ابزار تعادلبخشی به بازار مرغ
به تازگی قیمت مرغ در بازار بهشدت کاهش یافته است و حتی 13 هزار تومان زیر نرخ مصوب دولتی به فروش میرود، این وضعیت دو وجه دارد وجه اول سود مصرفکننده و وجه دوم زیان تولیدکننده از این بازار است. افزایش میزان جوجهریزی مرغداری یا به اصطلاح دقیقتر افزایش تولید مرغ در کشور، عرضه را در بازار افزایش داده و قیمت مرغ را پایین آورده است، قیمتی که در برههای از زمان تا کیلویی 75 هزار تومان هم بالا رفته بود اکنون با افت شدید، به کمتر از 50 هزار تومان در بازار تهران رسیده است.به گزارش خبرگزاری فارس، کارشناسان اقتصادی تاکید دارند که بهترین وضعیت این است که تولیدکننده و مصرفکننده مرغ، هر دو از وضعیت بازار رضایت داشته باشند، مدیریت بازار با ید به نحوی باشد که با وجودی که مردم با قیمتهای پایین میخرند، صرفه اقتصادی هم برای واحدهای تولید داشته باشد تا این تولید دوام یابد. در همین حال، تولیدکنندگان میگویند این قیمتها به ضرر آنها است و ادامه این وضع تولید را برای آنها سخت خواهد کرد و با احتمال کاهش تولید، دوباره قیمت افزایش مییابد تولیدکنندگان مرغ میگویند: وزارت جهاد کشاورزی در ماههای گذشته به مرغداران تکلیف کرد که جوجهریزی را بیشتر کنند و این عاملی برای افزایش بیش از اندازه تولید شد در ادامه هم با تزریق مرغ منجمد وارداتی به بازار موجب بر هم زدن تعادل عرضه و تقاضا و کاهش بیش از اندازه قیمت شد که از نظر آنها این به ضرر بخش تولید است. به گفته تولیدکنندگان مرغ، شرکت پشتیبانی امور دام از شرکتهای زیرمجموعه وزارت جهاد کشاورزی از آن جهت این مرغها را به بازار عرضه میکرد که مهلت انقضای مصرف آن رو به پایان بوده و چارهای جز این نداشته است. محمد یوسفی رییس انجمن پرورشدهندگان مرغ گوشتی، کاهش تقاضا را عاملی برای کاهش قیمت مرغ در بازار عنوان میکند و میگوید: هزینههای تحصیل و لوازم التحریر در مهر و آبان موجب شده است مرغ در سبد محصولات پروتئینی مردم کمتر جای داشته باشد و همین امر نیز قیمت را در بازار کاهش داده است. وی معتقد است عرضه مرغ منجمد به بازار باید حساب شده میشد و نباید به کاهش بیش از اندازه قیمت در بازار میانجامید. به گفته یوسفی، وزارت جهاد کشاورزی نباید به صورت دستوری به مرغداریها تکلیف کند که چه میزان جوجهریزی کنند یا حداقل نظر مرغداران را هم در نظر بگیرند. تولیدکنندگان از هزینههای بالای تولید میگویند که با گران شدن نهاده و خوراک دام و طیور بالا رفته است، بهطوری که قیمت تمام شده یک کیلو مرغ 70 تا 75 هزار تومان است اما مرغ را کیلویی زیر 50 هزار تومان میفروشند.در این باره، یک مرغدار سمنانی به خبرنگار فارس میگوید: هر کیلو خوراک دام را میانگین 15 هزار تومان میخریم، نهادههای دولتی به موقع دستمان نمیرسد مثلا 40 روز با تاخیر میرسد، در این مدت به بازار سیاه پناه میبریم و نهاده را با قیمتهای گرانتری میخریم، از سوی دیگر جوجه یک روزه را مرغداران 14 هزار تومان خریدهاند که سه برابر نرخ مصوب است و همه اینها هزینه تولید را بیشتر میکند. به گفته احمدی، پس از حذف ارز 4200 تومانی واردات نهاده، قیمت آن بالا رفت و دولت برای جبران آن قیمت فروش مرغ را هم گران کرد ولی اکنون تولیدکننده به قیمت بسیار پایینتر از نرخ مصوب میفروشد و این امتیاز مرغداران خنثی شده است. وی میگوید: وزارت جهاد کشاورزی اکنون به جای اینکه به فکر تولیدکننده باشد تا جریان تولید ادامهدار باشد تا اندازهای هوای مصرفکننده را دارد.
عرضه مرغ منجمد متوقف شد
بنابراین گزارش قطعا تأمین به موقع و مناسب مرغ، ضرورت است، از سوی دیگر کارشناسان معتقد هستند دولت برای اینکه تعادلی در بازار مرغ ایجاد کند، ضرورت دارد عرضه مرغ منجمد به بازار را متوقف کند تا مانع ضرر و زیان تولیدکنندگان شود. علاوه بر آن ضرورت است برنامه میزان جوجهریزی برای ماههای آینده تنظیم شود تا تعادلی بین عرضه و تقاضا بیشتر شود. سالانه 2.5 میلیون تن مرغ در مرغداریها تولید میشود که بیش از نیاز کشور است اما پراکندگی تولید در ماههای مختلف متفاوت است، برخی ماهها تولید موجب مازاد عرضه و ماههای دیگر کمبود بازار و متعاقب آن کاهش بیش از اندازه یا افزایش قیمت میشود، «ابزار صادرات و واردات»، «ذخیرهسازی مرغ مازاد» و «عرضه به موقع مرغ به بازار» از ابزارهایی است که میتواند به تنظیم بازار مرغ کمک کند.