هراس سرمایهگذاران از بیتکوین 10 هزار دلاری
هرچند که بسیاری از شاخصهای موجود نشان میدهند بازار ارزهای دیجیتال احتمالاً به کف خود نزدیک شده است، «زمان» عامل نهایی در مشخصکردن این مساله خواهد بود. اکثر تحلیلگران نیز معتقدند زیان تحققنیافته برخی از سرمایهگذاران بیتکوین هنوز به حدی نرسیده است که نشاندهنده کف بازار نزولی باشد. بیتکوین بهخاطر تسلیمشدن سرمایهگذاران خرد و ماینرها، در حال توزیع از سرمایهگذاران ضعیف به سرمایهگذاران قدرتمند است. این نشان میدهد که کف روند نزولی این ارز دیجیتال ممکن است نزدیک باشد. پلتفرم تحلیلی گلسنود روز دوشنبه گزارشی را در زمینه دادههای دونزنجیرهای بازار ارزهای دیجیتال منتشر کرد. بنا بر این دادهها، سرمایهگذاران حدود یک ماه است که تسلیم شدهاند و چندین سیگنال دیگر هم نشان میدهد که بیتکوین به کف خود رسیده است. با این حال، تحلیلگران گلسنود نوشتهاند که بازار نزولی هنوز به زمان بیشتری نیاز دارد. دلیل آن هم این است که هولدرهای بلندمدتی که به بیتکوین به عنوان یک فناوری اعتماد کردهاند، بهطور فزایندهای بیشترین ضررهای تحققنیافته را متحمل میشوند. گلسنود در گزارش خود آورده است: «برای اینکه بازار نزولی به کف نهایی خود برسد، آن دسته از بیتکوینهایی که با زیان نگهداری میشوند، باید اول به کسانی منتقل شود که کمترین حساسیت را نسبت به قیمت و بیشترین اعتقاد را به آن دارند.» آنها افزودهاند که بازار احتمالاً به ریسک کاهش قیمت بیشتری نیاز دارد تا کاملاً تصمیم سرمایهگذاران را آزمایش کرده و بتواند کف انعطافپذیری ایجاد کند. منظور از زیانهای تحققنیافته، زیان دلاری موقعیتهای معاملاتی هولدرها قبل از فروش است. گلسنود این ارزیابی را بر اساس مشاهدات مربوط به بازارهای نزولی قبلی در سالهای ۲۰۱۵ و ۲۰۱۸ انجام داده است. در این دو چرخه، هولدرهای بلندمدت بیش از ۳۴ درصد از بیتکوینهای موجود در بازار را که در ضرر بودند، در اختیار داشتند. در این میان سهم هولدرهای کوتاهمدت تنها ۳ تا ۴ درصد بود. در حال حاضر اما، هولدرهای کوتاهمدت ۱۶.۲ درصد از بیتکوینهایی که در ضرر هستند را هولد میکنند و این در حالی است که هولدرهای بلندمدت ۲۸.۵ درصد از این بیتکوینها را در اختیار دارند. این یعنی این ارز دیجیتال در حال حرکت به سمت هولدرهای جدیدی است که هدفشان صرفاً کسب سود در کوتاهمدت بوده و اعتقاد کمتری به این دارایی دارند. این نشان میدهد که وقتی هولدرهای بلندمدت بیتکوینهای بیشتری را جمعآوری میکنند، باید «دستهایی الماسی» داشته باشند. منظور از این اصطلاح این است که آنها نباید سرمایههای خود را بفروشند تا تحلیلگران مطمئن شوند که بازار به کف خود رسیده است. کارشناسان موسسه دلفی دیجیتال هم معتقدند در شرایط فعلی بازار، به زمان بیشتری نیاز داریم تا بتوانیم کف آن را مشخص کنیم. فروش بیتکوین توسط ماینرها نشان میدهد که این ارز دیجیتال میتواند به قیمتهای کمتری هم برسد. بنا بر دادههای گلسنود، ماینرها از اواخر ماه مه (اردیبهشت) ۷,۹۰۰ بیتکوین فروختهاند، اما اخیراً فروش خود را به حدود ۱,۳۵۰ بیتکوین در ماه کاهش دادهاند.
همچنان احتمال فروش گسترده وجود دارد
اکنون زمان بار دیگر به عنوان عاملی حیاتی برای تعیین کف بازار مطرح شده است. در طول بازار نزولی ۲۰۱۸ تا ۲۰۱۹، حدود چهار ماه طول کشید تا ماینرها تسلیم شوند و بازار به کف خود برسد. این در حالی است که آنها در سال ۲۰۲۲ تنها به مدت یک یا دو ماه فروش داشتهاند. ماینرها همچنان حدود ۶۶,۹۰۰ بیتکوین را هول میکنند؛ در نتیجه، احتمال اینکه ریسک توزیع در سه ماه آینده هم ادامه داشته باشد، زیاد است. تنها در صورتی از این اتفاق جلوگیری میشود که قیمت بیتکوین بهطور معنیداری بهبود یابد. گلسنود بهطور کلی گفته است که به نظر میرسد بازار در نزدیکی کف خود قرار دارد. علاوه بر این، مشخصههای زیادی هم نشان میدهد که بازار به مرحله بعدی روند نزولی خود رسیده است. با این حال، سرمایهگذاران باید بدانند که قیمت ارزهای دیجیتال میتواند بیش از پیش کاهش یابد. گلسنود در این باره نوشته است: «بهطور کلی، همچنان احتمال تسلیم (فروش) گسترده و شکلگیری احساس اضطراب شدید مالی وجود دارد.»
انتظار دوباره برای اعلام نرخ تورم ماهانه در امریکا
در عین حال در حالی قرار است نرخ تورم ماه ژوئن (خرداد) امریکا اعلام شود که اگر رشد تورم ماه گذشته در این کشور بیشتر از انتظار سرمایهگذاران باشد، بازارهای سنتی و بازار ارزهای دیجیتال ممکن است هر دو با موج فروش دیگری مواجه شوند که میتواند قیمت بیتکوین را از این همین پایینتر ببرد. بازار بیتکوین همچنان در حال اصلاح جهش هفته گذشته خود است و کندل روز گذشته هم برای چهارمین روز متوالی در ضرر و در نزدیکی سطح کلیدی 000/20 دلار بسته شده است. بیتکوین به عنوان بزرگترین ارز دیجیتال بازار، در ۲۴ ساعت گذشته ۲.۸۵ درصد از ارزش خود را از دست داده است. قیمت بیتکوین هفته قبل به بالای 000/22 دلار رسید بود، اما بازار بار دیگر در حرکت به سمت سطوح بالاتر ناموفق ظاهر شد. با وجود این تلاشهای بیثمر، خوشبینی برخی از تحلیلگران نسبت به بازیابی قیمتها بیشتر از قبل شده است. الکس کوپتسیکویچ، تحلیلگر ارشد مجموعه «FxPro»، گفته است: «بیتکوین پیش از این هرگز زیر سطوحی که در حال حاضر شکسته شدهاند، قرار نگرفته بود. بنابراین خریدارانی که از رشد قیمت این ارز دیجیتال در بلندمدت مطمئن هستند، اکنون از آن حمایت میکنند. نشانه مثبت دیگری که وجود دارد بازگشت قیمتها در دیگر بازارهای مالی است؛ جایی که در آن با شروع نیمسال میلادی جدید شاهد افزایش فشار خرید بودیم.» گزارش نرخ تورم ماه ژوئن (خرداد) امریکا، موفقیت یا بیثمربودن تلاشهای بانک مرکزی این کشور برای کاهش سرعت رشد قیمت کالا و خدمات در این کشور را به نمایش میگذارد. اگر رشد تورم ماه گذشته در این کشور بیشتر از انتظار سرمایهگذاران باشد، بازارهای سنتی و بازار ارزهای دیجیتال ممکن است هر دو با موج فروش دیگری مواجه شوند که میتواند قیمت بیتکوین را از این همین پایینتر ببرد. سیمون پیترز، تحلیلگر کارگزاری «EToro»، گفته در حال حاضر چشم همه فعالان بازار به اتریوم و بهروزرسانی قریبالوقوع این شبکه دوخته شده است؛ حرکتی که تغییر مدل اجماع اثبات کار فعلی به اثبات سهام را رقم خواهد زد. پیترز میگوید: «پیشبینی اینکه تغییر سازوکار شبکه اتریوم به اثبات سهام چه تأثیری بر قیمت این ارز دیجیتال میگذارد، غیرممکن است؛ اما روی کاغذ، ضدتورمی شدن سازوکار این ارز دیجیتال هولدرهای اتریوم را تشویق میکند تا بهجای فروش داراییهای خود، آنها را سهامگذاری کنند.»
بیتکوین 10هزار دلاری محتملتر از 30 هزار دلاری است
همچنین نتیجه نظرسنجی انجامشده توسط بلومبرگ نشان میدهد که اکثر سرمایهگذاران انتظار دارند قیمت بیتکوین کماکان در سیر نزولی قرار داشته باشد و ابتدا محدوده 10 هزار دلاری را تجربه کند. در واقع سرمایهگذاران میگویند احتمال آنکه بیتکوین ابتدا در محدوده قیمت 10 هزار دلار معامله شود بیشتر از احتمال معامله آن در محدوده 30 هزار دلار است. با این حساب سرمایهگذاران انتظار دارند قیمت بیت کوین کماکان ریزشهای بیشتری را تجربه کند و حتی به 10 هزار دلار برسد. آینده قیمت بیتکوین و به تبع آن سایر رمزارزها این روزها مورد توجه بسیاری قرار دارد. بلومبرگ نیز برای بررسی نگاه سرمایهگذاران نظرسنجی برگزار کرده که نتایج آن جالب بوده است. در این نظرسنجی حدود 1000 سرمایهگذار شرکت کردند. در نظرسنجی از شرکتکنندگان پرسیده شد که قیمت بیتکوین به کجا میرود و اکثر پاسخها نشان میدهد که سرمایهگذاران انتظار دارند قیمت بیتکوین به 10 هزار دلار کاهش پیدا کند. از سوی دیگر، 28 درصد از پاسخدهندگان با اطمینان بالا اعلام کردهاند که بازار رمزارز آینده خوبی دارد. این نظرسنجی طی سه روز و از 5 تا 8 ژوئیه انجام شده و از پاسخدهندگان پرسیده شده است: «بیتکوین در کدام سطح معامله خواهد شد؟ 10 هزار دلار یا 30 هزار دلار.» بر اساس نتایج منتشرشده، 60 درصد از شرکتکنندگان میگویند بیتکوین ابتدا به سطح 10 هزار دلار کاهش قیمت پیدا میکند. اما 40 درصد آنها نظر دیگری دارند. در نتیجه و با استناد به نتایج این نظرسنجی میتوان گفت که اکثر سرمایهگذاران فکر میکنند که قیمت بیتکوین در حال کاهش است. هنگامی که از شرکتکنندگان درباره توکنهای غیرقابل تعویض (NFT) سوال شد، تنها 9 درصد از پاسخدهندگان اعلام کردند که NFTها فرصت خوبی برای سرمایهگذاری هستند. حال باید دید آیا واقعا بازار به سمت بیتکوین 10هزار دلاری میرود یا ورق برمیگردد.
عرضه ۳ میلیارد دلار از بیتکوینهای سرقتی مشتریان صرافی متگاکس
از طرف دیگر، بخشی از بیتکوینهای بهسرقترفته صرافی متگاکس در سال ۲۰۱۱ بزودی عرضه خواهد شد و این موضوع سرمایهگذاران را دچار ترس کرده است؛ زیرا تصور میکنند با آزادشدن این حجم بیتکوین ممکن است فشار فروش سنگینی در بازار حاکم شود و قیمت این ارز دیجیتال به زیر 000/10 دلار سقوط کند. در سال ۲۰۱۱ صرافی مت گاکس هک شد و 000/850 بیتکوین که امروز ارزشی معادل ۱۷.۴۸ میلیارد دلار دارند، به سرقت رفت. اکنون قرار است بهزودی 000/137 واحد از بیتکوینهای بهسرقترفته این صرافی به ارزش تقریبی ۲.۸۱ میلیارد دلار در بازار عرضه شود. صرافی مت گاکس در سال ۲۰۱۴ نیز اعلام کرده بود که 000/200 واحد از آن بیت کوینها را پیدا کرده است؛ اما بهدلیل دعوی قضایی این بیت کوینها قفل شده بودند. مایلز دویچر، تحلیلگر ارزهای دیجیتال کرده است، بسیاری از سرمایهگذاران نگران هستند عرضه 000/137 بیتکوین فشار فروش شدیدی ایجاد کند و باعث سقوط قیمت این ارز دیجیتال شود. برخی از افراد حتی نظریههای دیگری مطرح میکنند. بهگفته آنها، کاهش قیمت بیتکوین ممکن است با تاریخ بهروزرسانی شبکه اتریوم همزمان شده باشد که به جابهجایی رتبه این ارز دیجیتال با بیتکوین یا همان فلیپینینگ منجر شود؛ یعنی تصور میکنند، ممکن است ارزش بازار اتریوم از بیتکوین پیشی بگیرد. این موضوع زمانی ممکن است اتفاق بیفتد که قیمت بیتکوین تا 000/10 دلار کاهش یابد و اتریوم نیز از قیمت فعلی خود حدود ۳۰ درصد افزایش پیدا کند. با این حال، چنین ترسهایی ممکن است بیاساس باشد؛ زیرا احتمال دارد بسیاری از طلبکاران همین حالا نیز طلب خود را به صندوقهای سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال فروخته باشند. گروههایی مانند فورترس اینوستمنت گروپ به طلبکاران پیشنهاد پرداخت بین ۶۰۰ تا 300/1 دلار بهصورت نقدی و زودتر از موعد را دادهاند. علاوه بر این، از آنجا که برخی طلبکاران قبلاً تسویهحساب اولیه را انجام ندادهاند و جزو سرمایهگذاران اولیه ارزهای دیجیتال هستند، ممکن است به فروش بیتکوین خود علاقهای نداشته باشند. بیتکوین اکنون حدود ۶۰ درصد از اوج قیمت خود فاصله دارد. درنتیجه احتمال بیشتری وجود دارد که طلبکاران با دریافت بیتکوینهای خود، آنها را بهجای فروش به کیف پولهای سرد منتقل کنند و این موضوع کاملاً منطقی است. این امکان نیز وجود دارد که برخی از بیت کوینهای آزادشده به آلت کوینهایی مانند اتریوم که نزدیک به یکی از مهمترین لحظات تاریخی خود هستند، تبدیل شوند. تا پیش از سال ۲۰۱۴، تقریباً هیچ جایگزینی برای بیتکوین وجود نداشت، در حالی که اکنون در سال ۲۰۲۲ دهها هزار پروژه مرتبط با ارزهای دیجیتال میتوانند پذیرای پول سرمایهگذاران باشند.