امکان سرمایهگذاری خرد در حوزه طلا
باشگاهخبرنگاران| اسفند سال گذشته معاملات گواهی سپرده شمش طلا راهاندازی شد که بنابر اعلام مسوولان بورس کالا با توجه به امکان ورود سرمایههای خرد به این معاملات، بیش از یک تن شمش طلا در این بازار معامله شده است و تنها در جریان معاملات هفته گذشته، ۴۰۸ هزار و ۶۰۰ اوراق گواهی سپرده شمش طلا در حالی منعقد شد که این دارایی پایه ارزش ۱۲۸ میلیارد و ۱۰۵ میلیون تومان را ثبت کرد.
گواهی سپرده کالایی که جواد فلاح مدیر بازارهای مالی بورس کالا، در رابطه با آن میگوید: گواهی سپرده کالایی به عنوان یکی از اوراق بهادار مورد تصویب شورای عالی بورس و اوراق بهادار، ابزار مالی است که از سال ۱۳۹۴ در بورس کالای ایران راهاندازی شده و معاملات داراییهای پایه مختلفی از جمله سکه طلا، ربع سکه طلا، زعفران، زیره سبز، برنج، پسته، شیشه جام، سیمان و ... در این بازار انجام میشود. شمش طلا هم یکی از داراییهای پایه این بازار است که با توجه به ویژگیهای خاص به نظر میرسد دارایی پایه جذابی برای سرمایهگذاران باشد.
در ادامه هم محبوبه اسکندری رییس اداره توسعه بازار فیزیکی بورس کالا در خصوص راهاندازی گواهی سپرده شمش طلا گفت: قطعا اطلاع دارید که افزایش قیمت طلا طی سالهای اخیر و در نتیجه افزایش حداقل سرمایه مورد نیاز برای سرمایهگذاری در این بازار، سبب عدم دسترسی گروههای زیادی از مردم به سرمایهگذاری در بازار طلا و مسکوکات شده است.
او افزود: از طرفی به دلیل عدم وجود جایگزین مناسب برای سکه طلا که در میان مردم شناخته شده و شرایط استاندارد داشته باشد، شاهد فزونی تقاضا برای انواع مسکوکات و در نتیجه شکلگیری حباب قیمتی در این بازار هستیم. با بررسیهایی که بورس کالا به منظور رفع این دو دغدغه اساسی انجام داد، تصمیم بر این شد که با توجه به ظرفیتهای مطلوبی که در تولید و واردات شمش طلا در کشور وجود دارد، میتوان اوراق بهادار مبتنی بر شمش طلا را به عنوان جایگزین بسیار مناسبی برای سکه، در بازار طلا معرفی کرد. چراکه علاوه بر ظرفیت ذکر شده، شمش طلا یک دارایی پایه استاندارد است و با حداقل حباب قیمتی معامله میشود و قیمت آن صرفا بر اساس ارزش طلا است.
اسکندری بیان کرد: به منظور ایجاد امکان حضور اکثریت مردم، حداقل واحد معامله در این بازار ۱۰۰ سوت یا یک دهم گرم از شمش طلا با عیار ۹۹۵ (یعنی نزدیک به ۲۴ عیار) درنظر گرفته شد. بنابر این تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی میتوانند با دریافت کد بازار مالی بورس کالا، با حداقل سرمایه حدود ۳۰۰ هزار تومان، وارد این بازار شوند.
اما حضور گواهی سپرده شمش طلا در بورس کالا چه مزیتهایی را برای خریداران آن به همراه دارد؟ کارشناس حوزه بورس کالا الهه نعمتی با اشاره به برخی از این مزیتها گفت: گواهی سپرده شمش طلا فرصت معامله طلا با سرمایه خرد را برای تمام سرمایهگذاران حقیقی و حقوقی فراهم میکند.
این کارشناس حوزه بورس کالا گفت: در شرایطی که نرخ ارز در کشور حتی ثابت باشد امکان استفاده از نوسان قیمتهای جهانی برای دارندگان گواهی سپرده شمش طلا وجود دارد. معافیت معاملات گواهی سپرده کالایی از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و متنوع شدن پرتفوی مشتریان با معاملات دارایی جدید از دیگر مزایای این گواهی به شمار میآید.
نعمتی بیان کرد: سرمایهگذاری در گواهی سپرده طلا به عنوان دارایی پایه امن و سپر تورم بودن یکی دیگر از ویژگیهای این گواهی محسوب میشود. تضمین اصالت کالا (ارزیابی شمش طلا پیش از ورود به انبار مسوولیت خزانه در مقابل کمیت و کیفیت شمش)، انجام معامله به صورت قطعی با تسویه نقدی در کوتاهترین زمان ممکن و در آخر عدم نیاز به حمل و نگهداری فیزیکی شمش طلا در نتیجه امنیت بالا در سرمایهگذاری از دیگر نکات مثبت برای این گواهی قابل ذکر است.
در ادامه هم دیگر کارشناس حوزه بورس کالایی مهدی بیاتمنش به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: برای گواهی سپرده کالا به ویژه گواهی بر پایه شمش طلا آن هم با ابعادی که افراد میتوانند با سرمایههای خرد خود اقدام به خرید کنند، میتوان ویژگی و مزیتهای زیادی را نام برد که برخی از آنها عبارتند از:
این اقدام (گواهی سپرده شمش طلا) موجب تقویت منابع ارزی کشور و جذب سرمایههای سرگردان میشود.
کمک به پوشش نوسانات نرخ ارز خواهد کرد.
جذب نقدینگی و جلوگیری از سفته بازی به سبب شفافیتهای بورس کالا را رقم میزند.
امکان فروش مویرگی و گرمی بدون واسطه برای تولیدکننده به وسعت ایران زمینی فراهم میشود.
بنابر اعلام بورس کالا، ساعات جلسات معاملاتی گواهی سپرده شمش طلا ۱۰ صبح تا ۱۷ است و از ساعت ۱۰ تا 10:30 دوره پیش گشایش و 10:30 تا ۱۷ حراج پیوسته است. معاملات گواهی سپرده شمش طلا در روزهای شنبه تا پنج شنبه فعال است و سرمایهگذاران میتوانند پس از اخذ کد معاملاتی بازار مالی برای خرید و فروش در این بازار اقدام کنند.