انتظار بازدهی بالای بورس نسبت به بازارهای موازی در سال جدید
بازار| مهرناز سلطانی کارشناس و مدرس بازار سرمایه در تحلیلی که از روند بازار بورس در سال ۱۴۰۲ ارایه داد اظهار داشت: سال ۱۴۰۲ میتواند سال خوبی برای بازار بورس باشد به شرطی که موانع سیاسی و اقتصادی قبلی و تصمیمات یک شبه مدیران، گریبان آن را نگیرد.
سلطانی میگوید: یکی از مشکلات اصلی بازار، تحریمها میباشد که باعث شده تأمین مواد اولیه با مشکل روبرو شود و فروش محصولات صادراتی نیز درگیر مشکلات زیادی گردد. این کارشناس بازار سرمایه نوسانات نرخ ارز و قیمت دلار دستوری را مشکل مهمی خواند که مشکلات زیادی برای تولیدکنندگان و علی الخصوص گروه شیمیایی، فلزی و معدنی ایجاد کرده است.
وی با بیان اینکه اثرات نرخ دلار دستوری را از زمان احمدینژاد در کشور و صنعت شاهد بودهایم، افزود: نرخ دلار دستوری یک بار دیگر توسط دولت قبل و ارز ۴۲۰۰ تومانی تست شد و گویا بانک مرکزی و دولت فعلی نیز مجدد اینبار با دلار ۲۸۵۰۰ تومانی قصد آزمایش این سیاست غلط را دارد، در واقع شرکتهای بورسی برای تأمین منابع، با دلار آزاد ۴۰ هزار تومان و بیشتر هزینه کرده و در فروش با فشار دولت مجبور به استفاده از دلار دستوری میشوند که باعث زیان شدیدی به آنها و سهامدارانشان میگردد. سلطانی در ادامه گفت: حل این دو مشکل راه را برای پیشبینیپذیری بازار که مهمترین رکن بازار است هموار کرده و باعث صعود منطقی بورس خواهد شد. این مدرس بازارهای مالی با تأکید بر اینکه گروه خودرویی در گروههای بازار با توجه به صحبتها در مورد افزایش قیمت خودروها میتواند مورد توجه قرار گیرد و سودهای خوبی را برای سهامداران بسازد، افزود: لازمه این روند برقراری آرامش در این گروه میباشد در عین اینکه التهابات عجیب انتهای سال گذشته و بحثهایی چون بورس کالا، قرعه کشی و ... برای این گروه بسیار گران تمام خواهد شد.
سلطانی همچنین با اشاره به گروه شیمیایی، بیان داشت: گروه شیمیایی با توجه به صادراتی بودن محصولات آن نیز میتواند مورد توجه قرار گیرد ولی لازمه آن مشخص شدن نرخ خوراک است، نرخ خوراک بسیار گرانقیمتتر از میانگین جهانی در سال گذشته و دستورات فروش به نرخ ارز ارزانقیمت و... مشکلاتی هستند که باید در این گروه مرتفع شوند همچنین مشکل دیگر این گروه بدهیهای سنگین دولت به اوره سازها میباشد که عدم پرداخت آنها به این شرکتها در واقع برداشت از جیب سهامداران است. این تحلیلگر بازارهای مالی در ادامه با عنوان گروه فلزات و معدنی، ابراز داشت: گروه فلزی و معدنی شرایطی مشابه گروه شیمیایی از نظر نرخ ارز دارند و با توجه به اینکه قیمتهای جهانی نیز در کفهای بلندمدتی قرار دارد میتوانند مورد توجه قرار گیرند، ریسک اصلی این گروه قطعی گاز و آب در تابستان است که باید دید این ریسک چگونه مدیریت میشود.
وی نیز در رابطه با گروه سیمان، دارو و همچنین گروه غذایی افزود: گروه سیمان با توجه به عرضه سیمان در بورس کالا مشکل فروش ندارد و اگر قطعی گاز نداشته باشند از گروههای خوب بازار است، در گروه دارویی نیز با حذف ارز ترجیحی در سال گذشته شاهد یک رشد در آنها بودیم و این رشد در سال جاری با توجه به عملکرد شرکت میتواند ادامهدار باشد، گروه غذایی نیز شرایط مشابهی دارد و چنانچه افزایش قیمت مواد اولیه رخ ندهد و عملکرد شرکتها به روال سال پیش باشد این گروه نیز میتواند گروه خوبی جهت بررسی و خرید باشد.