چالش ثبت‌نام ۶ ساله‌ها؛ والدین «صبور» باشند

۱۴۰۲/۰۶/۳۰ - ۰۱:۴۲:۳۳
کد خبر: ۲۱۵۷۲۷
چالش ثبت‌نام ۶ ساله‌ها؛ والدین «صبور» باشند

روز چهارشنبه اولین زنگ سال تحصیلی برای کلاس اولی‌ها به صدا درمی‌آید و یک میلیون و ۷۰۰ هزار کلاس اولی با شرکت در «جشن شکوفه‌ها» روز اول مدرسه را تجربه می‌کنند.

تفاوت عمده جشن امسال با سال‌های گذشته، توزیع اولین شماره ماهنامه آموزشی بین والدین کلاس اولی است که در این ماهنامه خطاب به والدین نکات مربوط به زبان آموزی برای دانش‌آموزان اول ابتدایی مطرح شده است.

در اولین شماره از این ماهنامه خطاب به والدین توضیح داده شده است که بیشترین سهم زبان آموزی برای دانش‌آموز اول ابتدایی، مربوط به خواندن و نه نوشتن است. از این رومعاونت ابتدایی وزارت آموزش و پرورش تاکید کرده است که والدین بیشتر با دانش‌آموزان کلاس اولی کتاب داستان بخوانند و معلمان بچه‌های کلاس اولی را درگیر رونویسی بدون فکر نکنند بلکه فضای تدریس را به سمت ایجاد موقعیت یاددهی و یادگیری ببرند تا استعداد دانش‌آموزان در این موقعیت شکوفا شود.

   آموزش به روش «نظام دوری» از مهر امسال

طبق آخرین آمارهایی که مسوولان آموزش و پرورش ارایه دادند، درحالی نزدیک به ۹۰ درصد از جمعیت رسیده به سن تحصیل در مقطع اول ابتدایی، در مدارس ثبت نام کرده‌اند که در طول سال تحصیلی نیز فرآیند ثبت نام همچنان ادامه دارد تا هیچ دانش‌آموزی بازمانده از تحصیل نشود. همچنین امسال قرار است ۶۴۰ کلاس درس در پایه اول ابتدایی آموزش خود را با «نظام دوری» پیش ببرند، به این معنا که دوره اول ابتدایی خود به عنوان یک نظام در نظر گرفته می‌شود و معلم اول ابتدایی این دانش‌آموزان، در کلاس دوم و سوم نیز به همین دانش‌آموزان درس می‌دهد و در واقع معلم این دانش‌آموزان تا سوم دبستان تغییر نمی‌کند. هدف از این کار برقراری ارتباط عاطفی و نزدیکی دانش‌آموزان با معلم و ایجاد یک شناخت کافی نسبت به دانش‌آموزان برای معلم به منظور کیفیت‌بخشی به آموزش و نیز کشف استعداد دانش‌آموزان عنوان شده است.

   چالش ثبت‌نام شش ساله‌های متولد نیمه دوم سال 

امسال یکی از چالش‌های ثبت نام کلاس اولی‌ها بحث رسیدن سن دانش‌آموز به شش سال تمام بود. موضوعی که شاید ریشه آن به تبصره یک ماده ۲۹ آیین‌نامه اجرایی مدارس در سال قبل باز می‌گشت. طبق این تبصره، سال گذشته مدارس می‌توانستند در صورت داشتن فضای کافی به ثبت نام دانش‌آموزان متولد مهرماه که در مهر ماه شش سال تمام می‌شدند نیزاقدام کنند. با این حال در این تبصره صحبتی درباره امکان ثبت نام دانش‌آموزانی که به سن قانونی برای شرکت در پیش دبستانی نرسیده‌اند نشده بود.

برخی والدین با این تصور که می‌توانند سال آینده فرزند خود را در پایه اول ابتدایی ثبت‌نام کنند، بچه‌ها را قبل از رسیدن به سن مذکور در مقطع پیش دبستان ثبت‌نام کردند و امسال نیز طبیعتا درخواست ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی را داشتند. اما به دلیل کمبود فضای آموزشی و تراکم بالای کلاس‌های درسی که ارتباط مستقیم با کیفیت آموزشی دارد، امسال در جلسات کمیسیون معین شورای عالی آموزش و پرورش به‌طور کلی این تبصره برداشته شد.

   والدین صبور باشند

به این منظور، معصومه نجفی پازوکی، معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش به ایسنا گفت: والدینی که فرزند متولد مهرماه خود را سال گذشته در مقطع پیش دبستانی ثبت نام کردند، باید بدانند که در تبصره یک ماده ۲۹ آیین نامه اجرایی مدارس هیچ صحبتی درباره پیش دبستان نشده است و این تبصره تنها گفته بود که متولدین مهرماه می‌توانند در پایه اول ابتدایی ثبت نام کنند و حتی در آن درج شده بود که این طرح آزمایشی است. او با اشاره به تعدادی از والدین که سال قبل خودشان به مراکز پیش دبستانی مراجعه و فرزند خود را در این مراکز ثبت نام کرده بودند، ادامه داد: این والدین در حال حاضر خواهان ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی هستند.

حتی همان تبصره یک ماده ۲۹ آیین‌نامه اجرایی مدارس در سال گذشته نیز تصریح کرده بود که در صورت وجود ظرفیت، امکان ثبت نام این دانش‌آموزان وجود دارد. در این راستا ما تعیین کردیم که مشکلی نیست و این خانواده‌ها که فرزندشان سال گذشته پیش دبستان دوره دوم را گذرانده است می‌توانند برای ثبت نام فرزند خود در پایه اول ابتدایی به مدارس مراجعه کنند و در صورتی که مدارس ظرفیت داشته باشند آنها را ثبت نام کنند.

معاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورش عنوان کرد: با این حال وقتی ظرفیت دانش‌آموزان کلاس‌ها از ۳۵ یا ۳۶ نفر بالاتر رفته است، دیگر امکان جذب دانش‌آموز جدید وجود ندارد چراکه هرچه دانش‌آموز جدید جذب کنیم در واقع کیفیت آموزش آن کلاس پایین می‌آید. لذا توصیه‌ من به والدین «صبوری» است. والدین بدانند اگر فرزندشان سال آینده وارد پایه اول ابتدایی شود هیچ اتفاقی نمی‌افتد و بگذارند کودک آنها یک سال دیگر کودکی کند.

   اسامی بچه‌های پیش دبستانی حتما باید  در «سامانه سیدا» ثبت شده باشد

وی در عین حال تاکید کرد: والدین حواسشان به این امر باشد که حتما اسامی دانش‌آموزان توسط مرکزی که در آنجا پیش دبستانی دو را گذرانده‌اند در سامانه سیدا ثبت شده باشد. اگر اسامی این دانش‌آموزان در سیدا ثبت نشده باشد سال آینده با مشکل مواجه می‌شوند. ظاهرا از آنجا که برخی مراکز پیش دبستانی مجوز ندارند، نمی‌توانند اسامی دانش‌آموزان را در سیدا ثبت کنند و این امر برخی والدین را با مشکل مواجه کرده است. والدین نیز به دلیل بی‌اطلاعی فرزندان را در این مراکز بدون مجوز ثبت‌نام کرده‌اند.