بازار سهام
تارا و ٢٠٧ در بورس کالا عرضه میشود
مجید عشقی، رییس سازمان بورس به اطلاعیه ایرانخودرو در خصوص لغو عرضه خودرو تارا و ٢٠٧ به بورس کالا اشاره کرد و گفت: فرآیندی را در راستای پذیرش خودرو در بورس کالا آغاز کردیم و در این زمینه هم در مراسم افتتاحیه معاملات خودرو اعلام کردم، راهی که در این زمینه در پیش گرفتهایم یک راه بدون بازگشت است. وی اظهار داشت: از ابتدا قرار بر این بود تا عرضه خودرو به صورت پله پله انجام و این عرضه از خودروهایی که قیمت بالاتری دارند و حساسیت کمتری بر روی آنها وجود دارد، آغاز شود تا به مرور برنامهریزیها برای ورود دیگر خودروها صورت گیرد. عشقی اعلام کرد که در ادامه پذیرش خودروها در بورس کالا، پذیرش تارا و ٢٠٧ هم در مسیری قرار گرفت که صحبت شده بود. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار خاطرنشان کرد: بهطور معمول همیشه فاصله زمانی بین پذیرش کالا تا عرضه آن محصول ایجاد میشود و نیازمند دورهای از زمان است تا مقدمات کار انجام شود و عرضه به مرحله اجرا برسد. وی تاکید کرد: در زمینه پذیرش همه کالاها در بورس کالا با مقاومتهایی روبرو بودیم و تقریباً میتوان گفت در همه کالاها مانند پتروشیمی، محصولات فلزی و سیمان از همواره مقاومتهایی وجود داشته است. به گفته عشقی، در مورد خودروها هم با مقاومتهایی مواجه هستیم، اما قطعاً این راه بدون بازگشت است و باید عرضهها انجام شود. رییس سازمان بورس با بیان اینکه این امر جزو حقوق سهامداران است که باید رعایت شود و ما هم از این مساله کوتاه نخواهیم آمد، گفت: مدیران شرکتهای خودروسازی هم این مسوولیت را دارند که اقدامات لازم را برای رعایت حقوق سهامداران انجام دهند. وی به آگاهی سازمان بورس نسبت به شرایط و حساسیتهای موجود در بازار خودرو تاکید کرد و افزود: از سال گذشته فرآیند افزایش تولید و کاهش فشار مالی به خودروسازان دنبال شد و در سه ماه تابستان هم اصلاحاتی در این زمینه صورت گرفت. عشقی اظهار داشت: قطعاً سازمان بورس و بورس کالا پیگیر این موضوع خواهند بود تا خودروی تارا و ۲۰۷ در زمان مناسب در بورس کالا عرضه شوند. به گفته رییس سازمان بورس؛ به دلیل پذیرش این ۲ خودرو در بورس کالا عرضه آنها باید قطعاً صورت پذیرد. وی با بیان اینکه ممکن است فاصله زمانی بین پذیرش و عرضه تارا و ۲۰۷ به بورس کالا باشیم، افزود: برای شکسته شدن مقاومتها و نیز انجام عرضهها در بورس کالا نیازمند زمان و تعامل با ذینفعان هستیم تا شرایط مهیا شود.
بورس در اولویت مدیران دولتی شرکتها و هلدینگهای بزرگ نیست
بورسان| مهدی معدنچی کارشناس ارشد بازار سرمایه به بررسی دلایل عدم توجه بورس تهران به جلسات حمایتی پرداخت گفت: با توجه به نزولی بودن بازار سهام طی ۲ سال گذشته فضای بیاعتمادی بر بازار حاکم شده و زیان زیادی به پرتفوی بسیاری از سرمایهگذاران زده است.به اعتقاد وی؛ وجود مدیران دولتی در صدر امور شرکتها و هلدینگهای بزرگ باعث شده است که این افراد توجه خاصی به وضعیت بازار سهام نداشته باشند و این بازار در اولویت کارهای آنها نیست. وی افزود همین موضوع باعث شده است که تلاشی در جهت بهبود معاملات بورس صورت نپذیرد و این اتفاق به تداوم بیاعتمادی به بازار دامن زده است. معدنچی ادامه داد: اگر خواهان حمایت از بازار سرمایه به نحو احسن باشیم باید اقدام به انسجام مدیریت فرابخشی باشیم تا ضمن حمایت از بازار سرمایه، رشد اقتصادی را هم در کشور به دنبال داشته باشد. این کارشناس بازار سرمایه بیان کرد: در سطح وزرا و بالاتر از آنها مدیران نیازمند منسجمسازی هستند تا از بازار حمایت خوب صورت گیرد و اولویت اول شرکتها هم باید رفع چالشهای بازار باشد. وی گفت: زمانی که خروج پول از بازار وجود دارد، یعنی بهطور عمده حقوقیها مجبور شدند ضرب خروج پول حقیقیها را بگیرند و این نشاندهنده اعتماد است. به هر حال سرمایهگذاران در بورس بر مبنای انتظارات سرمایهگذاری میکنند و اعتماد جدیدی به بازار تزریق نشده است. معدنچی خاطرنشان کرد: کماکان از لحاظ مسائل سیاسی داخلی، سیاست و رکود بینالمللی و ریسکهای بینالمللی انتظار خوشبنی زیادی نسبت به آینده وجود ندارد برای همین منظور، بازار سرمایه نیازمند انسجام مدیریت است. وی درباره اوراق تبعی اعتقاد داشت که نرخ این اوراق جذاب نیست و صندوقها تمایل چندانی برای خرید آن ندارند اما از آنجا که برخی از این صندوقها حدنصاب ۱۵ درصدی سهام خود را رعایت نکردهاند، به ناچار اوراق تبعی را به منظور رسیدن به این حدنصاب خریداری میکنند. این کارشناس درباره راهکار برون رفت بورس از رکود در کوتاهمدت عنوان کرد: با توجه به نزدیک شدن به فصل بودجهریزی، نیاز است که سیاستگذاران اقتصادی کشور، توجه خاصی به بورس تهران داشته باشند و از ارایه پیشنهادی در خلاف منافع شرکتها و سرمایهگذاری اجتناب کنند.
عرضه صکوک اجاره ۶ همتی پتروشیمی تابان
مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه| شرکت گروه پتروشیمی تابان فردا قصد دارد بخشی از منابع مالی مورد نیاز خود را از طریق فروش و اجاره به شرط تملیک بخشی از سهام شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس تأمین کند. این اوراق با نرخ اجارهبهای سالانه ۱۸ درصد و عمر ۴ ساله به شیوه حراج از طریق فرابورس ایران عمومی میشود. مبلغ اسمی هر ورقه آن یک میلیون ریال بوده و اجارهبهای مربوطه هر سه ماه یکبار توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به حساب دارندگان اوراق واریز میگردد. به منظور تضمین پرداخت مبلغ اقساط و اصل اوراق در سررسید پرتفویی از سهام شرکتهای صنایع پتروشیمی خلیج فارس، نفت سپاهان و پتروشیمی خارک توثیق میگردد که با عنایت به رتبه اعتباری A بلندمدت و A۱ کوتاهمدت بانی و رعایت مصوبه مورخ ۲ خرداد ۱۴۰۱ هیاتمدیره سازمان بورس این وثایق تعدیل میشوند.