عقبماندگی بازار سهام جبران میشود
با شروع سال جدید بورس تهران روند صعودی به خود گرفته است و در یک ماه اخیر نیز توانسته بازدهی بیش از 18 درصدی را در کارنامه خود ثبت کند. عظیم ثابت، کارشناس بازار سرمایه به لازمه تداوم رشد شاخص بورس تا پایان سال جاری اشاره کرد و افزود: پیشبینی روند معاملات بازار تا پایان سال چندان کار راحتی نیست، زیرا بررسی بسیاری از مولفهها و فاکتورها از اختیار خارج است و نمیتوان آینده را براساس فاکتور فعلی ارزیابی کرد. ثابت بازار سرمایه را نیازمند آرامش بیشتر و مدیریت ریسکهای سیستماتیک دانست و اظهار داشت: انجام صادرات و دریافت منابع حاصل از صادرات از طریق بانکها را میتوان جزو اتفاقات مثبت عنوان کرد که این خبرها میتوانند جزو مسائل خوشایند برای اقتصاد کشور از جمله بازار سرمایه باشند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه معتقد است که با توجه به وضعیت فعلی، در صورت ثبات اقتصادی و عدم کاهش شدید قیمت ارز شاهد بهتر شدن وضعیت بازار سرمایه خواهیم بود. وی به عقب ماندگی بازار سرمایه از سایر بازارها در ۲ سال گذشته تاکید کرد و گفت: با استقبالی که از ابتدای سال تاکنون در بازار شاهد بودیم، بازار سهام میتواند امسال این عقبماندگی را جبران کند اما لازمه این اتفاق حذف قیمتگذاری دستوری از شرکتهایی است که سهام آنها در بازار عرضه شده است.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با بیان اینکه بورس از این امکان برخوردار است تا نقش سپر تورمی را برای کشور ایفا کند، اظهار داشت: با ورود منابع به بازار سرمایه و مدیریت بهینه آن برای افزایش تولید، منابع سرگردان از طریق این بازار به درستی مدیریت خواهند شد که این موضوع میتواند از التهاب در سایر بازارها بکاهد.نباید اقدامی انجام شود تا این شرکتها مجبور به فروش و عرضه محصولات خود با قیمت کمتر از بازار شوند.
افزایش نرخ سود بانکی به ضرر تولیدکننده
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به کنترل نرخ سود بانکی تاکید کرد و گفت: افزایش نرخ سود بانکی به ضرر تولیدکننده خواهد بود، زیرا از این طریق باید منابع مورد نیاز و سرمایه در گردش را گرانتر تامین کندکه این مسائل در مجموع به مراتب باعث آسیب به تولید خواهد شد. وی روند بازار تا پایان سال جاری را پیشبینی کرد و گفت: در صورت ایجاد آسودگی خاطر برای تولیدکننده در راستای کنترل نرخ سود بانکی، مدیریت نرخ ارز برای انجام واردات سایر کالاها به خصوص کالاهای واسطهای ومواد اولیه میتوان امیدوار به رشد مناسب بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها بود.
نوسانات شاخص در ۲ سال گذشته
ثابت نوسانات شاخص بورس طی ۲ سال گذشته را مورد ارزیابی قرار داد و اظهار داشت: رشد بازار سهام در سالهای ۹۷ تا ۹۹ آغاز شد و در نیمه نخست سال ۹۹ به اوج خود رسید، در این مدت شاخصها رشد بیرویهای را تجربه کرده بودند که با توجه به چنین مسالهای طبیعی بود شاخص بورس برای مدتی نوسانات شدیدی را تجربه کند و وارد مدار ریزشی شود. این کارشناس ارشد بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در سال ۹۹ با توجه به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی کسب و کارها هجوم افراد عادی آموزش ندیده به سمت بازار سرمایه بسیار زیاد شد؛ به گونهای که توازن افراد حرفهای و غیرحرفهای در بازار با آزادسازی سهام عدالت بهم خورد و بازار رشد بیرویهای را تجربه کرد که ریزشهای پس از آن اجتنابناپذیر بود. وی تاکید کرد: اتفاقات رخ داده در این بازار بیش از آنکه باعث جلوگیری از سقوط آزاد شاخص بورس شود باعث تسهیل در خروج افرادی شد که اقدام به سرمایهگذاری در این بازار کرده بودند.حقایق تاریخی نشاندهنده آن است که آن سقوط در بازار باید رخ میداد، زیرا پس از رشدهای شدیدی که بازار تجربه کرده بود، انتظاری غیر از این در معاملات بورس وجود نداشت.
شروع مثبت معاملات بورس
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به معاملات بورس در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و افزود: شروع بازار در سال ۱۴۰۱ مثبت بود اما در پایان فصل بهار تصمیم مربوط به عوارض اعمال شده برای صادرات محصولات، جرقهای شد تا بازار واکنش منفی از خود نشان دهد و به مرور شاهد نوسان و افت شاخص بورس در بازار باشیم.در این میان، سال گذشته در انتظار رخ دادن اتفاقاتی مثبت در مسائل کشور مانند توافق در برجام بودیم که این اتفاق رخ نداد و به مراتب این مساله تاثیرگذار بر روند معاملات بازار بود.
ثابت ادامه داد: در کنار مساله مربوط به تاخیر در ورود خودرو به بورس کالا، موضوع عرضه سهام ۲ شرکت بزرگ خودروسازی و قیمتگذاری آن پروسه زمانبری را پشت سر گذاشت، زیرا این شرکتها دارای سهام تودلی بودند که ارزیابی قیمتگذاری آنها را زمانبر کرد. این کارشناس ارشد بازار سرمایه خاطرنشان کرد: در این میان با مساله مربوط به بودجه همراه بودیم که همیشه با شروع فصل پاییز، گمانهزنیها برای افزایش نرخ خوراک و سوخت پتروشیمیها، بهره مالکانه، قیمت دلار، صادرات نفت و بحثهای مالیاتی افزایش مییابد و منجر به ابهام برای اهالی بازار میشود. به گفته وی، این امر باعث شد تا بازار برای مدتی دچار سکون و ریزش شود و در سال ۱۴۰۱ بازدهی چندانی در اختیار سهامداران قرار نگیرد.
رشد قیمت دلار؛ محرکی برای رشد بازار سرمایه
ثابت با بیان اینکه اوجگیری قیمت دلار در ۲ ماه پایانی سال ۱۴۰۱ محرکی برای رشد بازار سرمایه بود، گفت: رشد شاخص بورس همسو با سایر بازارها مانند ارز، مسکن و کالاهای اساسی رشد نکرد و متاسفانه این بازار در سال گذشته نتوانست انتظارات سهامداران را برآورده و رشد خوبی را از آن خود کند. به گفته این کارشناس ارشد بازار سرمایه، استقبال از بازار سهام در روزهای پایانی سال ۱۴۰۱ بهبود پیدا کرد که این امر ناشی از افزایش قیمت ارز بود.
وی به هوشمندی بازار ارز و سکه نسبت به سایر بازارها تاکید کرد و گفت: در صورت رخ دادن برخی از اتفاقات و نیز ایجاد نگرانی برای سرمایهگذاران، بازار ارز و سکه نخستین بازاری خواهند بود که تحت تاثیر اتفاقات قرار میگیرند، با توجه به اینکه این سرمایهها جزو داراییهای فیزیکی محسوب میشوند؛ بنابراین در صورت افزایش ریسکهای سیستماتیک از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار خواهند بود.