روایت شهردار منطقه 19 از جنگ با مافیای زمین

۱۴۰۲/۰۵/۱۸ - ۰۳:۰۰:۳۲
کد خبر: ۲۱۲۵۱۳

گروه راه و شهرسازی |

تورج فرهادی، شهردار منطقه ۱۹ دیروز در یکصد و شصت و هشتمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران جزییات تازه‌ای از اهمیت منطقه 19، جنگ فیزیکی با مافیای زمین، تقسیم غیرقانونی زمین‌های وقفی، شیوه تخریب ساختمان‌های غیرمجاز را اعلام کرد.

به گفته او، با توجه به وجود شهر فرودگاهی و شهر آفتاب و اثرگذاری آن بر مباحث کلان اقتصادی و خدماتی، این منطقه بسیار مهم است، اما متأسفانه از خدمات اولیه محروم است.

وی با اشاره به ویژگی‌های منطقه ۱۹ گفت: ۳۲ هزار هکتار وسعت شهر آفتاب، دو هزار و ۱۰۰ هکتار وسعت منطقه و ۱۵ هزار هکتار وسعت شهر فرودگاهی از ویژگی‌های این منطقه به شمار می‌رود و ظرفیتی برای کل کشور محسوب می‌شود.

شهردار منطقه ۱۹ تصریح کرد: تمام تخلفات ساختمانی و نابسامانی‌های برخی مشاغل مستقر در محل همچون ضایعات‌فروشان و کلونی‌ها و مافیای فساد در ساخت‌وساز متأسفانه در زمین‌های موقوفه رخ می‌دهد. در واقع، در ۲ هزار و ۱۰۰ هکتار وسعت منطقه، تمام تخلفات در ۴۰۰ هکتار موقوفه رخ داده است و در یک هزار و ۷۰۰ هکتار باقیمانده تخلفاتی این‌چنینی نداریم که موضوعی حائز اهمیت است. این مساله به ۱۵۰ سال قبل که موقوفه شکل گرفته و در اختیار کشاورزان بوده است، برمی‌گردد.

به تدریج با مهاجرت‌های شکل‌گرفته از پیش از انقلاب، این محدوده از حالت روستایی خود خارج و به سمت شهر شدن پیش رفت. وی با بیان اینکه متولیان موقوفه مدیریتی را که باید روی این زمین نداشتند، گفت: اراضی کشاورزی در این سال‌ها دست به دست شدند و بخش اعظمی از آن شامل ۴۳۰ هکتار وارد محدوده شهری شدند.البته وسعت این زمین‌ها 7 هزار هکتار است، اما مشکل ما با ۴۳۰ هکتاری است که در محدوده شهری قرار گرفته است و زمانی که باید مالک اجازه ورود و ساخت‌وساز را نمی‌داد، غفلت شد و عده‌ای با کاغذهایی در دست ادعای مالکیت می‌کنند و صاحب موقوفه آنها را به عنوان مالک نمی‌شناسد.

فرهادی با بیان اینکه تمام سطح املاک مربوط به موقوفه در قطعه‌بندی‌ها بین مردم توزیع شده است و شاهد این بودیم، گفت: در جریان اغتشاشات و در همان روزهای اول، هرکسی که کاغذی در دست داشت، اقدام به دیوارکشی کرد و ما تصاویر این اقدامات را در شورا در همان روزها ارایه دادیم. ما در یک عملیات ۸۵ هکتار از اراضی را آزاد کردیم.

شهردار منطقه ۱۹ گفت: عمده تخلفات سازماندهی‌شده در حوزه مسکن در ۴۰۰ هکتار زمین‌های موقوفه منطقه اتفاق افتاده است. بالغ بر ۶۰ نفر از همکاران ما توسط مافیای ساخت‌وساز مورد ضرب‌وجرح قرار گرفتند. با سنگ و نارنجک بارها به عوامل شهرداری حمله شد، البته اگر حضور ماموران انتظامی و فداکاری آنها نبود، اوضاع بدتر هم می‌شد؛ تا این لحظه بالغ بر ۲۰ عملیات سنگین تخریب در منطقه با همکاری فراجا انجام شده است.

وی با بیان اینکه ۹۰ درصد از ساخت‌وسازها غیرمجاز و تصرفی هستند، گفت: در این اراضی اقدامات غیرمجاز انجام می‌شود که منجر به آلودگی و آسیب‌های اجتماعی شده است و در فضاهای داخل بافت‌ها، تمام اراضی را دیوارکشی کردند و در چند عملیات با حضور نیروی انتظامی و یگان حفاظت با این ساخت‌وسازها برخورد شد و سوله‌سازی و تجاری‌سازی را نیز مورد برخورد قرار دادیم و زمین‌ها را باز پس گرفتیم.

شهردار منطقه ۱۹ با بیان اینکه تعداد زیادی از سوله و بخشی از ساخت‌وسازهای تجاری را تخریب کردیم، گفت: در داخل بافت لکه‌های بزرگی را برای اینکه دسترسی را سخت‌تر کنند، پیش‌بینی کرده و اقدام به ساخت کردند و فیلم‌ها و تصاویری موجود است که نشان می‌دهد ۶۰ همکار ما در برخوردها مجروح و اخیرا نیز نیروهای ما در همین راستا جان باختند.

   تسلیح نیروهای شهرداری

وی ادامه داد: ما کلاه‌خود، سپر و لباس‌های خاص برای نیروها تهیه کرده بودیم، چراکه برخوردها به میدان جنگ تبدیل شده بود؛ در آخرین عملیات که ۴۰ روز پیش بود، برای اینکه امنیت محدوده را تأمین کنیم، ۲ هزار نفر نیروی انتظامی محدوده را محاصره کردند و یک ساعت و نیم درگیری ایجاد و ۲۰۰ نفر بازداشت شدند تا در وضعیت امن، تخریب آغاز شود.

فرهادی با تأکید بر اینکه قوه قهریه‌ای در شهرداری نداریم و امکانات یگان حفاظت محدود است، تصریح کرد: ۲۲ منطقه و سازمان و شرکت داریم که باید اقدامات روزانه خود را انجام دهند و حضور نیروی انتظامی گریزناپذیر است، اما نیروی انتظامی در آن روزها اولویت بالاتری داشتند و باید به موضوعات اولویت‌دار پرداخته می‌شد و شرایطی وجود نداشت که نیروها در این محدوده متمرکز شوند.

به گفته شهردار منطقه ۱۹، تمام کلانتری‌ها تخلیه و نیروها در محل‌هایی که پیش‌بینی شده بود مستقر شدند و در روزهای اغتشاشات، مافیای ساخت‌وساز غیرمجاز با قدرت نفوذ خود و در دسترس داشتن سیستم‌های خود باعث عدم هماهنگی و انسجام بین سیستم‌های ما می‌شدند.

فرهادی با بیان اینکه ما ۲۰ عملیات وسیع و ۱۶ عملیات موردی در مدت اخیر داشتیم که نیروی انتظامی و یگان حفاظت در این عملیات‌ها حضور داشتند، تصریح کرد: ما یک نسخه از گزارش اقدامات‌مان را به شهردار تهران، یک نسخه به شورا و یک نسخه به تمام نهادهای نظارتی ارسال کردیم. ما هر ماه حکم قضایی را تمدید و درخواست کردیم که مراجع قضایی، دادستانی تهران و دیگر مراجع در محل حضور یابند و شرایط را از نزدیک ببینند.

   عملیات در منطقه با 2 هزار نیروی انتظامی

شهردار منطقه ۱۹ تصریح کرد: در ۴۰ روز گذشته ما عملیاتی را انجام دادیم و قرار بود ۲ هزار نیرو با ۴۰ دستگاه ماشین‌آلات در کنار نیروهای یگان حفاظت حضور داشته باشند و آقای عباسی عضو شورا نیز نسبت به موضوع تذکر داد و به دنبال آن در محل حضور یافتیم تا تخریب صورت بگیرد.وی با اشاره به اینکه سردار رادان و شهردار تهران به‌شدت تاکید داشتند که این موضوع بسیار مهم است و اگر این اتفاق بیفتد شاید نتوان بسیاری از مسائل را در تهران مدیریت کرد؛ لذا ما این ۲ هزار نیرو را به کار گرفتیم و در عین حال افراد اجاره‌ای توسط سودجویان با کفن در محل حضور یافتند و سنگ‌پرانی کردند. بخش دیگری نیز مردم بودند که به صورت ناآگاهانه در کنار سودجویان حضور پیدا می‌کردند.

وقتی انشعابات متصل می‌شود مردم تصور می‌کنند که اگر غیرمجاز باشد، انشعابی وجود نخواهد داشت.فرهادی با بیان اینکه عملیات به دلیل مسائل امنیتی متوقف و به پس از سالروز رحلت امام (ره) موکول شد، گفت: این عملیات مجددا انجام و پس از درگیری‌ها، ۲۵ ساختمان بلندمرتبه تخریب و ۱۰ گود نیز پر شد. ما چهار محله هدف داشتیم و قرار بود عملیات بعدی در یکی دیگر از محلات انجام شود. این عملیات ۳۴ ساعت زمان برد و سختی‌های زیادی را به همراه داشت و تدبیر این بود که سرعت کار بالا برود و پیمانکارانی حضور یابند که با سرعت بیشتری امور را انجام دهند.