بورس دوباره به کف رسید

۱۴۰۱/۱۱/۲۵ - ۰۶:۲۰:۰۰
کد خبر: ۱۹۸۶۰۶
بورس دوباره به کف رسید

شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات دومین روز کاری هفته دوشنبه، ۲۴ بهمن‌ماه با ۲ هزار و ۲۹۸ واحد افزایش در ارتفاع یک میلیون و ۵۴۸ هزار واحدی ایستاد.

شاخص هم‌وزن با یک هزار و ۹۲۶ واحد افزایش به ۴۸۲ هزار و ۷۷۹ واحد و شاخص قیمت با یک هزار و ۱۴۲ واحد رشد به ۲۸۶ هزار و ۴۰۷ واحد رسید.روز گذشته در معاملات بورس تهران، بیش از هفت میلیارد و ۶۲۴ میلیون سهم، حق‌تقدم و اوراق بهادار به ارزش ۴۰ هزار و ۶۴۶ میلیارد ریال معامله شد.همچنین معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) با ۹۷۷ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۸۶۳ واحد، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا) با ۵۳۳ واحد، فولاد خوزستان (فخوز) با ۴۳۳ واحد و ذوب آهن اصفهان (ذوب) با ۲۶۱ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند.در مقابل، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۸۶۸ واحد، صنایع پتروشیمی خلیج فارس (فارس) با ۲۶۵ واحد، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی (وصندوق) با ۲۴۳ واحد، مبین انرژی خلیج فارس (مبین) با ۲۳۶ واحد و مخابرات ایران (اخایر) با ۲۱۱ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شد.

بر پایه این گزارش، روز دوشنبه نماد سیمان اردستان (اردستان)، گسترش سرمایه‌گذاری ایران خودرو (خگستر)، نوش مازندران (غنوش)، ذوب آهن اصفهان (ذوب)، شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی (شستا)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) و پالایش نفت اصفهان (شپنا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.گروه فلزات اساسی هم در معاملات دیروز صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه ۵۶۵ میلیون و ۹۰۱ هزار برگه سهم به ارزش ۲ هزار و ۷۵۶ میلیارد ریال دادوستد شد.شاخص فرابورس نیز روز گذشته بیش از ۷۴ واحد افزایش داشت و به ۲۰ هزار و ۱۷۰ واحد رسید.

در این بازار بیش از ۶ میلیارد و ۶۰۵ میلیون برگه سهم و اوراق مالی دادوستد شد و تعداد دفعات معاملات روز گذشته فرابورس بیش از ۲۲۳ هزار و ۲۶ نوبت بود.پلیمر آریاساسول (آریا)، مجتمع جهان فولاد سیرجان (فجهان)، بیمه پاسارگاد (بپاس)، بهمن دیزل (خدیزل)، پتروشیمی زاگرس (زاگرس) و پویا زرکان آق دره (فزر) تاثیر مثبت بر شاخص فرابورس داشتند. همچنین مدیریت انرژی امید تابان هور (وهور)، پتروشیمی مارون (مارون)، پخش البرز (پخش)، پاکدیس (غدیس)، توریل (توکاریل) و پالایش نفت لاوان (شاوان) با تاثیر منفی بر این شاخص همراه بودند.

فردای اقتصاد نوشت که پس از روزهای خوبی که بازار سهام در پاییز و همچنین اولین ماه زمستان سال جاری تجربه کرده بود، اکنون به نظر می‌رسد که صدای پای رکود بیش از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. ارزش معاملات که برای مدتی طولانی در زیر ۴ هزار میلیارد تومان قرار داشت، در اواسط دی ماه توانسته بود در روزهای اوج خود به بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان نیز برسد اما شروع بهمن ماه همه‌چیز را تغییر داد و گویی که سرمای زمستان امسال تا عمق استخوان بورس نیز نفوذ کرد.

ارزش معاملات خرد سهام طی روز جاری پس از مدت‌ها بار دیگر به زیر ۴ هزار میلیارد تومان رسید و عدد ۳۷۲۳ میلیارد تومان را به ثبت رساند که کمترین مقدار از تاریخ ۲۰ آذر ماه بوده است.این سیگنال رکودی تنها در ارزش معاملات خود را نشان نداده و اگر نگاهی نیز به وضعیت ورود و خروج پول کدهای حقیقی به سهم داشته باشیم، متوجه شرایط مشابهی می‌شویم. از ابتدای بهمن ماه امسال تاکنون، که با انتشار نامه مخالفت شورای رقابت با عرضه خودرو در بورس کالا نیز مصادف است، نزدیک به ۱۰۳۰۰ میلیارد تومان پول از سمت حقیقی‌ها از چرخه معاملات خارج شده است تا این موضوع نیز از نگرانی دوباره فعالان بورسی خبر دهد. این درحالی است که در یک روز به تنهایی بیش از ۲ هزار میلیارد تومان پول از بازار خارج شده است.

یکی از نکات مهم روزهای اخیر برای بورسی‌ها و فعالان اقتصادی کشور، افزایش دوباره نرخ دلار بازار آزاد به بالای کانال ۴۵ هزار تومان و لمس عدد ۴۶ هزار تومان بود. اتفاقی که نشان می‌دهد با وجود تلاش‌ها و برنامه‌های تیم اقتصادی دولت و رییس جدید بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز، انتظارات تورمی همچنان در اوج خود قرار دارند و محرک قدرتمندی برای بازارها هستند.

وزارت خزانه‌داری امریکا پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که ۹ شرکت فعال در تولید، فروش و ارسال پتروشیمی و نفت ایران را تحریم کرده است. تحریم‌های دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری امریکا ۶ تولیدکننده پتروشیمی مستقر در ایران یا شرکت‌های تابعه آنها و سه شرکت در مالزی و سنگاپور را با عنوان تسهیل فروش فرآورده‌های نفتی هدف قرار داده است.اما دلیل بی‌توجهی دیروز بورس به صعود دلار را می‌توان در سه موضوع دنبال کرد.

در ابتدا باید گفت که تحریم‌های جدید امریکا که موجب افزایش دوباره نرخ دلار شد، به نوعی صنعت پتروپالایشی کشور را مورد حمله قرار داده و این موضوع می‌تواند تا حدی بر وضعیت عملیاتی و مالی شرکت‌های حاضر در این صنعت تاثیرگذار باشد که یکی از دلایل عمده معاملات منفی نمادهای این گروه طی روز جاری نیز بود. در نگاهی دیگر اما باید اعتراف کرد که ضعف سیاست‌گذاری و عدم رفتار حرفه‌ای سیاست‌گذاران اقتصادی در کشور، طی چند وقت اخیر یکی از بزرگ‌ترین ضربات خود را به بورس تهران وارد کرده است.

چالش اخیر صنعت خودروسازی و مباحث مرتبط با عرضه خودرو در بورس کالا نیز یکی از واضح‌ترین مثال‌ها برای این موضوع است که پس از کش و قوس‌های فراوان هنوز به‌طور کامل نتیجه مشخصی را ارائه نمی‌کند. موضوع بعدی را نیز باید به نرخ دلار نیمای 28500 تومانی نسبت داد که به عدم نفع شرکت‌ها از افزایش نرخ دلار منجر شده و اجازه نمی‌دهد ارزش واقعی بورس با نرخ دلار بازار آزاد همراه شود.

بنابراین طبیعی است که سهامداران این روزها با احتیاط بسیار بالایی به معاملات خود بپردازند زیرا انتظار می‌رود که هر لحظه اتفاق جدیدی توسط سیاست‌گذاران رقم بخورد و از سمت دیگر بازار سهام نسبت به رقبای خود از چنان قیمت ارزنده‌ای با متغیرهای کنونی برخوردار است که فروشندگان حاضر به فروش سهام خود نیستند. با این حال اما بعید به نظر می‌رسد که بورس تهران به این روند پرشتاب جدید دلار بی‌توجه باشد و احتمالا به زودی آن را همراهی کند.

 

ارسال نظر