکتر محمد مخبر عصر امروز (چهارشنبه) در دیدار «الکساندر نواک»، معاون نخستوزیر روسیه و رییس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی دو کشور بر ضرورت تعیین هدفگذاری برای توسعه روابط فیمابین تاکید کرد و از کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و روسیه خواست با جدیت برای تحقق این هدفگذاری تلاش کنند.
وی ارتقای سطح روابط میان ایران و روسیه را نیازمند فراهم شدن بسترهای لازم برای گسترش همکاریهای فیمابین دانست و افزود: ظرفیتها و زمینههای همکاری متعددی میان دو کشور وجود دارد که اگر بتوانیم این ظرفیتها را فعال کنیم، شاهد جهش و تحول جدی در روابط دو کشور خواهیم بود.
دکتر مخبر با اشاره به اینکه سطح روابط تجاری ایران و روسیه در مقایسه با سطح روابط سیاسی دو کشور ناچیز است، تصریح کرد: در ایران ارادهای جدی برای توسعه روابط تجاری با روسیه وجود دارد و اگر مسکو نیز در این زمینه مصمم باشد، شاهد رشد و تحول جدی در مناسبات اقتصادی و تجاری فیمابین خواهیم بود.
معاون اول رییسجمهور حمل و نقل و ترانزیت را از جمله زمینههای همکاری مشترک میان ایران و روسیه برشمرد و گفت: حمل و نقل از مولفههای جدی در توسعه روابط است و ایران آمادگی دارد سطح همکاریهای خود را با روسیه در این زمینه ارتقا دهد.
دکتر مخبر همچنین با اشاره به همکاریهای دو کشور در زمینههای مختلف از جمله نفت و گاز خاطرنشان کرد: خوشبختانه موانع پیش روی سرمایهگذاریهای مشترک میان دو کشور برطرف شده و ملاقات اخیر روسای جمهوری دو کشور بسترهای لازم را برای توسعه همکاریها مهیا کرده است. وی مسائل بانکی را از موانع پیش روی توسعه همکاریهای دو کشور برشمرد و بر لزوم تلاش در جهت رفع این موانع و حتیالمقدور استفاده از ارز ملی دو طرف در مبادلات تجاری تاکید کرد. الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه نیز در این دیدار از جمهوری اسلامی ایران به عنوان دوست دیرین و شریک مطمئن برای روسیه یاد کرد و گفت: مسکو همواره اهمیت فراوانی برای توسعه روابط با تهران قائل است. وی با بیان اینکه ایران و روسیه در بسیاری از مسائل از رویکرد و مواضع مشترک برخوردار هستند، مواضع جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات و موضوعات بینالملل را سنجیده ارزیابی کرد و از اراده جدی کشورش برای توسعه مناسبات با ایران خبر داد. معاون نخست وزیر روسیه با اشاره به افزایش تبادل هیاتهای سیاسی و تجاری میان دو کشور خاطرنشان کرد: در این سفر مذاکرات مثبت و سازندهای میان هیات روس و همتایان ایرانی انجام شد و زمینههای همکاری مشترک در بخشهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. وی از آمادگی روسیه برای استفاده از ارز ملی دو کشور در مبادلات تجاری فیمابین خبر داد و گفت: مسکو آمادگی دارد سرمایهگذاریهای خود را در ایران در بخشهای مختلف گسترش دهد. الکساندر نواک تکمیل کریدور حمل و نقل شمال-جنوب را لازمه توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی فیمابین دانست و با اشاره به امضای چهار سند میان دو کشور برای تکمیل زیرساختهای حمل و نقل افزود: جمهوری اسلامی ایران میتواند به هاب راهبردی حمل و نقل برای روسیه و منطقه تبدیل شود. وی همچنین ضمن تسلیت و ابراز همدردی به خاطر حادثه تلخ ریزش ساختمان در آبادان و جانباختن تعدادی از هموطنان ایرانی در این سانحه، برای آسیبدیدگان این حادثه آرزوی سلامتی کرد.
اصلاح سیاست ارز ترجیحی به نفع تولیدکننده و مصرفکننده است
محمد شبانی| کارشناس اقتصادی|
اصلاح یارانه کالاهای اساسی در بلندمدت به نفع مصرفکننده و تولیدکننده است و از قاچاق معکوس و فساد در کشور جلوگیری میکند. هدفمندسازی یارانهها یا کمکهای دولت به مردم در تمام دنیا مرسوم است، اما در روشهای اجرایی این موضوع اختلافنظر وجود دارد. در ادبیات اقتصاد دنیا روشهای اجرایی هدفمندسازی یارانهها اختلافنظر وجود دارد و اصلاح یارانه کالای اساسی به معنی حذف ارز اختصاصی نیست، بلکه به معنی رساندن یارانه به خود مردم و به افرادی است که نیازمند هستند. هدفمندسازی یارانهها برای نخستینبار در کشور ما در سال ۱۳۸۹ اجرایی شد و سپس شاهد بودیم که به دلیل تغییرات محیط اقتصادی، افزایش تورم و موارد دیگر، مبلغ ۴۵ هزار تومان پرداختی به خانوارها ارزش خود را از دست داد. درباره تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومان نیز باید توجه داشته باشیم که پس افزایش قیمت دلار در سال ۹۷ و مدیریت شرایط بازار ارز این سیاست اجرا شد، اما در شرایط موجود که جنگ اوکراین و روسیه و شیوع بیماری کرونا و مسائل دیگر موجب کمبود اقلام غذایی و افزایش قیمت آنها در دنیا شده است و دولت سیاست اصلاح یارانه کالاهای اساسی را انجام داد. اصلاح یارانه کالاهای اساسی اقدام درستی است و دولت نیز در حال حاضر تلاش میکند راههای مختلف همچون پرداخت یارانه نقدی ۴۰۰ و ۳۰۰ هزار تومان بهازای هر نفر را بررسی کند و در مرحله بعد کالابرگ الکترونیکی به افراد جامعه ارایه دهد. اصلاح یارانه کالاهای اساسی در بلندمدت به نفع مصرفکنندگان و تولیدکنندگان است و مانع قاچاق معکوس و فساد در کشور میشود. این موضوع در صنعت برق نیز مطرح بود و یکی از دلایل عدم بهبود شاخص بهرهوری در نیروگاههای برق این بود که دولت مانع از افزایش قیمت هر کیلووات برق شد. درآمد نیروگاهها بهشدت کاهش یافت و در نهایت موجب افت شاخصها شد. بررسیها نشان میدهد که اگر در آن دوره (سالهای گذشته) سالانه تنها پنج درصد افزایش قیمت برق داشتیم، امروز شاخصهای بهرهوری و سرمایهگذاری در صنعت برق بهبود مییافت و شاهد خاموشی نبودیم.