بورس کمرمق ماند!
بازار سرمایه تقریبا پنج روزی روند نزولی داشت و شاهد افت شاخصها و قیمت پایانی سهام بودیم؛ اما با این شرایط نقدینگی هرچند خرد وارد بازار شد و بالاخره تالار شیشهای توانست در چهارمین روز کاری هفته روند نسبتا خوبی را تجربه کند ولی همچنان معاملات بازار بیرمق است و به نوعی بازار سهام همچنان تحت تاثیر ریزش روزهای اخیر و اخبار منفی است.
در روزهای اخیر خبرهای زیادی مبنی بر توافق منتشر شد و بسیاری عقیده داشتند شاهد انجام توافق و تغییر شرایط کشور خواهیم بود. حتی قیمت دلار بازار آزاد نیز که پیش از اخبار در محدوده 51 هزارتومان بود کاهشی شده بود و به کانال 46 هزارتومان رسیده بود؛ اما به واسطه اینکه سخنگوی وزارت خارجه کشور و همچنین یکی از سیاستگذاران امریکایی عنوان کردند که گزارشهای منتشر شده در رابطه با ایجاد یک توافق موفق درست نیست اگرچه تبادل پیام بین طرفهای مذاکره همچنان در جریان است؛ بازار کمی تغییر روند داد و شاهد افزایش گام به گام قیمت دلار و رشد نه چندان قابل توجه بازارهای مالی هستیم.
برخی از کارشناسان سیاسی میگویند که احتمالا توافقی در وهله کنونی صورت نگیرد و تنها شاهد توافق موقت یا بازگشت گام به گام باشیم که این موضوع تاثیر بسیار کوچکی میتواند روی اقتصاد کشور داشته باشد و احتمالا با این شرایط شاهد گشایشهای اقتصادی چندان قابل توجه نباشیم. مساله اصلی اینجاست زمانی که مذاکرت برجام به نتیجه قطعی یعنی توافق یا عدم توافق برسد بازارها و اقتصاد میتوانند واکنش نشان دهند و به نوعی پس از آن گشایش اقتصادی خواهیم داشت. درحال حاضر اقتصاد کشور و به نوعی بازارها در یک ابهام به سر میبرند.
عسکرشهبازی، کارشناس بازار سرمایه اعتقاد دارد که روند این روزهای بورس تهران نزولی است و ارزش معاملات پایین نیز نشان میدهد که فعلا قدرت بالایی برای برگشت وجود ندارد. او عنوان کرد که به دلیل شناسایی سود توسط سهامداران میانمدت و همچنین ابهامات موجود، بازار سهام در کوتاهمدت سورپرایز خاصی برای سهامداران نداشته باشد و شاهد تشکیل یک روند صعودی قدرتمند نباشیم.
وی پیش بینی میکند که شاخص بورس تا محدودههای دو میلیون و زیر آن کاهش داشته باشد و با افزایش جذابیت قیمت سهام، شاهد افزایش ارزش معاملات به بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان باشیم و سپس روند صعودی قدرتمندی ایجاد شود و در غیر اینصورت احتمالا اصلاح زمانی مدت بیشتری به طول بینجامد. شهبازی در ادامه به تاثیر نوسانات نرخ ارز بر معاملات بورس پرداخت و عنوان کرد که رابطه این دو بازار با یکدیگر به صورت مستقیم است اما از لحاظ زمانی به شکل یک به یک اتفاق نمیافتد و با تاخیر شاهد این موضوع خواهیم بود اما روند این روزهای بورس تهران بیشتر از روی هیجانات بود تا یک رفتار منطقی.
وی در رابطه با مباحث افزایش خوشبینی به توافق هستهای و خبرهای حول آن معتقد بود که این اتفاق به هرحال به نتیجه میرسد اما این موضوع در کوتاهمدت نخواهد بود و همچون سالهای گذشته که وجود داشته، ادامه مییابد و فعلا ریسک آن بر اقتصاد کشور و بازار سرمایه خواهد ماند. او در همین رابطه افزود که متغیر مهمتر از مباحث برجام و نرخ ارز، تیم جدید وزارت صمت و دیدگاه و عملکرد آنها به خصوص در صنعت خودروست زیرا این موضوع میتواند مسیر یک ساله بازار سهام را مشخص کند و به قطع شاهد تاثیر تصمیمگیریها و سیاست این وزارتخانه بر روند معاملات خواهیم بود.
غرب مذاکرات وین را سیاسی کرد
میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین و مذاکرهکننده ارشد این کشور در مذاکرات وین در پی وقفه چند ماهه ایجاد شده در روند این مذاکرات در صفحه توییترش نوشت: کشورهای غربی مذاکرات چندجانبه در وین را تا جایی که امکان داشت سیاسی کردند. اما ظاهرا، اکنون فهمیدهاند که چنین سیاستی با منافع خودشان مطابقت ندارد. موضع ما به سیاست خودشان بستگی خواهد داشت.
در صورت لزوم، پاسخ خواهیم داد. مذاکرات احیای توافق هستهای پس از چند ماه از آغاز آن در اوایل سال ۲۰۲۲، با وجود برخی گشایشهای انجام شده، به دلیل برخی مسائل حلنشده متوقف شد. ایران و امریکا از طریق طرفین مذاکرات در جریان مواضع یکدیگر قرار میگرفتند و مذاکرات مستقیمی نداشتند. دولت امریکا با وجود اینکه میگوید دیپلماسی اولویت اول آن برای رسیدگی به مساله هستهای ایران است، در چند ماه اخیر با اتخاذ رویکردی مداخلهجویانه درباره امور داخلی ایران و ادعای نقض حقوق بشر، همچنین ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین-ادعایی که از سوی مقامات ایران و روسیه رد شده است، گفته است که احیای برجام فعلا در دستور کار آن قرار ندارد.
واشنگتن در این مدت سعی کرده است ایران را مقصر مطرح کردن مسائل فرابرجامی در مذاکرات وین جلوه دهد و آن را عامل مهمی در روند کند و ایجاد وقفه در مذاکرات جلوه دهد. در حالی که مقامات ایران با انتقاد از این رویکرد امریکا و شرکای غربی توافق اعلام کردهاند، در صورتی که غرب اراده سیاسی لازم را نشان دهد، آماده نهایی کردن توافقی «خوب» در وین برای لغو تحریمها هستند که در راستای منافع ملت ایران باشد.
حال بازار خوب میشود؟
به عقیده کارشناسان روند این روزهای بورس تهران نزولی است و ارزش معاملات پایین نیز نشان میدهد که فعلا قدرت بالایی برای برگشت وجود ندارد. به دلیل شناسایی سود توسط سهامداران میانمدت و همچنین ابهامات موجود، بازار سهام در کوتاهمدت سورپرایز خاصی برای سهامداران نداشته باشد و شاهد تشکیل یک روند صعودی قدرتمند نباشیم. رابطه نرخ ارز و معاملات بازار به صورت مستقیم است؛ اما از لحاظ زمانی به شکل یک به یک اتفاق نمیافتد و با تاخیر شاهد این موضوع خواهیم بود اما روند این روزهای بورس تهران بیشتر از روی هیجانات بود تا یک رفتار منطقی. افزایش خوشبینی به توافق هستهای به هرحال به نتیجه میرسد اما این موضوع در کوتاهمدت نخواهد بود و همچون سالهای گذشته که وجود داشته، ادامه مییابد و فعلا ریسک آن بر اقتصاد کشور و بازار سرمایه خواهد ماند.
بازار از دریچه معاملات
بازار سهام، روز گذشته با واکنش منفی واشنگتن درخصوص شایعات احیای برجام مواجه شد. با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد، روز جاری شاهد رشد شاخص کل و کاهش خروج پول حقیقی در معاملات بودیم. در روند معاملات روز سهشنبه 23 خرداد بورس تهران شاخص کل با افزایش 45 صدم درصدی نسبت به روز کاری قبل تا سطح دو میلیون و 155 هزار و 169 واحد بالا آمد.
بر اساس آمار اکوایران؛ شاخص کل هموزن بورس نیز در ابتدای معاملات چهارمین روز کاری هفته با افت تراز دو هزار و 540 واحدی مواجه شد اما با رشد تراز نمادهای شاخصساز بازار، شاخص کل هموزن نیز حمایت شد و با شروع نیمه دوم بازار تا 666 واحد بالاتر از تراز ابتدای روز خود حرکت کرد. شاخص کل هم وزن در انتهای معاملات در رقم 730 هزار و 412 واحدی ایستاد. همچنین شاخص کل فرابورس (آیفکس) با افزایش 30.6 واحدی در سطح 27 هزار و 549 واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن فرابورس اما مقاومت شاخص هم وزن بورس را نداشت و با 225 واحد افت به رقم 133 هزار و 899 واحدی رسید. در پایان معاملات روز سهشنبه، 392 نماد رشد قیمت داشتند و 277 نماد کاهش قیمت داشتند.
به عبارت دیگر، 59 درصد بازار رشد قیمت داشتند و 41 درصد بازار افت قیمت داشتند. در چهارمین روز کاری هفته، ارزش خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار برای پنجمین روز متوالی منفی شد. در این روز 123 میلیارد تومان از مالکیت کدهای حقیقی بازار کاسته شد. در معاملات روز سهشنبه بیشترین خروج پول حقیقی به سهام وبملت اختصاص داشت که ارزش تغییر مالکیت حقیقی به حقوقی آن 123 میلیارد تومان بود. خزامیا دومین رتبه خروج را داشت و پس از آن، نمادهای زملارد، وتجارت، وپاسار و خودرو بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند. در سوی دیگر، ونوین با ورود 52 میلیارد تومان، بیشترین ورود پول حقیقی را داشت و فزر و ثمسکن در رتبههای بعدی بودند. طی روز سهشنبه نمادهای بزرگ بازار با افزایش قیمت دلار در بازار آزاد حمایت شدند و با تأثیر مثبت موجب رشد تراز شاخص شدند.
فولاد، رمپنا، شبندر، فارس و شپنا بیشترین تأثیر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. همچنین ارزش معاملات کل بازار سهام با کاهش به 12 هزار و 129 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه هزار و 29 میلیارد تومان بود که 99.5 درصد به نسبت روز کاری قبل کاهش پیدا کرده بود. در چهارمین روز کاری هفته ارزش معاملات خرد سهام نیز با کاهش 32 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 7 هزار و 31 میلیارد تومان رسید.