بورس پاییزی شد
گروه بازار سرمایه|
تالار شیشهای در دقایق پایانی روز دوشنبه سرخپوش شده بود و در نهایت این سرخپوشی به روز سهشنبه نیز سرایت کرد و شاهد رخ نمایی رنگ قرمز در معاملات این روز بودیم. پاییز فصل خزان بوده و اکنون بورس دوباره به خزان خود نزدیک شده است.
شاخص کل بورس در سومین روز کاری هفته مجدد منفی شد که برخی از کارشناسان علت این موضوع را نوسان بازار و عدم افزایش اخبار مثبت میدانند. بازار سرمایه برای تجربه روزهای سبز متوالی نیازمند افزایش حجم و ارزش معاملات تالار شیشهای است؛ البته نکته قابل توجه اینجاست که افزایش حجم و ارزش معاملات تنها با ورود نقدینگی سنگین به بازار صورت میگیرد و ورود نقدینگی نیز نیازمند اعتماد است. بهطور کلی رشد واقعی و ادامهدار بازار سرمایه نیازمند چند مولفه است که باید با یکدیگر رخ دهند تا شرایط بازار پایدار شود.
بازار به کدامین سو میرود؟
حسین تقی نژاد کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه ضمن بیان اینکه بررسی متغیرهای خرد و کلان موثر بر حرکات بازار سرمایه نشان از تضاد نیروهای محرک در پیش بینی حرکات آینده بازار سرمایه دارد، تشریح کرد: طبق آمار منتشر شده بانک مرکزی در خصوص آخرین وضعیت آمارهای پولی و بانکی، نسبت پول به شبه پول به بالای ۳۵ درصد رسیده است که از ابتدای سال ۱۳۸۸ بیسابقه بوده و به این معنی است که افراد اسکناسهای خود را از حسابهای سپرده بلندمدت خارج کردهاند و در حسابهای جاری نگهداری میکنند.
تقی نژاد گفت: به نظر میآید پول هر روز بیش از پیش در حال داغ شدن است و آماده حرکت در بازارهای مختلف و تحریک بازارها به رشد قیمتی است کما اینکه نقدینگی کشور به شش هزار و ۴۱۸ هزار میلیارد تومان رسیده است.
با افزایش مقدار فروش صادراتی نفت ایران همزمان با افزایش نرخ نفت خام و دریافت پولهای بلوکه شده در سایر کشورها به نظر میرسد دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی در حال تقویت شدن است و تجربه تاریخی بررسی این موضوع حاکی از سرکوب بازارها و ایجاد ثبات نسبی قیمت ارز توسط بازارساز در شرایط مشابه است.
این مدرس بازار سرمایه همچنین اظهار داشت: از سوی دیگر با ادامه سیاستهای انقباضی بانک مرکزی در سال جاری، رشد نقطه به نقطه نقدینگی در فروردین ماه ۳۳ درصد بوده که این کاهش رشد نقطه به نقطه نقدینگی به لطف فشار بانک مرکزی بر بانکها و کاهش ضریب فزاینده بوده است و همچنان شاهد رشد در پایه پولی هستیم.
تقی نژاد با بیان اینکه نرخ بهره بین بانکی مجدداً در حال نزدیک شدن به سقف کریدور تعیین شده است، ابراز داشت: بیشترین نرخ بهره بین بانکی در مدت اخیر مربوط به ۲۷ اردیبهشت ماه بوده که ۲۲.۷۶ درصد اعلام شده است، پس از آن شاهد افت نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۴۱ درصد بودیم که مجدداً روند افزایشی خود را از سر گرفته و به محدوده ۲۳.۶۲ درصد در ۲۲ شهریور سال۱۴۰۲ رسیده است.
وی افزود: با افزایش مقدار فروش صادراتی نفت ایران همزمان با افزایش نرخ نفت خام و دریافت پولهای بلوکه شده در سایر کشورها به نظر میرسد دسترسی بانک مرکزی به منابع ارزی در حال تقویت شدن است و تجربه تاریخی بررسی این موضوع حاکی از سرکوب بازارها و ایجاد ثبات نسبی قیمت ارز توسط بازارساز در شرایط مشابه است، انتظارات تورمی در جامعه در حال تعدیل شدن است و خریداران در بازارها با احتیاط بیشتری معامله میکنند.با در نظر گرفتن شرایط اقتصاد کلان به این نتیجه میرسیم که سیاستگذار هدف و توانایی کنترل ارز و کاهش هیجانات در بازارهای مختلف را دارد.
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با توجه به وضعیت بازار تأکید کرد: چنانچه بخواهیم به صورت ویژه در خصوص بازار سرمایه صحبت کنیم باید بیان داشت که نرخ دلار همواره یکی از اصلیترین محرکهای رشد بازار سرمایه بوده است، در شرایط فعلی چشمانداز رشد انفجاری دلار تا پایان سال وجود ندارد و به نظر میرسد از این محل شاهد رشد بازار سرمایه نباشیم و بازار سرمایه بتواند به صورت خزنده رشد کند. در حال حاضر نمادهای ارزندهای با P/E آینده نگر کمتر از پنج در حال معامله میباشند که میتوانند در نیمه دوم سال از نظر بازدهی جلوتر از رشد دلار و صندوقهای درآمد ثابت باشند.
تقی نژاد با توجه به قرار گرفتن نسبت P/E و P/S بازار سرمایه در محدوده تعادلی و همچنین پیشخور شدن کاهش سود شرکتهای بزرگ بازار در فصل تابستان با توجه به افزایش نرخ گاز خوراک، خاطرنشان کرد: انتظار ریزش قیمتی بیشتر، از این محدودهها را نداریم و این محدودهها محدوده کم ریسکی جهت تکمیل پرتفوی و خرید سهمهای بنیادی است، در حال حاضر نمادهای ارزندهای با P/E آینده نگر کمتر از پنج در حال معامله میباشند که میتوانند در نیمه دوم سال از نظر بازدهی جلوتر از رشد دلار و صندوقهای درآمد ثابت باشند.
بازار از دریچه معاملات
طی روز اخیر وضعیت بورس خوب نبود و شاهد سرخ پوشی تالار شیشهای بودیم. در پایان معاملات روز سهشنبه 28 شهریور ماه، شاخص کل بورس تهران 5 هزار و 29 واحد نسبت به روز کاری گذشته پایینتر ایستاد و به سطح 2 میلیون و 128 هزار و 461 واحد رسید.شاخص کل هم وزن بورس نیز با ریزش هزار و 544 واحد در رقم 722 هزار و 434 واحدی ایستاد.شاخص کل فرابورس با افت 183 واحدی به رقم 26 هزار و 295 واحد رسید.
همچنین شاخص هم وزن فرابورس با کاهش 715 واحدی به سطح 129 هزار و 474 واحد رسید. روز سهشنبه خالص تغییر مالکیت حقوقی به حقیقی بازار سهام برای دومین روز معاملاتی متوالی منفی شد و در حالی که روز یکشنبه این معیار به مثبت 109 میلیارد تومان رسیده بود و دیروز منفی 402 میلیارد تومان بود؛ 343 میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام خارج شد. در این روز نماد خودرو بیشترین خروج پول حقیقی را داشت که ارزش آن 29 میلیارد تومان بود. پس از خودرو، نمادهای فولاد، فملی، وبملت و وکغدیر بیشترین خروج پول حقیقی را داشتند.در سوی دیگر، بیشترین ورود پول حقیقی به نمادهای رتاب و کالا تعلق داشت و پس از این دو، نمادهای قچار، فکمندح و انرژی بیشترین ورود را داشتند.
روز سهشنبه نمادهای فولاد، فملی و کویر نمادهای سبزپوش بورس بودند که بیشترین اثر را در رشد شاخص کل بورس داشتند. دو نماد فولاد و فملی با این وجود که بیشترین اثرگذاری را بر شاخص کل بورس تهران داشتند؛ نتوانستند در برابر ریزش یکدست و بیرمق دیگر شاخصسازان مقاومت کنند. در مقابل شپنا، وبملت و پارس از نمادهای قرمز بودند که اثر منفی بر شاخص داشتند. براساس آمار اکوایران؛ در فرابورس نیز نمادهای شاروم، ودی و رافزا بیشترین اثر افزایشی را بر شاخص داشتند و نمادهای آریا، صبا و وسپهر بیشترین اثر کاهنده را بر شاخص کل فرابورس داشتند.
در بین نمادهای پرتراکنش بورس نماد تکاردان بیشترین تراکنش را داشت و شستا، شسینا و خگستر در رتبههای بعدی قرار گرفتند. در فرابورس نیز دی، بمولد و فنافزار بیشترین تراکنش را داشتند.ارزش معاملات کل بازار سهام به 16 هزار و 151 میلیارد تومان رسید. ارزش معاملات اوراق بدهی در بازار ثانویه 8 هزار و 598 میلیارد تومان بود که 53 درصد از ارزش کل معاملات بازار را در این روز شامل میشود.ارزش معاملات خرد نیز با کاهش 21 درصدی به نسبت روز معاملاتی قبل به رقم 3 هزار و 555 میلیارد تومان رسید.
در معاملات روز اخیر نماد فیروزا بیشترین ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد که ارزش معاملات آن 526 میلیارد تومان بود.پس از فیروزا، افران بیشترین ارزش معاملات را داشت و کمند رتبه سوم بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد سپر و افران در رتبههای بعدی بیشترین ارزش معاملات قرار گرفتند.در حجم معاملات نیز سهام شستا با تعداد 554 میلیون و 685 هزار و 666 سهم در صدر قرار گرفته است. البرز در رتبه دوم بیشترین حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به کمند تعلق داشت.
دو نماد خودرو و افران نیز در رتبههای بعدی بیشترین حجم معاملات بازار قرار داشتند.در معاملات دوشنبه، 67 نماد صف خرید داشتند و 37 نماد با صف فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صفهای خرید با افت 43 درصدی نسبت به روز کاری قبل به 136 میلیارد تومان افزایش یافت و مجموع ارزش صفهای فروش نیز با کاهش 26 درصدی به 181 میلیارد تومان رسید.