ارزیابی بازار سرمایه
نیما میرزایی
محدودیت گاز صنایع پتروشیمی بر سهام این شرکتها طبیعتاً بر روی سهام تاثیر منفی خواهد داشت ولی از آن رو که موضوع مسبوق به سابقه و محتملی بود، بخشی عمده اثرش را در عدم رشد و نزول نمادهای این گروه گذاشته و در آینده در حد یکی، دو روز تاثیر منفی قابل توجه بر تابلوی این گروه نخواهد داشت. بازار سرمایه مشکلات جامعتر و نسبتاً بزرگتری از جمله نرخ دلار نیما و نرخ بهره کم ریسک را دارد و این موضوع علیرغم اهمیت نسبی و حوزهای خود، چالش اول بورس به حساب نمیآید.
گزارشهای آبان ماه شرکتها در یک نگاه عمومی وضعیت مناسب و رو به رشدی در سودسازی نشان میدهد. برخی از گروهها از جمله فلزات و قندی که بصورت سنتی در ماههای نیمه دوم سال رشد سودآوری دارند در گزارشهای آبان وضعیت بهتری داشتند و انتظار میرود روند فعلی در ماههای آینده هم با توجه به وضعیت کلی متغیرهای اثرگذار، صعودی باشد. از عوامل داخلی میتوان به نرخ دلار نیما اشاره کرد که در دو ماه اخیر حدود هزار تومان رشد قیمتی داشت و به کانال بالاتری آمد و مدتی هم در کانال ۲۸ هزار تومان معامله شد. این موضوع بهطور طبیعی و مستقیم روی سودسازی شرکتهای دلاری و صادراتی بازار سهام که بیش از دوسوم بازار را شامل میشوند، اثرگذار است.
متغیر مهم بعدی قیمتهای جهانی است که در یک ماه گذشته وضعیت صعودی داشتند و بهجز نفت که مقداری اصلاح قیمت داشت، سایر کامودیتیها از جمله مس و سایر فلزات وضعیت نسبتا مناسبی داشتند و بعضا حتی رشد کردند و این موضوع در صورتهای مالی شرکتهای دلاری بهطور خاص اثر گذاشت. انتظار میرود گزارشهای ماهانهای که برای شرکتهای بزرگ روی کدال مخابره خواهد شد، مناسب باشد. در گروههای ریالی نیز خودروییها در کانون توجه معاملهگران بوده و انتظار میرود در شرکتهای اصلی این گروه گزارشهای مطلوبی و کاهش زیان دیده شود. با توجه به اینکه در ماه آبان عرضهها در بورسکالا برای فروش خودرو شدت گرفت این موضوع به مرور آثار را در صورتهای مالی نشان خواهد داد.
البته باید انتظار داشت در ماههای آینده با افزایش حجم عرضه خودروها در بورس کالا، اثرات جدیتری در صورتهای مالی شرکتها مشاهده و احتمال میرود برخی از آنها وارد مرز سودسازی شوند. بازار از جنبههای مختلف ریسکهایی دارد. این ریسکها نهتنها در ابعاد داخلی بلکه در ابعاد خارجی و متغیرهای جهانی نیز وجود دارد اما در نگاه کلان احتمال میرود شاخصکل بورس در محدودههای ابتدای آبان و سطح ۱.۲۵ تا ۱.۳ میلیون واحد کفسازی معتبری داشته باشد به انضمام اینکه سازمان بورس طرح مناسبی برای بیمه سهام سبدهای کمتر از ۱۰۰ میلیون تومان داد که ۵۰۰ هزار نفر از آن استقبال کردند.
مجموع این موضوعات در کنار جاماندگی بازار سرمایه از سایر بازارهای دارایی نشان میدهد کف بازار سرمایه در عدد اوایل آبان بسته شده و نمیتوان وزن زیادی به احتمال ریزش بیش از آن داد. با گزارشهای نسبتا رو بهرشد شرکتهای مختلف و ادامه مسیر سودسازی منتج از تورم داخلی میتوان خوشبین بود بازار سهام میتواند روند متعادل و رو بهرشدی را در چشمانداز میانمدت داشته باشد.