چگونه سالمترین نوشیدنی را انتخاب کنیم؟
مهنوش صاحبدل با تاکید بر مصرف کافی مایعات به ویژه در فصل گرما اظهار کرد: نوشیدنیها بخشی از نیاز روزانه بدن به آب را تامین میکنند. مصرف روزانه آب و مایعات برای عملکرد صحیح بدن لازم است و مصرف روزانه شش تا هشت لیوان مایعات مخصوصا آب سالم توصیه میشود.
مصرف روزانه آب برای سلامتی بدن ضروری است
به گزارش بهداشت نیوز، وی با اشاره به انواع نوشیدنی افزود: بهترین نوشیدنی، آب سالم است که شامل آب لولهکشی تصفیهشده و آب معدنی است. باید توجه شود مصرف روزانه آب برای سلامتی بدن لازم است.
آب میوهها، یک نوشیدنی سالم
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: آب میوه طبیعی و تازه، از جمله "نوشیدنیهای سالم" است. آب میوهها سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و مواد ضدسرطان (رنگدانههای گیاهی) هستند.
وی افزود: نوشیدن آب میوههای دارای ویتامین ث مانند آب پرتقال یا آب طالبی همراه با غذا به جذب آهن غذا کمک میکند. مصرف آب سبزیها مانند آب هویج، کرفس و گوجه فرنگی نیز مفید است.
در مصرف عرقیات زیادهروی نکنید
صاحبدل بیان کرد: شربتها و عرقیات و دانههای گیاهی مانند شربت عرق نعنا، گلاب، کاسنی، بیدمشک و شربتهایی که با دانههای گیاهی تهیه میشوند مانند خاکشیر و تخمشربتی جزو نوشیدنیهای مناسب فصل گرما هستند البته به شرط اینکه با شیرینی کم تهیه شوند.
وی عنوان کرد: باید دقت شود تا حد امکان عرقیات گیاهی از نوع بستهبندی و استریل باشند و در مصرف عرقیات نیز زیادهروی نشود.
شیر، بهترین نوشیدنی میانوعده
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: شیر بهترین نوشیدنی برای میان وعده است و باید روزانه مصرف شود و مصرف آن برای رشد کودکان و نوجوانان به ویژه برای رشد قد آنها بسیار مهم است.
وی بیان کرد: در مصرف شیر، استفاده از شیر پاستوریزه و کمچرب توصیه میشود.
دوغ خوب، دوغ بد
صاحبدل افزود: مصرف دوغ نیز مانند شیر برای سلامت و محکم شدن استخوانها و دندانها مفید است. دوغ مصرفی باید از نوع پاستوریزه، کم چرب، کم نمک و بدون گاز باشد. به ویژه دوغهای پروبیوتیک برای سلامتی بسیار مفید هستند.
وی عنوان کرد: مصرف دوغ با نمک زیاد موجب ابتلا به فشار خون در بزرگسالی و مصرف دوغ گازدار موجب بروز بیماریهای گوارشی مثل زخم معده و حتی سرطان میشود.
خاصیت کفیر
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: یکی از محصولات گروه شیر و لبنیات، کفیر است که از تخمیر شیر به دست میآید و مزه مشابه دوغ ترش دارد که به دلیل وجود باکتری و تخمیری بودن، خواص تغذیهای و درمانی زیادی دارد.
وی افزود: دقت شود کفیر حتما باید در مکانهای خشک و خنک و دور از نور خورشید نگهداری شود.
چای کی و چگونه مصرف شود؟
صاحبدل بیان کرد: چای انواع مختلفی دارد که در کشور ما چای سیاه (معمولی) و چای سبز بیشتر رواج دارد. خواص چای سبز تازهدم، در پیشگیری از سرطان و بیماریهای قلبی عروقی مشخص شده است. البته باید دقت کرد که چای کمرنگ مصرف شود و از مصرف مقدار زیاد چای پرهیز شود.
وی افزود: به منظور پیشگیری از کمخونی و فقر آهن، باید از مصرف چای یک ساعت قبل غذا و تا دو ساعت بعد از غذا خودداری کرد.
عوارض مصرف بیش از حد قهوه
این کارشناس تغذیه عنوان کرد: مصرف قهوه و نسکافه موجب رفع خستگی میشود اما مصرف بیش از حد آن موجب کمخوابی و بیقراری می شود.
وی افزود: این نوشیدنی موجب اختلال در جذب موادی مانند آهن و کلسیم و در نتیجه کم خونی و پوکی استخوان میشود.
نوشیدنیهای گازدار با بدن چه میکند؟
رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: متأسفانه به دلیل خوشمزه بودن نوشیدنیهای شیرین گازدار، بیشتر افراد تمایل به مصرف نوشابههای گازدار دارند اما این نوشیدنیها ارزش تغذیهای ندارند و تنها موجب اضافه وزن و چاقی میشوند.
وی بیان کرد: نوشیدنیهای گازدار موجب پوسیدگی دندان در کودکی و نوجوانی میشوند و در بزرگسالی هم موجب بروز بیماریهای گوارشی و پوکی استخوان و حتی سرطان میشوند.
صاحبدل گفت: ماءالشعیرها نیز به دلیل گازدار بودن برای سلامتی مناسب نیستند.
مایعات مفیدی که باید مصرف شوند
وی افزود: بهترین مایعات، آب سالم، آب میوه طبیعی خانگی، شیر کم چرب، دوغ بدون نمک و گاز و شربتهای خانگی با عرقیاتی از جمله شربت عرق نعنا و شربت آب لیمو طبیعی با شکر کم هستند.