کرونا ضعیف نشده است

۱۴۰۱/۰۶/۱۹ - ۰۳:۰۷:۱۳
کد خبر: ۱۹۲۴۷۱
کرونا ضعیف نشده است

تعادل|

این روزها اکثر مردم دیگر کرونا را فراموش کرده‌اند، میزان رعایت پروتکل‌ها به حدی کاهش پیدا کرده که کمتر کسی را در کوچه و خیابان با ماسک می‌بینیم و حالا هم که ازدحام افراد در مرزهای عراق برای رفتن به پیاده‌روی اربعین بدون رعایت هیچ پروتکلی در جریان است و در این بین اما کاهش نرخ ابتلا و مرگ و میر در کشور باعث شده تا مردم باور کنند که کرونا از بین رفته است، باوری که از نظر متخصصان حوزه بهداشت و درمان کاملا اشتباه است و ممکن است در پاییز امسال موج تازه‌ای با افزایش موارد ابتلا و حتی مرگ و میر در کشور به راه بیفتند. هر چه هست در طی سه سالی که پاندمی کرونا در جهان جریان داشته شاید ایران از آن دست کشورهایی بوده که بارها و بارها با خیال پایان یافتن این بیماری دست از رعایت پروتکل‌ها کشیده و البته بعد از آن هم دچار موج‌های همه‌گیری بیشتری شده است. حالا دیگر متخصصان هم از اینکه تمام مدت به مردم هشدار بدهند و ازآنها بخواهند تا موارد بهداشتی را رعایت کنند، خسته شده‌اند، هر چه هست اخبار تورم و اختلاس و ... باعث شده تا خبرهای کرونا هر روز کمرنگ‌تر شوند و در این بین مردم هم به گمان تمام شدن این همه‌گیری بیشتر از قبل از رعایت نکات بهداشتی و پروتکل‌های آن فاصله بگیرند.

    ویروس همچنان قدرتمند است

دکتر مسعود مردانی در پاسخ به این سوال که آیا کرونا واقعا تمام شده است، به «تعادل» می‌گوید: از نظر مردم و برخی مسوولان بله! اما از نظر متخصصان حوزه بهداشت و درمان این ویروس همچنان قدرتمند است و می‌تواند با سویه‌ای جدید موجی تازه را ایجاد کند. به هر حال مردم که رعایت پروتکل‌ها و فاصله اجتماعی و استفاده از ماسک را رها کرده‌اند، بر اساس آخرین آمار رعایت پروتکل‌ها در کشور به زیر 20 درصد رسیده که این نشان می‌دهد مردم خودشان تصمیم گرفته‌اند پایان کرونا را اعلام کنند. این در حالی است که ویروس همچنان خطرناک است. 

او می‌افزاید: یکی از عمده دلایلی که مردم دیگر مساله را جدی نمی‌گیرند، کاهش چشمگیر میزان مرگ و میر و البته واکسیناسیون بوده است، اما با تمام اینها احتمال ابتلا حتی در افرادی که 4 دوز واکسن دریافت کرده‌اند هم وجود دارد، مساله اینجاست که ما بارها هشدار داده‌ایم که شاید کرونا دیگر مانند سابق کشنده نباشد اما وقتی تعداد مبتلایان افزایش پیدا کند و ظرفیت مراکز درمانی تکمیل شود و امکان رسیدگی به تمام بیماران فراهم نباشد، ناگزیر آمار مرگ و میر هم افزایش پیدا می‌کند. پس بهتر است که افراد قبل از اینکه دوباره به چنین روزهایی بازگردیم اصول بهداشتی را در این زمینه رعایت کنند.  عضو ستاد مقابله با کرونا در مورد مزمن شدن این بیماری نیز می‌گوید: 30 درصد از افرادی که مبتلا به زیرسویه جدید کرونا می‌شوند، ممکن است به‌ عارضه کرونای مزمن مبتلا شوند که ضعف، سستی بدن، شکم‌درد، کلیه‌درد، سردرد و ریزش شدید مو را برای فرد به همراه دارد. به همین خاطر است که می‌گوییم خطر کرونا هنوز به‌طور کامل از بین نرفته بلکه ویروس با تغییر شکل دادن در مقابل درمان‌ها مقاومت نشان می‌دهد و همین مساله می‌تواند خطرناک باشد، به هر حال هر فرد اگر به سلامت خود و خانواده‌اش اهمیت می‌دهد، باید پروتکل‌های بهداشتی را رعایت کند، کرونا تمام نشده است و هنوز هیچ کس نمی‌تواند پایانی قطعی برای آن متصور شود.

    ویروس ضعیف نشده است

از سوی دیگر رییس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به ضرورت واکسیناسیون کودکان، گفت: اگر ویروس کرونا تغییری کند یا فاصله بین واکسیناسیون افراد زیاد شده و ایمنی‌ ناشی از واکسیناسیون یا ابتلا به بیماری، کاهش یابد، احتمال می‌دهیم که شاید اواخر پاییز مجددا شاهد خیزی از ویروس باشیم. دکتر علیرضا ناجی درباره شرایط کرونا در کشور، گفت: در حال حاضر شاهد کاهش موارد کووید 19 در کشور هستیم. به‌طوری که تعداد موارد مثبت روزانه‌مان بسیار کاهش یافته و موارد بستری هم کاهش یافته و به نظر می‌رسد که اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، در روند کاهشی موج هستیم.

    احتمال بروز خیز جدیدی از کرونا

 در اواخر پاییز

او با بیان اینکه البته مطمئنا خیزهای دیگری هم خواهیم داشت، گفت: اگر ویروس تغییری کند یا فاصله بین واکسیناسیون افراد زیاد شده و ایمنی‌ ناشی از واکسیناسیون یا ابتلا به بیماری، کاهش یابد، احتمال می‌دهیم که شاید اواخر پاییز مجددا شاهد خیزی از ویروس باشیم که ممکن است با سویه جدیدی باشد یا اینکه با سویه‌های موجود این اتفاق رخ دهد.

    لزوم بالا بردن سطح واکسیناسیون

ناجی با بیان اینکه کاهش سیستم ایمنی می‌تواند شرایط را به گونه‌ای رقم زند که ویروس در بین افراد چرخیده و مجددا ابتلا بالا رود، افزود: بر همین اساس ادامه روند واکسیناسیون بسیار مهم است. باید سطح پوشش واکسیناسیون را بالا برده و آن را حفظ کنیم. به‌طوری که افراد دزهای یادآور را تزریق کنند و افرادی هم که هنوز واکسیناسیون‌شان را تکمیل نکرده‌اند، تزریق واکسن را کامل کنند.

    ضرورت تزریق واکسن کرونا 

در کودکان ۵ سال به بالا

او ادامه داد: موضوع مهم دیگر که باید در شرایط فعلی مورد توجه قرار گیرد، واکسیناسیون در کودکان است. در حال حاضر با بازگشایی مدارس هم واکسیناسیون در بزرگسالان و تزریق دزهای یادآور در افراد دارای بیماری زمینه‌ای، سالمندان و... مهم است و در عین حال تزریق واکسن در کودکان هم بسیار مهم است. در کشور مجوز تزریق واکسن کرونا از سن ۵ سال به بالا وجود دارد و باید در این زمینه مردم تشویق شده و برای واکسیناسیون کودکان اقدام کنند. ناجی تاکید کرد: باید توجه کرد که کلید ماجرای کووید یکی پایش بیماری است تا بتوانیم نشانه‌های خیزهای احتمالی بیماری را داشته باشیم که شامل انجام تسست و بیماری‌یابی است و دیگری بالا بودن سطح پوشش واکسیناسیون است. به ویژه تزریق دز یادآور که بسیار مهم است. در عین حال شرایط بهداشت اجتماعی، استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری و تهویه بسیار مهم است. او درباره وضعیت بیماری‌یابی کرونا در دنیا باتوجه به روند کاهشی ویروس در دنیا، گفت: اکنون در تمام دنیا تعداد تست‌ها کاهش یافته است. البته باید توجه کرد که اطلاعات اپیدمیولوژی از طریق تست به دست می‌آید و وقتی تست کاهش یابد، یکسری اطلاعات را از دست می‌دهیم. در این زمینه دو راهکار در دنیا در نظر گرفته شده است؛ برخی کشورها با پایش فاضلاب‌ها این اقدام را انجام می‌دهند. به‌طوری که فاضلاب مناطق متعدد را در زمان‌های مناسب گرفته و میزان کمی ویروس را در آن سنجش می‌کنند و اگر مقدار ویروس در منطقه‌ افزایش پیدا کرده باشد، به این معناست که در آن منطقه موارد عفونت دارد زیاد می‌شود که در آن مناطق اقدامات لازم را انجام می‌دهند. البته ضعف این اقدام این است که بیمار را نمی‌بینیم و فقط بازتابی از عفونت را در یک منطقه مشاهده می‌کنیم. نوع دیگر کار به صورت نمونه‌گیری‌های رندوم و تصادفی است. به‌طوری که نمونه‌گیری رندوم از جمعیت می‌تواند اطلاعات را نسبتا به ما بدهد. در این اقدام می‌توان با شناسایی بیماران، افراد در تماس با او و ... را پایش کرد. در کشور ما هم می‌توان از این روش‌ها استفاده کرد.

   کرونا ضعیف شده است؟

ناجی با بیان اینکه ویروس کرونا واقعا ضعیف نشده است، گفت: شرایطی که اکنون می‌بینیم یک قسمتش مربوط به ویروس است و عمده این نتیجه مربوط به بازتاب واکسیناسیون و گردش ویروس در بین مردم و در نتیجه ایمنی ناشی از عفونت طبیعی است. با این حال در همین اُمیکرون می‌بینیم که در افراد دارای ریسک و افرادی که واکسن تزریق نمی‌کنند یا سیستم ایمنی ضعیف داشته یا موعد واکسیناسیون یادآورشان گذشته است، بیماری شدید ایجاد می‌کند. همین افراد هستند که در آی‌سی‌یو بستری شده‌اند. باید توجه کرد که تصور ضعیف شدن ویروس و عدم رعایت پروتکل‌ها، موجب پخش ویروس در جامعه می‌شود و در آن زمان بخش حساس جامعه آلوده می‌شوند. بنابراین حتما باید رعایت کنیم، حتما باید در فضای بسته ماسک بزنیم، حتی حتما باید در فضای بازی که امکان فاصله‌گذاری نیست، ماسک بزنیم. بنابراین رعایت فاصله، استفاده از ماسک، شستن دست‌ها و... بسیار مهم است. از طرفی باید بیماریابی را هم به صورت فعال حفظ کنیم تا بتوانیم بیماران را شناسایی کرده و درمان کنیم. او درباره ابتلای مجدد به کرونا، گفت: درباره اُمیکرون این موضوع دیده شده است؛ به‌طور کلی از زمانی‌که دلتا آمد، میزان موارد ابتلای مجدد بسیار زیاد شد. مطالعات نشان داده که بعد از سه الی چهار ماه از ابتلا یا تزریق واکسن ممکن است مجددا مبتلا شوید. حتی افرادی که واکسن هم زده‌اند، ممکن است به عفونت مبتلا شوند، اما به بیماری شدید که به بستری در بیمارستان نیاز داشته باشد، مبتلا نمی‌شوند. به‌طور کلی دیده شده که حتی کسانی که شش تا هشت هفته قبل اُمیکرون  BA1 یا  BA2 را گرفته بودند، با  BA4 یا  BA5 آلوده شدند. بحث این است که ویروس تغییر کرده و نباید اجازه دهیم که ویروس با چرخش بیشتر، تغییر بیشتری کند. در عین حال بحث روز دنیا هم به‌روز کردن و تغییراتی در واکسن‌هاست که ما هم باید این موضوع را در واکسن‌های بوستر مورد توجه قرار دهیم.