مدعیان ریاست بر اتاق
تعادل| فرشته فریادرس|
با بسته شدن فهرست منتخبان دهمین دوره انتخابات اتاقهای سراسر کشور، حالا نوبت به امضای اعتبارنامه منتخبان رسیده است. براساس تقویم دهمین دوره انتخابات اتاقها اعتبارنامهها 20 اردیبهشت 1402 نهایی میشود و پس از این مرحله، اعضای جدید هیات نمایندگان در اتاقها مستقر میشوند و هیات رییسه هر اتاق را تعیین میکنند.
با نهایی شدن نام منتخبان انتخابات اتاقهای بازرگانی سراسر کشور، این پرسش مطرح میشود که چه فردی سکان اتاق ایران در ساختمان طالقانی را به دست میگیرد؟ یا کمی آنسوتر در خیابان وزرا چه کسانی بر صندلیهای هیات رییسه اتاق تهران تکیه خواهند زد؟ برای پاسخ به این سوالها خبرنگار «تعادل» با دو منبع آگاه در اتاق ایران و تهران گفتوگو کرده که در این گزارش بدان پرداخته شده است.
انتخابات ۳۳ اتاق تایید و یک اتاق ابطال شد
دهمین دوره انتخابات اتاقهای بازرگانی سراسر کشور ۲۰ اسفند1401 برگزار شد و حالا با گذشت نزدیک به دوماه از انتخابات اتاقهای بازرگانی حسین میرمحمدصادقی اعلام کرد که از ۳۴ اتاق در سراسر کشور انتخابات ۳۳ اتاق تایید و یک اتاق ابطال شده است. از سوی دیگر به دلیل اشکالاتی در ارایه اسناد و مدارک در ۵ اتاق هم برخی از منتخبین جای خود را به افراد علیالبدل دادند.
با توجه به اظهارات مطرح شده میتوان گفت فقط در مورد یک اتاق و پیرو مصوبه شورای عالی نظارت در جلسه چند روز قبل این شورا، انتخابات این اتاق باطل شد و مراتب به هیات نظارت، رییس اتاق مربوطه و رییس اتاق ایران اعلام شد. رییس انجمن نظارت بر انتخابات اتاقها با اعلام این خبر عنوان کرد: در ۵ اتاق هم با توجه به اشکالاتی که در بخش ارایه ادله و اسناد و مدارک مورد نیاز وجود داشت، تغییرات جزیی داده شد اعضای علی البدل جایگزین شدند.
براساس تقویم دهمین دوره انتخابات اتاقها اعتبارنامهها ۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۲ نهایی میشود و پس از این مرحله، اعضای جدید هیات نمایندگان در اتاقها مستقر میشوند و هیات رییسه هر اتاق را تعیین میکنند.
براساس گزارش اتاق بازرگانی ایران در این خصوص میرمحمدصادقی با بیان اینکه صدور اعتبارنامه اتاقها در اتاقهایی که اعتراضی به انتخابات آنها وجود نداشته و تایید شده یا اتاقهایی که انتخابات آنها بعد از تصمیم شورای نظارت تایید شده، صادر شده و در اختیار روسای هیاتهای نظارت استانها قرار گرفته، بیان کرد: در رابطه با ۵ اتاقی که با جابهجایی همراه بودهاند هم تصمیمگیری شد و اعتبارنامه آنها هم به زودی صادر خواهد شد.
انتخابات هیات نمایندگان چه زمانی است؟
با توجه به خبر اعلام شده، این پرسش مطرح میشود که انتخابات هیات نمایندگان اتاق ایران چه زمانی برگزاری میشود؟ در این خصوص میرمحمدصادقی با اشاره به اینکه هنوز تاریخ برگزاری هیات نمایندگان اتاق ایران نهایی نشده، میگوید: طبق آیین نامه باید حداقل یک ماه قبل از برگزاری جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران کسانی که داوطلب عضویت در هیات رییسه اتاق ایران هستند، باید مراتب داوطلبی خود را اعلام کنند تا استعلام پیش بینی شده در آیین نامه انجام شود، همچنین داوطلبین به این فرجه ۲۰ روزه توجه داشته باشند.
به گفته رییس ناظر بر انتخابات اتاق، بعد از به نتیجه رسیدن انجمن نظارت درباره زمان برگزاری جلسه هیات نمایندگان اتاق ایران، به اتاقها اعلام خواهد شد که حداکثر تا یک ماه قبل از برگزاری این جلسه، جلسات هیات نمایندگان اتاقهای استانی را برگزار کنند و کسانی که به نمایندگی از این اتاقها باید در هیات نمایندگان اتاق ایران شرکت کنند را معرفی کرده و کسانی که داوطلب عضویت در هیات رییسه اتاق ایران هستند را نیز اعلام کنند تا فرجه ۲۰ روزه رعایت شود.
همه مدعیان ریاست
حال به گفته برخی منابع نزدیک به اتاق بازرگانی، با توجه به نزدیک شدن موعد امضای اعتبارنامهها رایزنیها برای انتخاب رییس اتاق بازرگانی شکل جدی به خود گرفته و مدعیان ریاست در حال آماده شدن برای رسیدن به این کرسی در اتاق بازرگانی ایران هستند.
«یحیی آلاسحاق» یکی از گزینههایی است که شنیدهها حکایت از آن دارد که کاندیدای ریاست اتاق بازرگانی ایران و تهران است؛ اما موضوعی که مطرح میشود این است که آلاسحاق در این دوره با توجه به اینکه در گروه رقیب «ائتلاف برای فردا» قرار داشت، نتوانست در جمع 40 نفر اتاق بازرگانی تهران قرار بگیرد.
اما با توجه به اینکه آلاسحاق در میان بخش خصوصی رای نیاورده، شنیدهها حاکی از آن است که دولت تمایل دارد با توجه به سابقهاش در بخش تجارت، برای پیوستن او به جمع فعالان بخش خصوصی از سهمیه 20 نفره خود استفاده کند؛ یعنی او نماینده دولت در اتاق باشد. یک منبع آگاه درباره کاندیداتوری آل اسحاق به «تعادل» میگوید: «آل اسحاق» با توجه به اینکه در این دوره نتوانست در جمع 40 نفر اتاق بازرگانی تهران قرار بگیرد و جزو هیات نمایندگان نیست، اساسا امکان کاندیداتوری برای رقابت بر سر کرسی هیات رییسه اتاق ایران وتهران را ندارد.
آلاسحاق وزیر اقتصاد دولت ششم بود و از سوی دیگر ریاست پیشین اتاق تهران و ریاست فعلی اتاق مشترک بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و عراق را در کارنامه خود دارد. از او به عنوان یکی از افرادِ بهنام در حوزه تجارت یاد میشود.
برخی گمانهزنیها نیز حاکی از این است که «محسن ضرابی» رییس پیشین اتاق بازرگانی عمان یکی دیگر از گزینههای مهم برای این کرسی است. در مورد دیگری نیز از «جمال رازقی» یاد میشود. فردی که در انتخابات اردیبهشت به عنوان رییس اتاق بازرگانی مشترک ایران و عمان انتخاب شد و حال زمزمهها حکایت از آن دارد که او خود را برای ریاست اتاق بازرگانی آماده میکند. «حسین سلاحورزی» یکی دیگر از گزینههای جدی است که خود را برای رسیدن به کرسی ریاست دوره دهم اتاق ایران آماده میکند.
سلاحورزی رییس اتاق بازرگانی لرستان و نایبرییس اتاق ایران هم هست. گزینههای احتمالی بعدی برای ریاست اتاق بازرگانی ایران از جمع اتاق بازرگانی تبریز هستند. به گفته منابع نزدیک به اتاق بازرگانی، «احد عظیمزاده» و «یونس ژائله» در سناریوهای بعدی رقابت برای تکیه زدن بر کرسی ریاست اتاق ایران قرار دارند. حال این پرسش مطرح میشود که اسامی که از آنها به عنوان گزینه ریاست اتاق ایران نام برده میشود، تا چه حد جدی هستند؟ برای پاسخ به این سوال، یک منبع آگاه در اتاق ایران به ما میگوید: برخی از اسامی که از آنها به عنوان گزینه ریاست نام برده میشود، جدی نیستند و اساسا شانسی هم برای ریاست ندارند. بهطور نمونه اقبال چندانی از سوی بخش خصوصی برای حضور «احد عظیمزاده» در هیات رییسه اتاق ایران وجود ندارد. «محسن ضرابی» هم که از او به عنوان گزینه احتمالی ریاست بر اتاق ایران نام برده شده؛ برای نایب رییسی اتاق مطرح شده نه ریاست بر اتاق.
نام «جمال رازقی جهرمی» هم به عنوان گزینه خزانه داری اتاق ایران شنیده میشود. یک منبع آگاه دیگر نیز درباره مطرح شدن برخی اسامی برای کاندیداتوری ریاست اتاق به ما اینطور گفت: برخی افراد با مطرح شدن نامشان به عنوان گزینه ریاست در واقع به دنبال این هستند که بتوانند حداقل یک کرسی از هیات رییسه اتاق ایران را کسب کنند. به گفته او، مطرح شدن این افراد به عنوان گزینه ریاست، در واقع به آنها وزن بیشتری میدهد تا در یک تاکتیک هماهنگ شده، در فرایند امتیاز دادن یا امتیاز گرفتن قرار بگیرند واز این طریق حضورشان را در هیات رییسه اتاق ایران تضمین کنند. به عبارتی، بیشتر به دنبال این هستند که پستهای نائب رییسی یا خزانهداری اتاق را از آن خود کنند.
اما این منبع آگاه، دو گزینه اصلی ریاست بر اتاق ایران را «حسین سلاح ورزی» از اتاق لرستان و «یونس ژائله» از اتاق تبریز و گزینه نزدیک به دولت میداند. به گفته این منبع، اما گزینه جدی که در انتخابات دهم میتواند به راحتی جایگاه ریاست اتاق را بدون رقیب جدی از آن خود کند، قطعا «حسین سلاح ورزی» از اتاق لرستان است.
با این اطلاعات دریافتی به نظر میرسد، در انتخابات هیات رییسه اتاق ایران بازهم شاهد رقابت دو طیف «ائتلاف فردا» و «اتاق شفاف» خواهیم بود. خبرهای پشت پرده نیز حکایت از این دارد که طیف نزدیک به «ائتلاف فردا» از کاندیداتوری«سلاح ورزی» حمایت خواهد کرد و احتمالا گزینه مورد حمایت طیف موسوم به «اتاق شفاف» که ترکیبی از مجموعه فعالان توسعه و مجموعه پیشگامان تحول است «یونس ژائله» باشد.
تایید ۱+۳۹ منتخب اتاق تهران
اما سری به اتاق تهران در خیابان وزرا بزنیم و ببینیم چه خبر است؟ رصد اخبار حاکی از این است که نتایج انتخابات اتاق تهران سرانجام به تایید شورای عالی نظارت رسید و اسامی منتخبان نهایی اتاق پایتخت روی سامانه انتخابات اتاق ایران منتشر شد. به این ترتیب، اعتبارنامه ۳۹ منتخب اولیه اتاق تهران تایید شد. اما اخبار منتشر شده حاکی از این است که لیست منتخبان اتاق تهران دستخوش تغییراتی شده است.
بهطوریکه شورای عالی نظارت اعتبارنامه «محمدرضا زهرهوندی» منتخب بخش صنعت این اتاق را صادر نکرد. به «رامین خسروخاور» نفر پانزدهم از فهرست منتخبان بخش صنعت انتخابات گذشته اتاق تهران، جایگزین محمدرضا زهرهوندی شد. زهرهوندی در دوره هشتم رییس کمیسیون صنعت و معدن اتاق تهران بود. اما از انتخابات هیات رییسه اتاق پایتخت چه خبر؟ از لیست منتخبین، چه کسانی بر صندلیهای هیات رییسه اتاق تهران تکیه خواهند زد؟ برای چند وچون ماجرا به سراغ یکی از اعضای اتاق بازرگانی رفتیم تا از او در این باره سوال کنیم. این منبع آگاه که نخواست نامش فاش شود، اطلاعاتی در اختیار ما قرار داد.
بنابه اظهارات او، احتمالا دو کرسی از هیات رییسه از اتاق ایران را دو نفر از اعضای منتخب اتاق تهران تصاحب خواهند کرد. نام «افشین کلاهی» از اتاق تهران قطعی شده و در ادامه راه ممکن است «شهاب جوانمرد» هم به عنوان گزینه جدی اضافه شود. از طرفی به گفته این منبع آگاه، شواهد و قرائن نیز نشان میدهد، «حسن فروزانفرد» از طریق طیفی نزدیک به «هومن حاجی پو» تلاش دارد که سکان اتاق تهران را از آن خودکند. به عبارتی دیگر، حاجی پور با به خط کردن تشکلها، به دنبال رای آوری فروزانفرد است تا از این طریق خودش بتواند دبیرکلی اتاق تهران را به دست بیاورد. در مقابل اما طیف حاکم بر اتاق و نزدیک به مسعود خوانساری، به دنبال حفظ بهمن عشقی دبیرکل فعلی اتاق تهران وگزینههای باتجربهتر است.
اما گزینههای قطعی برای سکانداری اتاق تهران چه کسانی هستند؟ براساس اظهارات همین منبع، از «محمد نجفی عرب» رییس کمیسیون اقتصاد سلامت اتاق تهران و از فعالان حوزه دارو میتوان به عنوان گزینه جدی ریاست اتاق تهران نام برد؛ احتمالا گزینهای بدون رقیب. در سناریوی بعدی احتمالا از گزینههای جوانی چون «کاوه زرگران»، «فرزین فردیس» و «شهاب جوانمردی»[اگر در انتخابات هیات رییسه اتاق ایران ورود نکند] نیز برای تکیه زدن بر صندلیهای هیات رییسه اتاق تهران نامبرده میشود. با نگاه به این گزارهها و تا این جایی کار به نظر میرسد، برخلاف دوره قبل که فاطمه مقیمی به عنوان عضو هیات رییسه اتاق تهران حضور داشت، در ایندوره شاهد عدم حضور زنان در هیات رییسه اتاق تهران باشیم.