خرید عینک طبی هم به معضلی تازه تبدیل شد

۱۴۰۲/۰۳/۱۱ - ۰۴:۲۸:۴۹
کد خبر: ۲۰۷۳۱۸
خرید عینک طبی هم به معضلی تازه تبدیل شد

حالا دیگر مساله فقط تهیه دارو و گرانی هزینه‌های درمان نیست، اینکه بسیاری از افراد توان پرداخت هزینه‌های دندانپزشکی را همه ندارند و با مشکلات زیادی در این زمینه دست و پنجه نرم می‌کنند. اما دامنه گرانی‌ها حالا به خرید عینک‌های طبی هم رسیده است. اینکه برخی عمل‌های جراحی چشم مشمول بیمه نمی‌شوند و به همین دلیل بسیاری از مردم توان پرداخت تعرفه‌های آزاد این جراحی‌ها را ندارند و از سوی دیگر مجبورند برای دید بهتر از عینک استفاده کنند هم به معضلی بزرگ تبدیل شده است.

در حال حاضر تنها عمل‌های جراحی چشم که در بیمارستان‌های دولتی انجام می‌شود تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی است و اگر شما بخواهید عمل جراحی برای برداشتن عینک را انجام دهید به نوعی عمل زیبایی به حساب می‌آید و تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نیست و اگر بیمه تکمیلی داشته باشید شاید بتوانید بخشی از هزینه‌ها را جبران کنید. اما بسیاری از افراد هستند که برای تهیه عینک هم با مشکل مواجه‌اند. وقتی قیمت فریم و شیشه‌های طبی به حدی بالا رفته که هر کسی توان استفاده از آن را ندارد بسیاری از افراد از عینک‌های مطالعه که در داروخانه‌ها با قیمت اندکی فروخته می‌شود برای دید بهتر استفاده می‌کنند که این امر هم باعث بروز مشکلات بیشتر در دید آنها می‌شود.

مردم به خاطر گرانی قید عینک طبی را زده‌اند

عضو هیات‌مدیره انجمن اپتومتری ایران، از اینکه بیمه‌ها از پوشش خدمات اپتومتریست‌ها طفره می‌روند، به‌شدت انتقاد کرد و گفت: تورم و گرانی باعث شده مردم به سلامت چشم‌های خود توجه نکنند. ناصر صادقپور، در آستانه بیست و پنجمین کنگره سالانه انجمن اپتومتری ایران با عنوان این مطلب که در سال‌های اخیر صنعت بیمه در کشور رشد چشم‌گیری داشته و رقابت سازمان‌های بیمه‌گر به خصوص بیمه‌های تکمیلی در این صنعت قابل توجه است، اظهار داشت: در حال حاضر کمتر سازمان یا شرکت خصوصی یا دولتی را می‌توان یافت که کارکنان آن تحت پوشش یکی از بیمه‌های تکمیلی نباشد.

او افزود: در حال حاضر ۳۳ بیمه تکمیلی در کشور وجود دارد که بر اساس آمار سال ۱۴۰۰، میزان دریافت حق بیمه ۱۱۵ هزار میلیارد تومان بوده است که ۶۵ هزار میلیارد تومان تحت عنوان خسارت در همان سال به مردم باز گردانده شده است. صادقپور ادامه داد: بیمه تکمیلی در شاخه درمان، تلاش داشته ضمن توسعه فعالیت انتفاعی خود، هزینه‌های درمانی خانوارهای تحت پوشش را کاهش دهد.

تعهد سازمان‌های بیمه‌گر بسته به پرداخت سرانه حق بیمه

میزان تعهد سازمان‌های بیمه‌گر به بیمه شده، بسته به پرداخت سرانه حق بیمه متفاوت است و خدمات مختلفی را تحت پوشش قرار می‌دهد. تقریباً اکثر فعالیت‌های درمانی تحت پوشش قرار داده شده و بیمه متعهد به جبران خسارت بیمه گزار خواهد بود. او افزود: بیمه‌های تکمیلی تلاش دارند برای دستیابی به اهداف سازمانی خود، در کنار کمک به خانوارها برای جبران هزینه‌های درمان، سیاست‌هایی نیز برای کنترل و کاهش خسارت در نظر بگیرند.

صادقپور گفت: ارایه خدمات مربوط به سلامت بینایی نیز قسمتی از وظایف بیمه‌های تکمیلی است که در همین راستا جامعه اپتومتری ایران انتظار دارد بار مالی خانوارهای بیمه شده در زمینه معاینات اپتومتری و عینک طبی که در تعهد بیمه‌ها قرار دارد به خوبی اعمال شود. عضو هیات‌مدیره انجمن اپتومتری ایران ادامه داد: در حال حاضر، با توجه به راه‌اندازی نسخه الکترونیک در سه بیمه پایه، انتظار می‌رود که خدمات کارشناسان و کارشناسان ارشد پروانه‌دار، به خصوص ویزیت، در سه بخش دولتی، خیریه و خصوصی کاملاً تحت پوشش قرار گیرد و بیمار نگرانی بابت پرداخت هزینه‌ها نداشته باشد. 

عقد قرارداد با بیمه‌ها برای خدمات اپتومتری

او افزود: در بیمه‌های تکمیلی نیز همین انتظار هست و جامعه اپتومتری خواهان عقد قرارداد برای ارایه خدمات اپتومتری است. زیرا، با وجود تورم بالا و گرانی‌ها، متأسفانه توجه به سلامت بینایی و تهیه عینک طبی، از اولویت خانوارها خارج شده و همکاران ما شاهد کاهش آمار مراجعان به خصوص در ماه‌های اخیر بوده‌اند. صادقپور گفت: افزایش تعهد عینک، تسهیل در پرداخت هزینه‌های آن توسط بیمه‌ها به خصوص بیمه‌های تکمیلی، عقد قرارداد در زمینه پرداخت تعهد عینک با اپتومتریست‌ها، از مطالبات جامعه اپتومتری است. او افزود: به رغم اینکه توجه به این امر از بدیهیات صنعت بیمه است، لیکن بعضی از سازمان‌های بیمه‌گر مشکلاتی را ایجاد می‌کنند. از جمله عدم پرداخت هزینه عینک با تجویز اپتومتریست، به رغم اینکه بیمه مرکزی بر لزوم پرداخت هزینه عینک طبی با مُهر اپتومتریست، تاکید دارد.

قانون اجرا نمی‌شود چون نظارتی نیست

شبنم مرادی، چشم پزشک در مورد کوتاهی بیمه‌ها در پرداخت هزینه عینک بیماران به «تعادل» می‌گوید: بر اساس قانون اگر فرد بیمه شده نسخه خود را که مهر اپتومتریست دارد به بیمه ارایه بدهد باید بخشی از هزینه عینک او پرداخت شود اما چون متاسفانه در این زمینه نظارت دقیقی صورت نمی‌گیرد بسیاری از سازمان‌های بیمه‌گر از این مسوولیت شانه خالی می‌کنند.

در واقع مشکلات چشم پزشکی هم مانند مشکلات اعصاب و روان و حتی دندانپزشکی چندان مهم شمرده نمی‌شود و بیمه‌ها در این زمینه سعی می‌کنند تا جایی که می‌توانند از پرداخت سهم خود طفره بروند.  او در رابطه با عمل‌های چشم و پرداخت هزینه‌های آن توسط بیمه‌ها می‌افزاید: بسیاری از عمل‌های چشم در حال حاضر چون منجر به برداشتن عینک می‌شود عمل زیبایی به حساب می‌آید و به همین خاطر بیمه‌ها هزینه‌های آن را پرداخت نمی‌کنند. مثلا عمل‌هایی مثل درمان پیرچشمی که فرد هم در دید نزدیک و هم دید دور دارای مشکل است هزینه جراحی بسیار بالاست و همه افراد از پس پرداخت آن بر نمی‌آیند. این چشم‌پزشک با اشاره به اینکه عمل جراحی «لازک» در حال حاضر بین 18 میلیون تا بیش از 30 میلیون است بستگی به این دارد که شما این عمل را در کجا انجام بدهید. در بیمارستان‌های تخصصی چشم پزشکی یا در کلینیک‌های خصوصی در واقع تعرفه واحدی برای انجام این دست عمل‌های جراحی وجود ندارد. 

به تبلیغات اینستاگرمی اطمینان نکنید

در حال حاضر بسیاری از پزشکان در اینستاگرام برای کارهای جراحی تبلیغ می‌کنند، از جراحی‌های زیبایی گرفته تا جراحی زانو و... اما آیا می‌توان به این صفحه‌ها اطمینان کرد و تمامی این پزشکان در کاری که انجام می‌دهند مهارت لازم را دارند. جراحی‌های چشم نیز یکی از موضوعاتی است که درباره آن تبلیغات بسیاری در فضای مجازی صورت می‌گیرد.

اکثر این جمله را دیده‌اید «تنها در 5 دقیقه از شر عینک برای همیشه خلاص شوید»، «دید بهتر، آینده بهتر، در 5 دقیقه» و... اما آیا این تبلیغات واقعی است و شما می‌توانید به آن اطمینان کنید. پرویز شمس، چشم پزشک در این رابطه به «تعادل» می‌گوید: اطمینان کردن به این تبلیغات می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری داشته باشد، در حال حاضر بسیاری از شکایت‌هایی که سازمان نظام پزشکی در مورد قصور پزشکی صورت می‌گیرد مربوط به همین صفحه‌های مجازی است. متاسفانه از آنجایی که برخی عمل‌های جراحی چشم اگر در مراکز معتبر انجام شوند هزینه بالایی دارند، افراد با دیدن قیمت‌هایی که بسیار پایین‌تر است فریب می‌خورند و چه بسا نتیجه‌ای هم که می‌گیرند بسیار خطرناک باشد.  او می‌افزاید: اگر بیمه‌ها خدمات بیشتری در این زمینه ارایه می‌دادند بازار این تبلیغات چنین گرم نمی‌شد و مردم سلامت خود را به خطر نمی‌انداختند. در حال حاضر نه خرید عینک و نه برخی عمل‌های جراحی چشم شامل بیمه نمی‌شود و با توجه به شرایط اقتصادی این روزها بسیاری از مردم توان خرید این خدمات را ندارند. 

عینک‌های طبی داروخانه‌ای  بسیار ضرر دارند

شمس در پاسخ به این سوال که استفاده از عینک‌های طبی داروخانه‌ای در بلندمدت چه مضراتی می‌تواند داشته باشد می‌گوید: متاسفانه بسیاری از افراد فکر می‌کنند که با استفاده از این عینک‌ها مشکل دید خود را حل کرده و می‌توانند به‌طور مداوم از این عینک‌ها استفاده کنند. در حالی که این عینک‌ها تنها برای مصارف کوتاه‌مدت مثل یادداشت کردن یک شماره تلفن یا دیدن یک آدرس و... مناسب هستند و استفاده مداوم و طولانی از آنها حتی می‌تواند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به چشم وارد کند. 

او می‌افزاید: اینکه افراد فکر می‌کنند چون قیمت این عینک‌ها پایین است باید از آن استفاده کنند و قید خرید عینک طبی که دکتر برای آنها تجویز کرده را بزنند کاملا اشتباه است. متاسفانه در حال حاضر قیمت شیشه‌های طبی بسیار بالاست و بسیاری از بیماران توان خرید آن را ندارند در این زمینه دولت و بیمه‌ها باید دست به کار شوند چرا که بی‌توجهی به این امر می‌تواند باعث بروز مشکلات بیشتر در افرادی شود که تنها خرید یک عینک مناسب می‌توانست مانع از پیشرفت بیماری‌های مختلف چشمی در آنها شود.