هفته پرتلاطم در بازار ارز وطلا
روند افزایشی قیمت طلا و سکه در سومین هفته از آذر ۱۴۰۱ مانند ۲ هفته گذشته روند صعودی داشت. انواع سکه با این روند به کانالهای جدید راه یافتند. تنها در روز پنجشنبه روند قیمت سکه اندکی نزولی بود. آیا طلا و سکه ارزان میشود؟ قیمت طلا و سکه در هفته سوم آذر ماه ۱۴۰۱ همواره با روند صعودی همراه بود و غافلگیری قیمتها در بازار معاملات، معاملهگران را از خرید و فروش انداخته بود.
شکست محدوده ۱۸۰۰ دلاری انس
در هفتهای که پشت سر گذاشتیم افزایش قیمت سکه در بازار در برخی ساعات در قطعات سکه امامی و بهار به بیش از یک میلیون تومان نیز میرسید. قیمت اونس جهانی طلا به محدوده ۱۸۰۰ دلاری رسید. با وجود روند افزایشی قیمت دلار و طلای جهانی اما روند صعودی قیمت طلا و سکه به گونهای بود که بسیاری از معاملهگران معتقد بودند این فلز گرانبها در بازار مستقل عمل میکند و این عرضه و تقاضا است که بازار را با جهش قیمتی همراه کرده است. برخی تحلیلگران بازار نیز معتقد بودند روند صعودی قیمت در بازار این فلز ارزشمند از کاهش قیمت نفت در ماههای اخیر از بشکهای ۱۲۰ دلار به ۷۰ و ۸۰ دلار ناشی میشود. معاملهگران معتقدند کاهش قیمت نفت منجر به کاهش قدرت بازارساز میشود و این به معنی افزایش قیمت دلار و به دنبال آن رشد قیمت طلا و سکه است. این در حالی است که مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی که روز ۲۰ آذرماه منتشر کرده گفته که تنها سهچهارم بودجه نیمه اول سال در واقعیت محقق شده است. این گزارش حکایت از یک شکاف بزرگ در سهم دولت از درآمدهای نفتی دارد. در این بخش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان سهم دولت در ۶ ماهه نخست سال جاری تنها ۱۴۱ هزار میلیارد تومان یعنی معادل ۵۶ درصد محقق شده است. اما صالح آبادی در روزهای بعد این آمار را رد کرد. فعلا با تکیه به آمار مرکز پژوهشهای مجلس به نظر میرسد قدرت بازارساز با توجه به روند صعودی قیمت دلار و رشد تورم در کشور رو به کاهش است و بازار برای تاثیرپذیری نیاز به سیگنالهای قویتری دارد.
سکه کمی ارزان شد
در هفتههای گذشته برخی کارشناسان افزایش قیمت طلا را متاثر از بازار انتظامی دلار و تهدیدهای دولت برای خریداران این ارز عنوان کردند که سرمایهها را به سوی بازار طلا و سکه سوق داده و روند افزایش تقاضا باعث رشد قیمت در این بازار شده است. این در حالی است که بازار دلار در روزهای اخیر نیز خریداران احتیاطی زیادی دارد و ترس از خرید ارز کمرنگتر از گذشته شده است اما بازار طلا و سکه همچنان پرمتقاضی است و قیمتها همچنان در حال تاخت و تاز است. در آخرین معاملات روز پنجشنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۱ قیمت سکه امامی ۵۶ هزار تومان افزایش داشت و با قیمت ۱۸ میلیون و ۴۰۲ هزار تومان معامله شد. سکه بهار آزادی که در ۲ روز گذشته از سکه امامی پیش افتاده بود امروز به شکل سنتی از سکه امامی ارزانتر شد و با کاهش قیمت به کانال ۱۷ میلیون تومانی برگشت. این قطعه از سکه پنجشنبه با قیمت ۱۷ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد. نیم و ربع سکه ۱۵۰ هزار تومان ارزان شدند. نیم سکه که روز چهارشنبه در کانال ۱۲ میلیون تومانی نوسان داشت ۱۱ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان شد و ربع سکه هم ۸ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد. سکه گرمی بدون تغییر قیمت با همان نرخ ۸ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان معامله شد. این قطعه از سکه نیز روز پنجشنبه در کانال ۹ میلیون تومانی معامله میشد. قیمت طلا دیروز هم مانند دیگر روزهای هفته روند افزایشی داشت. این در حالی است که انس جهانی طلا شب گذشته از محدوده ۱۸۰۰ دلاری پایین آمد و در لحظه نگارش این گزارش با قیمت ۱.۷۷۷.۸۶ دلار معامله میشود. اما قیمت هر مثقال طلا ۷۵ هزار تومان گران شد و به قیمت ۷ میلیون و ۳۲۳ هزار تومان رسید قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با ۱۵ هزار تومان رشد قیمت به یک میلیون و ۶۹۲ هزار تومان رسید.
حباب سکه امامی، بهار و گرمی افزایشی بود و بیشترین سهم افزایش مربوط به سکه بهار با بیش از ۵۰۰ هزار تومان افزایش بود. حباب نیم و ربع سکه دیروز روند کاهشی محدودی داشت. قیمت دلار در هفتهای که پشت سر گذاشتیم با روند صعودی آغاز شد و در کانالهای جدید نیز به کار خود پایان داد. گرچه برخی معتقد بودند قیمت دلار روز پنجشنبه با روند نزولی همراه بود. اما با اینکه روند اندکی کاهشی بود اما پرش قیمت این اسکناس امریکایی در روزهای گذشته به اندازهای معاملهگران را بهطور لحظهای با شوک همراه میکرد که این کاهشهای محدود از نظر آنها قابل توجه نبود.
بازار ارز راه خود را میرود
سفر رییسجمهوری چین به عربستان و حواشی آن بر ضد منافع ایران، تغییر معاون ارزی بانک مرکزی، امکان مبادله حواله ارزی صادرکنندگان محصولات کشاورزی، صنایع دستی و محصولات دانشبنیان با اسکناس، تحریمهای جدید اتحادیه اروپا علیه ایران، خبر سفر گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران، سفر معاون رییسجمهوری چین به ایران و بازگشت جو انتظامی به بازار از سیگنالهای تاثیرگذار بر قیمت ارز در بازار معاملات تهران در هفته سوم آذر بودند. هرچند برخی از این سیگنالها با امید به تغییر روند قیمت دلار به بازار تزریق شد اما به نظر میرسد کارایی خود را از دست داده و بازار ارز فعلا راه خود را میرود. در نخستین روزهفته قیمت دلار در کانال ۳۶ هزار تومان معامله شد و در روزهای بعد مسیر صعودی داشت؛ بهطوری که خیلی سریع به کانالهای ۳۷ و ۳۸ هزار تومانی راه یافت. هر چند این مسیر افزایشی نزدیک به ۲ هفته است بر قیمت دلار حاکم است اما در هفته سوم آذر ماه سیر صعودی سریعتر رخ داد و بازار نیز به سیگنالها پاسخ نشان نمیداد. برخی معاملهگران در روزهای گذشته محدوده ۳۷ هزار و ۸۰۰ تومان را به عنوان منطقه مهمی برای قیمت دلار در بازار معاملات تهران در نظر گرفتند و معتقد بودند اگر قیمت دلار از این محدوده عبور کند این اسکناس امریکایی به کانالهای بالاتر ورود میکند. پیشبینیها درست از آب در آمد و قیمت دلار از نیمه محدوده ۳۸ هزار تومانی نیز گذشت. در آخرین معامله نقدی روز پنجشنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۱ دلار با قیمت ۳۷ هزار و ۹۸۰ تومان معامله شد اما این روند برای معاملات فردایی روند صعودی داشت و محدوده ۳۸ هزار و ۴۰۰ تومانی منطقه حدودی گمانهزنیهای قیمت دلار برای معاملهگران بود. طی مدت مذکور قیمت دلار در بازار متشکل و توافقی نیز روند صعودی داشت؛ به گونهای که در بازار توافقی، دلار در بالاترین حد خود یعنی قیمت ۳۶ هزار و ۴۰۰ تومان نیز معامله شد و در بازار متشکل نیز سقف را زد اما در روز پنجشنبه قیمت در این بازارها نیز روند کاهشی محدودی داشت. این در حالی است که حجم معاملات بازار متشکل در روزهای گذشته با روند صعودی همراه بود و این روند نشان میدهد بازار سفرهای خارجی داغ است. قیمت یورو نیز تا ۴۱ هزار تومان معامله شد اما به محدوده ۳۹ هزار و ۷۰۰ تومانی رسید. از ابتدای آبان ماهسال جاری بانک مرکزی به عنوان نهاد پولی کشور برای مدیریت بازار ارز بهطور جدیتری وارد بازار شد و بهزعم خود با راهکارهایی نظیر عرضه اوراق ارزی، ایجاد سامانه برخط برای نوبتدهی خرید دلار، افزایش سقف سهمیه دلاری صرافیها، افزودن تعداد شعب ارایه ارز، تغییر معاون ارزی و اقداماتی نظیر آن سعی در مدیریت بازار ارز داشت. طی مدت مذکور صالحآبادی رییس کل بانک مرکزی بهطور مکرر از وضعیت مساعد ارزی کشور و تاکید بر اینکه دلار زیاد داریم سعی در رفع ابهامات و تزریق سیگنال مثبت به بازار داشت اما هر چه تلاش بازارساز بیشتر میشد قیمت دلار گستاختر.
در حالی که کارشناسان مالی از ابتدای سال قیمت دلار را به فنری فشرده شده در دستان دولت تشبیه میکردند که این فنر در جایی در میرود. اما به نظر میرسد با وجود روند افزایشی قیمت دلار که متاثر از عواملی چون افزایش نقدینگی، کاهش تولید، رشد تورم، تحریمهای بینالمللی، اعتراضات اج تماعی و از دست رفتن امید به مذاکرات هستهای برجام است بانک مرکزی همچنان معتقد است وضعیت عرضه خوب است، دلار داریم و تعادل در بازار ارز برقرار است. روز گذشته معاملهگران بازار ارز معتقدند بودند اخبار مخابره شده از احتمال سفر گروسی رییس کل آژانس به ایران روزنهای برای امید به روند مذاکرات هستهای است و به نظر میرسد این سیگنال تاثیرگذار بر قیمت دلار در بازار معاملات تهران بوده که قیمت را روز پنجشنبه اندکی به پایین هل داده است. کارشناسان معتقدند اگر اخبار مثبتی با قوت بالا به بازار مخابره شود قیمت دلار روند کاهشی خواهد داشت. اما نه کمتر از ۳۶ هزار تومان در غیر این صورت قیمت دلار محدودههای بالاتر را شاهد خواهد بود.