برای رسیدن به سلامتی روزی چند قدم برداریم؟

۱۴۰۲/۰۱/۰۳ - ۲۰:۴۰:۰۰
کد خبر: ۲۰۱۷۵۴
برای رسیدن به سلامتی روزی چند قدم برداریم؟

علی مظاهری نژاد، متخصص طب ورزشی و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران در برنامه "ضربان" شبکه سلامت سیما درخصوص تفاوت ورزش و فعالیت فیزیکی عنوان کرد: فعالیت فیزیکی به فعالیتی اطلاق می‌شود که به وسیله عضلات اسکلتی بدن صورت می‌پذیرد، مانند جارو کردن، بالا رفتن از پله‌ها و نظافت که انرژی مصرف می‌شود.

به گزارش بهداشت نیوز، وی ادامه داد: اگر فعالیت بدنی تکرار شونده، برنامه ریزی شده و هدفمند باشد، نام ورزش را به خود اختصاص می‌دهد. نکته دیگر شدت ورزش است که به سه دسته خفیف، متوسط و شدید طبقه بندی می‌شود.

این متخصص طب ورزشی ابراز کرد: در ورزش خفیف هنگام ورزش کردن به راحتی می‌توانیم صحبت کنیم. اگر در حین ورزش با هر ۴ الی ۵ کلمه نفس نفس زده شود این فعالیت ورزشی متوسط محسوب می‌شود و اگر هر یک الی ۲ کلمه، نفس نفس بزنیم،در حال انجام ورزش شدید هستیم.

مظاهری نژاد تصریح کرد: در ورزش کردن نوع شدید، مدت زمان ورزش کمتر خواهد بود. در فرد سالمی که هیچ مشکلی ندارد، انجام ۱۵۰ الی ۳۰۰ دقیقه ورزش در هفته با شدت متوسط و یا ۷۵ الی ۱۵۰ دقیقه با شدت زیاد، توصیه می‌شود.

وی اضافه کرد:‌ برای کسانی که وقت زیادی برای ورزش کردن ندارند توصیه به انجام ورزش‌های متناوب با شدت‌های شدید می‌شود. در مطالعات اخیر ثابت شده که اگر با فواصل حتی یک دقیقه ورزش کنید مفید است؛ زیرا اثرات آن به شکل تجمیعی حساب می‌شود؛ البته به شرط آنکه در طول روز در مجموع حداقل ۳۰ دقیقه ورزش متوسط را انجام داده باشیم که ۵ روز در هفته هم تکرار شده باشد.

این متخصص طب ورزشی در پاسخ به این سوال که آیا افرادی که در هفته یکبار به کوه می‌روند و ۱۵۰ دقیقه ورزش می‌کنند را می‌توان جزو حرکات ورزشی هفتگی آنها محسوب کرد، افزود: بله این افراد حتما به حرکات ورزشی هفتگی خود ادامه دهند.

مظاهری نژاد از تعداد گام‌های افراد در شبانه روز به عنوان انجام حرکات ورزشی نام برد و گفت: ایده آل این قدم‌ها حدود ۱۰ هزار گام در طول شبانه روز است که در صورت شدت بخشیدن به این گام ها، می‌توان آن را به ۸ هزار عدد هم رساند.

وی گفت: عملی ترین نوع ورزش که نیاز به هیچ گونه زمان و مکان خاصی ندارد، انجام پیاده روی روزانه با این روش است.

کارشناس برنامه درخصوص نوع ورزش و اهمیت آن، گفت: ورزش‌ها به سه گروه هوازی، مقاومتی و انعطاف‌پذیری تقسیم بندی می‌شوند. در ورزش‌های هوازی، زمان نقش موثری دارد؛ مانند دویدن، راه رفتن، و والیبال؛ همچنین ورزش‌های قدرتی، ورزش‌هایی هستند مانند شنای سوئدی، ورزش با وزنه و کش که در مقابل یک مقاومت انجام می‌پذیرد.

مظاهری نژاد تصریح کرد:‌ ورزش‌های قدرتی باید از یک حداقلی برخوردار باشند؛ برای نمونه حداقل باید دو الی سه روز در هفته ورزش قدرتی انجام شود. همچنین یک روز فاصله بین انواع ورزش قدرتی لازم است. ورزش‌های انعطاف پذیری نیز کششی هستند و انجام حداقل دو روز از این نوع ورزش در هفته پیشنهاد می‌شود.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در افراد مبتلا به کبد چرب تنها راه بهبود ورزش است. کبد چرب بیماری شایعی است که امروزه ثابت شده شایع ترین علت کبد چرب، اضافه وزن و چاقی است. روش ارجح برای کاهش وزن رژیم غذایی همراه با ورزش است.

این متخصص طب ورزشی گفت: افراد لاغری که مبتلا به کبد چرب هستند، حتما باید ورزش کنند، تاکید کرد: اگر هنگام ورزش کاهش وزن پیدا نکنید, مطمئن باشید این ورزش در درمان کبد چرب شما موثر بوده است.

مظاهری نژاد گفت: به میزان کالری مورد نیاز روزانه بدن متابولیسم پایه گفته می‌شود. بدن ما حتی هنگام استراحت با انجام عملکرد های اساسی برای حفظ زندگی، کالری می‌سوزاند؛ به طور مثال کالری مورد نیاز برای گردش جریان خون در هنگام استراحت. بنابراین در هنگام ورزش به آنزیم‌های کبدی کمک می‌کنیم که فعال شوند و چربی‌ها را به سلول بفرستند تا سوخته شوند؛ بدین ترتیب چربی‌های موجود در کبد به مرور زمان کاهش پیدا می‌کند.

وی گفت: با اندازه گیری میزان انرژی پایه هر فرد و ضرب آن در وزن فرد و همچنین عدد 3.5 و تقسیم به عدد ۲۰۰ عددی به دست می‌آید که نشان دهنده انرژی است که در این فرد پس از انجام دادن یک دقیقه فعالیت، سوزانده می‌شود که اگر ۶ ماه با سوزاندن چنین انرژی ورزش کنید به احتمال زیاد موفق به درمان کبد چرب خود خواهید شد.

مظاهری نژاد متذکر شد: اگر فردی پس از گذشت ۶ ماه با سوزاندن کالری تعیین شده در این فرمول، کاهش وزن پیدا نکنند، نیاز به مراجعه به پزشک متخصص گوارش خواهد داشت.