دو خبر مهم خودرویی/ شرایط فروش خودروهای وارداتی تغییر کرد؟
با وجود اینکه در آییننامه واردات تاکید شده بود که خودروهای وارداتی فقط در بورس کالا عرضه خواهند شد و فروش آنها از مسیر بورس کالا است؛ هیات دولت هفته گذشته تصویب کرد که عبارت «خودروهای وارداتی صرفا در بورس کالا عرضه میشود» از بند ٢ آییننامه واردات حذف شود. بر همین اساس، به نظر میرسد که دولت علاوه بر فروش خودروهای وارداتی در بورس کالا، برنامههای دیگری برای عرضه این خودروهای خارجی دارد.
این در شرایطی است که موضوع تعیین قیمت این خودروهای وارداتی که تا پیش از این قرار بود قیمت بر روی تابلو بورس مشخص شود و براساس رقابت باشد، احتمالا با این مصوبه هیات دولت، نحوه تعیین قیمت متفاوت خواهد شد. از سوی دیگر، سخنگوی وزارت صمت خبر داده که تاکنون ۸۰ هزار دستگاه خودروی خارجی ثبت سفارش شده و این عدد تا پایان سال به ۱۰۰ هزار دستگاه میرسد.
جزییات اصلاحیه ضوابط واردات خودرو
اصلاحیه ضوابط واردات خودرو توسط معاون اول رییسجمهور ابلاغ شد و بر اساس این ابلاغیه، واردات خودرو خارج از بورس کالا آزاد شد. قابل توجه است که در آیین نامه واردات خودرو تاکید شده است که خودروهای وارداتی صرفا در بورس کالا عرضه خواهند شد و فروش آنها تنها از طریق بورس خواهد بود. ولی با حذف بند 2 این آیین نامه فروش خودروهای وارداتی تنها از مسیر بورس کالا انجام نخواهد شد. به موجب اصلاحیه ضوابط واردات خودرو که به پیشنهاد وزارتخانههای صمت و اقتصاد انجام شده، عبارت «خودروهای وارداتی صرفاً در بورس کالا عرضه میشوند» از بند دوم آییننامه حذف شد.
همچنین در بند (۲) آییننامه تصریح شده بود «کارگروهی با مسوولیت وزارت صمت و عضویت وزارت اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه موظف است نرخ سود بازرگانی خودروهای وارداتی بر حسب ارزش (فوب) را بهگونهای تأمین کند که مابهالتفاوت قیمت پایه با قیمت پایانی در بورس کالا معادل سود عادلانه باشد» که عبارت «بورس کالا» از آن حذف شده است.
بند (۵) این آییننامه هم اینگونه اصلاح شده که خودروهای دارای مجوز تردد در مناطق آزاد، مشروط به پرداخت تمامی عوارض و بدهیهای مربوطه و حقوق ورودی (گمرکی و سود بازرگانی) مجاز به پلاکگذاری ملی و تردد در سرزمین اصلی خواهند بود که البته خودروهای مستثنی از حکم بند (۱) تفاهمنامه مشترک شورای عالی مناطق آزاد و ویژه و گمرک، مشمول این بند نمیشوند.
در تبصره این بند آمده است: «قیمت خودرو برای محاسبه حقوق و عوارض گمرکی با رعایت ماده (۱۴) قانون امور گمرکی مصوب سال ۹۰ از طریق سامانه مرتبط با سازمان امور مالیاتی کشور (سامانه پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو) تعیین میشود» و «سازمان مذکور موظف است اطلاعات قیمتی این سامانه را بهطور مستمر بهروزرسانی کند.» قابل توجه است که ضوابط واردات خودرو سوم شهریور ماه امسال به تصویب هیات دولت رسیده است.
ثبت سفارش 80 هزار خودرو
در همین رابطه، سخنگوی وزارت صمت هم اعلام کرده، که خودروهای وارداتی فقط در بورس کالا بهفروش نمیرسد. امید قالیباف ضمن بیان مطلب فوق گفته است: براساس ابلاغیه جدید، علاوهبر مسیر فروش خودروهای وارداتی در بورس کالا، زمینههای دیگر هم برای فروش این خودروها باز شده است. وی عنوان کرده است: وزارت صمت هم در حال طراحی روش یا روشهای دیگری است که بتواند خودروهای وارداتی را به فروش برساند.
سخنگوی صمت همچنین در گفتوگو با خبرنگار مهر در مورد میزان ثبت سفارش واردات خودرو گفته است: بر اساس آخرین آمار تاکنون ۸۰ هزار دستگاه خودروی وارداتی ثبت سفارش شده است و این عدد تا پایان سال به ۱۰۰ هزار دستگاه میرسد. سخنگوی وزارت صمت با بیان اینکه ۲۹ شرکت مجوز واردات خودرو گرفتند، افزود: خودروهای ثبت سفارش شده نیز در حال ورود به کشور هستند و در این روند توقفی نداریم. وی در مورد نحوه عرضه خودروهای وارداتی نیز گفت: در خصوص نحوه فروش خودروهای وارداتی هفته آینده اخبار تکمیلی اعلام میشود.