تامین «دارو» منوط به تخصیص پایدار «ارز»
کمبود دارو به یک مشکل همیشگی تبدیل شده است. هر از گاهی برخی بیماران برای تامین داروهای مورد نظر خود با مشکلاتی مواجه میشوند. از بیماران هموفیلی و دیابتی گرفته تا آنها که قرار است پیوند عضو انجام بدهند. البته که هر بار هم مسوولان دارویی کشور سعی میکنند با تکذیب اخبار کمبودها مشکلات دارویی موجود را کم اهمیت جلوه دهند اما آنچه که در جامعه جریان دارد واقعیت تلخی است که در بسیاری از روزها و ماههای سال رخ میدهد و هر بار گروهی از بیماران برای تامین داروهای مورد نیاز خود سرگردان میشوند. در این بین افزایش قیمت داروها نیز خود درد دیگری است که بسیاری از بیماران به آن مبتلا هستند. این مشکلات از وقتی بیش از پیش در جامعه نمود پیدا کرد که ارز ترجیحی دارو حذف شد و دولت به وعدههایی که برای تامین ارز دارویی داده بود عمل نکرد.
دیگر تولیدکنندگان داخلی هم توان واردات مواد اولیه تولید دارو را مانند گذشته نداشتند چرا که از یک طرف قرار بود قیمت داروها تغییر نکند و از طرف دیگر آنها باید با ارز آزاد مواد اولیه دارو را وارد میکردند و به این ترتیب بسیاری از شرکتهای تولیدکننده دارو یا مجبور شدند تولیدات خود را کم کنند که همین امر باعث شد مدتی حتی داروهای معمولی مثل استامینوفن و ... با کمبود مواجه شود یا در نهایت دولت افزایش قیمت دارو را پذیرفت و باز در این میان مردم بودند که متضرر شده و هزینه درمانی شان هر روز بیشتر و بیشتر شد. تا جایی که بسیاری از آنها به دلیل همین افزایش قیمت داروها از چرخه درمان بیرون رفتند و بسیاری دیگر هر روز فقیرتر از روز قبل تلاش کردند تا بتوانند داروی مورد نیاز عزیزانشان را تامین کنند. اتفاقی که هر چند مسوولان از پذیرش آن سر باز میزنند اما واقعیت تلخی است که در جامعه جریان دارد و مردم هر روز با آن دست و پنجه نر میکنند.
گشایش ارزی پایدار برای شرکتهای تامینکننده دارو
حالا مشاور رییس سازمان غذا و دارو با تاکید بر اینکه تامین پیوسته دارو به تخصیص، تامین و گشایشهای ارزی پایدار از طرف بانک مرکزی برای شرکتهای تامینکننده بستگی دارد، در عین حال آخرین وضعیت تامین «سیکلوسپورین» (داروی بیماران پیوند عضو) و همچنین فاکتور هشت بیماران هموفیلی که روند تامین آنها با مشکل مواجه شده بود را تشریح کرد. دکتر سجاد اسماعیلی - مشاور رییس سازمان غذا و دارو درباره اقدامات انجام شده جهت تامین داروی بیماران پیوند عضو (سیکلوسپورین) گفت: در زمینه تامین «سیکلوسپورین» در ۱۰ روز اخیر مجموعا از دوز ۵۰ و ۲۵ میلیگرم یک میلیون عدد توزیع شده است و این توزیع در سراسر کشور با توجه به ضریبهای توزیع دارویی استانها انجام شده است.
مجوز سازمان غذا و دارو جهت تامین داروها برای ۲۵ ماه آینده
او با تاکید بر اینکه سازمان غذا و دارو از سال گذشته سیاست و مجوز تامین داروها به شرکتها را برای ۲۵ ماه آینده داده است، افزود: اما قاعدتا تامین پیوسته دارو به تخصیص، تامین و گشایشهای ارزی از طرف بانک مرکزی برای شرکتهای تامینکننده بستگی دارد؛ بنابراین اگر این موارد به درستی انجام شود در ادامه روند تامین مشکلی نخواهیم داشت.
علت کمبود داروی بیماران پیوند عضو
اسماعیلی در پاسخ به سوال ایسنا درباره وضعیت فعلی تامین و ذخیره «سیکلوسپورین» ویژه بیماران پیوند عضو، گفت: در شرایط فعلی میزان «سیکلوسپورین» موجود، نیاز همه بیماران را تامین نمیکند اما به دنبال اقدامات صورت گرفته مشکل در حال رفع شدن است؛ علت هم آن است که در چند ماه اخیر مشکل جدی در تامین و گشایشهای ارزی داشتیم و اکنون حدود سه الی چهار هفته است که این مشکل حل شده و متعاقب آن نیز شرکتها در حال تامین این دارو هستند. او افزود: با توجه به برنامهریزی بلندمدتی که سازمان غذا و دارو برای تامین این دارو انجام داده، اگر مشکل تامین ارز به صورت پایدار حل شود، مشخص است که در زمینه تامین دارو نیز مشکل نخواهیم داشت؛ اما آنچه که مشخص است آن است که در شرایط فعلی هنوز به وضعیت پایداری در داروی «سیکلوسپورین» نرسیدهایم و تلاشها و اقدامات جهت رفع مشکل و تامین پایدار در حال انجام است.
ترخیص محمولههای فاکتور ۸ بیماران هموفیلی از گمرک
مشاور سازمان غذا و دارو همچنین درباره فاکتور هشت بیماران هموفیلی به ایسنا گفت: برای بیماران هموفیلی نیز محمولههای جدید فاکتور هشت پلاسمایی و فاکتور هشت نوترکیب طی هفته گذشته و هفته جاری از گمرک ترخیص شده است. او در پاسخ به سوالی درباره علت کمبود داروی ایرانی بیماران نیز گفت: سازمان غذا و دارو نیز در این زمینه نیز برنامهریزی بلندمدت را انجام داده است، بنابراین این کمبود مقطعی نیز تحت تاثیر مشکلات ارزی ایجاد شد؛ طبیعتا زمانی که تامین ارز و گشایشهای ارزی به صورت پایدار انجام شود، مشکلی در تامین دارو نخواهیم داشت و به تامین پایدار خواهیم رسید.