اخبار
سایه رکود بر بازار برنج
یک فعال بخش کشاورزی میگوید چندماهی میشود که بازار برنج با ورود کشت جدید، دچار رکود شده و برنج ایرانی و خارجی در حال حاضر به میزان کافی وجود دارد. محمد مختاریانی در گفتوگو با ایسنا، در تشریح آخرین وضعیت بازار برنج ایرانی و خارجی گفت: بازار برنج در رکود است و قیمتها نیز در حداقل ممکن است. زیرا امسال در برنج ایرانی سطح زیرکشت خوبی داشتیم، برداشت خوبی انجام شد و کیفیت هم مناسب بود. وی ادامه داد: سال گذشته با کمبود ۳۰ تا ۴۰ درصدی برنج و همچنین ممنوعیت واردات برنج خارجی مواجه بودیم که همه این موارد باعث شده بود قیمتها ابتدای فصل بالا برود. اما حالا یک سال را پشت سر گذاشتهایم و با تورم در دستمزد و هزینههای کشاورزان، همین که قیمتها بالا نرفته و از سال گذشته کمتر است نشان میدهد قیمتها صعودی نخواهد شد. این فعال حوزه برنج در پاسخ به این سوال که آیا رکود بازار به دلیل کاهش قدرت خرید مردم در برنج نیست؟ گفت: این موضوع هم میتواند باشد، ولی توان خرید مربوط به یک بازه خاصی نمیشود در حالی که رکود بازار برنج چند ماه است که اتفاق افتاده و علت آن نیز ورود بار جدید به بازار است. در حقیقت بار زیاد شده و برنج کشت دوم نیز به زودی اضافه خواهد شد.مختاریانی در ادامه گفت: قیمت برنج درجه یک ایرانی در سطح عرضه باید کیلویی ۱۲۵ هزار تومان باشد. قیمت برنج درجه یک خارجی نیز در سطح عرضه کمتر از ۴۰ هزار تومان است.این فعال اقتصادی با بیان اینکه قیمت برنج خارجی هم کاهشی بوده، زیرا برداشتهای خوبی در دنیا انجام شده، اظهار کرد: امسال التهابی در بازار برنج نخواهیم داشت. قیمت برنج خارجی احتمالا باز هم کاهشی خواهد شد و برنج ایرانی نیز افزایش قیمتی نخواهد داشت.
آخرین خبرها از آییننامه واردات خودرو به مناطق آزاد
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش از پیگیری بازنگری آییننامه واردات خودرو به مناطق آزاد خبر داد. مهدی کشاورز در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به آییننامه واردات خودرو، اظهار کرد: مناطق آزاد درخواست بازنگری آییننامه واردات خودرو را به دو وزارتخانه اقتصاد و صمت ارایه کرده است. البته این درخواست بازنگری فقط برای مناطق آزاد است.وی ادامه داد: روز گذشته نیز که پیگیر آخرین وضعیت این بازنگری شدم، اعلام کردند: درحال پیگیری هستند تا آییننامه خاص مناطق آزاد بازنگری شود. بر اساس این گزارش، در سومین روز از شهریور ماه، آییننامه واردات خودرو که در ۲۶ مرداد ماه به تصویب هیات وزیران رسیده بود، توسط معاون اول رییسجمهور نهایی و به کلیه سازمانها شامل وزارت صمت، وزارت کشور، وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد ابلاغ شد.بر این اساس، سعید محمد - دبیر سابق شورای عالی مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی - با انتقاد از این آییننامه اعلام کرد که در این مصوبه، مشوقات در نظر گرفته شده برای سرزمین اصلی بیش از مناطق آزاد است و مناطق آزاد با محدودیت بیشتری نسبت به سرزمین اصلی مواجه شدهاند.وی همچنین از نگاه کارشناسی و نقد فنی و قانونی به این مصوبه سخن گفته و ضمن بیان اشکالات این مصوبه و اجحاف در حق مناطق آزاد که در نهایت بهبود وضعیت اقتصاد کلان کشور را با مشکل مواجه میکند، بازنگری جدی در مصوبه اخیر و احیای نقش موثر و حیاتی مناطق آزاد در واردات هدفمند خودرو را از معاون اول رییسجمهور خواستار شده بود. پس از آن شهرام موسوی - مدیر توسعه صادرات، امورگمرکی و ارزش افزوده دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد - به ایسنا اعلام کرد که مناطق آزاد بر اساس مصوبه هیات وزیران مشمول آییننامه ضوابط فنی واردات خودرو به سرزمین اصلی شدند. اما از آنجاکه اساس این آییننامه ورود خودرو به سرزمین اصلی است، بسیاری از بندهای آن مبتلابه سرزمین اصلی و در تناقض با مقررات مناطق آزاد است. برای مثال در آییننامه بحث حقوق ورودی مطرح شده است درصورتی که مناطق آزاد حقوق ورودی ندارد. این باعث شده است واردات خودرو به مناطق آزاد دچار مشکل شود.
گرانی یخدان؛ مشکل جدید صادرکنندگان
رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران گفت: قیمت یخدانهایی که در داخل کشور تولید میشود را برخی به بهانه دلار 70 درصد گران کردهاند که درد سر جدیدی برای صادرکنندگان شده است.سید رضا نورانی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس افزود: افزایش قیمت یخدانهای صادراتی در دو هفته گذشته، مشکلات صادرکنندگان را افزایش داده است.رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران ادامه داد: قیمت این یخدانها که برای صادرات آبزیان، میگو و انواع سبزیجات استفاده میشود تنها در دو هفته گذشته بیش از 70 درصد رشد کرده و از 40 هزار به 70 هزار تومان رسیده است.نورانی با بیان اینکه برخی افزایش نرخ دلار را بهانه کرده و قیمت را افزایش دادهاند، گفت: نخست اینکه این یخدانها در داخل کشور تولید میشود و دوم افزایش نرخ دلار در برابر این افزایش قیمت بسیار ناچیز است. رییس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران با طرح این سوال که چه کسانی پشت پرده این افزایش قیمتهای هستند؟ گفت: باید به افزایش بیمورد قیمتها نظارت شود و با افراد برخورد قانونی به عملآید. وی گفت: افزایش قیمت این یخدانها به صورت کاملا رسمی است و برای خریدار فاکتور مهردار ارایه میدهند و عجیب است که کسی با آنها مقابلهای نمیکند. نورانی تصریح کرد: علاوه بر اینکه قیمت یخدانها را افزایش دادهاند، حجم آنها را هم کردهاند که باعث کاهش کیفیت محصولات صادراتی میشود.