30درصد سود پالایشگاهها در جیب کیفیت
گروه پتروشیمی
شاید در شرایط فعلی، همین که دغدغهیی بهنام «کیفیت محصول» وارد ادبیات صنعتی کشور شود، اتفاقی خوشیمن محسوب میشود. حالا یکی از مدیران پالایشی کشور از اختصاص بخشی از سود پالایشگاهها به بالا رفتن کیفیت محصولات سخن گفته است.
به گزارش شانا، مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از اختصاص ٣٠درصد از سود سالانه پالایشگاهها به پروژههای ارتقای کیفیت محصولاتشان خبر داد.
شهابالدین متاجی بااشاره به اینکه کشور به خودکفایی در تولید بیشتر محصولات پالایشگاهی رسیده است و صادرات انجام میدهد، گفت: هماکنون باید محصولات تولیدی را به کیفیت بالا برای عرضه به دنیا رساند و پروژههای بهبود کیفیت را در پالایشگاهها انجام داد تا بازار آنها را از دست ندهیم.
وی با بیان اینکه بهبود کیفیت و سودآور کردن پالایشگاههای کشور از اولویتهای شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران است، تصریح کرد: این شرکت باتوجه به تخفیف ٥درصدی به خوراک طبق قانون و احتساب قیمت پنج فرآورده اصلی بدون اعمال کیفیت محصولات، نظارت بر تعریف و اجرای پروژههای پالایشی را به سمت ارتقای بهرهوری تشویق میکند.
متاجی بااشاره به اینکه محصولات پالایشگاهی بر مبنای قیمت خلیجفارس قیمتگذاری میشوند، اظهار کرد: اگر قیمت واقعی برای محصولات پالایشگاهی کشور درنظر گرفته شود، قیمت آنها بهدلیل تفاوت در کیفیت، پایینتر از محصولات مشابه خواهد بود و پالایشگاهها درآمد کمتری کسب میکنند. وی افزود: اما پالایشگاهها در قبال کمک شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران به سودآوری آنها، باید ٣٠درصد از سود سالانه خود را در پروژههای ارتقای کیفیت محصولاتشان سرمایهگذاری کنند.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی با بیان اینکه پالایشگاهها از امسال موظف به انجام این برنامه شدهاند، گفت: در صورتی که پالایشگاهها برنامه قابلقبولی همسو با افزایش کیفیت محصولات ارائه نکنند، قیمت محصولات بهصورت واقعی محاسبه میشود و سود آنها کاهش مییابد.
متاجی بااشاره به کاهش ١٠درصدی تولید مواد سنگین در پالایشگاهها براساس قانون اصلاح الگوی مصرف، اظهار کرد: هماکنون ٣٠درصد محصولات پالایشگاهها قیمتی کمتر از قیمت ماده اولیه دارند که با این روند پالایشگاهها درآمد چندانی کسب نخواهند کرد، بنابراین در برنامه ششم توسعه آمده که مجموع تولید سوخت مایع و مواد سنگین پالایشگاهها از حدود ٣٠درصد به ١٥درصد کاهش یابد.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بااشاره به اینکه اولویت با توسعه پالایشگاههای موجود است و سپس ساخت پالایشگاه جدید، تصریح کرد: پالایشگاههای فعلی، توان بالقوهیی دارند که با هزینه کمتری، محصولات نفتی بیشتری تولید میکنند.
به گفته وی، هماکنون حدود ٥٠٠هزار بشکه در روز نفت کوره در کل پالایشگاههای کشور تولید میشود که قابل تبدیل به محصولات با کیفیت دیگر است و با استفاده از آن میتوان ٣٠٠هزار بشکه فرآورده تولید کرد، بنابراین منطقی است که بهجای ایجاد پالایشگاهی جدید، محصولات با کیفیت را با ارتقای پالایشگاههای فعلی تولید کنیم.
وی بااشاره به طرح نوسازی و بهینهسازی پالایشگاه آبادان در برنامه پنجم توسعه یادآور شد: جایگزینی سیستمهای قدیمی با سیستمهای جدید در پالایشگاه آبادان حدود ٣میلیارد دلار هزینه دارد که در صورت اجرای آن محصولات پالایشگاه به محصولات کیفی یورو٥ تبدیل و این پالایشگاه سودده میشود.
متاجی به تامین حدود ٦٥٠میلیون دلار از هزینه موردنیاز پالایشگاه آبادان اشاره و اظهار کرد: طرح نوسازی و بهینهسازی پالایشگاه از افزایش کیفیت نفت گاز شروع و بهتدریج در دیگر واحدها انجام میشود.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران بااشاره به اینکه پروژه بهبود کیفیت محصولات پالایشگاه بندرعباس ادامه دارد، گفت: ایجاد واحد بنزینسازی جدید، سولفورزدایی، نفت گاز و نفت سفید پالایشگاه بندرعباس و همچنین بهبود کیفیت محصولات پالایشگاه لاوان تا پایان سال انجام میشود.
متاجی تاخیر در انجام این پروژه را بهدلیل تامین تجهیزات و مشکلات تحریم اعلام و تصریح کرد: شرکتهای سرمایهگذار خارجی آماده همکاری با ایران هستند و شرکت پالایش و پخش فرآوردههای نفتی نیز مذاکراتی در این زمینه انجام داده است و از این فرصت باید استفاده کرد تا صنعت پالایش نفت جهش بزرگی به سمت پیشرفت انجام دهد.
وی بااشاره به اینکه برای افزایش سودآوری در پالایشگاه بندرعباس باید تولید نفت کوره و قیر آن را کاهش داد، اظهار کرد: انجام پروژه بهینهسازی در پالایشگاههای کشور به غیر از اراک که این پروژه در آن انجام شده است، بالغ بر ١٠میلیارد دلار اعتبار نیاز دارد که این امر نیازمند ورود سرمایهگذاران خارجی است.
متاجی به پروژه بهبود کیفیت واحد بنزینسازی پالایشگاه شیراز اشاره کرد و افزود: انجام این پروژه در واحدهای دیگر پالایشگاه شیراز بستگی به تصمیمگیری درمورد پالایشگاه پارس شیراز دارد.
مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران درباره تولید بنزین یورو٤ همسو با حذف آلایندههای زیستمحیطی اظهار کرد: بهطور متوسط تولید بنزین یورو٤ در سال٩٢، ٣میلیون لیتر بوده که به ٢٢میلیون لیتر در سال٩٣ رسیده همچنین در سهماهه نخست سال٩٢، ٠,٣٤میلیون لیتر در روز و در سه ماهه نخست سال٩٣، 20.48میلیون لیتر در روز بوده است.
وی تولید نفت گاز کشور را در سال٩٢، ٥,٤ و در سال٩٣، 22.9میلیون لیتر در روز عنوان کرد و افزود: در سه ماهه نخست سال٩٢، 6.82، در سه ماهه نخست سال٩٣، 15.1میلیون لیتر در روز نفت گاز تولید شده است.
به گفته وی، طبق برنامهریزی بهعمل آمده تعمیرات اساسی در پالایشگاه اراک که تامینکننده اصلی بنزین یورو٤ است تاثیر چندانی روی توزیع یورو٤ نداشته است.
