سال تحصیلی با ۱۶ و نیم میلیون دانشآموز آغاز میشود
چند روزی بیشتر به آغاز سال تحصیلی باقی نمانده است. شنبه اول مهر تاریخ رسمی آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ است. سالی که بر أساس آمارهای رسمی با حضور ۱۶ و نیم میلیون دانشآموز در مدارس آغاز میشود.
بنا به گفتههای وزیر آموزش و پرورش قرار است سال تحصیلی جدید با شعار «مدرسه قوی، ایران قوی» آغاز شود. شعاری که اگر تنها در مرحله شعار باقی نماند و اجرایی شود میتواند باعث برداشتن گامهای موثری در پیشبرد اهداف آموزشی کشور شود.
در درجه اول به سرانجام رسیدن قانون رتبهبندی معلمان مساله مهمی است که باید مد نظر قرار بگیرد. در درجه بعدی بها دادن به مدارس دولتی و فراهم آوردن امکان تحصیل رایگان مناسب برای تمامی دانشآموزان فارغ از طبقه اجتماعی و اقتصادی و ... البته اینها وعدههایی است که وزیر جدید آموزش و پرورش روز گذشته در اجلاس مدیران و روسای آموزش و پرورش به آن اشاره کرده است. حال باید دید این وعدهها تا چه حد اجرایی خواهند شد و سال جدید تحصیلی چقدر میتواند موثر و مفید باشد هم برای دانشآموزان و هم برای معلمان.
مدیران مدارس راهبردیترین مدیران کشور هستند
رضامراد صحرایی در اجلاس مدیران و روسای آموزش و پرورش اظهار کرد: مدیران مدارس از آن جهت راهبردیترین مدیران کشور هستند که در سند تحول بنیادین مدرسه به عنوان نقطه اتکای دولت و ملت و کانون محله در نظر گرفته شده است.
او با بیان اینکه تحول از مدرسه آغاز میشود، افزود: امروز کلید اقتدار کشور در مدارس زده میشود و هر مدرسه یک ایران بزرگ است و مدارس نگهدارنده گوهربارترین ثروت کشور هستند. اقتصاد شکوفا، فرهنگ فرهیخته و جامعه پویا از مدرسه آغاز میشود. وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: سالی که گذشت با وجود همه فراز و نشیبها، سالی پربار و نیکو بود. اقدام راهبردی دولت اجرای رتبهبندی پس از ۱۰ سال بود و معلمان همت و حمایت دولت در تخصیص بیش از ۴۰ هزار میلیارد تومان به این طرح را فراموش نخواهند کرد.
رتبهبندی به ثمر خواهد نشست
صحرایی یادآورشد: رتبهبندی به یک اصطلاح جاری در گفتمان تحولی سایر نهادها هم تبدیل شده است بهطوری که از رتبهبندی قضات و کارآفرینان و صنعتگران شنیدهام. رتبهبندی به عنوان نمونهای از حرکت بهرهوری است که امسال به ثمر خواهد نشست.
او عنوان کرد: همچنین برای عدالت کوشیدیم.چندین طرح اجرا شده که نام شهیدان عزیز بر آن نهاده شده است. طرح شهید سلیمانی که در آن ۲ هزار و ۱۰۰ فضای ورزشی درون مدرسهای برای مدارس محروم ساخته شد. همچنین ۲۰ هزار مدرسه در طرح شهید عجمیان به منظور شادابسازی مناطق محروم پذیرفته شد. وزیر آموزش و پرورش افزود: طرح شهید محمودوند با هدف شناسایی بازماندگان از تحصیل اجرا شد که بیش از ۲۴۰ هزار بازمانده از تحصیل شناسایی و حدود ۷۰ هزار نفر از آنها به مدرسه بازگشتند و این مسیر ادامه دارد. همچنین طرح شهید همت با هدف آموزش مستمر معلمان ابتدایی مدارس دولتی اجرا شد.
جمعآوری هزار مدرسه کانکسی
به گفته صحرایی، در ۲ سال نخست دولت، هزار و صد مدرسه کانکسی و خشتی وگلی جمعآوری و مدارس نوساز با کیفیت تحویل مناطق روستایی، مرزی و عشایری شد. همچنین هزار مدرسه با کمک بنیاد برکت ساخته شد و هزار مدرسه نیز بازسازی شد. دانشآموزان تیزهوش که به دلیل تنگنای مالی از رفتن به مدرسه سمپاد بازمیماندند با کمک دولت و شخص رییسجمهور، تا ۴ دهه تحصیل آنها در مدارس رایگان شد. وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: همچنین ۳ میلیون جلد کتاب برای دانشآموزان مناطق محروم توسط کانون ارسال شد و بیش از ۲۰ هزار کتابخانه کلاسی در مدارس ابتدایی مناطق محروم برپا شد.
ضریب تاثیر امتحانات نهایی توانست غول کنکور را به چالش بکشد
صحرایی گفت: سه مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی درباره ضریب تاثیر ۴۰، ۵۰ و ۶۰ درصد امتحانات نهایی در پذیرش داوطلبان اهمیت بسیاری دارد و توانست غول کنکور را به چالش بکشد، نشان داد که برای اجرای کارهای بزرگ اگرچه بودجه لازم است اما شرط کافی نیست. وی ادامه داد: مدیران مدارس ۵ هزار و ۵۰ شعبه امتحانات نهایی را مدیریت کردند، آزمونی برگزار کردند که کسی در آن خدشهای وارد نکرد.
اکنون آماده اجرای این کار بزرگ و برگزاری امتحانات نهایی پایه دهم و یازدهم برای پذیرش در کنکور سراسری هستیم. وزیر آموزش و پرورش با بیان اینکه ۷۵ هزار معلم جدید جذب شدهاند، عنوان کرد: آموزش و پرورش سالی را آغاز میکند که بیش از ۲۰۰ هزار معلم کسری دارد، این کسری ناگهان ایجاد نشده اما با اصلاح نظام جذب و استخدام به گونهای تلاش کردیم که امسال در شهرهای مختلف کشور بیش از ۵۰۰ گروه ارزیابی فعال بودند.
صحرایی ادامه داد: سیاستها و ضوابط کیفیت بخشی دانشگاه فرهنگیان از دیگر اقدامات است، در شورای عالی انقلاب فرهنگی سندی تصویب شده که کارشناسان حوزه، آن را سند تحول بنیادین آموزش معلمان و تربیت آنها نامیدهاند. از سال آینده کنکور اختصاصی تربیت معلم خواهیم داشت و شناسایی استعدادهای معلمی را از دبیرستانها آغاز خواهیم کرد.
او خطاب به رییس دولت گفت: در این خصوص فقط منتظر دستور نهایی شما برای تامین فضای فیزیکی هستیم، در دولتهای گذشته فضاهای بسیاری از آموزش و پرورش گرفته شده است که یا باید آنها را بازگرداند یا تامین کرد.
کودکستانهای جدید با مجوز آموزش و پرورش
وزیر آموزش و پرورش گفت: سازمان تعلیم و تربیت کودک، در این دولت تاسیس و ظرف ۲ سال آماده خدمت شد. حدود هشت میلیون کودک زیر سن رفتن به مدرسه متولی پیدا کردند. بیش از ۳۰ هزار کودکستان نظم یافتند و از همین مهر کودکستانهای جدید با مجوز آموزش و پرورش در عرصه تعلیم و تربیت وارد میشوند.
صحرایی یادآورشد: باشگاه دانشپژوهان پس از یک تعطیلی بیسابقه، با اصلاح اساسنامه در شورای عالی انقلاب فرهنگی احیا و از نیمه مهر امسال صاحب سازمان خاص خودش خواهد شد و المپیادیها یک خانه امید دارند. او به اهمیت تهیه نگاشت برای سند تحول بنیادین اشاره کرد و گفت: این نگاشت به ۱۸ قانون نیاز دارد که یکی از آنها رتبهبندی معلمان است.
یک میلیون و ۷۰۰ هزار کلاس اولی داریم
وزیر آموزش و پرورش همچنین درباره اقدامات درخصوص بازگشایی مدارس اظهار کرد: امسال با شعار مدرسه قوی، ایران قوی میزبان بیش از ۱۶ میلیون و نیم دانشآموز خواهیم بود. در این میان ورود یک میلیون و ۷۰۰ هزار دانشآموز کلاس اول ابتدایی امیدآفرین است. صحرایی افزود: در این سال هفت پروژه ملی تعریف کردهایم که اولین آن هر دانشآموز یک مهارت است و ترغیب حداقل ۵۰ درصد دانشآموزان متوسطه دوم به هنرستانها در دستور کار است. او ادامه داد: همچنین پروژه ملی احیا و تقویت تربیت معلم است که امسال بیسابقه بود و ۳۰ هزار دانشجومعلم پذیرفتیم، سیاست در این دولت این است که پذیرش دانشگاه فرهنگیان با خروجی آموزش و پرورش یکی شود و این امکانپذیر است.
وزیر آموزش و پرورش یادآورشد: مجوز جذب ۱۱ هزار مربی پرورشی در پاییز ۱۴۰۲ صادر شده است که تقاضای من افزودن آن به ۲۵ هزار نفر است. پروژه ملی انسداد بیسوادی اهمیت بسیاری دارد که احیای تربیت معلم عشایری و روستایی پس از ۱۷ سال کمک بسیاری میکند.
ساخت حداقل سه هزار مدرسه جدید و تکمیل پروژههای نیمهتمام
صحرایی با بیان اینکه طرح ملی فضای آموزشی معلم سوم یکی دیگر از ماموریتهاست، گفت: مدرسهسازی یکی از افتخارات جمهوری اسلامی است. ساخت حداقل سه هزار مدرسه جدید و تکمیل پروژههای نیمه تمام در دستور کار دولت است. او ادامه داد: همچنین تهیه لایحه تقویت مدارس دولتی در دستور کار است، ویراست نخست این لایحه تنظیم شده و در اختیار متخصصان قرار گرفته است.
امیدوارم بتوانیم در سال ۱۴۰۲ این لایحه را به پایان برده و تقدیم مجلس شورای اسلامی کنیم. وزیر آموزش و پرورش گفت: همچنین طرح ملی ارزشیابی و تضمین کیفیت را در دستور کار قرار دادیم که در پایان هر دوره سه ساله یک ارزیابی ملی تنظیم شده تا پیشرفت کشور در مسیر دستیابی به اهداف را مورد توجه قرار دهد.
افتتاح ۲هزار و ۲۰ پروژه
صحرایی درباره اقدامات نوسازی مدارس گفت: در دولت سیزدهم ۵ هزار و ۸۰۶ پروژه، شامل ۲هزار و ۶۴۴ پروژه از منابع دولتی و ۳هزار و ۱۶۲ پروژه به صورت مشارکتی اجرا شد که بیشترین با تعداد ۸۱۳ پروژه برای استان سیستان و بلوچستان است. ۸۸ درصد پروژهها آموزشی، ۸ درصد پرورشی و باقی ورزشی هستند. در این میان شهر و شهرستانهای تهران از محرومترینها هستند و باید بیش از پیش تقویت شود و نیاز به حمایت ویژه دارد. وزیر آموزش و پرورش با تاکید براینکه ۲هزار و ۲۰ پروژه برای نیمه امسال تحویل دانشآموزان میشود، عنوان کرد: ۵۴ درصد پروژههای آموزش و پرورش مشارکتی است و ۴۶ درصد آن دولتی است و آموزش اولویت اصلی ماست.