اخبار
توقف همکاری با آلمان جایگزینی دارد؟
یک فعال اقتصادی میگوید با توجه به شرایطی که در تجارت میان ایران و آلمان وجود دارد به نظر میرسد تصمیم اخیر دولت آلمان در راستای توقف توسعه همکاریها، بیشتر شرایط را برای شرکتهای این کشور دشوار میکند.
سید حمید حسینی در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در این تردیدی وجود ندارد که اقتصاد آلمان شرایط خاصی دارد و چه از نظر توان صنعتی و چه در حوزه صادرات تجهیزات پیچیده در میان کشورهای اروپایی سرآمد است. اقتصاد ایران نیز در تمام سالهای گذشته همواره با آلمان مبادلات تجاری خاص خود را داشته و بسیاری از صنایع زیرساختی ما در ایران با استفاده از صنایع و فرمولهای آلمانی ساخته شدهاند.
وی با بیان اینکه آلمان در سالهای گذشته نیز جزو اصلیترین شرکای اروپایی اقتصاد ایران بوده است بیان کرد: بخش مهمی از تجارت مشترک دو کشور به واردات ما از آلمان مربوط میشود و در صورتی که بنا باشد تغییری در این رویه به وجود بیاید بیشتر به همین آمار وارداتی مربوط خواهد شد.
عضو هیات رییسه اتاق بازرگانی ایران و عراق با اشاره به تغییراتی که در دولت آلمان به وجود آمده توضیح داد: پس از کنار رفتن دولت مرکل دست راستیها در آلمان قدرت بیشتری گرفتند و تحت تاثیر فضای رسانهای که در ماههای گذشته به وجود آمده با اعلام این تصمیم اخیر تلاش کردند خود را با آن جریان همراه نشان دهند. هر چند این تصمیم به هیچ عنوان قطع ارتباط تجاری میان دو کشور نیست و تنها به تضامین اقتصادی ارتباط دارد.
حسینی ادامه داد: در این چارچوب با توجه به اینکه ما در شرایط تحریم اساسا نمیتوانیم از گزینههایی مانند السی یا فاینانس استفاده کنیم بخش قابل توجهی از واردات خود از آلمان را با پیشپرداخت انجام میدهیم که این خود موضوع تضمین اصلی صادرکنندگان آلمانی است. از این رو در عمل شاید تغییر مهمی ایجاد نشود اما دولت آلمان معمولا خطوط اعتباری را با محوریت بیمه تجاری در نظر میگیرد تا شرکتها بتوانند با ایران تجارت کنند و در صورتی که در تسویه حساب با مشکل مواجه شوند امکان استفاده از این خط اعتباری را پیدا کنند. به این ترتیب حتی اگر بنا باشد این تصمیم دولت آلمان را نه یک موضوع سیاسی که یک تصمیم تاثیرگذار اقتصادی بدانیم نیز ضربه شرکتهای آلمانی بزرگتر خواهد بود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در صورت کاهش تجارت با آلمان امکان آن وجود دارد که از ظرفیت کشورهای همسایه برای جایگزینی این کشور استفاده شود؟ نیز گفت: آلمان جزو کشورهایی است که در برخی حوزههای صنعتی توانایی و ظرفیت بسیار بالایی دارد که اساسا جایگزین کردن آن حتی با برخی کشورهای اروپایی نیز دشوار است. از اینرو شاید ما بتوانیم برای مثال از ظرفیت کشوری مانند ترکیه در برخی حوزهها استفاده کنیم اما دیگر کشورهای همسایه توان جانشین شدن با آلمان را ندارند و حتی تبادل با چین نیز در برخی بخشها نمیتواند این موضوع را جبران کند.
حسینی خاطرنشان کرد: خوشبختانه دولت در روزهای گذشته سیگنال از سرگیری مذاکرات هستهای را فرستاده و این امید وجود دارد که پیش از تشدید اختلاف نظرها با کشورهای مختلف بازگشت به توافق هستهای بتواند ارتباط ما را بهبود ببخشد و از این مسیر شانس ما برای بهبود سطح تجارت با کشورهای مختلف افزایش پیدا کند.
رکود در بازار لپتاپ؛ حداقل قیمت ۸،۵ میلیون تومان
رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران از رکود در بازار لپ تاپ خبر داد و گفت که در حال حاضر حداقل قیمت به هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
در هفتههای اخیر نرخ ارز سیر صعودی داشته و این وضعیت بر بازارهای دیگر از جمله مسکن، خودرو و غیره هم اثر داشته است. اما به نظر میرسد این وضعیت مربوط به بازار کالاهایی است که قابلیت سرمایهگذاری و جذب سرمایههای افراد را دارند، نه کالاهای مصرفی با دوام. چرا که روسای اتحادیههای فروشندگان موبایل و لوازم خانگی از افت تقاضا در این بازارها در پی افزایش نرخ ارز خبر دادهاند.
محمدرضا فرجی تهرانی رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران نیز در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه کالاهای این صنف وارداتی است و نرخ ارز مستقیم بر قیمت آنها تاثیر دارد، اظهار کرد: در حال حاضر حداقل قیمت لپ تاپ هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. این مدل لپ تاپ در حد استفاده یک بچه دبستانی است. وی در پاسخ به اینکه افزایش قیمتها چه تاثیری بر تقاضا در بازار داشته است، گفت: با توجه به افزایش قیمتها با افت تقاضا مواجه شدیم و بازار در رکود کامل به سر میبرد.
رییس اتحادیه فناوران رایانه تهران در ادامه با اشاره به لزوم کاهش و ثبات نرخ ارز، تصریح کرد: در این صورت میتوان انتظار داشت توان خرید مردم بالا رود.
ضرر مرغداران به دلیل جمع نشدن مرغهای مازاد
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور گفت: وزارت جهادکشاورزی هنوز فرصت نکرده مرغ مازاد از بازار را جمعآوری کند و مرغداران به دلیل مازاد مرغ و عدم جمعآوری آنها دچار ضرر و زیان شدهاند.
حبیب اسداللهنژاد در گفتوگو با ایسنا، آخرین وضعیت بازار مرغ را تشریح کرد و گفت: در مقطعی درخواست کردیم که مردم مرغ خریداری و ذخیره کنند تا به وزارت جهادکشاورزی فرصتی داده شود به وسیله شرکت پشتیبانی امور دام مرغ مازاد را از بازار جمعکند که البته تاکنون این اتفاق نیفتاده و مرغداران به دلیل مازاد مرغ و عدم جمعآوری آنها دچار ضرر و زیان شدهاند.
وی با اشاره به اینکه قیمت تمام شده هر کیلو مرغ زنده بین ۳۶ تا ۳۹ هزار تومان است، اظهار کرد: مرغداران در ازای فروش هر کیلو مرغ ۶۰۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان در ضرر هستند.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور اضافه کرد: مشکلی در تامین نهاده وجود ندارد، ولی هنوز برخی مرغداران نهادههایی که تا ۲۱ اردیبهشت سال جاری طلبکار بودند را دریافت نکردهاند. امیدواریم دولت به تعهدات خود عمل کند. وی در پایان با اشاره به کاهش قیمت جوجه یکروزه گفت: حدود یک ماه است که قیمت جوجه یکروزه کاهش یافته و به کمتر از ۱۰ هزار تومان رسیده است.