چرا بورس ضربه گیر تورم نشد؟

۱۴۰۲/۰۵/۰۱ - ۱۰:۵۹:۵۳
کد خبر: ۲۱۱۲۸۵
چرا بورس ضربه گیر تورم نشد؟

این در حالی است که گزارش بانک مرکزی نشان می‌دهد شاخص کل بورس در سال گذشته نزدیک به 44 درصد نسبت به پایان سال 1400 رشد کرده بود و در واقع امیدواری سهامداران را به رونق بازار سرمایه افزایش داده بود. 

به گزارش اعتماد، بازدهی بیشتر بازار‌ها در همین مدت یک‌ساله بیش از بورس بوده و شاید به همین دلیل فعالان بازار سرمایه وضعیت خود را با تورم و بازدهی طلا و ارز مقایسه می‌کنند و بنابراین بازار سرمایه را جای امنی برای فرار از «تورم موجود» نمی‌دانند.

مثلا به این ارقام و محاسبات نگاه کنید: قیمت طلا از پارسال تا الان ۹۶۴ هزار و ۱۰۰ تومان به‌ازای هر گرم افزایش پیدا کرده و بازدهی بیش از ۷۱ درصدی داشته است. سکه تمام بهار آزادی از آخرین روز‌های تیرماه سال قبل تا الان ۱۲ میلیون و ۷۰۱ هزار تومان افزایش قیمت داشته و برای سرمایه‌گذاران تقریبا ۸۵.۵ درصد سود به جا گذشته است. سرمایه‌گذاری در حوزه نیم سکه در این یکساله 82 درصد رشد داشته و بازدهی ربع سکه بیش از 90 درصد بوده است.

بنابراین، این سوال مطرح می‌شود که چرا چشم‌انداز بورس برای سهامداران مثبت نیست؟ پس از افشای دسترسی برخی سهامداران حقوقی به اطلاعاتی مبنی بر افزایش نرخ خوراک پتروشیمی‌ها در اردیبهشت ماه (که مهم‌ترین شرکت‌های موجود در بازار سرمایه هستند و درآمد دلاری دارند) بورس دچار افت شدیدی شده و حالا هم اعتماد سهامداران به این بازار خدشه‌دار شده است. 

پیمان مولوی، اقتصاددان در خصوص ریزش‌های اخیر شاخص بورس و بازگشت شاخص کل به کانال 1 میلیون و 900 هزار واحدی به «اعتماد» گفت: یکی از دلایلی که باعث خروج پول از بورس شده، این است که چشم‌انداز سهامداران حقیقی و حقوقی (به دلیل بحث‌هایی که در مورد نرخ خوراک پتروشیمی‌ها مطرح شده بود و باعث کاهش حاشیه سود شرکت‌ها شد) برای سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه مثبت نیست و این بازار را برای سرمایه‌گذاری خود اقتصادی نمی‌بینند. تنها زمانی این بازار برای سهامداران اقتصادی خواهد شد که روند فعلی تغییر کند در غیر این صورت حرکت بورس به صورت لاک‌پشتی و بسیار کند خواهد شد.این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این پرسش که خروج منابع مالی از سوی حقیقی‌ها به کدام بازار می‌رود، گفت: زمانی که منابع مالی از بورس خارج می‌شود به بازارهایی نظیر ارز و طلا در کوتاه‌مدت وارد می‌شود و در میان‌مدت هم به سمت بازار ملک می‌رود.

جذابیت بازار سرمایه نسبت  به سایر بازارها کمتر است

مولوی تصریح کرد: آنچه باید این روزها مورد توجه قرار گیرد این است که به دلیل شرایطی که برای قیمت دلار و طلا به وجود آمده و هر روز نرخ‌ها در حال ریزش هستند ممکن است بسیاری از افراد این پول‌هایی که از بورس خارج می‌کنند را برای مدتی در حساب‌های بانکی‌شان نگه دارند و در انتهای تابستان که روند نرخ دلار و بازارهای موازی مانند مسکن تغییر می‌کند این پول‌ها را به این بازارها وارد می‌کنند.

این اقتصاددان در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا ریزش‌های اخیر بورس با رکود فراگیر این روزهای اقتصاد ایران ارتباط دارد، خاطرنشان کرد: یک قسمتی از این ریزش‌ها چندان ارتباطی به رکود اقتصادی در کشور ندارد و به دلیل موضوعی است که در خصوص خوراک پتروشیمی‌ها مطرح شد و باعث کاهش سود شرکت‌های پتروشیمی شد. این اتفاقات موجب شد تا حاشیه سود شرکت‌های پتروشیمی از 35 تا 40 درصد به 15 و 20 درصد تنزل کند و سرمایه‌گذاران حقوقی و حرفه‌ای هم با وجود این تورم 40 درصدی سرمایه‌گذاری

 

ارسال نظر