«پیام مهم» عملکرد مالی شهرداری در بهار 1402
گروه راه و شهرسازی|
خزانهدار شورای شهرتهران دیروز در جلسه علنی این شورا از تحقق 94 درصدی بودجه شهرداری در بهار سال جاری خبر داد و بدون ذکر جزییات اعلام کرد که درآمدهای ناشی از قطع اشجار و حذف پارکینگ افزایش یافته است. معاون شهردار نیز در این باره اظهار کرد: عمده این دستاوردها ناشی از رونق ساخت و ساز آن هم عمدتا در جنوب تهران بوده که «پیام مهمی» دارد و نشان میدهد باز کردن گرههای شهر توسط شورای شهر و اقدامات کمیسیون ماده ۵ مطلوب بوده است.
در حالی که مدیران شهری از تحقق درآمدهای شهری در بخش ساخت و ساز، کمیسیون ماده 5 و قطع اشجار ابراز رضایت و خرسندی میکنند، برخی از کارشناسان و ناظران نسبت به روندی که شهرداری در تراکم فروشی و طی طریق برخلاف طرح جامع شهر تهران و مصوبات شورای عالی معماری و شهرسازی پیش گرفته هشدار میدهند. به زعم این دسته از کارشناسان، نیز این رویه «پیام مهمی» دارد و میتواند مشکلات تهران را ایجاد ترافیک، رشد قیمت زمین، آلودگی هوا و ... افزایش دهد.
پیش از این، در روز دوشنبه هفته جاری نیز شهردار منطقه یک تهران از رونق ساخت و ساز در بافت فرسوده شمال پایتخت خبر داده و گفته بود، تراکم ۲۴۰ تا ۳۰۰ درصدی برای این بافت در نظر گرفته میشود. این در حالی است که منطقه یک تهران متراکمترین منطقه شهری پایتخت به شمار میرود و هم اینک به دلیل ساخت و سازهای بلندمرتبه دچار مشکلات شدید ترافیک و اشباع جمعیتی است و افزون بر این، این منطقه روی گسل واقع شده است. آنچنان که خبر تحقق 94 درصدی بودجه شهرداری تهران در بهار سال جاری از محل ساخت و سازها و کمیسیون ماده 5 برای گروهی خوشایند و برای گروه دیگر باعثث نگرانی است، معنا و مفهوم خبراعطای تراکم 300 درصدی در شمال تهران نیز برای شهرداری (و البته سوداگران و سفته بازان)، کسب درآمدهای نجومی اما ناپایدار از محل دریافت عوارض ساخت و ساز و احتمالا قطع اشجار است. معنای این خبر اما برای شهرتهران و شهروندان آن، به ویژه ساکنان کنونی منطقه یک، داستانی غمناک و در عین حال هولناک است. چه آنکه تنها باغات باقیمانده این منطقه و همچنین طبیعت روستایی آن زیر چرخ ماشین آلات ساختمانسازی از بین خواهند رفت و نتیجه چیزی جز «رویش آهن و سیمان» روی کوههای تهران نخواهد بود.
جزییات تحقق ۹۴ درصدی بودجه شهرداری
حبیب کاشانی، خزانهدار شورای شهر تهران دیروز در یکصد و شصت و دومین جلسه شورای اسلامی شهر تهران در ارایه گزارش حسابهای درآمد و هزینه شهرداری تهران در سه ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ با اشاره به اینکه قرار بود گزارشات به تفکیک ماه قرائت شود، گفت: با توجه به اینکه درگیر گزارش اسفندماه بودیم و شورا نیز یک هفته تعطیل بود، گزارش سه ماهه قرائت میشود و بودجه شهرداری تهران برای سال جاری به میزان ۷۵ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان تصویب شده است.
وی ادامه داد: در سه ماه ابتدایی امسال مجموع منابع نقدی و غیرنقدی ۱۷ هزار و ۹۰۵ میلیارد تومان است که نسبت وصولی به کل بودجه ۲۳ درصد است. البته فراموش نکنیم که کار شهرداریها در فروردین و اردیبهشت معمولا چندان پررونق نیست. مبلغ ۱۷ هزار و ۳۱۳ میلیارد تومان نقد و ۵۹۲ میلیارد تومان غیرنقد است که باید ۱۶ هزار و 8 میلیارد تومان وصول میشد؛ اما ۱۰۴ درصد محقق شده است.
خزانهدار شورای شهر تهران با بیان اینکه در منابع حاصل از داراییهای مالی (نقد و غیر نقد) باید ۱۳۳۵ میلیارد تومان وصول میشد که ۹۱۹ میلیارد تومان به میزان ۶۸ درصد محقق شد، گفت: در این سه ماه باید ۱۸ هزار و ۹۹۷ میلیارد تومان از بودجه محقق میشد که با تلاش دوستان ۱۷ هزار و ۹۰۵ میلیارد تومان محقق شد که به معنای تحقق ۹۴ درصدی است و نسبت به سال قبل روند رو به جلویی را نشان میدهد که بنده به نوبه خود از شهرداری تقدیر میکنم.
کاشانی با بیان اینکه ۴۸۰ میلیارد تومان از مطالبات حاصل از جرایم در سالهای گذشته وصول شده است تاکید کرد: این نشان میدهد که شهرداری به ردیفهای مختلف اعتباری توجه داشته است. عوارض اسناد رسمی صفر است و باید با قوت پیگیری شود تا از تمام منابع استفاده کنیم. در بخش درآمد حاصل از آگهیهای تجاری از سازمان زیباسازی نیز انتظار داریم که با دقت بیشتری جلو برود؛ چون در سه ماهه اول نسبت به برنامه عقب هستند.
وی افزود: عوارض قطع اشجار افزایشی بوده و قرار بوده رقم حاصل شده در توسعه فضای سبز به کار گرفته شود؛ اما انتظار میرود که این کد درآمدی بلافاصله بعد از وصول عودت داده شود تا توسعه فضای سبز را شاهد باشیم. عوارض ناشی از حذف پارکینگ به صورت کد واحد است. از بودجه عوارض حذف پارکینگ باید برای پارکینگهای محلی استفاده شود تا نواقص را در این زمینه برطرف کنیم.
کاشانی با تأکید بر اینکه در تملک دارایی سرمایهای و مالی با وجود تصویب ۲۰ هزار و ۶۶۸ میلیارد تومان و ۲ هزار و ۱۶۱ میلیارد تومان درصد تحقق، جذب ۱۰.۴۶ درصد است، گفت: در مجموع ۱۲ هزار و ۳۲۲ میلیارد تومان ابلاغ شده و از بیش از ۱۱ هزار میلیارد تومان ابلاغی، عملکرد ۴۳ میلیارد تومان درصد جذب ۰.۳۸ درصد است.
وی با بیان اینکه در بخش هزینهها برای سال جاری ۷۶ هزار و ۹۸۸ میلیارد تومان پیش بینی شده، در حالی که بودجه ۷۵ هزار و ۹۹۰ میلیارد تومان است، تاکید کرد: ۳۰ درصد منابع پایدار و ۷۰ درصد ناپایدار است. بنابر گزارش شهرداری تهران ۱۷ هزار و ۹۰۵ به صورت نقد و غیر نقد وصول شده که هزار و ۹۱ میلیارد تومان کمتر از مبلغ مصوب است؛ اما نسبت به دو سال قبل عملکرد بسیار خوبی داشتیم و در هیچ سالی در ماههای ابتدایی این میزان رشد را شاهد نبودیم که قابل تقدیر است.
رونق ناشی از ساخت و ساز
لطفالله فروزنده، معاون مالی شهردار تهران نیز در واکنش به گزارش خزانهدار شورای شهر پیرامون حسابهای درآمد و هزینه شهرداری تهران در سه ماهه اول امسال گفت: افق روشن و مشخص است. چرا که اتفاقات خوبی نسبت به گذشته در حال رخ دادن است و این ناشی از سیاستگذاریهای شورا و تلاش شهرداری تهران است.
وی با بیان اینکه مطالبه اصلی ما از دولت با ارزش افزوده بود و همچنین در حوزه توسعه شهری ۹۷ درصد از مطالبات محقق شده است، افزود: عمده این دستاوردها ناشی از رونق ساخت و ساز آن هم عمدتا در جنوب تهران بوده که پیام مهمی دارد و نشان میدهد باز کردن گرههای شهر توسط شورای شهر و اقدامات کمیسیون ماده ۵ مطلوب بوده است.
معاون شهردار تهران با بیان اینکه معمولا وقتی سه ماه اول سال را تمام میکنیم تازه تحرکات مالی بیشتر میشود، اما امسال در سه ماهه اول سال اتفاقات خوبی رخ داده است، گفت: ۲۸۸ میلیارد تومان از ۲۸۹ میلیارد تومان بودجه مصوب حمل و نقل در ۳ ماه اول سال محقق شده که نشاندهنده تحقق ۹۹ درصدی است و همچنین ۴۶۵ میلیارد تومان از بودجه ۶۵۲ میلیارد تومان بودجه پایداری فضای شهر محقق شده است که البته ما هنوز اقدامات مثبتی که در بخش غیر نقد داشتیم را ثبت نکردیم و در این حوزه نیز اقدامات مثبتی صورت گرفته است. چرا که شورای شهر به ما اجازه داده که بخشی از بدهیهای بانکی را به صورت نقد و غیر نقد تسویه کنیم که در این راستا مذاکراتی با بانک شهر و تجارت داشتیم که در ماههای آینده در حساب مینشیند.
وی با بیان اینکه در حوزه مشارکتها اقدامات خوبی صورت گرفته به گونهای که ۵۰ طرح مشارکتی تعیین تکلیف شدند، ادامه داد: از شورای شهر میخواهیم که فرصتی به ما دهد تا در جلسهای در خصوص پروژههای مشارکتی گزارشی ارایه کنیم.
فروزنده با بیان اینکه مطالبات ما از دولت مشخص است، گفت: روند ثبت مطالبات از دولت پیچیده است. چرا که اول باید در مناطق حسابها را مستند کنیم و بعد سازمان حسابرسی و بعد از آن سازمان برنامه و بودجه آن را تأیید کنند تا نسبت به پرداختش اقدام شود که در سال قبل مطالبات ما از دولت به مبلغ ۲۸۵۰ میلیارد تومان تأیید شد که قرار بود پرداخت شود؛ اما مشکلاتی در تهاتر نفت ایجاد شد و البته معاون اول رییسجمهور کمیسیونی را تشکیل داده است و ما هم باید مطالباتمان را به آن کمیسیون ببریم تا آنها متمم بودجه از مجلس بگیرند.
وی با بیان اینکه با ۱۰ نهادی که شهرداری تهران بدهی و طلب داشت، جلسه گذاشتیم و بخشی از آنها تعیین تکلیف شد، افزود: ثبت هزینهها در سه ماه اول سال سخت است، چرا که قراردادها و اقدامات اجرایی تازه منعقد شده؛ اما تمام تلاش خود را میکنیم این مهم اتفاق بیفتد.