بیش از نصف هولدرهای بیت‌کوین در ضرر هستند

۱۴۰۱/۰۹/۰۱ - ۰۳:۴۷:۵۵
کد خبر: ۱۹۴۶۰۷
بیش از نصف هولدرهای بیت‌کوین در ضرر هستند

بیت‌کوین، بزرگ‌ترین و محبوب‌ترین توکن دیجیتال جهان با بیش از چهار درصد کاهش در ۱۵ هزار و ۹۷۳ دلار معامله شد و به زیر مرز ۱۶هزار دلار رسید. از سوی دیگر، اتر، سکه متصل به بلاک‌چین اتریوم و دومین ارز دیجیتال بزرگ، با بیش از هشت درصد کاهش به ۱۱۱۸ دلار رسید. برای اولین‌بار از زمان همه‌گیری ویروس کرونا در سراسر جهان و سقوط بازارهای مالی در مارس ۲۰۲۰ (اسفند ۱۳۹۸)، بیش از نیمی از آدرس‌های دارای بیت‌کوین در وضعیت زیان‌دهی قرار گرفته‌اند. چرخه‌های نزولی پیشین قیمت نیز در چندین مورد زمانی به پایان رسیده‌اند که بیش از ۵۰درصد آدرس‌های شبکه بیت‌کوین در وضعیت زیان‌دهی قرار داشتند. طبق داده‌های پلتفرم تحلیلی اینتو دِ بلاک، در حال حاضر ۵۱ درصد یا ۲۴.۵۶میلیون آدرس از مجموع ۴۷.۸۵میلیون آدرس هولدر بیت‌کوین در شبکه، در وضعیت زیان‌دهی هستند؛ یعنی قیمت‌های کنونی پایین‌تر از متوسط قیمت خرید آنهاست. ۴۵درصد دیگر در سود و مابقی هم تقریباً در وضعیت سربه‌سر قرار دارند. لوکاس اوتومورو تحلیلگر اینتو دِ بلاک نیز معتقد است حرکت نزولی بیت‌کوین در حال حاضر به اوج خود رسیده است. او می‌گوید چرخه‌های نزولی پیشین قیمت زمانی به پایان رسیده‌اند که بیش از ۵۰درصد آدرس‌های هولدر بیت‌کوین در وضعیت زیان‌دهی قرار گرفته بودند. برای مثال، در ژانویه ۲۰۱۹ (دی ۱۳۹۷) سهم آدرس‌های در ضرر به ۵۵درصد رسید و بیت‌کوین هم تقریباً هم‌زمان با آن کف قیمتی خود را در 200/3 دلار تجربه و سه ماه بعد یک حرکت صعودی تازه را آغاز کرد. در اعماق بازار نزولی سال ۲۰۱۵ نیز سهم آدرس‌های در ضرر شبکه بیت‌کوین به ۶۲ درصد رسیده بود. البته این نکته هم حائز اهمیت است که هیچ تضمینی برای تکرار‌شدن روند‌های تاریخی در آینده وجود ندارد و سقوط اخیر صرافی FTX می‌تواند در ادامه فشار نزولی بیشتری را به بازار وارد کند. بیت‌کوین، اتریوم و اکثر ارزهای رمزپایه به دلیل فشار شدید فروش در آخر هفته به معاملات پایین خود ادامه دادند. اگر خریداران بتوانند قیمت بیت‌کوین را به بالای خط روند کنونی سوق دهند ممکن است شاهد روند صعودی باشیم. از سوی دیگر، اتریوم نیز در آخر هفته هشت درصد کاهش یافت. اگر فشار فروش فروکش نکند، ممکن است شاهد کاهش اتر به ۱۰۸۰ دلار باشیم. ادول پاتل، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران پلتفرم جهانی سرمایه‌گذاری ارز دیجیتال Mudrex گفت که احتمالاً اتریوم تا زمانی که قیمت زیر خط روند باشد، تحت تهدید نزولی باقی خواهد ماند. در همین حال، قیمت دوج کوین با بیش از ۱۱ درصد کاهش در ۰.۰۷ دلار معامله شد، در حالی که شیبا اینو نیز بیش از هفت درصد کاهش داشت و به ۰.۰۰۰۰۰۸ دلار رسید. عملکرد امروز سایر قیمت‌های کریپتو نیز کاهش یافت و با روند کاهشی در ۲۴ ساعت گذشته معامله شدند. فروپاشی صرافی اف‌تی‌ایکس (FTX) بر بازار رمزارزها تأثیر گذاشته و نقدینگی شرکت‌هایی که زمانی یکی از بزرگ‌ترین صرافی‌های رمزنگاری جهان بودند را کاهش داده و موجب تحقیقات قانون‌گذاران در چندین کشور شده است. اف‌تی‌ایکس، جدیدترین شرکت ارزهای دیجیتال در سال جاری است که تحت فشار مالی قرار گرفته زیرا ارزش دارایی‌های رمزنگاری شده سقوط کرده است.

    ریزش بازار هنوز تمام نشده است؟

در حال حاضر به نظر می‌رسد که قیمت بیت‌کوین به‌آرامی در حال حرکت به سمت 15/500 دلار است. بازار اکنون در خطر سقوط به سطوح پایین‌تر قرار دارد، مگر اینکه خریداران بتوانند خود را به بالای مقاومت 17/000 دلاری برسانند. بیت‌کوین طی روزهای گذشته در تلاش برای حفظ موقعیت خود بالای 650/16 دلار بود و از طرفی، در عبور از 000/17 دلار نیز ناموفق ظاهر شد. اوج روزهای اخیر قیمت در نزدیکی 795/16 دلار شکل گرفت و قیمت پس از برخورد با این سطح، یک حرکت نزولی چندپله‌ای را آغاز کرده است. ابتدا حمایت 500/16 دلاری و میانگین متحرک ساده ۱۰۰ ساعته شکسته شد و در ادامه هم بیت‌کوین به زیر 150/16 و 000/16 دلار سقوط کرد. کف اخیر قیمت در 879/15 دلار شکل گرفت. اولین مقاومت کلیدی پیش روی قیمت 400/16 دلار است و مقاومت کلیدی بعدی هم در نزدیکی 500/16 دلار قرار دارد. در این صورت 000/17 و 000/18 دلار اصلی‌ترین موانع پیش روی خریداران خواهند بود. در مقابل، اگر بیت‌کوین در عبور از 400/16 دلار ناموفق ظاهر شود، روند نزولی ادامه پیدا خواهد کرد. در این شرایط، نزدیک‌ترین حمایت پیش روی قیمت 000/16 دلار است و پس از آن نوبت به آزمایش حمایت 500/15 دلاری می‌رسد. گفتنی است شکسته‌شدن این حمایت می‌تواند به سقوط عمیق‌تر بیت‌کوین منجر شود.

    بیت‌کوین می‌تواند  به ۱۱هزار  یا ۹هزار دلار سقوط کند

یک سال گذشته تحت‌تأثیر عوامل گوناگون برای بازار ارزهای دیجیتال دوران سختی بوده است. بیت‌کوین از زمان ثبت اوج تاریخی قیمت در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) تاکنون حدود ۸۰درصد از ارزش خود را از دست داده است و همچنان برخی انتظار دارند با ادامه روند نزولی، قیمت این ارز دیجیتال حتی چهاررقمی شود. تقریباً یک سال پیش صنعت ارزهای دیجیتال در اوج قرار داشت و بیت‌کوین نیز روند صعودی کم‌سابقه‌ای را تجربه می‌کرد. در این دوران اخبار مثبت زیادی به گوش می‌رسید و آخرین خبری که سبب رسیدن بیت‌کوین به اوج تاریخی 000/69 دلاری شد، احتمالاً عرضه اولین صندوق بورسی (ETF) مبتنی بر این ارز دیجیتال در ایالات متحده بود. در ماه‌های بعد از آن اما، شرایط شروع به تغییر کرد. بانک‌های مرکزی سیاست کلان خود را از چاپ و عرضه پول‌های جدید در بازار به افزایش نرخ بهره بانکی تغییر دادند تا از این طریق با تورم خودساخته‌شان مقابله کنند. همراه با این تغییر سیاست پولی در جهان، روسیه هم به خاک اوکراین حمله نظامی کرد و با زیاد‌ترشدن تعداد عوامل کلان اقتصادی که خلاف جهت دارایی‌های ریسکی عمل می‌کردند، ارزهای دیجیتال نیز با فشار نزولی بیشتری مواجه شدند. شکل‌گیری بحران‌های بزرگ در بخش‌های مهمی از صنعت ارزهای دیجیتال نیز که با فروپاشی شبکه تِرا آغاز شد، شرایط را به‌مراتب بدتر کرد. به‌دنبال آن، چندین پلتفرم مختلف برداشت‌های کاربران خود را به‌حالت تعلیق در آوردند، درخواست بودجه اضطراری کردند و برخی هم ناچار به اعلام ورشکستگی شدند. در آن دوران یک شرکت به عنوان ناجی این پلتفرم‌های ورشکسته شناخته می‌شد؛ FTX! مجموعه‌ای که خود اکنون یک صرافی ورشکسته محسوب می‌شود. تقریباً هرجا که صحبت از اعطای وام به پلتفرم‌ها و ارایه پیشنهاد خرید مجموعه‌های ورشکسته این حوزه بود، نام FTX و سم بنکمن فرید دیده می‌شد و کمتر کسی تصورش را می‌کرد که خودِ FTX هم تنها چند ماه بعد به ورشکستگی فراگیر صنعت ارزهای دیجیتال دچار شود. بعد از اینکه روشن شد FTX، ناجی پلتفرم‌های ورشکسته، توان نجات مشتریان خود را ندارد، بیت‌کوین سقوط ناگهانی دیگری را تجربه کرد و به پایین‌ترین سطح در دو سال گذشته، یعنی زیر 000/16 دلار رسید. با این ریزش، بزرگی سقوط بیت‌کوین از اوج تاریخی 000/69 دلاری به ۸۰درصد افزایش یافت. حال، دان آلت (DonAlt)، تحلیلگر ارزهای دیجیتال در توییتر، هشدار داده که ممکن است ریزش‌های بیت‌کوین هنوز به آخر نرسیده باشد. او با مقایسه میزان ریزش قیمت در چرخه نزولی فعلی، با دو چرخه ماقبل آن، گفته است بیت‌کوین می‌تواند با تقلید از چرخه سال‌های ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ به 500/9 دلار و در صورت تکرار شرایط سال ۲۰۱۸، به 000/11 دلار سقوط کند.