کرونا در کمین نوروز

۱۴۰۱/۱۲/۲۵ - ۰۲:۲۱:۴۲
کد خبر: ۲۰۱۲۶۳
کرونا در کمین نوروز

گلی ماندگار|

 زمان زیادی به پایان سال باقی نمانده و خیلی از افراد همین روزها هم راهی سفرهای نوروزی شده‌اند تا لحظه سال تحویل را در کنار دیگر اعضای خانواده در شهرهای مختلف حضور داشته باشند، اما مساله اینجاست که آیا امسال می‌توان بدون ترس از کرونا به مسافرت رفت یا همچنان باید نگران این ویروس ناشناخته بود.

هر چند که واکسیناسیون سراسری تا حد زیادی احتمال مرگ و میر بر اثر این بیماری را کاهش داده اما احتمال ابتلا به آن همچنان باقی است و این روزها آمار مبتلایان به کرونا با توجه به شلوغی شهرها و رفت و آمد مردم به مراکز عمومی و حضور در وسایل نقلیه‌ای مانند اتوبوس و مترو سیر صعودی یافته است. همچنین آمار مرگ و میر بیماری نیز یک بار دیگر دو رقمی شده در حالی که طی ماه‌های گذشته این عدد تک رقمی و حتی در بسیاری از روزها صفر بود. همین مسائل باعث شده تا متخصصان یک بار دیگر در مورد ابتلا به کرونا هشدار بدهند.

بی‌توجهی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی، زدن ماسک و... باعث می‌شود تا این بیماری یک بار دیگر در نوروز 1402 هم سیر صعودی داشته و آمار مبتلایان به آن افزایش پیدا کند. در حال حاضر با توجه به آمارهای رسمی نرخ رعایت پروتکل‌های بهداشتی در جامعه به زیر 20 درصد رسیده که این مساله خطرناک است و می‌تواند باعث اوج‌گیری دوباره کرونا در کشور شود. حالا که با نزدیک شدن به سال جدید آمار سفرهای نوروزی افزایش پیدا کرده مردم باید برای حفظ جان خود و عزیزانشان توصیه‌های بهداشتی را جدی گرفته و یک بار دیگر توجه ویژه‌ای به رعایت پروتکل‌های بهداشتی داشته باشند چرا که هر گونه بی‌توجهی و اهمال می‌تواند عواقب بسیار بدی را به دنبال داشته باشد و چه بسا باعث بازگشت روزهای تلخ با آمارهای 4 رمقی ابتلا و 3 رقمی مرگ و میر شود.

   احتمال بروز سویه جدید کرونا 

دکتر علیرضا مصداقی، متخصص بیماری‌های عفونی در این باره به «تعادل» می‌گوید: مساله مهم این است که ما هنوز هم نمی‌توانیم ادعا کنیم که به‌طور کامل ویروس کرونا را می‌شناسیم، در طول سه سال گذشته این ویروس با جهش‌ها و سویه‌های مختلفی بروز پیدا کرده و هیچ بعید نیست که دوباره شاهد سویه جدیدی از آن باشیم به همین خاطر است که مردم باید بسیار در این زمینه هشیار بوده و هشدارهای بهداشتی را جدی بگیرند.

او می‌افزاید: هنوز فراموش نکرده‌ایم که سویه دلتا چه قتل و عامی را سبب شد و سویه امیکرون چه میزان با افزایش تعداد مبتلایان همراه بود، اینکه افراد فکر می‌کنند چون واکسن زده‌اند دیگر ممکن نیست مبتلا شوند، کاملا اشتباه است. شاید واکسن باعث شود که میزان مرگ و میر این بیماری کاهش پیدا کند اما سویه‌های جدیدی مثل امیکرون می‌توانند سرایت‌پذیری بالایی داشته باشند و در صورت عدم توجه به پروتکل‌های بهداشتی آمار مبتلایان افزایش چشمگیری پیدا کند. 

این متخصص می‌گوید: همین حالا هم با از اول اسفند ماه که خیابان‌ها باز ازدحام شب عید مواجه شد تاکنون آمار ابتلا به کرونا در حال افزایش است و قطعا با توجه به سفرهای نوروزی این آمار می‌تواند بیشتر هم بشود. بسیاری از مردم دیگر لزومی به استفاده از ماسک نمی‌بینند که این بسیار خطرناک است و آنها را در معرض ابتلا قرار می‌دهد. مساله اینجاست که هر فرد با ابتلا خود می‌تواند عزیزانش و کسانی را که بیماری‌های زمینه‌ای داشته یا سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است مبتلا کرده و به وضعیت بدی دچار کنند. 

سفرهای نوروزی  فرصتی دوباره برای کرونا

دکتر مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا نیز درباره افزایش میزان مبتلایان به کرونا در نوروز 1402 به تعادل می‌گوید: سفرهای نوروزی می‌تواند فرصتی دوباره برای افزایش میزان ابتلا به کرونا باشد. اگر افراد بدون ماسک، بدون رعایت پروتکل‌های بهداشتی اقدام به سفر کنند می‌توانند هم خود و هم تعداد قابل توجه دیگری از افراد را مبتلا کنند.

او می‌افزاید: متاسفانه مسوولان هم در این زمینه دیگر سخت‌گیری نمی‌کنند و همین مساله باعث شده که دیگر کسی کرونا را جدی نگیرد در حالی که طی همین 20 و اندی روز که از اسفند گذشته شاهد افزایش چشمگیر مبتلایان به کرونا هستیم. اکثر بیمارستان‌ها با مراجعه تعداد زیادی از افراد که نشانه‌های ابتلا به کرونا را دارند مواجه بوده‌اند و اگر این روند به همین شکل ادامه پیدا کند می‌تواند شمار مبتلایان را به بالای یک هزار نفر در روز برساند. 

افزایش تعداد مبتلایان؛  افزایش مرگ و میر

مردانی در بخش دیگری از سخنانش می‌گوید: باید توجه داشته باشیم وقتی تعداد مبتلایان به کرونا در کشور افزایش پیدا کند و بیمارستان‌ها توانایی رسیدگی به تمامی آنها را نداشته باشند، قطعا آمار مرگ و میر هم افزایش پیدا خواهد کرد. پس با این فکر که چون واکسن زده‌ایم در امان هستیم نباید رعایت پروتکل‌های بهداشتی را نادیده بگیریم. شاید بهترین راه‌حل این باشد که در شهرها و جاده‌های پرتردد باز هم گشت‌های نظارتی برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی راه‌اندازی شود.

به هر حال مسوولان باید با هر روشی که می‌توانند میزان خطر را به شهروندان گوشزد کنند چرا که طی ماه‌های اخیر دیگر کسی به کرونا فکر نمی‌کند و همه به زندگی عادی خود بازگشته‌اند غافل از اینکه کرونا در کمین است و این امکان وجود دارد که یک سویه جدید یا موج تازه در کشور به راه بیفتد.

افزایش موارد ابتلا به کرونا  طی دو هفته گذشته

کرونا با قدم‌های آهسته سیر صعودی پیدا کرده است، مقایسه آخرین نقشه رنگ‌بندی شهرها که بیستم اسفند اعلام شد با رنگ‌بندی قبلی (5 اسفند) نشان می‌دهد تعداد شهرهای قرمز از صفر به چهار شهر افزایش پیدا کرده است، همچنین تعداد شهرها با وضعیت کرونایی نارنجی از 6 شهر به 23 شهر رسیده و تعداد شهرها با وضعیت آبی (پاک) که قبلاً 348 شهر بود به 235 شهر کاهش پیدا کرده است؛ همه اینها نشان می‌دهد میان هیاهوی آمدن نوروز کرونا هم دارد می‌آید.

دکتر نادر توکلی، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی ایران نیز در این باره به خبرآنلاین می‌گوید: آن‌چه مسلم است در یکی دو هفته اخیر اوج درگیری و ابتلا به بیماری‌های ویروسی بیشتر شده که به‌نظر می‌رسد بیشتر موارد ابتلا کرونا هستند، در این صورت الزامی به انجام تست کرونا و تایید نهایی نداریم ولیکن اگر افراد تست کرونا بدهند احتمالاً خیلی از موارد مثبت می‌شود. اما چیزی که به‌طور واضح می‌توانیم درباره آن صحبت کنیم این است که علائم این موارد ابتلا خفیف است، علائمی مانند گلو درد، آبریزش بینی و تب در مراجعه بیماران مشهود هست که دوره ۳ الی ۵ روزه حاد بیماری دارد اما خوشبختانه منجر به بستری نمی‌شود، بلکه با استراحت و اقدامات حمایتی برطرف می‌شود. نکته‌ای که باید در این وضعیت گفت این است که افراد با ریسک بالا، نیاز به تزریق دز یادآور واکسن کرونا دارند که درصورت ابتلا بیماری شدیدی نگیرند، همانطورکه مشخص است واکسن‌ها از ابتلا به بیماری شدید جلوگیری می‌کنند.

او بیان می‌کند: روند ابتلا به بیماری افزایشی است و قاعدتاً با تعطیلات نوروز بیشتر می‌شود، قطعاً در چند روز آینده تعداد شهرها با وضعیت کرونایی قرمز هم بیشتر خواهد شد، اما هنوز دستورالعملی برای ممنوعیت تردد نداریم، چراکه وضعیت موجود شبیه به اعلام وضعیت قرمز نیست، با این حال ملاحظه‌های بهداشتی و رعایت پروتکل‌ها باید تشدید پیدا کند.

    سویه بعدی کرونا کشنده‌تر می‌شود؟

در اظهارنظری مشابه، دکتر بابک عشرتی، معاون فنی مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت نیز می‌گوید: آمار موارد ابتلا به کرونا دو هفته هست که روند افزایشی دارد، اما سرعت افزایش آن سریع نیست؛ اینکه این روند افزایشی می‌تواند نگران‌کننده باشد دو جواب دارد، اول اینکه نگران‌کننده است، چراکه بالاخره با افزایش موارد ابتلا مواجه هستیم و با کاهش ایمنی در جامعه موارد ابتلا می‌تواند افزایش بیشتری داشته باشد. دوم اینکه نگران‌کننده نیست، چراکه باید قبول کنیم کرونا جزوی از زندگی ما است، مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا باید این بیماری را بپذیریم، لذا نباید زندگی عادی ما را مختل کند، در این شرایط اگر کسی علائمی هم دارد حتما در خانه بماند تا دوره قابلیت انتقال ویروس یعنی 5 روز بعد از ابتلا تمام شود. 

او ادامه می‌دهد: حتما در فضاهای سربسته مانند متروها از ماسک استفاده شود، از طرفی توصیه می‌شود افراد حتما واکسن‌های یادآور، یعنی دز سوم و چهارم خود را تزریق کنند، مخصوصاً در سالمندان، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای، کسانی‌که پیوند عضو داشته‌اند، یا بیماران مبتلا به سرطان. عشرتی درباره اینکه آیا سویه‌های بعدی کرونا می‌توانند سبب افزایش موارد مرگ‌ومیر شوند می‌گوید: دانش ما درباره کرونا هنوز زیاد نیست، از همان روزهای اول کسی گمان نمی‌کرد این ویروس جهش‌های متعددی داشته باشد و البته ایمنی گریز هم باشد، اما این اتفاق افتاد، لذا ما در این مدت با سویه دلتا مواجه شدیم که کشندگی زیادی داشت و از طرفی با سویه اومیکرون مواجه شدیم که سرایت‌پذیری بیشتری داشت، از این روی در پی این جهش‌های متوالی بعید نیست که یک‌بار دیگر با سویه‌ای مواجه شویم که کشندگی بیشتری داشته باشد یا حتی سویه‌ای ایجاد شود که خودش با عث به وجود آمدن ایمنی شود.