گلایه از رابطه ضعیف مدیریت شهری با مدعیالعموم
گروه راه و شهرسازی|
به مناسبت هفته قوه قضاییه، دیروز دادستان کل کشور در شورای شهر تهران حاضر شد و ضمن پاسخ به سوالات اعضای این شورا، از آنها خواست، در مسیر نظارت، در صورت برخورد با مانع از ظرفیت دادستان به عنوان مدعیالعموم بهره بگیرند. او همچنین با اشاره به موارد متعدد از اعضای شورای عالی استانها که قدرت تهیه و تدوین لایحه و ارایه آن در مجلس شورای اسلامی را دارند، خواست تا در حوزه تدوین قوانین جدید فعال باشند. حجتالاسلام محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور همچنین در حاشیه جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: انتشار اسامی ساختمانهای ناایمن اقدام درستی نیست، چون اعلام تعداد ساختمانهای در حال ریزش، باعث التهاب در جامعه میشود. دادستان کل کشور دیروز با حضور در هفتاد و سومین جلسه شورای اسلامی شهر اظهار کرد: این یکی از مهمترین و اثرگذارترین صیانت از حقوق مردم و کارگرفتن ظرفیت قانونی دادستانها است. دادستان مدعی العموم است و وظایف و اختیارات زیادی هم دارد. یکی از وظایف و تکالیف شورای شهر هم این است که هر جایی حقی از حقوق مردم تضییع میشود نیازمند این است که از ظرفیت دادستان استفاده کنید. یک سری وظایف به عهده شوراها و شهرداریها است و باید به میدان بیایند تخلفات ساختمانی جزو وظایف شورا و شهرداریها است و باید با آن برخورد کنند.شما در شورا به شهرداری نظارت میکنید و ریلگذاری میکنید اما چنانچه به مانع برخورد کردید باید از دادستان استفاده کنید این رابطه یک رابطه قوی نیست و گزارشهایی که داریم و مشاهدات میدانی که داریم این یک نقیصه در کار شوراها و شهرداری است.
گاهی شوراها زمینهساز
تخلفات شهری هستند
وی تاکید کرد: گاهی اوقات شوراها زمینهساز تخلفات شهری هستند. گزارشی به ما از استان تهران رسیده است که دادستان یکی از شهرهای استان تهران به ما گفت ما درباره شورای این شهر چیزهایی شنیده بودیم در زمانی که مستقر شدیم به روستایی رفتم که این موضوع در آنجا زیاد شنیده میشد به عنوان فردی که میخواهم باغی را بخرم و آن را به ساختمان تبدیل کنم به نزد یکی از اعضای شورا رفتم وکمک خواستم و او هم تایید کرد که میتواند کمک کند. من نمیخواهم بگویم همه شوراها اینچنین است اما نظارت بر کار شوراها بسیار مهم است در شورای عالی استانها شما خیلی اختیار دارید و میتوانید لایحه به صورت مستقیم به مجلس بدهید این اختیاری است که قوه قضاییه هم ندارد از این ظرفیت باید استفاده شود.
دادستان کل کشور گفت: در بند ش ماده 14 قانون مدیریت بحران کشور، وزارت راه و شهرسازی شهرداریها و ... مکلف شدهاند در رابطه با مدیریت بحران اعمال قانون کنند. در حادثه دلخراش متروپل آبادان ما ورود جدی پیدا کردیم و هیاتی به آنجا اعزام شد و مطالعه جامعی انجام شد که در فرصت مناسبی اطلاعرسانی میشود. در حادثه متروپل وقتی بررسی کردیم یکی از موثرترین عوامل در این حادثه کوتاهیهایی بود که در حوزه شهرداری و نظارت شورای شهر به وقوع پیوسته است. همه مکاتبات و اسناد نیز موجود است.
به ایمنی ساختمانها ورود کنید
وی ادامه داد: در ارتباط با این مساله مشکلات عدیدهای داریم که خود شما هم میدانید اما یکی از مطالبات جدی بنده از شما این است که در تهران برنامهریزی کنید و شناسایی کنید اماکن و ساختمانهایی که میتواند خدایی ناکرده روزی به یک حادثه دلخراش تبدیل شود. البته این کارها زمان بر است و بودجه و اعتبار میخواهد اما مدیریت شهر اقتضا میکند، نسبت به این موضوع ورود جدی داشته باشید.
دادستان کل کشور با اشاره به توقیف یک ساختمان پرخطر در تهران گفت: یکی از مراکز تهران که بسیار جای خطرناکی است سه روز قبل از این، یکی از مسوولان دادسرا پیش من آمد و گفت به آن مکان رفته و بسیار خطرناک است و آنجا توقیف شد. نسبت به این مساله نباید ملاحظه کاری کنید. اگر دیدید درباره ساختمانی کارشناسان اظهارنظر میکنند که مشکل دارد از هر کاری برای تذکر استفاده کنید. اگر لازم بود از ظرفیت قوه قضاییه استفاده کنید. کار به ابعاد سیاسی و سوءاستفادههای سیاسی ندارم اما امنیت جامعه و جان افراد برای ما مهم است و خواهش میکنم این موضوع را به صورت جدی در دستور کار قرار دهید.
رعایت ایمنی از آغاز ساخت و ساز
وی با اشاره به 129 ساختمان پرخطر در تهران گفت: خواهش و استدعای من از شما این است که شهرداریها را مکلف کنید از ابتدای امر که قرار است کلنگ یک ساختمان زده شود رعایت اصول ایمنی انجام شود و با توصیه و سفارش کار پیش نرود. شما میدانید که شهرداریها را به صف کنید و شهرداران را مکلف کنید که امنیت جامعه و سلامت جامعه رعایت شود و اینها بسیار مهم است. کار شما ارزشمند و سنگین است و امیدواریم که بتوانید این مسوولیت خطیر را به خوبی انجام دهید. استفاده از ظرفیت ماده 55 قانون شهرداریها میتواند برای مردم مفید باشد. وی با اشاره به نقل و انتقال املاک گفت: نقل و انتقال ملکی که ساخته شده چه به صورت یک خانه مستقل و چه به صورت آپارتمان را باید منوط کنید به گواهی پایان کار. این ظاهرا در حال حاضر وجود ندارد در برخی از مناطق قبل از اینکه پایان کار بگیرند ساختمان نیمهکاره را میفروشند ظاهرا الزامی برای پایان کار نیست البته من دقیقا این موضوع را نمیدانم اما اگر این موضوع را مقید کنید به اینکه هر نقل و انتقالی در ساختمانسازی باید منوط شود به اینکه پایان کار داشته باشد بسیار مهم است.
دادستان کل کشور با اشاره به تصویب به رای وحدت رویه درخصوص قانون تغییر کاربری گفت: در هفته گذشته یک رای وحدت رویهای در دیوان عالی کشور صادر شد که به نظر بنده این رای مشکل ساز خواهد بود. اگر چنانچه احیانا شما میتوانید سریعا از طریق قانون تغییر دهید چراکه رای وحدت رویه را نمیتوان تغییر داد، مگر یک رای وحدت رویه معارض آن بیاید یا قانون داشته باشیم. اما این را به عنوان یک مطالبه جدی از شما میخواهم.
منتظری خاطرنشان کرد: دو پرونده در خصوص موضوع تغییر کاربری داشتیم که دو رای معارض داشت. آیا تغییر کاربری که به عنوان تخلف محسوب میشود یک تخلف آنی است یا مستمر؛ یک دادگاه رای داده بود مبنی بر اینکه تخلف آنی است.اگر تخلف آنی باشد دیگر نمیتوانیم این فرد را در یکسال بعد تحت تعقیب قرار دهیم اما اگر مستمر باشد میتوانیم آن را تحت تعقیب قرار دهیم. در این خصوص نیز از دو دادگاه دو رای متفاوت صادر شده بود. از همینرو، درخواست رای وحدت رویه کردیم که در روز سهشنبه رایگیری شد و رای وحدت رویه مبنی بر این بود که یک تخلف آنی است این آثار و تبعات خوبی ندارد یعنی اگر کسی تغییر کاربری داد اگر همان روز تحت تعقیب کیفری قرار گرفت، که هیچ اما یک هفته بعد دیگر نمیتوانیم این فرد تحت تعقیب قرار دهیم . این امر موجب میشود که دامنه تخلفات گسترده شود از این به بعد ما تخلفات کاربری را نمیتوانیم. من این را به عنوان یک تخلف مستمر میدانم اما نظر ما رای نیاورد. اما شما در دستور کار قرار دهید.
مورد عجیب ورود اراذل به ساخت و ساز
وی در پاسخ به صحبتهای یکی از اعضای شورای شهر درباره استفاده از اراذل و اوباش در ساخت و سازهای غیرمجاز گفت: استفاده از اراذل و اوباش در ساخت و سازهای غیرمجاز عجیب و غریب است شما هر مورد و مصداقی دارید به ما بگویید. چه در تهران و چه در حومه تهران. به دادستان تهران اعلام کنید و رونوشت به من بدهید قطعا به سرعت پیگیری خواهد شد. دادستان تهران همچنین درباره بحث آلودگی هوا گفت: در بحث آلودگی هوا دو تا سه سال است ورود جدی کردهایم اما تعامل و همافزایی بین دستگاهها لازم است. در برخی مواقع ترک فعل است و در برخی مواقع دستگاه میخواهد کار کند اما بودجه لازم را در اختیار ندارد.
زندانهای تهران را دریابید
حجتالاسلام منتظری با اشاره به وضعیت زندانها در استان تهران خاطرنشان کرد: وضعیت زندانهای ما در تهران مناسب نیست البته این یک موضوع سراسری است در کل کشور تعداد زندانیان با ظرفیت زندانها تناسب ندارد. دو زندان تهران در خارج از شهر است. زندانهای قزل حصار و رجایی شهر در زمانی که کرج جزیی از تهران بود در آنجا ساخته شده است و در حال حاضر دو زندان مهم تهران در استان کرج است که مشکلات فراوانی دارد اگر فکری برای این قضیه کنید عالی است و این را در دستور کار بگذارید. دادستان تهران تاکید کرد: ما نمیتوانیم شهر را فاقد زندان کنیم این افرادی که امنیت مردم را مورد هدف قرار میدهند نمیتوانند رها باشند البته کاهش جمعیت زندان از برنامههای قوه قضاییه است اما به هر حال برای عدهای که مرتکب جرم میشوند، سرقتهایی که میشود و اراذل و اوباشی که امنیت مردم را برهم میزنند باید زندان وجود داشته باشد شهر بدون تعارف نیاز به زندان دارد و باید این را در دستور کار قرار دهید.