اقتصاد کلان
مشمولان کاهش مالیات واردات
معاون درآمدهای سازمان امور مالیاتی گفت: تعداد بازرگانانی که مشمول کاهش ۵۰ درصدی مالیات علیالحساب شدهاند، شمار قابل توجهی را تشکیل میدهند و این تخفیف شامل تمام مواد غیرمصرفی اعم از مواد اولیه تولید و تجهیزات بیمارستانی میشود.
به گزارش وزارت امور اقتصادی و دارایی، محمدتقی پاکدامن در پاسخ به این شبهه که نصف شدن مالیات علی الحساب مشمول تولیدکنندگان نمیشود چراکه پیش از آن هم از مالیات علی الحساب معاف بودهاند، توضیح داد: بخشنامه اخیر وزیر اقتصاد تمام اشخاص حقیقی و حقوقی که مالیات علیالحساب واردات کالاهای غیر مصرفی را به میزان ۴ درصد پرداخت میکردند، شامل میشود و مالیات علی الحساب آنها به نصف یعنی ۲ درصد کاهش مییابد. وی تاکید کرد: بخشنامه ۱۵ تیرماه وزیر اقتصاد تمام تجاری که کالاهای غیرمصرفی را وارد میکردند، شامل میشود و اینطور نیست که بخشنامه درباره افرادی صادر شده باشد که پیش از این، معاف از مالیات علیالحساب بوده باشند. این مقام مسوول در سازمان مالیاتی ادامه داد: صرفا برخی از اشخاص از جمله واحدهای تولیدی دارای مجوز فعالیت معتبر، پروانه بهرهبرداری یا جواز تاسیس از مراجع قانونی ذیربط، دستگاههای اجرایی دارای ردیف بودجه در بودجه عمومی کشور، تعاونیهای مرزنشینان، کالاهای موضوع ماده (۱۱۹) قانون امور گمرکی، کالاهای فاقد جنبه تجاری همراه مسافر یا از طریق پست و کالاهای اساسی طبق مصوبه کارگروه تنظیم بازار و همچنین اشخاصی که در دو سال اخیر نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر قانونی اقدام کردهاند، تا میزان مجاز طبق تصویب نامه مذکور نیازی به پرداخت مالیات علی الحساب واردات را نداشتهاند. وی در پاسخ به اینکه بخشنامه اخیر شامل کدام دسته از واردکنندگان است، گفت: تمام واحدهای تولیدی، خود واردکننده مواد اولیه خود نیستند و بخش عمدهای از مواد اولیه مورد نیاز آنها از طریق تجار تامین میشود که بر این اساس، تصمیم اخیر اتخاذ و بخشنامه صادر شد. پاکدامن گفت: برای مثال بازرگانانی که تجهیزات پزشکی و بیمارستانی یا مواد اولیه مورد نیاز کارخانجات را وارد میکردند یا بازرگانانی که در سال اول و دوم فعالیت خود هستند و هنوز از پرونده مالیاتی آنها ۲ سال نگذشته و مشمول معافیت پیشین نبودند، با بخشنامه اخیر مشمول کاهش میشوند. وی اظهار کرد: این تصمیم با هدف کاهش هزینه تولید و تورم انجام شده و بر اساس آن، مالیات علیالحساب واردات کالاهای غیر مصرفی فارغ از اینکه واردکننده آن چه شخصی باشد، مشمول مالیات علیالحساب کاهش نرخ از ۴ درصد به ۲ درصد شده است.
جدیدترین وضعیت مالیات خانههای خالی
براساس اعلام سازمان امور مالیاتی، اطلاعات کل خانههای خالی شناسایی شده در سال ۱۴۰۰ به این سازمان ارسال شده است و بعد از ارزشگذاری و محاسبه مالیات این واحدهای مسکونی تا پایان تیرماه، اطلاعات آنها در درگاه مالیاتی منتشر خواهد شد. در راستای اجرای قانون مالیات خانههای خالی، در سال گذشته اطلاعات ۵۶۸ هزار واحد مسکونی خالی از سکنه مربوط به ۹ ماهه سال ۱۴۰۰ برای اخذ مالیات به سازمان امور مالیاتی ارسال شد. در این زمینه، آخرین اعلام سازمان مالیاتی در اوایل اردیبهشت ماه امسال به ایسنا حاکی از آن است که از خانههای خالی معرفی شده حدود ۱۰ میلیارد تومان مالیات اخذ شده و در دو ماهه سال جاری نیز، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان درآمد عاید این سازمان شده است. در این بین، با توجه به کامل اجرا نشدن قانون در سال گذشته، باید اطلاعات ۱۲ ماهه سال گذشته از خانههای خالی شناسایی شده به سازمان امور مالیاتی برای اخذ مالیات ارسال شود که در این راستا، وزیر راه و شهرسازی از گزارش حدود ۴۰۰ هزار خانه جدید خالی خبر داده است. علاوه براین، محمودزاده -معاون ساختمان و مسکن این وزارتخانه نیز اعلام کرده که ۱۲۰ هزار واحد مسکونی خالی شناسایی و به سازمان مالیاتی معرفی شده است. اکنون سازمان امور مالیاتی به ایسنا اعلام کرد که اطلاعات جدیدی از وزارت راه و شهرسازی درباره خانههای خالی ارسال شده است اما باید تا پایان تیرماه منتظر ماند که این واحدهای مسکونی ارزشگذاری و مالیات آنها محاسبه شود تا اطلاعات مالیاتی آنها به صورت دقیق منتشر شود. براساس قانون مالیات خانههای خالی، سازمان امور مالیاتی باید تا پایان ماه جاری مالیات کل خانههای خالی شناسایی شده در سال قبل را بهطور کامل محاسبه و برای مطالبه مالیات اقدام کند. در این بین، اطلاعات مربوط به مالیات خانههای خالی نیز تا پایان تیرماه امسال باید در درگاه مالیاتی به اطلاع مشمولان برسد و آنها نیز تا پایان مردادماه سال جاری فرصت دارند که مالیات خود را بپردازند. اگر مشمولان مالیات خانههای خالی تا پایان مردادماه امسال، مالیات را نپردازند، از سوی سازمان امور مالیاتی برای آنها برگه مطالبه مالیات صادر خواهد شد. در آخر لازم به ذکر است که طبق قانون مالیات خانههای خالی، اگر واحد مسکونی در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر بیش از ۱۲۰ روز خالی از سکنه باشد، مشمول مالیات میشود و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب سال اول معادل شش برابر مالیات متعلقه، سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه و سال سوم به بعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه خواهد شد. در این زمینه، قانون، وظیفه شناسایی خانههای خالی را برعهده وزارت راه و شهرسازی گذاشته است و بدین منظور، سامانه املاک و اسکان در مردادماه سال گذشته آغاز به کار و مردم را ملزم کرد که اطلاعات سکونت خود را در این سامانه اعلام کنند.