اقتصاد کلان

۱۴۰۱/۰۶/۱۶ - ۰۲:۲۲:۱۴
کد خبر: ۱۹۲۴۰۲

نحوه دریافت تسهیلات اربعین

زائران اربعین می‌توانند با مراجعه به سامانه سماح نسبت به دریافت تسهیلات قرض‌الحسنه اربعین اقدام کنند. بر این اساس و به گفته وزیر اقتصاد این تسهیلات دو تا سه روز بعد از خروج از مرز به حساب سرپرست خانوار واریز خواهد شد. سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد که زائران سرپرست خانواری که یارانه دریافت می‌کنند، پس از درخواست این تسهیلات در سامانه حج و زیارت (سماح) در صورتی که از مرزهای زمینی خارج شوند، مبلغ این تسهیلات به صورت خودکار و بدون نیاز به مراجعه به بانک‌ها به حساب یارانه آنها واریز شده و با اقساط یک‌ساله از یارانه آنها کسر خواهد شد. درباره زائرانی که سرپرست خانوار نیستند، امکان بهره‌مندی از این تسهیلات با رضایت سرپرست خانوار فراهم خواهد شد. بر این اساس، میزان این تسهیلات را برای سرپرست خانوار سه میلیون تومان، سرپرست خانوار همراه با یک نفر از اعضای خانوار تحت پوشش او، چهار میلیون تومان و سرپرست خانوار و دو نفر یا بیشتر از اعضای خانوار تحت پوشش او ‌پنج میلیون تومان است.

تسهیلات فقط به سرپرستان خانوار یارانه‌بگیری تعلق خواهد گرفت که خود و افراد زیرمجموعه در سامانه سماح ثبت نام کرده و نسبت به خروج از کشور تا تاریخ 26 شهریور به صورت زمینی با هدف زیارت عتبات عالیات اقدام کرده باشند. ضروری است سرپرستان خانوار نسبت به انتخاب بانک عاملی که یارانه به حساب مربوطه در آن بانک واریز می‌شود، اقدام کنند. همچنین با توجه به اینکه کلیه فرایندهای مربوط به پرداخت تسهیلات به صورت سیستمی انجام می‌شود، متقاضیان از مراجعه حضوری به بانک‌های عامل خودداری کنند. متقاضیان باید توجه داشته باشند که برای دریافت این تسهیلات نیاز به حضور در بانک‌ها نیست و این تسهیلات در صورت ثبت درخواست در سامانه سماح به صورت خودکار به زائران تعلق گرفته و در حساب یارانه آنها واریز می‌شود. بنابراین افراد در ابتدا باید به سامانه سماح به نشانی WWW.SAMAH.HAJ.IR مراجعه کرده و گزینه درخواست تسهیلات را انتخاب کنند.

نقدینگی باید به سمت تولید هدایت شود

یک اقتصاددان تقویت ارزش پول ملی، هدایت نقدینگی به سمت بخش‌های تولیدی، تقویت سامانه‌های نظارتی و دیگر ماموریت‌های محوله رییس‌جمهوری به بانک مرکزی را مطلوب توصیف کرد و گفت: برخی از این ماموریت‌ها اصلی و برخی دیگر فرعی هستند. عبدالمجید شیخی اظهار کرد: برخی از ماموریت‌های تعیین شده از سوی رییس‌جمهوری برای بانک مرکزی، اصلی و برخی دیگر فرعی است. به عنوان مثال موضوع تقویت ارزش پول ملی یک آرمان بسیار خوب است اما متولیان پولی کشور و بدنه کارشناسان در این حوزه به درستی راهکار آن را انتخاب نمی‌کنند و می‌خواهند بر اساس ادبیات منسوخ سرمایه‌داری مشکل ارزش پول ملی را حل کنند. وی افزود: اصلاح ناترازی بانک‌ها یکی دیگر از ماموریت‌های محوله رییس‌جمهوری به بانک مرکزی بوده که امری بینابین است. چرا که اگر منابع بانکی به سمت فعالیت‌های مولد سوق داده شود، هر قدر ترازنامه بانک‌ها در این قلمرو بزرگ‌تر شود، هیچ اشکالی در اقتصاد ایجاد نمی‌کند. این کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: توقف رشد سالانه نقدینگی هم یک امر تبعی است؛ یعنی اگر نقدینگی در خدمت بخش غیرمولد باشد، مسلما برای حال و روز اقتصاد کشور به ویژه در شرایط کنونی مضر است. در بین بدنه کارشناسی نظام پولی کشور هم راهکار اشتباهی انتخاب می‌کنند و اینگونه تصور می‌شود که رشد نقدینگی ارتباط یکایک با تورم دارد. در صورتی که از دیدگاه اقتصاد اسلامی، تورم یک پدیده رفتاری است و رشد نقدینگی ابزاری در اختیار اراده و رفتار عناصر بازار است که باعث ایجاد تورم می‌شود. شیخی تاکید کرد: بنابراین اگر همه مردم تصمیم بگیرند هیچ قیمتی را افزایش ندهند، هیچ قیمتی افزایش نمی‌یابد و بنابراین هیچ انگیزه‌ای برای افزایش قیمت‌ در برهه‌های آتی به وجود نخواهد آمد. از موارد استثنایی تخلفات هم می‌شود با استفاده از تنبیه و برخورد دستگاه‌های نظارتی جلوگیری کرد. از سوی دیگر دولت می‌تواند با استفاده از ابزاری مانند تعرفه جلوی ضربه‌های بیرونی به اقتصاد را نیز بگیرد. وی تصریح کرد: اصلاح سبد ذخایر ارزی هم یک مساله مهم و تبعی در میان ماموریت‌های رییس‌جمهوری خطاب به بانک مرکزی است. چرا که کارشناسان سال‌هاست می‌گویند که باید از سلطه دلار و یورو خارج و این دو ارز از سبد ارزی کشور حذف شود. باید به سراغ محور قراردادن عقد قراردادهای دو و چند جانبه برویم تا سبد ارزی ما ملغمه و ترکیبی از ارزهای طرف‌های متعامل و البته طلا باشد. به این ترتیب هیچ آسیبی از دلار و یورو به ما نمی‌رسد. این اقتصاددان درباره توسعه دامنه وثایق و تسهیل فرآیند وثیقه‌گذاری نیز گفت: این ماموریت محوله رییس‌جمهوری به بانک مرکزی در راستای اصلاح سازوکارهای خدمات دهی بانک‌هاست که امر بسیار مطلوب و پسندیده‌ای است. همچنین فعال‌سازی حساب‌های تجاری هم‌ در جهت تسهیل تجارت و مبادلات امر بسیار مهم است اما ماموریت فرعی در مقابل جایگزینی ریال در مبادلات در قالب قراردادهای پولی دو و چند جانبه است. شیخی تقویت سامانه‌های نظارتی را یک موضوع مهم و از جمله ماموریت‌های اصلی رییس‌جمهوری دانست و افزود: در حال حاضر دچار کسری بودجه هستیم. عمدتا فلسفه وجود دولت این است که منابع درآمدی و پولی‌اش را از محل مالیات باید تامین کند. دولت وظایفی را به نیابت از مردم انجام می‌دهد، بنابراین در این راستا اگر سامانه پایش تراکنش‌های پولی آماده شود، فرار مالیاتی در کشور بیش از حجم بودجه دولت خواهد بود. پس اگر از فرار مالیاتی جلوگیری شود، دیگر نیازی به فروش حتی یک قطره نفت خام و یک متر مکعب گاز هم نخواهیم داشت.