معاملات بورس کم رمق شد

۱۴۰۱/۰۳/۳۰ - ۰۰:۳۸:۱۸
کد خبر: ۱۹۰۰۷۶

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دومین روز کاری هفته یعنی یکشنبه، ۲۹ خردادماه با یک‌هزار و ۷۷۵ ‌واحد کاهش در ارتفاع یک ‌میلیون و ۵۴۵‌هزار واحدی قرار گرفت. معامله‌گران در این روز در دو بازار بورس و فرابورس بیش از ۹ میلیارد و ۴۷۱ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار را به ارزش ۶۲ هزار و ۷۷۷ میلیارد ریال معامله کردند.

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دیروز با یک هزار و ۷۷۵ واحد کاهش، در ارتفاع یک میلیون و ۵۴۵ هزار واحد ایستاد. شاخص هم‌وزن با ۱۷۸ واحد افزایش به ۴۲۵ هزار و ۳۶۰ واحد و شاخص قیمت با ۱۰۹ واحد رشد به ۲۶۰ هزار و ۴۶۲ واحد رسید. شاخص بازار اول، یک هزار و ۱۵۰ واحد و شاخص بازار دوم، چهار هزار و ۳۸ واحد کاهش را ثبت کردند.

روز اخیر در معاملات بورس تهران، بیش از ۶ میلیارد و ۳۵۰ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۷ هزار و ۷۰ میلیارد ریال معامله شد.

همچنین پتروشیمی مبین (مبین) با ۵۳۴ واحد، پتروشیمی پارس (پارس) با ۵۲۶ واحد، بانک ملت (وبملت) با ۴۴۷ واحد، سرمایه‌گذاری گروه توسعه ملی (وبانک) با ۲۰۵ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۱۶۴ واحد، فجر انرژی خلیج فارس (بفجر) با ۱۶۱ واحد و فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش (افق) با ۱۴۶ واحد با تاثیر مثبت بر شاخص بورس همراه شدند. در مقابل پتروشیمی نوری (نوری) با یک هزار و ۳۹۵ واحد، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (میدکو) با ۶۶۸ واحد، پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۴۲۹ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۴۰۲ واحد، ایران خودرو (خودرو) با ۳۰۳ واحد و پالایش نفت تهران (شتران) با ۲۹۹ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس داشتند. بر پایه این گزارش، دیروز نماد سیمان آبیک (سآبیک)، بانک ملت (وبملت)، پتروشیمی نوری (نوری)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، ایران خودرو (خودرو) و زامیاد (خزامیاد) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند. گروه بانک‌ها هم در معاملات روز یکشنبه صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۵۱۱ میلیون برگه سهم به ارزش پنج هزار و ۲۶۱ میلیارد ریال دادوستد شد.

   آخرین وضعیت شاخص فرابورس

شاخص فرابورس نیز روز یکشنبه بیش از ۱۴۶ واحد کاهش داشت و به ۲۰ هزار و ۹۶۳ واحد رسید. در این بازار سه میلیارد و ۱۲۱ میلیون برگه سهم و اوراق مالی به ارزش ۲۵ هزار و ۳۷۴ میلیارد ریال دادوستد شد، تعداد دفعات معاملات امروز فرابورس بیش از ۲۳۲ هزار و ۲۵۲ نوبت بود.

نمادهای تولید نیروی برق دماوند (دماوند)، گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی (سمگا)، زغال سنگ پرورده طبس (کزغال)، سیمان ساوه (ساوه)، نفت ایرانول (شرانل)، تولید برق عسلویه مپنا (بمپنا) و نیروگاه زاگرس کوثر (بزاگرس) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند. همچنین بیمه پاسارگاد (بپاس)، بانک دی (دی)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر)، شرکت سرمایه‌گذاری مالی سهر صادرات (وسپهر) و داروسازی دانا (ددانا) تاثیر منفی بر شاخص فرابورس داشتند.

    رکود بورس آغاز شده است؟

به باور بسیاری از کارشناسان وضعیتی که فعلا در بازار سرمایه برقرار شده حاکی از وجود فضای رکود در بورس تهران است. بسیاری از فعالان بازار نیز معتقدند سیاست‌های نادرستی که در روزها و هفته‌های اخیر از سوی دولت اتخاذ شده این فضا را در بازار سهام ایجاد کرده است. به باور این عده از اهالی بازار، تصمیمات و سیاست‌های وزارت صمت بیشترین تاثیر را در این زمینه دارد. البته نباید از تاثیر روند توقف مذاکرات اتمی بر وضعیت بازار سرمایه نیز غافل شد. به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران بورسی تحریم‌هایی هم که اخیرا برعلیه جمهوری اسلامی ایران وضع شده در رقم خوردن فضای رکود در بازار سهام موثر است.

البته مواردی مانند قطعی برق صنایعی مانند سیمانی‌ها و فولادی‌ها نیز اثر مهمی در افت شاخص کل بورس تهران دارند. اما کارشناسان اعتقاد دارند فعالان بازار باید از شاخص هم‌وزن برای تحلیل شرایط بورس استفاده کنند. شاخص کل به نظر بسیاری از صاحبنظران مولفه مناسبی برای ارزیابی وضعیت بازار نیست و نمی‌تواند بیانگر وضعیت بازار باشد.

    سکه بورسی محدود شد

طبق اطلاعیه جدید بورس کالا، خریداران سکه بورسی از یکشنبه در هر سفارش حداکثر می‌توانند ۱۰ سکه سفارش خرید بگذارند. در این اطلاعیه جدید که با عنوان «اعمال حداکثر مقدار ثبت هر سفارش در نمادهای گواهی سپرده کالایی سکه طلا » منتشر شده، آمده است: به اطلاع فعالان بازار گواهی سپرده کالایی می‌رساند از روز یکشنبه 29/03/1401 تا اطلاع ثانوی حداکثر مقدار ثبت سفارش خرید در هر سفارش ارسالی برای هر کد معاملاتی (به استثنای بازار گردان) در نمادهای معاملاتی گواهی سپرده کالایی سکه طلا به میزان 1000 گواهی سپرده کالایی (معادل 10 قطعه سکه طلا) خواهد بود.

گواهی سپرده سکه طلا یکی از ابزارهای مالی است که از سال 94 با هدف افزایش امنیت و آرامش خاطر سرمایه‌گذاران، کشف قیمت رسمی سکه و شفافیت قیمتی آن به وجود آمد. گواهی سپرده، ابزاری مالی است که شخص دارنده این گواهی روی دارایی سپرده‌گذاری شده مالکیت دارد. بنابراین گواهی سپرده سکه طلا یک گواهی است که بیانگر مالکیت صاحب آن به سکه‌های طلایی است که در انبار یعنی خزانه بانک‌های مورد تایید بورس کالا شامل بانک‌های رفاه کارگران، صادرات، ملت، سامان و آینده سپرده‌گذاری شده است. پشتوانه این مالکیت هم رسیدی است که پس از تحویل توسط انباردار به سرمایه‌گذار داده می‌شود. به همین دلیل مقدار سکه خریداری شده و مکان انبار در گواهی سپرده سکه طلا باید آورده شود.