کاهش ۳۵ درصدی حوادث صنعت نفت در ۱۵ سال اخیر

۱۴۰۲/۰۲/۲۰ - ۰۳:۳۹:۵۷
کد خبر: ۲۰۵۴۶۲

وزیر نفت با تأکید بر اهمیت اچ‌اس‌ئی و ارتقای مدیران در این حوزه، از کاهش ۳۵ درصدی حوادث صنعت نفت در ۱۵ سال اخیر خبر داد. به گزارش مهر به نقل از وزارت نفت؛ جواد اوجی صبح امروز (سه‌شنبه، ۱۹ اردیبهشت‌ماه) در نشست سراسری هم‌اندیشی مدیران ارشد و روسای اچ‌اس‌ئی صنعت نفت با اشاره به اینکه صنعت نفت کشور امروز بیش از هر زمانی دیگر نیازمند انضباط عملیاتی است، گفت: انتقال تجارب و دانش فنی در این حوزه بسیار اثرگذار است و مقوله اچ‌اس‌ئی از مسائل مهم و شاخص‌های کلیدی هر مجموعه و سازمانی است. وی افزود: اهمیت دادن به اچ‌اس‌ئی در همه حوزه‌های کاری (طراحی، ساخت، نصب، پیش‌راه‌اندازی و بهره‌برداری) ضرورت دارد و مدیران صنعت نفت هم به این موضوع به عنوان یک اهمیت نگاه می‌کنند و در این حوزه هم رو به رشد هستیم.

وزیر نفت تصریح کرد: با این حال جا دارد در حوزه مدیریت با ارتقای دانش و استفاده از تجارب به سطح جهانی برسیم، البته پیشتاز اچ‌اس‌ئی در ایران صنعت نفت بوده است و همچنان باید در همه بخش‌های طرح‌ها و پروژه‌ها به‌طور جد پیگیری شود. اوجی با بیان اینکه در ۱۵ سال گذشته، شاهد کاهش ۳۵ درصدی حوادث صنعت نفت بوده‌ایم، اظهار کرد: امیدواریم روزی برسد که در هیچ‌یک از بخش‌ها حادثه‌ای نباشد، اما حوادث بیشتر در بخش پیمانکاری است که لازم است این موضوع توسط پیمانکاران هم به جد دنبال شود. وی با بیان اینکه امروز در کشور تولیدی ارزش واقعی دارد که بدون حادثه باشد، گفت: در سال‌های اخیر شاهد حوادثی در صنعت نفت سراسر جهان بوده‌ایم. کار در این صنعت به لحاظ پیچیدگی و سروکار داشتن با میدان‌های نفتی و گازی پرفشار یکی از سخت‌ترین فعالیت‌ها در دنیا به‌شمار می‌آید. برای نمونه در مخازن گروه خامی بیش از ۱۵ هزار پی‌اس‌آی فشار وجود دارد.

زمانی مردم متوجه این مقدار فشار می‌شوند که بدانند فشار گاز داخل لوله‌های منازل تنها یک‌چهارم پی‌اس‌آی است. وزیر نفت با تأکید بر اینکه از نظر ایمنی حوزه گاز به مراتب خطرناک‌تر از حوزه نفت است، تصریح کرد: وجود نشتی در تأسیسات گازی به‌دلیل احتمال انتشار در هوا و انفجار با خطرات بیشتری همراه است. پیش‌تر در مناطق نفت‌خیز جنوب رفع نشتی در تأسیسات نفتی با اولویت‌بندی رفع می‌شد، اما تصمیم‌گیری برای رفع نشتی در تأسیسات گازی در کسری از ثانیه گرفته و کار آغاز می‌شد. اوجی اظهار کرد: صنعت نفت و گاز در دولت مردمی سیزدهم به همت کارکنان این صنعت و فعالان حوزه اچ‌اس‌ئی در بحث نگهداشت از تأسیسات که شاید قدمت بعضی از آنها به ۵۰ تا ۶۰ سال می‌رسد به‌خوبی انجام شده تا این تأسیسات بتوانند با حداکثر ظرفیت در مدار تولید باقی بمانند.

وی با تأکید بر اینکه امروز با توجه به شرایط تحریمی کشور بیش از ۷۵ درصد تأسیسات مورد نیاز این صنعت از داخل کشور تأمین می‌شود، اظهار کرد: صیانت از تأسیسات این صنعت اهمیت بالایی دارد. همکاران من با مدیریت، نظارت و تعمیرات به‌موقع خود توانستند در سرمای بی‌سابقه زمستان پارسال از این تأسیسات با وجود قدمتی که دارند، حداکثر تولید را بدون یک ساعت توقف انجام دهند. این موضوع یکی از رموز تأمین امنیت انرژی کشور در سال ۱۴۰۱ بود. وزیر نفت با اشاره به اینکه هیچ پروژه‌ای در صنعت نفت بدون پیوست‌های زیست محیطی شروع نخواهد شد، افزود: وزارت نفت با تسریع در اجرای پروژه‌های جمع‌آوری گازهای مشعل در میدان‌های نفتی جنوب کشور گام‌های موثری برای حفظ محیط زیست برداشته است.

این گازها سرمایه ملی کشور هستند و می‌توانند به عنوان خوراک پتروشیمی‌ها تبدیل به ارزش افزوده بالایی شوند. با توجه به تعیین‌تکلیف همه پروژه‌ها در این حوزه تا پایان این دولت هیچ گازی در مشعل‌های تأسیسات جنوب کشور سوزانده نخواهد شد. اوجی به راه‌اندازی پروژه ۱.۴ میلیارد دلاری پالایشگاه گازی هویزه اشاره و اظهار کرد: همه گازهای همراه نفت منطقه غرب کارون (میدان‌های آزادگان، یاران، یادآوران، جفیر و…) در فاز نخست ۲۵۰ میلیون فوت‌مکعب و در فاز دوم ۵۰۰ میلیون فوت‌مکعب در این تأسیسات فرآورش خواهد شد، همچنین گازهای همراه شرق کارون نیز در حال جمع‌آوری برای پالایش در پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس هستند، این پالایشگاه هم‌اکنون زیر ظرفیت اسمی خود مشغول به‌کار است. وی با بیان اینکه طرح ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ در منطقه دهلران نیز تا پایان سال به بهره‌برداری خواهد رسید، افزود: جمع‌آوری گازهای همراه نفت همواره یکی از دغدغه‌های مقام معظم رهبری و دولت بوده است.

وزیر نفت با تأکید بر اینکه مقوله ایجاد فضای سبز در پروژه‌های در حال اجرا باید در نظر گرفته شود، ادامه داد: در بحث حریم خطوط لوله نفت و گاز در کشور با توجه به خطرهای بالقوه این خطوط، از مدیران اچ‌اس‌ئی و توسعه‌ای کشور به جد درخواست دارم قوانین و مقررات در این حوزه به‌صورت ۱۰۰ درصد رعایت شود. اوجی بر کیفی‌سازی فرآورده‌های نفتی مصرفی در کشور تأکید کرد و افزود: نخستین پروژه در این حوزه در دولت سیزدهم در پالایشگاه اصفهان هم‌اکنون آماده بهره‌برداری رسمی است. با بهره‌برداری از این طرح ۱۵ میلیون لیتر گازوییل یورو ۵ به تولید کشور افزوده خواهد شد. وی اظهار کرد: طرح‌های کیفی‌سازی سوخت به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار در حال سرمایه‌گذاری است، ظرف دو تا سه سال آینده امیدواریم همه پالایشگاه‌های نفتی کشور تولید سوخت با بالاترین استانداردهای بین‌المللی (یورو ۵) داشته باشند، البته هم‌اکنون همه سوختی که در کشور توزیع می‌شود از استانداردهای یورو برخوردار است.

در حوزه محیط زیست بیش از ۱۳ دستگاه دولتی درگیرند که وزارت نفت تلاش می‌کند با تولید سوخت پاک سهم بیشتری در این میان برای رسیدن به هوای پاک داشته باشد. وزیر نفت با یادآوری اینکه ۴۰ تا ۴۵ درصد محصولات پالایشگاه‌های نفت آبادان نفت کوره است، افزود: در دو سال اخیر در حوزه تکمیل زنجیره ارزش نفت کوره (با دانش فنی پژوهشگاه صنعت نفت) وارد شده‌ایم، تلاش می‌کنیم مقدار تولید این محصول را کاهش دهیم و درصد گوگرد آن را به زیر یک درصد برسانیم. از نفت کوره در پالایشگاه‌های کشور در تولید کک سوزنی و اسفنجی استفاده می‌شود که هم‌اکنون صنایع فولاد آن را وارد می‌کنند.