بزرگترین ضرر تاریخی ارزهای دیجیتال
سرمایهگذارانی که به امید بالا رفتن قیمت بیتکوین طی ماههای گذشته سرمایه خود را وارد بازار کرده بودند، حالا با سقوط این رمزارز و سایر ارزهای دیجیتال بزرگترین ضرر مالی واقعی را در تاریخ بیتکوین به نام خود رقم زدهاند. با ریزش قیمت بیتکوین به حدود 18 هزار دلار و همچنین سایر رمزارزها این سرمایهگذاران در وضعیت ضرر و زیان زیادی قرار دارند. برآوردها نشان میدهد سرمایهگذاران طی سه، روز رقمی بالغ بر 7.3 میلیارد دلار از دست دادهاند. احساسات کاربران در پی ریزش قیمتی رمزارزها به جایی رسیده که منجر به گمانهزنیهایی مبنی بر مرگ بیتکوین شده و کاربران بیشتر از همیشه درحال جستوجوی کلمه کلیدی مرگ بیتکوین هستند. براساس دادههای گوگل، سقوط قیمت بیتکوین باعث شدت گرفتن گمانهزنی درباره از بین رفتن رهبر دنیای رمزارزها شده است. جستوجوهای گوگل برای کلمه کلیدی «Bitcoin Dead» در هفته منتهی به ۱۸ ژوئن افزایش قابل توجهی را تجربه کرده و براساس دادههای Google Trends، تعداد جستوجوی این کلمه بالاترین سطح را به ثبت رسانده است. گوگل ترندز ابزاری است که عبارات جستوجو شده به دست کاربران را ردیابی و باتوجه به تعداد جستوجو برای هر کلمه، کلمات کلیدی را طبقهبندی میکند و امتیازی در بازه ۱ تا ۱۰۰ به آن اختصاص میدهد. بیتکوین قبلتر هم به این عدد در گوگل ترندز در دسامبر سال ۲۰۱۷ رسیده بود و اکنون کلمه کلیدی Bitcoin Dead همانند سال ۲۰۱۷ در گوگل ترندز عدد ۱۰۰ را برای بازه زمانی ۱۲ تا ۱۸ ژوئن نشان میدهد. نتایج جستوجوی گوگل نشاندهنده اوج نگرانیها برای بازار رمزارزها بعد از هفتهها فروش و کاهش پیاپی قیمت است. قیمت بیتکوین برای هفت ماه متوالی روندی نزولی را در پیش گرفته است و این کاهشها میتواند به دلیل تغییر گسترده سیاست فدرال رزرو و فشار این سازمان بر داراییهای پرریسک باشد. همچنین انفجار اکوسیستم ترا نیز به عنوان یک عامل تاثیرگذار در کاهش قیمتها عمل کرد. رسانهها در طی سالها صدها آگهی برای درگذشت بیتکوین نوشتهاند. برخی از کارشناسان نیز آخرین فروپاشی بازار را به عنوان شاهدی مبنی بر اینکه بیتکوین یک دارایی قابل اعتماد و بادوام نیست، در نظر میگیرند. ظاهرا و براساس اخبار، بیتکوین فقط در سال ۲۰۲۱ حدود ۴۵ دفعه مرده است و این مرگهای پی در پی درحالی اتفاق افتاده که رکوردهای قیمتی جدیدی در ۲ سال گذشته به ثبت رسیده است.
هشدار بورس امریکا درمورد محصولات کریپتو
گری گنسلر، رییس کمیسیون بورس و اوراق بهادار امریکا (SEC)، درمورد رمزارزهایی که «زیاد از حد خوب به نظر میرسند» هشدار داد. همزمان با هشدار رییس SEC، وزارت خزانهداری نیز اعلام کرد، آشوب اخیر بازار کریپتو نشاندهنده لزوم تدوین چهارچوب مشخص رگولاتوری برای جلوگیری از خطرات این داراییهای دیجیتال است. براساس گزارش رویترز، گری گنسلر، رییس SEC، هفته گذشته درمورد پلتفرمهای اعطای وامی که بیش از خوب به نظر میرسند هشدار داده بود. هشدار این رگولاتوری در حالی منتشر شده که شبکه اعطای وام سلسیوس، اوایل هفته گذشته از برداشت داراییهای رمزارزی جلوگیری کرد. گنسلر گفت: «ما بار دیگر دیدیم که پلتفرمهای اعطای وام شبیه به بانکهای کوچک عمل میکنند. آنها به سرمایهگذاران میگویند که کریپتوی خود را به ما بدهید. ما سود بالا مثل ۷ یا ۴.۵ درصد به شما میدهیم. چطور کسی میتواند چنین نرخ بالایی را در بازار امروز ارایه دهد و شفافسازی نکند؟» رییس SEC تاکید کرد: «من به مردم هشدار میدهم. اگر چیزی بیش از حد خوب به نظر رسید، احتمالا برای واقعی بودن بیش از حد خوب است.» کمیسیونSEC و چندین رگولاتور اوراق بهادار در سطح ایالتی در حال بررسی شبکه سلسیوس و تصمیم برای جلوگیری برداشت از آن هستند. در پی توقف برداشت از شبکه سلسیوس، بابل فایننس، در هنگکنگ نیز موقتا برداشت و بازخرید محصولات کریپتوی خود را متوقف کرد. فروپاشی رمزارز ترا (LUNA) و رمزارز پایدار UST، در اوایل ماه مه و مشکلات پلتفرمهای اعطای وام کریپتو، بازار رمزارزها را با چالش مواجه کرد. بیتکوین برای اولینبار پس از دسامبر ۲۰۲۰ به زیر ۲۰ هزار دلار سقوط کرد و بهطور کلی از اوایل ماه آوریل تا به امروز بیش از یک هزار میلیارد دلار سرمایه از این بازار حذف شده است. به دنبال سیل عظیم فروشی که بازار کریپتو شاهدش بود، وزارت خزانهداری ایالات متحده هفته گذشته بر ضرورت قانونگذاری فوری بر رمزارزها تاکید کرد. یکی از مقامات با اشاره به «نظارت وزارت خزانهداری بر بازار کریپتو» در مصاحبه با رویترز گفت: «ما باور داریم که آشفتگیهای اخیر بار دیگر بر الزام قانونگذاری فوری برای جلوگیری از خطرات داراییهای دیجیتال تاکید میکند.»
بیتکوین به پایان نزدیک است؟
فروش بیتکوین از روز پنجشنبه تا شنبه بزرگترین ضرر تحققیافته برای ارزهای دیجیتالی برتر از نظر ارزش بازار را رقم زد و سرمایهگذاران ۷.۳ میلیارد دلار زیان قفلشده را ثبت کردند. به گفته شرکت تحقیقاتی گلسنود، حدود ۵۵۵ هزار بیتکوین در بازه ۱۸ هزار تا ۲۳ هزار دلار طی سه روز معامله شد و بسیاری از این فروشندگان در ابتدا بیتکوین را با قیمتهای بسیار بالاتر خریداری کردند. دارندگان کوتاهمدت به نسبت سود خروجی مصرفشده، برابر با بازار نزولی سال ۲۰۱۸ رسیدند، به این معنی که سود آنان بهطور کلی کاهش یافته است، در حالی که برخی از دارندگان بلندمدت پس از خرید در بالاترین قیمت بیتکوین یعنی نزدیک به ۶۹ هزار دلار با فروش، تسلیم بازار کنونی شدند. سه روز متوالی گذشته، بزرگترین ضرر تحقق یافته به دلار در تاریخ بیتکوین رقم خورد و بیش از ۷.۳۲۵ میلیارد دلار ضرر بیتکوین برای سرمایهگذارانی ثبت شد که سکههایی با قیمتهای بالاتر انباشته کرده بودند و اکنون آنها را خرج کردند. گلسنود گفت: «تقریبا همه گروههای کیف پول، از شریمپ گرفته تا والز، اکنون زیانهای گستردهای بدتر از مارس ۲۰۲۰ دارند؛ کمبازدهترین گروه کیف پول دارای یک تا ۱۰۰ بیتکوین است.» مارکوس سوتیریو، تحلیلگر ارزهای دیجیتال گلوبال بلاک میگوید: «بیتکوین ممکن است به نقطه پایانی موقتی نزدیک شود زیرا این ارز دیجیتال از لحاظ تاریخی درصد عرضه در سود (PSP) آن بین ۴۰ تا ۵۰ درصد و به کف خود رسیده است. در نهایت، شاهد بودیم که با رسیدن قیمتها به پایینترین سطح ۱۷.۷ هزار دلاری دیروز، تنها ۴۹ درصد از عرضه دلار بیتکوین سود داشت.» سوتیریو در بیانیهای گفت: «با نگاهی به این دادههای تاریخی، توجه به این نکته مهم است که بیتکوین دورهای از تورم مداوم را پشت سر نگذاشته است. ممکن است با وقوع انحلالهای اجباریتر به پایینترین سطح نزدیکتر شویم اما تا زمانی که تورم بهطور قانعکنندهای کاهش پیدا نکند، نمیتوانیم از روند صعودی پایدار مطمئن باشیم.»
آرامش قبل از توفان یا شروع روند صعودی؟
بیتکوین پس از اینکه به پایینترین حد خود در 17.7 هزار دلار رسید، در حال حاضر جایی در نزدیکی 21.000 دلار در نوسان است و اگر بتواند این مقاومت کلیدی را بهطور کامل پشت سر بگذارد، آن وقت میتوانیم به شروع یک روند صعودی تازه در کوتاهمدت امیدوار باشیم. بیتکوین پس از سقوط تا کف 17.600 دلاری در ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد) یک اصلاح صعودی را آغاز کرد که با شکستهشدن مقاومتهای 18.500 و 19.000 دلاری همراه بود. در ادامه، قیمت از مقاومت سطح ۵۰ درصد اصلاحی فیبوناچی نیز عبور کرد. در این تحلیل سطوح فیبوناچی بر اساس حرکت نزولی قیمت از 22.951 دلار تا کف 17.600 دلاری تنظیم شده است. خریداران اکنون بالای سطح 21.500 دلار برای حفظ موقعیت و دستاوردهای اخیر خود تلاش میکنند و فاصله چندانی با سطح ۶۱.۸ درصد اصلاحی فیبوناچی ندارند. نزدیکترین مقاومت پیش روی قیمت در سطح 20.800 دلار قرار دارد و 20.900 و 21.000 دلار مقاومتهای بعدی بیتکوین هستند. عبور کامل قیمت از مقاومت 21.000 دلاری میتواند راه را برای جهش تا سطح 21.800 دلار هموار کند. ادامه روند صعودی هم ممکن است به رشد بیتکوین تا سطح 22.200 دلار منجر شود. در مقابل، اگر بیتکوین در عبور از مقاومت 21.000 دلاری ناموفق ظاهر شود، انتظار میرود قیمت جایی در نزدیکی 20.275 دلار حمایت شود. حمایت کلیدی بعدی سطح 20.000 دلار و میانگین متحرک ساده ۱۰۰ ساعته است. شکستهشدن این حمایتهای میتواند خطر سقوط قیمت تا سطح 18.800 دلار را نیز افزایش دهد.