نفت و گاز، پیشران اقتصاد پس از تحریم

۱۳۹۴/۰۴/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۴۱۷۳

ایران در سال‌های گذشته به واسطه مسائل مختلف ازجمله نگاه‌های کوتاه‌مدت و سوءمدیریت در میان مسوولان رده بالا نتوانسته است به استفاده از این ذخایر در مسیرهای توسعه‌یی حتی «نزدیک» شود. تشدید تحریم‌ها در سال‌های گذشته نیز خساراتی را به توسعه ایران از مسیر ذخایر انرژی وارد کرد.

استفاده از درآمدهای حاصل از فروش نفت و گاز در ایران طی سال‌های گذشته در مسیرهای عمرانی و توسعه‌یی به‌شدت کمرنگ بوده و ایران تنها در بازه‌های زمانی بسیار کوتاه در دهه 50 توانسته چرخ توسعه خود را با سوخت نفت و گاز پر رونق کند. اکنون اما فرصتی تاریخی پیش‌روی کشور قرار گرفته است؛ «رفع تحریم‌ها». این اتفاق می‌تواند با مدیریتی کارا و برنامه‌ریزی صحیح به معنای ورود سرمایه‌گذاری به پروژه‌های حوزه انرژی ایران تلقی شود.

حوزه‌های مختلف انرژی از تولید‌کنندگان و صادرکنندگان گرفته تا صادرکنندگان و تجار، در موقعیت فعلی نیاز شدیدی به تزریق سرمایه دارند. بدهی‌های دولت به پیمانکاران خود اکنون بار سنگینی بر دوش هر دو طرف شده و چوبی لای چرخ تولید کشور شده است. اخبار خوش از مذاکره‌کنندگان هسته‌یی اکنون غلغله‌یی در چاه‌های نفتی و گازی کشور ایجاد می‌کند. عمر چاه‌های نفتی ایران درحال حاضر بسیار طولانی شده است و همین سبب می‌شود طرح‌های ازدیاد برداشت نیز به سرمایه‌های کلان احتیاج پیدا کنند. زنگنه وزیر نفت کشور اعتقاد دارد 200میلیارد دلار نیاز فعلی این صنعت به سرمایه‌گذاری خارجی است. صنعتی که به صورت ماهوی می‌تواند «پیشران اقتصاد» کشور باشد. حوزه انرژی در ایران با باز شدن درهای سرمایه‌گذاری می‌تواند در بازه‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت دستخوش تغییر شود. در بازه کوتاه‌مدت نگاه‌ها به پتروشیمی دوخته می‌شود. صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از مهم‌ترین پیشرانان کسب درآمد در حوزه انرژی نیازی 70میلیارد دلاری به سرمایه‌گذاری خارجی داشته و بیش از 60 طرح نیمه‌تمام در این حوزه داغی سنگین بر پیشانی کشور وارد کرده‌ است. کشورهای شورای همکاری حوزه خلیج‌فارس نیز برنامه‌های ویژه‌یی برای توسعه صنعت پتروشیمی خود دارند و شاید موقعیت فعلی برای سرمایه‌گذاری در حوزه پتروشیمی ایران هر چند دیر اما تکرار نشدنی تلقی شود. این حوزه به واسطه تاثیر بالا بر «اشتغالزایی» می‌تواند در میان‌مدت ایران را از جهنم بیکاری که اکنون گریبانگیر بدنه جوان جامعه شده است، نجات دهد. از سوی دیگر صنایع تکمیلی این حوزه نیز که در دنیا یکی از سودآورترین واحدها محسوب می‌شوند با راه‌اندازی واحدهای جدید پتروشیمی جانی تازه گرفته و غبار و گرد و خاک‌های سنگین حاصل از رکود در سال‌های گذشته را خواهند زدود. در بلندمدت اما چاه‌های نفت و گاز نجات‌دهنده خواهند بود.

مشاهده صفحات روزنامه