نزول دوباره شاخص

۱۴۰۱/۰۸/۲۴ - ۰۱:۲۴:۵۸
کد خبر: ۱۹۴۳۸۵

شاخص کل بورس تهران دیروز دوشنبه با ۱۰ هزار و ۹۶۸ واحد افت همراه شد و در ارتفاع یک میلیون و ۴۰۸ هزار واحدی قرار گرفت. شاخص هموزن با سه هزار و ۱۰ واحد کاهش به ۳۹۸ هزار و ۸۱۵ واحد و شاخص قیمت با یک هزار و ۷۹۵ واحد افت به ۲۳۷ هزار و ۸۲۱ واحد رسید.

شاخص بازار اول، ۱۰ هزار و ۶۵۲ واحد و شاخص بازار دوم، ۱۳ هزار و ۹۶۹ واحد کاهش را ثبت کردند.

دیروز در معاملات بورس تهران، بیش از ۶ میلیارد و ۶۰۱ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۳۷ هزار و ۴۴۷ میلیارد ریال معامله شد.

همچنین پتروشیمی فناوران (شفن) با ۱۰۸ واحد، فجر انرژی خلیج فارس (بفجر) با ۵۳ واحد، گروه مدیریت سرمایه‌گذاری امید (وامید) با ۵۲ واحد، ملی کشت و صنعت و دامپروری پارس (زپارس) با ۴۲ واحد و پتروشیمی خارک (شخارک) با ۳۵ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشت.

در مقابل پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۸۶۸ واحد، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۸۶۲ واحد، معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ۸۳۳ واحد، پالایش نفت اصفهان (شپنا) با ۷۶۷ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۷۱۳ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۷۰۵ واحد و معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) با ۶۴۶ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس به همراه داشت.

بر پایه این گزارش، روز اخیر نماد گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، پالایش نفت اصفهان (شپنا)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، پالایش نفت بندرعباس (شبندر)، پالایش نفت تهران (شتران)، ایران خودرو (خودرو) و سایپا (خساپا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.

گروه خودرو هم در معاملات روز دوشنبه صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۲۹۹ میلیون برگه سهم به ارزش چهار هزار و ۴۵ میلیارد ریال دادوستد شد.

شاخص فرابورس نیز دیروز بیش از ۱۰۵ واحد کاهش داشت و به ۱۸ هزار و ۴۱۹ واحد رسید.

در این بازار بیش از چهار میلیارد و ۲۷۶ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات امروز فرابورس بیش از ۱۸۷ هزار و ۵۰۹ نوبت بود.

پتروشیمی زاگرس (زاگرس)، بیمه سامان (بساما)، داروسازی کاسپین تامین (کاسپین)، پتروشیمی ارومیه (شاروم)، بیمه کوثر (کوثر) و صنعتی مینو (غصینو) با تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس همراه بودند.

همچنین پلیمر آریاساسول (آریا)، آهن و فولاد غدیر ایرانیان (فغدیر)، پتروشیمی تندگویان (شگویا)، فرابورس ایران (فرابورس)، پالایش نفت شیراز (شراز)، تولید نیروی برق دماوند (دماوند) و پالایش نفت لاوان (شاوان) تاثیر منفی بر این شاخص داشتند.

    چرا شاخص ریخت؟ 

شاخص کل بورس تهران در روز اخیر روند نزولی داشته باشه است. اما پیش از آن شاخص مثبت بود که برخی از کارشناسان می‌گویند که رشد شاخص دستوری بوده و این روند نزولی طبیعی است.

یعنی در عرض چند روز شاخص از محدوده یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد وارد محدوه یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحدی شد و توانست بیش از ۱۰ درصد رشد کند. درست است تمام سهام موجود در بازار سهام ارزنده هستند اما مشکل اساسی بازار نبود اعتماد و نقدینگی است.

زمانی که اعتماد و نقدینگی در بازار نباشد شاخص و تک سهم‌های بازار نمی‌توانند رشد کنند و به نوعی روی یک مدار می‌مانند.

درست است بازار سرمایه محکوم رشد است اما این رشد دستوری نمی‌شود و باید بورس براساس واقعیت‌های خود رشد کند. این رشدهای بازار در زمانی که تک سهم‌های بازار رشد نمی‌کند نمی‌تواند شرایط را تغییر دهد و در وهله اول باید تک سهم‌های خرد و بزرگ بازار رشد کنند و پس از آن به رشد ادامه‌دار بورس امیدواربود.

افت این روزها طبیعی است و در مقابل آن رشد باید ریزش‌هایی هم داشته باشیم ولی باید توجه داشت که ماهیت بورس تمایل به صعود دارد و ورود نقدینگی و افزایش اعتماد می‌تواند مسیر را تغییر دهد.

    شاخص دوباره رشد می‌کند!

برخی از کارشناسان و فعالان بازار سرمایه عقیده دارند که شاخص می‌تواند تا پایان سال به محدوده یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی برسد. یعنی دو کانال دیگر رشد کند و بازدهی شاخص نیز تا پایان سال به ۳۰ تا ۴۵ درصد خواهد رسید. در شرایط معمول و افزایش نقدینگی در بازار سرمایه می‌توان به رشد و بازدهی آن امیدوار بود اما زمانی که شاخص بیش از ۲۵ ماه در مدار نزول بوده و یک‌باره رشد می‌کند کمی جای تعجب دارد. بیش از یکسال است که بورس تهران ارزندگی دارد اما چطور می‌شود که این یک‌سال نادیده گرفته شود و شاخص رشد یک‌باره داشته باشد.

باید منتظر ماند و دید که آیا شاخص تا پایان سال صعودی می‌ماند یا خیر؟ چراکه تداوم روند صعودی می‌تواند سهامداران را به ورود نقدینگی به بورس امیدوارم کند.

اما به‌طور کلی بورس تهران ارزنده است و با افزایش اعتماد و نقدینگی می‌توان امید داشت شاخص تا پایان سال بازدهی خوبی به سهامداران بدهد.