داستان ناتمام عدالت برای مردم
سال 99 بود که آوازه سهام عدالت در بازار سرمایه بلند شد و این سهام وارد بورس شد اما از سال 1399 تاکنون دادوستد سهام عدالت در بورس متوقف شده است و علت آن به ترس از ریزش بازار سرمایه برمیگردد؛ چرا که سهام عدالت دارایی نزدیک به 50 شرکت سرمایهپذیر است و میتواند روند بازار را بر هم بزند. از سوی دیگر از روزی که سهام عدالت آزادسازی شد تا امروز 20 میلیون تومان از ارزش واقعی آن کم شده است. عمده سهام به ارزش اسمی یک میلیون تومانی متعلق به افراد مشمول کمیته امداد و بهزیستی است که در یک سال گذشته ارزش سهم آنها از نزدیک 40 میلیون تومان به حدود 20 میلیون تومان سقوط کرد و این افراد هر روز شاهد نابودی سرمایه خود هستند.
قرار بود شب یلدا سود سهام عدالت واریز شود اما یکبار اعلام کردند که این سود نیمه دی ماه پرداخت خواهد شد و بار دیگر گفتند که پرداخت سود شب یلدا انجام میشود چندین بار زمان پرداخت سود تغییر کرد و در نهایت بخشی از این سود شب یلدا به حساب دارندگان سهام واریز شد.
علت واریز نشدن سود سهام عدالت
واریز سود سهام عدالت تمام شده اما تعدادی از دارندگان سهام عدالت هیچ سودی دریافت نکردند. پیگیریها نشان میدهد احتمالا این گروه همان افرادی هستند که شماره شبای آنها نامعتبر است. واریز نشدن سود سهام عدالت مشکل امسال نیست و این مساله هر بار تکرار میشود و علت آن اشتباه بودن اطلاعات شماره شبای سهامداران است. رییس سازمان بورس هم علت واریز نشدن سود سهام عدالت برای برخی را همین موضوع ذکر کرده و گفته: دارندگان سهام عدالت برای دریافت سود، حتما باید اطلاعات خود را در سامانه سجام تکمیل کرده باشند. تاکنون حدود ۴۴ میلیون نفر اطلاعات خود را تکمیل کرده و حدود ۱.۵ میلیون نفر اطلاعات خود را در سامانه سجام تکمیل نکردهاند، که امکان واریز سود برای این افراد وجود ندارد.
مدیر پرداخت سود سپردهگذاری مرکزی هم علت واریز نشدن سود سهام عدالت را همین نکته عنوان کرده و گفته سود سهام عدالت از طریق شبکه بانکی به حساب سهامداران واریز میشود و در صورت وجود هرگونه اشکال در حساب شبای افراد، مبلغ واریز شده برگشت خورده و تا زمانی که حساب مذکور اصلاح نشود امکان واریز سود سهام عدالت وجود ندارد. اما کدام حسابها حساب ایراددار محسوب میشود و چه کسانی نمیتوانند سود سهام عدالت خود را دریافت کنند؟ افرادی که شماره شبای آنها نامعتبر است.
شماره حساب ارزی دارند.
شماره حساب به نام دو نفر است.
بیش از شش ماه حساب راکد بوده و هیچ گردشی نداشته باشد.
این موارد از مهمترین دلایلی است که باعث میشود سود به حساب سهامداران سهام عدالت واریز نشود.
جاماندگان سهام عدالت
افرادی که به دلیل مشکل حساب نتوانستهاند سود سهام عدالت خود را بگیرند، لازم نیست به جایی مراجعه کنند. این گروه باید توجه داشته باشند که سود سهام عدالت بهصورت سجامی واریز میشود و نیاز به مراجعه به هیچ مکان خاصی نیست و باید به سامانه مراجعه کنند. افرادی که سود سهام عدالت نگرفتهاند باید به سامانه sejam.ir یا sahamedalat.ir مراجعه و نسبت به ثبت نام و احراز هویت در این سامانه اقدام کنند تا سود سهام عدالت خود را دریافت کنند. افراد برای اطلاع از درستی شماره شبای خود میتوانند به سامانه سجام به آدرس www.sejam.ir مراجعه کنند و در صورتی که شماره شبا ایراد داشته باشد میتوانند آن را اصلاح کنند.همچنین این افراد میتوانند با مرکز تماس سپردهگذاری مرکزی با شماره ۱۵۶۹ تماس بگیرند.
اما سود سهام عدالت جاماندگان چه زمانی واریز میشود؟ افرادی که سود سهام عدالت آنها واریز نشده است، باید تا اسفند ماه منتظر واریز سود سهام عدالت خود بمانند.یعنی همزمان با واریز دومین مرحله واریز سود سهام عدالت. اما پیش از این لازم است که این افراد اطلاعات حساب خود را اصلاح کنند. پس از آن اسفند ماه سود مرحله اول و دوم سهام عدالت سال 1400 یکجا به حساب افراد واریز میشود.
سهام عدالت متوفیان به کجا رسید؟
بیش از سه میلیون نفر از مشمولان سهام عدالت طی سالهای گذشته فوت شدهاند و سهام آنها پس از فرآیند انحصار وراثت باید به وراث تعلق بگیرد. البته برخی از وراث نیز فوت شدهاند و همین موضوع فرآیند را پیچیدهتر کرده است.
برای انتقال سهام این روش پیشنهاد شده بود که وراث به صورت حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک مراجعه کنند که این روش بسیار زمانبر بود. بنابراین قرار شد این فرآیند به صورت الکترونیکی و با همکاری شرکت سپردهگذاری مرکزی و قوه قضاییه تا شهریورماه انجام شود. اما به نظر میرسد قوه قضاییه در ارسال اطلاعات به سپردهگذاری کمی از برنامه عقب است. در این راستا، پیمان حدادی، مشاور رییس سازمان بورس اعلام کرد: در ماههای آینده درمورد مراجعه وراث مشمولان سهام عدالت اطلاعرسانی خواهد شد. زیرساختهای این انتقال درحال آمادهسازی است و وراث همچنان باید صبر کنند.
وی به این سوال که ایا فرآیند انتقال سهام عدالت متوفیان به وراث در سال جاری صورت خواهد گرفت، پاسخ داد: همه تلاش این است که انتقال سهام عدالت به وراث سریعتر انجام شود.
سود سهام عدالت متوفیان در این نوبت واریز نمیشود و افراد وارث باید منتظر باشند. بعد از درگیریهای زیاد سود سهام عدالت از صبح روز چهارشنبه با استفاده از سامانه سجام به حساب ۴۴ میلیون مشمول واریز شد، البته طبق گفته وزیر اقتصاد واریز سود تا امروز 3دی ادامه دارد. جاماندگان از ثبت نام سهام عدالت و کسانی که سهام عدالت به آنها به ارث رسیده است، در این نوبت سودی دریافت نمیکنند، چون اگرچه دولت وعده داده به ۳.۵ میلیون نفر جامانده، سهام عدالت بدهد، اما روند پرداخت سهام عدالت به این گروه هنوز طی نشده و این افراد همچنان مشمول سهام عدالت نشدهاند و باید منتظر باشند، براساس وعدهها این گروه تا پایان سال مشمول دریافت سهام میشوند. وراث متوفیان نیز جزو همین گروه هستند و باید تا پایان سال برای دریافت سود منتظر بمانند.
همچنین پیشتر مشاور رییس سازمان بورس در رابطه با سهام عدالت متوفیان گفت: آرای صادر شده از میزان متوفیان به صورت الکترونیکی و سیستماتیک نیست، بلکه در شهرستانها آمارها به صورت کاغذی اعلام شده که حدود سه و نیم میلیون از دارندگان سهام عدالت فوت شدند. برای تعیین تکلیف سهام عدالت فوتشدگان باید هماهنگی بین شرکت سپردهگذاری و مرکز آمار قوه قضاییه انجام شود تا آرا به صورت سیستمی و الکترونیکی به شرکت سپردهگذاری مرکزی داده شود. علاوه بر فوتشدگان این سود برای افراد دیگری نیز واریز نشد که این افراد احتمالا اطلاعات خود را در سامانه سجام تکمیل نکردند به همین منظور امکان واریز سود برای آنها وجود نداشت، بنابراین این افراد برای تکمیل اطلاعات خود باید به سامانه sejam.ir مراجعه کنند.
پیشتر نیز مشاوررییس سازمان بورس در امور سهام عدالت اعلام کرده بود که، کسانی که شماره حساب آنها دچار مشکل است باید در مدت باقیمانده نسبت به اصلاح شماره حساب خود در سامانه سجام اقدام کنند، سود سهام عدالت برای همه سهامداران چه در روش مدیریت مستقیم یا مدیریت غیر مستقیم به صورت یکجا از طریق همان شماره حساب اعلام شده در سجام واریز میشود. کسانی که ایراد شماره حساب خود در سجام را رفع کنند، سودهای ماقبل خود را هم دریافت میکنند.
در این میان تعدادی از افراد از دریافت سهام عدالت جاماندند که شامل تحت پوشش نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی کل کشور و سه دهک درآمدی اول جامعه کارگران میشود.
طبق گفته راضیه ذوالنوریان مدیرکل دفتر امور سهام عدالت سازمان خصوصیسازی، تعداد جاماندگان سهام عدالت حدود ۳.۵ میلیون نفر است، احراز هویت افراد جامانده با کمک ثبت احوال کشور انجام میشود در این راستا از نظرهویتی برای تعدادی از افراد مشکلی وجود داشت که آن را به کمیته امداد و سازمان بهزیستی ارسال کردیم تا از نظر بانک اطلاعاتی مشکلی نداشته باشیم تا بعد از طی کردن این مراحل کار توزیع سهام را شروع کنیم.
مشاور رییس سازمان بورس گفت: جاماندگان سهام عدالت نیز مانند افراد دارای سهام عدالت باید در ابتدای دوره ۱۰ ساله اقساطشان را سپری کنند و بعد از ۱۰ سال که به لحاظ شرایط روز آزادسازی انجام میدهند سهامشان در اختیار خود سهامداران قرار خواهد گرفت.