دلیل گرانی مرغ چیست؟

۱۴۰۲/۰۴/۱۹ - ۱۵:۱۵:۱۳
کد خبر: ۲۱۰۲۷۷
دلیل گرانی مرغ چیست؟

حمید فاضلی  درباره دلایل افزایش‌های اخیر قیمت مرغ در بازار اظهار داشت: در این باره چهار دلیل عمده وجود دارد نخست اینکه هزینه تولید مرغدار بیشتر شده است و آنها به اجبار حدود 10 تا 15 درصد بیش از نرخ مصوب می‌فروشند، قیمت مصوب مرغ زنده کیلویی 52 هزار تومان است اما مرغدار به دلیل افزایش هزینه تولید، بین‌ 58 تا 60 هزار تو‌مان در هر کیلو می‌فروشد.

به گزارش ایسنا، مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور افزایش هزینه‌های تولید را به دلیل بالا رفتن قیمت نهاده‌هایی مانند خوراک دام و واکسن و غیره عنوان کرد و گفت: وزارت جهاد کشاورزی نهاده مرغدار را به موقع نمی‌دهد و آنها مجبور هستند که برای تغذیه مرغ از بازار آزاد نهاده تهیه کنند که برخی مواقع 2 برابر قیمت است، مثلا نرخ دولتی سویا کیلویی 16 تا 17 هزار تومان است که مرغ‌دار از بازار آزاد کیلویی 26 هزار تو‌مان و بالاتر تهیه می‌کند.

وی افزود: قیمت مصوب جوجه یک روزه هم 15900 تا 16900 تومان است که 24 هزار تو‌مان خریداری می‌شود.

تقاضای مرغ به دلیل گرانی گوشت قرمز افزایش یافته است

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور به دلیل دوم افزایش قیمت مرغ اشاره کرد و افزود‌: ‌این روزها تقاضا برای مرغ هم بیشتر شده است، سرانه مصرف مرغ به دلیل بالا بودن قیمت گوشت قرمز و سایر محصولات پروتئینی، بیشتر شده است و به 30 کیلوگرم رسیده است، فعلا مرغ ارزانترین محصول پروتئینی در بازار است.

خرداد امسال 250 هزار تن کمتر از نیاز کشور مرغ تولید شد

فاضلی به تشریح دلیل سوم افزایش قیمت مرغ پرداخت و گفت: تولید نسبت به تقاضای فعلی کم است، خرداد امسال 115 میلیون قطعه جوجه‌ریزی انجام شده است که نسبت به تقاضا پایین است، یعنی باید 125 میلیون قطعه جوجه ریزی شود تا نیاز فعلی کشور تامین شود.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور در پاسخ به اینکه این میزان کاهش جوجه ریزی چه میزان مرغ را شامل می‌شود؟ گفت: یعنی با این رقم جوجه ریزی حدود 250 هزار تن کمتر از نیاز کشور، مرغ تولید می‌کنیم.

وی در پاسخ به اینکه گفته می‌شود بیش از 120 میلیون جوجه‌ریزی در مرغداری‌ها انجام شده است، گفت: این عدد فقط در حد حرف گفته شده است، ‌اما جوجه‌ریزی واقعی خرداد 115 میلیون قطعه است.

ضعف در توزیع و بازاررسانی مرغ/ ضرورت استفاده از ظرفیت‌های اتحادیه‌ها و تشکل‌ها

فاضلی دلیل چهارم افزایش قیمت مرغ را، ضعف در توزیع و بازاررسانی مرغ عنوان کرد و گفت:‌ ساختارهای توزیع مرغ مناسب نیست و امکان توزیع مویرگی وجود ندارد در این زمینه باید از ظرفیت‌های اتحادیه‌ها و تشکل‌ها استفاده شود.

مدیرعامل شرکت مادر تخصصی توسعه صنعت طیور افزود: در این زمینه پیشنهادی به وزیر جهاد کشاورزی برای ساماندهی بازار مرغ داده‌ایم که زنجیره از ابتدای تولید تا توزیع به اتحادیه‌ها واگذار شود که منتظر پاسخ هستیم.

وی در پاسخ به اینکه چشم انداز شما از بازار مرغ در ماه های آینده چیست؟ گفت: اگر جوجه‌ریزی افزایش یابد و حمایت از مرغداران در زمینه تامین نهاده کافی باشد قیمت کاهشی خواهد شد.

‌وابستگی به واردات خوراک دام که سالانه حدود 6 میلیارد دلار وارد می‌شود و رانت و فسادهایی که در این زمینه شکل گرفته بر بی ثباتی تولید و بازار مرغ تاثیر دارد.

در حال حاضر با اینکه قیمت مصوب مرغ طبق اعلام ستاد تنظیم بازار کیلویی 73 هزار تومان است اما در روزهای اخیر قیمت ‌مرغ گرم تا کیلویی 100 هزار تومان هم افزایش یافته است؛ تولید‌کنندگان معتقدند اشکال از تولید نیست بلکه سامانه توزیع و بازاررسانی اشکال دارد و این عامل نوسان قیمت در بازار است.