رویداد
۷۰ قلم لوازم خانگی نشان استاندارد ندارند
رییس سازمان ملی استاندارد ضمن اشاره به تدوین استانداردهای جدید در حوزه لوازم خانگی گفت: حدود 70 قلم لوازم خانگی که تعدادی از آنها قاچاق هستند نشان استاندارد ندارند. مهدی اسلامپناه در گفتوگو با خبرنگار مهر در مورد بررسی کیفیت محصولات لوازم خانگی، اظهار کرد: لوازم خانگی که مشمول استاندارد اجباری بشوند یا بهطور کلی استاندارد داشته باشند کامل مورد ارزیابی کیفی و استاندارد قرار میگیرند. رییس سازمان ملی استاندارد ایران افزود: بسیاری از لوازم خانگی که تعدادشان به حدود ۷۰ قلم میرسد پروانه و نشان استاندارد ندارند. البته تعدادی از آنها قاچاق است؛ به عنوان مثال در خیابان امین حضور، لوازم خانگیهای زیادی وجود دارد که قاچاق بوده و نشان استاندارد هم ندارند. وی ادامه داد: بر تولیدات داخلی که نشان استاندارد دارند نظارت کامل میکنیم. در حوزه لوازم خانگی به ویژه محصولات برند، نظارت خوبی در بخشهای تولید، خدمات، ضمانت و… صورت میگیرد. رییس سازمان ملی استاندارد ایران با بیان اینکه وضع استانداردهای دقیقتر لوازم خانگی در حوزه ارایه خدمات و فناوری در حال انجام است، تصریح کرد: تدوین استانداردهای جدید در حوزه ارتقای فناوری لوازم خانگی با کمک تولیدکنندگان در حال انجام است. معاون رییسجمهوری یادآور شد: همچنین طبق برنامهریزیها، خدمات پس از فروش لوازم خانگی مشمول استاندارد اجباری خواهد شد زیرا یک محصول بادوام و گران است. اسلام پناه در مورد نظارت بر کولر هم گفت: طیف وسیعی از کولرها وارد میشود که نظارتهای لازم در این حوزه انجام میشود؛ سازمان ملی استاندارد و وزارت نیرو در حوزه نظارت بر مصرف برق و آب طی تابستان امسال (در بخش خانگی) همکاری کردند و ما حتی برای کولرها استاندارد تعریف کردیم که یکی از نتایج این اقدامات کاهش نسبی مصرف برق و آب در تابستان بود.
مجازات استفاده از «اسامی بیگانه» روی کالاها چیست؟
اتاق اصناف ایران اعلام کرده که با دستور معاون رییسجمهور و نامه وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به وزیر صنعت، معدن و تجارت، استفاده از «اسامی و اصطلاحات بیگانه» روی کالاها و تولیدات داخلی ممنوع و با مجازات مواجه خواهد بود.
اتاق اصناف ایران طی اطلاعیهای برای واحدهای صنفی تولیدی و غیرتولیدی با بیان اینکه پرهیز از بهکارگیری واژگان بیگانه یا بهرهگیری از خط غیرفارسی در نامگذاری یا طرح نوشتاری روی کالا و تولیدات داخلی، نقش مهمی در گسترش فرهنگ زبانی و گفتمان عمومی ایفا میکند، از تمام مجموعههای تولیدی، تجاری، صنعتی و صنفی خواسته «اصل به کارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات غیربیگانه را رعایت کنند».
بر اساس قانون «ممنوعیت به کارگیری اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه» در بخش موارد مرتبط با وزارت صنعت، معدن و تجارت، مجازاتهایی برای تولیدکنندگان و توزیعکنندگان کالا و صاحبان مراکز کسب و پیشه در صورت تخلف از این قانون دیده شده که بر اساس آن به ترتیب اخطار کتبی از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، تعویض علایم و نشانهها و تغییر اسامی و عناوین پس از اعلام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از سوی وزارت کشور یا دستگاههای ذیربط با هزینه متخلف، تعطیل موقت محل کار و لغو پروانه کار خواهد بود.
افرادی که علاوه بر زبان فارسی به یکی از زبانهای خاص اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی یا گویشهای محلی و قومی رایج در بعضی مناطق ایران سخن میگویند، مجازند از اسامی خاص متعلق به آن زبان یا گویش در نامگذاری محصولات و موسسهها و اماکن مربوط به خود در همان مناطق استفاده کنند.
همچنین تبدیل نامهای خاص محصولات ساخت کشورهای دیگر به زبان فارسی الزامی نیست و تغییر اسامی موسسههایی که این نوع محصولات را عرضه میکنند ضرورت ندارد. کالاهای صادراتی مشروط بر اینکه در داخل کشور توزیع نشود نیز از شمول قانون و این آییننامه خارج است.
بر اساس این قانون، دستگاههایی که به کارگاهها، کارخانهها، اماکن تولیدی و تجاری و خدماتی «پروانه تاسیس و پروانه کسب»، «بهرهبرداری»، «اجازه تولید» یا «اجازه ادامه فعالیت» میدهند، موظفند پس از صدور پروانه و اجازه تولید و ادامه فعالیت به متقاضیان اعلام کنند که نسبت به تغییر نام موسسه یا محصولات خود و گزینش نام فارسی اقدام کنند.
به منظور رعایت حقوق مکتسبه و حمایت از تولیدکنندگان داخلی و صادرکنندگان، ادامه فعالیت واحدها، ارایه خدمات و تولید کالاهایی که قبلا با نام غیرفارسی پروانه یا مجوز گرفتهاند، منوط به موافقت شورای هماهنگی پاسداشت زبان فارسی است.
استفاده از تابلو یا نوشتهها و نشانههایی که منحصرا به خط غیرفارسی تنظیم شده باشد، به استثنای نشانهای بینالمللی ممنوع است و نیروی انتظامی موظف است از نصب و ادامه استفاده از آنها جلوگیری کند.