6 دلیل مهم سقوط بورس از نگاه نظارتی
احمد رحمانیان در جلسه هماندیشی و بهرهگیری از نقطه نظرات مدیران و کارشناسان بازار سرمایه موضوعاتی را متذکر شد و تاکید کرد که باید بررسی شود؛ چه شد به یکباره افرادی هزاران میلیارد تومان به جیب زده و برخی از مردم سرمایههایشان را از دست دادند.
قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور در این نشست با اشاره به رشد حبابی بورس در سالهای قبل و جذب میزان قابل توجهی از سرمایههای مردم گفت: متاسفانه از سال ۹۹ به یکباره بازار بورس نزول پیدا کرد و بسیاری از مردم مال و سرمایه خود را از دست داده و از آن طرف کسانی بودند که یکباره چندین هزار میلیارد به دارایی و ثروتشان افزوده شد.
وی از کارشناسان حاضر در جلسه خواست به برخی از سوالات پیرامون اینکه آیا رشد یکباره بازار سرمایه در یک دوره زمانی کوتاه و آن طرف نزول یکباره آن امری عادی و طبیعی است؟ آیا در بازار سرمایه طی این سالها ضوابط قانونی و آیین نامهها رعایت شده بود یاخیر؟ باید پاسخ دهند.
قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور ادامه داد: یکی دیگر از موضوعات مهم این است که باید بررسی شود چه اتفاقی افتاد که برخی از اشخاص حقیقی و حقوقی یکباره صاحب چند هزار میلیارد ثروت شدند و آن طرف هم برخی ۷۰ درصد از سرمایه خود را از دست دادند؟ آیا دارا شدن عدهای قانونی بود یا غیرقانونی اگر غیرقانونی بود چه کسانی قصور و تقصیر داشتند، چه ضوابط قانونی باید رعایت میشد که نشد آیا آییننامههای مربوطه رعایت شده بود و چه کسانی از رانتها و اطلاعات نهانی استفاده کردند؟
رحمانیان یکی دیگر از موضوعات مهم و اساسی بورس را در حوزه نظارتی عنوان کرد و تاکید کرد: باید در این راستا بررسی شود که چه خلأهای قانونی نظارتی در حوزه بورس وجود دارد و اینکه سازمان بازرسی باید چه نوع نظارت کامل و موثری انجام دهد تا از بروز جرایم بورسی پیشگیری یا در صورت وقوع به موقع کشف شود.
وی با تاکید بر ضرورت بررسی نقش و سهم افراد در افت و نزول بازار سرمایه و به جیب زدن درآمدهای میلیاردی اظهار کرد: باید بررسی شود که آیا سازمان بورس به وظایف پیشگیرانه خود عمل کرده است یا خیر؟ و آیا قوانین از کارآمدی لازم برای جذب و نگهداشت سرمایههای مردم برخوردار بوده است؟
قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور یکی دیگر از موضوعات مهم در این حوزه را تعارض منافع به خصوص در حوزه انتصابات مدیران دانست و تاکید کرد؛ مدیرانی که منصوب میشوند باید از توانمندی لازم برخوردار باشند نه اینکه انتصابات بر اساس مسائل سیاسی و جناحی باشد یا اینکه فرد هم عضو هیاتمدیره و هم به صورت مستقیم یا غیرمستقیم در بازار سرمایه نقش داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما,رحمانیان با اشاره به برخی از گزارشات سازمان بازرسی در خصوص وضعیت بورس گفت: واحدهای اقتصادی این سازمان در حوزه بازار سرمایه و بورس، گزارشهای زیادی تهیه کرده و برخی از عوامل و آسیبها را استخراج کردهاند که به عنوان نمونه میتوان به شش مورد از جمله افزایش یکباره قیمت ارز در سالهای گذشته، وجود نقدینگی زیاد در جامعه، محدودیتهای موجود در بازارهای موازی مانند مسکن و خودرو، عدم اجرای محدودیتهای تعریف شده برای افراد تازه وارد از سوی سازمان بورس و بهادار، تضاد منافع و... اشاره کرد.
وی با بیان اینکه باید پیگیری شود که چگونه چند هزار میلیارد به قیمت بیچاره شدن سهامداران زیادی نصیب افرادی شد، گفت: سازمان بازرسی کل کشور به دنبال این است که این موضوع را به جد پیگیری کند.
قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور از افراد حاضر در جلسه خواست اگر موضوع کاملتر و جامعتری هست مکتوب به سازمان اعلام کنند و تاکید کرد: نقاط کلیدی که سازمان بازرسی میتواند ورود اساسی داشته و از وقوع جرایم پیشگیری یا حتی جرایم یا سوءجریانی را کشف کند، اعلام کنند.
رحمانیان از کارشناسان حاضر در جلسه خواست موضوعاتی که به ثبات بازار سرمایه کمک میکند را در اختیار سازمان بازرسی قرار دهند و اعلام کرد؛ این سازمان دست خود را به سمت کارشناسان دراز کرده و از آنها میخواهد که نکتههای کلیدی را که میتواند به بهبود اقتصاد کشور کمک کند در اختیار سازمان بازرسی قرار دهند.
وی همچنین بر ضرورت اعلام اخبار مربوط به بازار سرمایه از طریق یک مرجع اصلی تاکید کرد و گفت: دست اندرکاران بازار سرمایه باید با صداقت موضوعات را با مردم مطرح کنند.
قائم مقام سازمان بازرسی کل کشور از تغییر و تحولات مدیریتی مدام در سازمان بورس انتقاد کرد و افزود: باید مدیرانی برای حوزه بازار سرمایه منصوب شوند که از تجربه کامل، توانایی و توانمندی لازم برخوردار باشند.
پرهیز از قیمتهای دستوری و تاکید بر ضرورت حمایت از مصرفکنندگان از سوی دولت، از بین بردن تعدد نرخ ارز، اطلاعرسانی و آموزشهای لازم به مردم در حوزه بازار سرمایه، بازنگری جدی و موثر در قوانین و مقررات روز و روزآمد کردن آن متناسب با شرایط روز جامعه و بهرهگیری از تجارب سایر کشورهای موفق، تعیین جرایم متناسب برای متخلفین و مجرمین بازار سرمایه با رویکرد بازدارندگی، ایجاد ساز و کارهای نظارتی قوی در سازمان بورس به منظور شناسایی افرادی که مستقیم یا غیرمستقیم در بازار بورس اختلال ایجاد میکنند و... از موضوعات مهم دیگری بود که رحمانیان بر ضرورت توجه به آنها تاکید کرد.
مصطفی علی اصغرپور معاون نظارت و بازرسی امور اقتصادی سازمان بازرسی کل کشور نیز در این جلسه به برخی از اقدامات این معاونت در حوزه بورس اشاره کرد و گفت: این سازمان در همه موضوعات مربوط به بورس ورود داشته و پروندههایی نیز در این رابطه تشکیل شده است. وی با اشاره به اینکه گزارشات سازمان بازرسی باید مستند باشد، تاکید کرد: تمامی مسائل و موضوعات مربوط به سازمان بازرسی باید مستند؛ مستدل و دقیق باشد.
معاون نظارت و بازرسی امور اقتصادی سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه رییس سازمان بر روی موضوعاتی که دغدغه دارند، تاکید زیادی دارد، گفت: با توجه به این موضوع پیگیری مسائلی که دغدغه مردم است همواره به عنوان یک اولویت در دستور کار است و به جد پیگیری میشود. در جریان این جلسه هم اندیشی برخی از مدیران و کارشناسان حوزه بازار سرمایه (بورس) نقطه نظرات خود را در خصوص چالشهای پیشروی این بازار از جمله قیمتگذاری دستوری، ضرورت ارتقای جایگاه مدیر سازمان بورس، ضرورت بازنگری قانون و… مطرح و راهکارهایی را در راستای بهبود شرایط ارایه دادند.