صعود به قله پیک هشتم در هفته‌های پیش‌رو

۱۴۰۲/۰۱/۲۰ - ۰۴:۱۰:۵۸
کد خبر: ۲۰۲۸۴۵
صعود به قله پیک هشتم در هفته‌های پیش‌رو

گلی ماندگار|

جهش ویروس، سویه جدید، موج تازه کرونا باز هم در کشور رو به افزایش گذاشته و در حال حاضر روزانه نزدیک به یک هزار نفر مبتلا شناسایی می‌شوند و از سوی دیگر آمار مرگ و میرها نیز به‌طور محسوسی افزایش یافته هر چند که به مدد واکسیناسیون شاید این امید را داشته باشیم که به مرگ و میرهای سه رقمی نرسیم اما در حالی که ماه‌های گذشته مرگ و میرهای کرونایی یا صفر بود یا اصلا دو رقمی نشده بود حالا هر روز افزایش این تعداد می‌تواند زنگ خطر مجددی برای جامعه باشد. این در حالی است که متخصصان می‌گویند ما هنوز به قله موج هشتم نرسیدیم و طی هفته‌های آینده ممکن است شرایط بحرانی‌تر شود. این روزها اگر گذرتان به اورژانس بیمارستان‌ها یا درمانگاه محله‌ها افتاده باشد می‌بینید که ازدحام افرادی که برای معاینه به پزشک اورژانس مراجعه کرده‌اند و اغلب هم علایم سردرد، آب ریزش بینی و تب، دارند.

این در حالی است که بسیاری از کارشناسان حوزه بهداشت و درمان معتقدند این کرونایی که مردم به آن مبتلا می‌شوند همان امیکرون است و سویه جدید هنوز وارد کشور نشده است، سویه‌ای که به تازگی شناسایی شده و «XBB51» نامگذاری شده است. این سویه جدید می‌تواند یک بار دیگر ریه افراد را درگیر کرده و از سوی دیگر ابتلا به آن هیچ مصونیتی به همراه ندارد و فرد ممکن است بعد از یک بار ابتلا و بهبود پیدا کردن اگر دوباره در معرض ویروس قرار بگیرد مبتلا شود. 

شناخت کاملی از سویه جدید نداریم

سوگل میرعلایی، پزشک متخصص اورژانس در رابطه با افزایش میزان ابتلا به «تعادل» می‌گوید: متاسفانه این روزها شاهد افزایش چشمگیر مراجعان در سنین مختلف هستیم، در واقع پیک هشتم از روزهای پایانی سال قبل شروع و شده و همچنان ادامه دارد البته ما هنوز به قله این پیک نرسیده‌ایم اما اگر مردم نسبت به رعایت پروتکل‌های بهداشتی بی‌توجه باشند، این پیک هم می‌تواند خیلی زود با آمار ابتلا بالا به قله برسد. 

او افزود: ما هنوز شناخت کاملی از سویه جدید کرونا نداریم، این سویه هنوز در ایران مشاهده نشده است اما متاسفانه این سویه جدید می‌تواند هم فرد مبتلا را به مدت طولانی‌تری درگیر کند و هم اینکه باز هم با درگیری ریه که برای برخی از افراد بسیار خطرناک است همراه باشد. به هر حال افرادی که از بیماری‌های تنفسی رنج می‌برند باید بیش از بقیه افراد به فکر رعایت پروتکل‌های بهداشتی باشند. 

قطعیتی در عدم ورود سویه جدید نیست

دکتر بهروز شیخی، متخصص بیماری عفونی نیز در این باره به تعادل می‌گوید: متاسفانه ماه‌های متمادی است که مردم دیگر به کرونا توجهی ندارند و همین باعث شده تا درگیری با بروز پیک هشتم در کشور دوباره به اوج برسد، مساله اینجاست که بسیاری از افراد فکر می‌کنند کرونا تمام شده یا این بیماری هم مثل آنفلوآنزا یا سرماخوردگی به یک بیماری فصلی تبدیل شده است و خطری برای آنها ندارد، در حالی جهان هر چند وقت یک بار با سویه‌های جدیدی از این بیماری مواجه می‌شود. البته هنوز گزارشی از ورود این سویه جدید به کشور منتشر نشده است اما از آنجایی که ویروس‌ها برای ورود به کشور پاسپورت نمی‌گیرند ما نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که سویه جدید وارد کشور نشده است.

اکثر قابل توجهی  تنها دو دوز واکسن تزریق کرده اند

این متخصص درباره میزان تزریق واکسن کرونا در کشور می‌افزاید: متاسفانه درصد قابل توجهی از مردم تنها 2 دوز واکسن را تزریق کرده‌اند در حالی که امروز تزریق دوز چهارم هم لازم و ضروری است و باید برای ایمن‌سازی بدن قطعا افراد دوز چهارم را تزریق کرده باشند. بی‌توجهی به این پیک و سویه‌های جدید می‌تواند یک بار دیگر کشور را در شرایط بحرانی بیماری قرار دهد. به همین خاطر هم مردم و هم مسوولان باید نسبت به رعایت پروتکل‌ها، تزریق واکسن و همچنین فاصله‌گذاری اجتماعی جدی‌تر عمل کنند.

 احتمال افزایش مجدد آمار مبتلایان

عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا XBB51 را جدیدترین سویه کرونا معرفی کرد و گفت: هرچند که هنوز در ایران گزارشی از مشاهده آن نداشتیم، اما لازم است حساسیت و مراقبت‌های خود را افزایش دهیم. توجه داشته باشیم که اکنون نسبت به نیمه دوم اسفند 1401 تعداد مبتلایان به بیماری افزایش یافته است و این موضوع حتی در رنگ‌بندی کرونایی شهرهای کشور هم مشهود است؛ چنانچه تعداد شهرهای نارنجی و قرمز افزایش یافته است. دکتر سید احمد طباطبایی افزود: هرچند که تعداد فعلی بیماران در مقایسه با آمار موج‌های قبلی نظیر موج دلتا افزایش چندانی نداشته است، اما در مقایسه با روزهای پاییز سال قبل و روزهایی که حتی یک فوتی کرونایی هم گزارش نمی‌شد، آمار فعلی قابل توجه است.

او یکی از دلایل افزایش آمار مبتلایان به کرونا را بی‌توجهی به رعایت پروتکل‌های بهداشتی خواند و ادامه داد: دست دادن، روبوسی، در آغوش گرفتن، عدم استفاده از ماسک، تجمع در اماکن سربسته و شرکت در میهمانی‌های عید نوروز و... مواردی هستند که می‌توانستند سبب گسترش بیماری از فردی به فرد دیگر شوند. این عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا تاکید کرد: رسیدن به این باور که باید با کرونا زندگی کنیم بسیار مهم است و مردم باید این مهم را مد نظر قرار دهند. هرچند که شاید دیگر نیاز به محدودیت‌های سخت نباشد اما خود افراد باید رعایت کنند. 

افزایش ابتلا با کاهش ایمنی

از اواسط اسفند سال 1401 به وضوح تعداد مبتلایان به کرونا با علائمی مثل گلودرد، تب و لرز، علائمی گوارشی و مانند آن زیاد شده بود. همان زمان مینو محرز، با اظهارنظری در این باره گفت: این‌طور که مردم نسبت به استفاده از ماسک بی‌خیال شده‌اند باید انتظار داشته باشیم که ابتلا به کرونا افزایش پیدا کند. 95 درصد مردم دیگر از ماسک استفاده نمی‌کنند، با توجه به اینکه خرید و سفرهای نوروزی را هم در پیش داریم، احتمال زیاد شدن مبتلایان به کرونا قطعی می‌شود.

به هر حال روند ابتلا به بیماری افزایشی است و قاعدتاً با تعطیلات نوروز بیشتر می‌شود. بابک عشرتی، اپیدمیولوژیست قبل‌تر درباره روند صعودی کرونا در کشور به خبرآنلاین گفته بود: اینکه این روند افزایشی می‌تواند نگران‌کننده باشد دو جواب دارد، اول اینکه نگران‌کننده است، چراکه بالاخره با افزایش موارد ابتلا مواجه هستیم و با کاهش ایمنی در جامعه موارد ابتلا می‌تواند افزایش بیشتری داشته باشد.

دوم اینکه نگران‌کننده نیست، چراکه باید قبول کنیم کرونا جزوی از زندگی ما است، مانند سرماخوردگی و آنفلوآنزا باید این بیماری را بپذیریم، لذا نباید زندگی عادی ما را مختل کند، در این شرایط اگر کسی علائمی هم دارد حتما در خانه بماند تا دوره قابلیت انتقال ویروس یعنی 5 روز بعد از ابتلا تمام شود. قطعاً وقتی مرگ‌ومیرهای ناشی از کرونا روند افزایشی داشته، یعنی موارد ابتلا به این ویروس هم افزایش پیدا کرده است، آمارهای اعلام شده توسط وزارت بهداشت از ابتلا به این ویروس در روزهای گذشته خط صعودی را نشان می‌دهد. آمارها نشان می‌دهد موارد ابتلا به کرونا در کشور رو به افزایش است. تعداد بستری‌ها و مرگ و میر آن هم بالاست. ویروس جدید از خانواده امیکرون با توجه به جهشی که داشته بیشتر از نمونه‌های قبلی امیکرون ریه را درگیر می‌کند. مردم از ماه‌ها قبل با این تصور که خطر کرونا کم شده، ماسک را برداشته‌اند. در ایام عید هم که دید و بازدیدها و روبوسی‌ها زیاد شد. با افزایش تجمع‌ها و مسافرت‌ها شیوع بیماری کووید 19 در بین مردم ایران به یک‌باره افزایش قابل ملاحظه‌ای پیدا کرد.

 هنوز وسط زلزله کرونا هستیم

آن‌طورکه به‌نظر می‌رسد اگر این روزها روند بیماریابی، شناسایی و انجام آزمایش کرونا بیشتر شود موارد ابتلا به این ویروس بسیار بیشتر از آمارهای اعلام شده است، با این وجود برخی از متخصصان علاوه بر اینکه نگران ابتلا و مرگ ناشی از کووید 19 برای بیماران هستند، به موضوع دیگری هم توجه می‌کنند، شاید سویه‌های درحال گردش در بسیاری از موارد در ظاهر سبب یک هفته بیماری شوند اما آن‌چه هنوز نگران‌کننده است عوارض ناشناخته بعد از ابتلا به ویروس کرونا است.

آسیب به اندام‌های دیگر با ابتلا به کرونا

قبل‌تر هادی یزدانی به خبرآنلاین گفته بود: ما هنوز وسط زلزله کرونا هستیم، آمارهایی که طی سال‌های آینده منتشر خواهد شد به‌خوبی نشان می‌دهد که ما با حجم زیادی از عوارض کرونا روبرو هستیم. هربار ابتلا به کرونا حجم عظیمی از ویرانی و عوارض برای فرد بیمار باقی می‌گذارد که کمترین آن خستگی ناشی از بیماری است، طوری‌که یک فرد متوجه می‌شود دایم پشت سر هم مریض شده است، تردید نکنید ابتلای مکرر به کرونا می‌تواند به اندام‌های دیگر آسیب برساند.

به گفته او: حداقل آسیب‌ها می‌تواند اختلالات روانی ناشی از کووید باشد، از عوارض عمومی مانند ضعف‌های بی‌دلیل، ریزش موها، اختلالات اضطرابی و افسردگی، کاهش تمرکز افراد، مستعد شدن افراد برای اختلال‌های انعقادی و سکته‌هایی که ممکن است افراد بعد از ابتلا به کووید با آن مواجه شوند و مواردی مانند اختلالات ریوی و حتی اختلالات جنسی از عوارض طولانی مدتی هستند که می‌تواند سراغ خیلی‌ها برود، لذا همه‌چیز زنده ماندن نیست خیلی مواقع کیفیت زندگی افراد به‌نسبت قبل از ابتلا به کووید تغییر می‌کند.