بودجه 2 میلیاردی شورای شهر برای شناسایی باغات

۱۳۹۴/۰۴/۲۱ - ۰۰:۰۰:۰۰
کد خبر: ۲۴۲۲۸

گروه مسکن و شهرسازی زهره علامی

اگرچه در سال‌های اخیر بارها مسوولان شهری و کارشناسان شهرسازی درباره تخریب باغات تهران هشدار داده و آمارهای نگران‌کننده‌یی را دراین زمینه منتشر کرده‌اند اما آمار جدید منتشر شده از سوی دبیر شورای معماری و شهرسازی وزارت راه‌وشهرسازی درباره تخریب 4هزار هکتار از باغات تهران در 10سال گذشته، زنگ خطری است که بی‌توجهی به آن می‌تواند تبعات ناگواری را در حوزه شهری و محیط‌زیست به دنبال داشته باشد ضمن اینکه دراین میان بحث عدم اجرای قوانین درباره حفظ و گسترش فضای سبز و پیگیری خاطیان نیز مطرح می‌شود.

با وجود آنکه براساس مصوبه شورای شهر دوم در فرآیند ساخت‌وساز در باغات، باید 70درصد از فضای سبز حفظ و 30درصد آن با سازه بارگذاری شود اما در سال‌های اخیر شاهد بارگذاری 80 و گاه 100 درصدی سازه در برخی از باغات تهران بوده‌ایم ضمن اینکه ماده 13 آیین‌نامه اجرایی قانون حفظ و گسترش فضای سبز نیز مورد کم لطفی سازندگان مسکن و به ویژه برج‌سازان قرارگرفته است. دراین میان نظارت دقیقی نیز از سوی شهرداری برای حفظ باغات و فضای سبز صورت نمی‌گیرد زیرا آمار منتشر شده از سوی وزارت راه‌وشهرسازی نشان از عدم اجرای قانون و همچنین نبود نظارت کافی در حفظ و گسترش فضای سبز دارد.

درهمین ارتباط یکی از اعضای کمیسیون عمران شورای شهر تهران درگفت‌وگو با«تعادل» ضمن اشاره به تخریب باغات تهران درسال‌های اخیر گفت: اگرچه تخریب‌هایی صورت گرفته اما با روی کارآمدن شورای چهارم و باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره حفظ باغات و فضای سبز، شورای شهر مصوبات متعددی را برای حفظ فضای سبز و گسترش آن ابلاغ کرده است.

محسن سرخو افزود: شورای چهارم درهمین راستا جرایم مربوط به قطع درختان را به چند برابر افزایش داده و تاکنون نیز هیچ گونه موافقتی برای تغییر کاربری فضای سبز و باغات ازسوی شورای شهر صورت نگرفته است. وی ادامه داد: شورای شهر چهارم بودجه شهرداری را برای حفظ باغات و گسترش فضای سبز افزایش داده است تا علاوه بر حفظ فضای سبز و جلوگیری از تخریب، برخی از باغات تحت مالکیت عمومی قرارگرفته و مردم از آنها استفاده کنند. به گفته سرخو، اگرچه شورای شهر دراین زمینه با کمبود اعتبارات مواجه است اما اعضای شورا برنامه‌های بسیاری برای حفظ و گسترش فضای سبز و باغات در دست دارند.


شناسنامه دارکردن باغات راهکار حفظ آنها

رییس کمیسیون محیط‌زیست شورای شهر تهران با تایید آمار منتشر شده ازسوی وزارت راه‌وشهرسازی درباره تخریب باغات تهران به «تعادل» گفت: براساس تحقیقات صورت گرفته در حدود 4هزار و 500 هکتار از باغات تهران در یکی دو دهه گذشته تخریب شده که اغلب این تخریب‌ها در یک دهه گذشته و به علت سیاست‌های نادرست درساخت‌وساز رخ داده است.

محمد حقانی افزود: عمر درختان این باغات در اغلب موارد بالای 50سال بوده و به همین دلیل این درختان می‌توانستند در جلوگیری از آلودگی هوا نقش بسزایی داشته باشند.

وی ادامه داد: بهترین اقدام برای جلوگیری از تخریب باغات شناسنامه‌دار کردن آنهاست، وزارت راه‌وشهرسازی و شهرداری باید با خرید این باغات آنها را به عنوان اماکن عمومی دراختیار مردم قراردهند زیرا زمین در ایران به عنوان کالایی سرمایه‌یی مطرح می‌شود و به تبع آن باغات نیز دراین زمره قرارمی‌گیرند و برخی از مالکان با عدم آبیاری و خشک کردن باغات زمین را به بساز‌وبفروش‌ها می‌فروشند که با شناسنامه دارکردن باغات می‌توان ازاین جرایم جلوگیری کرد.

به گفته این عضو شورای شهر تهران، باید تعداد درختان، گونه‌های موجود، مساحت، مالک، نقش پراکنش و... باغات و فضای سبز دراین شناسنامه ذکر شود.


بودجه500 میلیاردی برای تملک باغات

حقانی گفت: بحث شناسنامه دارشدن باغات تهران در شورای شهر تصویب شده تا ازاین طریق سندی اجرایی برای ممانعت از فعالیت متخلفان دراین زمینه تنظیم شود و ازتخریب باغات جلوگیری شود.

وی افزود: براساس بودجه شورای شهر درسال94، برای نخستین بار حدود 2میلیارد تومان برای شناسایی باغات و فضای سبز دراختیار سازمان پارک‌ها و فضای سبز شهرداری قرارگرفته است ضمن اینکه 500میلیارد تومان نیز برای تملک باغات هزینه شده است. رییس کمیسیون محیط‌زیست شورای شهر تهران با اشاره به دیگر قوانین موجود برای حفظ و گسترش فضای سبزادامه داد: شهرداری باید درختان موجود در سطح شهر و معابر عمومی را پلاک‌کوبی کند تا ازاین طریق از قطع درختان و تخریب فضای سبز جلوگیری کند که متاسفانه دراین زمینه اقدامات موثری صورت نگرفته است.


لزوم همکاری شهرداری در حفظ باغات

وی بیان کرد: در حال حاضر شورای شهر راهکارهایی برای حفظ باغات و فضای سبز در دستور کار دارد که تا یک ماه آینده در صحن شورای شهر مطرح می‌شود زیرا درسال‌های اخیر شاهد تخریب بسیاری از باغات موجود در تجریش، ‌شمیرانات، منطقه 18و شهرری بوده‌ایم.

حقانی ادامه داد: دراین میان اقداماتی نیز برای حفظ باغات و فضای سبز ازسوی شورا صورت گرفته است که تصویب طرح دو فوریتی حفظ باغات کن یکی از این موارد است که به شورای عالی معماری و شهرسازی نیز ابلاغ شد البته مردم منطقه کن نیز همکاری‌های خوبی را برای مقابله با تخریب باغات داشته‌اند که تعامل آنها دراین زمینه قابل تقدیراست.

وی افزود: اگرچه شهرداری برای اجرای قانون حفظ باغات و گسترش آنها بودجه کافی را ندارد اما تاکنون اقدامی جدی نیز دراین زمینه انجام نداده زیرا حفظ باغات نیازمند یک عزم جدی است.


بایگانی طرح موضوعی باغات از سال 90

رییس کمیته محیط‌زیست شورای شهر تهران درادامه ضمن اشاره به آمار ارائه شده ازسوی مرکز آمار درباره وضعیت شهر تهران گفت: حدود یک‌میلیون نفر در سال‌های 85 تا 90 به تهران مهاجرت کرده‌اند که اکثریت قریب به اتفاق آنان در سنین 20 الی 39 سال قرار داشته و این آمار نشان می‌دهد که جمعیت بالقوه‌یی به دنبال اشتغال هستند. حقانی تصریح کرد: اگرچه کاستن از سهم شهر تهران از منابع کشوری در حوزه سیاست‌های شهرداری تهران نمی‌گنجد، اما با اتخاذ سیاست‌های مناسب در حوزه شهر می‌تواند از مشکلات تهران کاست. وی افزود: باوجود آنکه طرح موضوعی باغات و اراضی مزروعی در سال 90 به اتمام رسیده و براساس آن تکالیف و راهبردهای حفظ باغات شهر مقرر شده اما اجرایی نمی‌شود و در حوزه شهرسازی به بایگانی سپرده شده است.

عضو شورای شهر تهران اظهار کرد: در شرایطی که نیازمند راهکارهای نگهداری از باغات هستیم طرحی که با هزینه قابل توجه و از منابع عوارض تمامی شهروندان تهرانی توسط مشاور تهیه شده اجرایی نمی‌شود.

مشاهده صفحات روزنامه