«تعادل» گزارش مي‌دهد

عبور بورس از بحران!

۱۴۰۲/۰۸/۲۳ - ۰۰:۳۸:۳۳
کد خبر: ۳۰۱۰۴۱
عبور بورس از بحران!

شاخص‌هاي بازار سرمايه روز گذشته بالاخره توانستند همزمان سبزپوش شوند و شرايط بهتري را تجربه كنند كه اين موضوع ناشي از اخبار مثبت است. تقريبا هشت ماه از سال مي‌گذرد و بالاخره نرخ خوراك پتروشيمي‌ها مشخص شد كه اين موضوع مي‌تواند شرايط سرمايه‌گذاري را تا حدودي تغيير دهد.

شاخص‌هاي بازار سرمايه روز گذشته بالاخره توانستند همزمان سبزپوش شوند و شرايط بهتري را تجربه كنند كه اين موضوع ناشي از اخبار مثبت است. تقريبا هشت ماه از سال مي‌گذرد و بالاخره نرخ خوراك پتروشيمي‌ها مشخص شد كه اين موضوع مي‌تواند شرايط سرمايه‌گذاري را تا حدودي تغيير دهد.
بيژن چگني مدير كنترل توليد شركت ملي صنايع پتروشيمي، قيمت گاز طبيعي سال جاري را به مديران عامل شركت‌هاي پتروشيمي اعلام كرد .بر اساس اين گزارش، پيرو نامه ۲۰ آبان معاونت برنامه‌ريزي وزارت نفت، قيمت گاز طبيعي سبك و شيرين خوراك شركت‌هاي پتروشيمي و نرخ گاز سوخت صنايع در سال جاري به شرح جدول ذيل اعلام مي‌شود. اعمال تعرفه‌ها، عوارض، ماليات و حقوق قانوني دولت و مفاد ماده ۳ ابلاغيه ۲۶ دي سال ۹۴ وزير نفت در قبض‌هاي گاز مصرفي لحاظ خواهد شد.
نرخ خوراك گاز شركت‌هاي توليد متانول طي ۵ ماه سال جاري ۶۳۰۰ تومان و معادل ۹۰ درصد و بعد از آن مشروط به تسويه بهاي خوراك طي ۳۰ روز پس از دريافت صورت حساب معادل ۹۵ درصد نرخ خوراك گاز طبيعي شركت‌هاي پتروشيمي تعيين مي‌شود. در اين ميان نرخ خوراك هر مترمكعب طي 5 ماه اول سال جاري ۷ هزار تومان بود كه در شهريور به بيش از ۵۶۴۵ تومان رسيد. در مهرماه نيزبا فرض نسبت ۶۵ درصدي سوخت، بهاي هر متر مكعب گاز بالغ بر ۵۲۱۰ تومان تعيين شده بود.
به‌طور كلي اين خبر مي‌تواند به صورت ميان مدت تاثير مثبتي روي بازار بگذارد و اجازه رشد برخي از صنايع را به صورت ميان مدت بدهد. تنها چيزي كه اين روزها روز بازار تاثير مي‌گذارد اخبار مثبت است. نكته قابل توجه اينجاست كه نرخ خوراك پتروشيمي‌ها براي هفت ماه تعيين شده و اگر مجددا دخالتي نباشد اين موضوع يعني ثبات كه اين ثبات در مي‌تواند روند نقدينگي جديد را در تالار شيشه‌اي فراهم كند.
كارشناسان عقيده دارند كه تالار شيشه‌اي از نظر تكنيكال و بنيادي شرايط بدي ندارد؛ اما مشكل اصلي جاي ديگر است كه بارها تكرار شده و تنها ترميم مشكل مي‌تواند مسير شاخص را تغيير دهد و بازار شرايط واقعي و بهتري را تجربه كند.

 تاثر بازار از اخبار

حسين استاجي تحليلگر بازارسرمايه در خصوص شرايط اين روزهاي بازار در صفحه خود نوشت: نگاهي به روند ارزش معاملات خرد بازارسرمايه حاكي از آن است كه بعد از تير ماه ميانگين روزانه اين مولفه ببين ۳ هزار و ۵۰۰ تا ۴ هزار و ۴۰۰ ميليارد تومان قرار گرفته و عملا تحركي را در بازارسهام شاهد نبوديم؛ از سوي ديگر جريان خالص ورود نقدينگي حقيقي نيز در سال ۱۴۰۲ فقط در فروردين ماه مثبت بود و در ادامه همواره خروج پول سرمايه‌گذاران را نظاره‌گر بوديم.
موضوع نرخ خوراك و خروج سيمان و فولاد از بورس كالا در حالي رخ داده كه در ۶ ماه اخير قيمت‌گذاري دستوري نا اطميناني‌هايي را از سوي نهاد قانونگذار و دولت ايجاد كرده كه در كنار نوسانات قيمت‌هاي بازارجهاني و در نهايت درگيري در سرزمين‌هاي اشغالي سبب شده است كه فعالان و سرمايه‌گذاران بيش از پيش با فضاي ريسك و ترديد روبرو باشند و در نهايت بازار نيز با رشد ارزش معاملات روبه رو نشده و نقدينگي جديدي در بازار نداشته باشيم. باتوجه به موارد مذكور در حال حاضر نقدينگي با اهميتي وارد بازارسهام نشده و از سوي ديگر وضعيت اقتصاد جهاني به خصوص چين و البته چشم‌انداز سياست‌هاي انقباضي امريكا كه هنوز سايه افزايش نرخ بهره در بازارهاي آن مشاهده مي‌شود، آينده بازارجهاني را با چالش مواجه كرده‌اند؛ در همين رابطه كاهش نرخ نفت در معاملات پايان هفته گذشته اتفاق افتاد از سوي ديگر ثبات و سركوب نرخ ارز در كنار نرخ بهره بالاي فعلي اقتصاد انتظارات تورمي فروكش نموده كه مانعي براي ورود نقدينگي به بازارهاي مالي است.
اگرچه اكنون نقدينگي تاثيرگذاري جذب بازار نشده اما بايد در نظر داشت كه در حال حاضر بازار فروشنده با اهميت و بزرگي را نيز ندارد و با نقدينگي اندك شاهد رشد قيمت اغلب نمادها هستيم كه البته در سمت فروش نيز به دليل نبود انگيزه كافي براي خريد سهام باتوجه به ريكس‌هاي عنوان شده، بازار به سادگي با كاهش قيمت‌ها روبرو مي‌شود. از سوي ديگر با نزديك شدن به موعد تدوين بودجه ۱۴۰۳، فعالان بازار در انتظار تغييرات بنيادي و مهم پيرامون صنايع در سال آتي از سوي دولت هستند؛ باتوجه به سابقه دو سال اخير به نظر مي‌رسد سرمايه‌گذاران نسبت به حركت دولت احتياط بيشتري را لحاظ مي‌كنند. نگاهي به اتفاقات يك سال اخير و البته اخباري كه از سوي نهادهاي تصميم‌گير و حاكميتي به بازار مخابره شده است، فعالان سابقه ذهني خوبي ندارند و تازماني كه چنين مصوبه‌هايي به مرحله اجرا نرسد، اثر با اهميتي را براي بازار نخواد داشت. افزايش اندك قيمت خودروهاي جديد اگرچه خبر خوبي براي صنعت خودر است اما به نظر مي‌رسد مشكل خودرويي‌ها با اين اتفاق نيز رفع نخواهد شد و باتوجه به شرايط اجتماعي و حاكميتي كه اين صنعت در سال‌هاي اخير پيدا كرده، تا زماني كه شكل سهام‌داري و مديريت اين شركت‌ها به وضعيت فعلي باشد تغيير بنيادي رخ نخواهد داد و اين اخبار مي‌تواند به نوعي يك اتفاق مثبت و گذار تعبير شود، اما مشكل اصلي و دخالت نهاد حاكميت در ساختار اين شركت‌ها ادامه‌دار خواهد بود.

بازار از دريچه معاملات

در معاملات سومين روز كاري هفته يعني دوشنبه 22 آبان ماه، شاخص كل بورس تهران 2 هزار و 330 واحد نسبت به روز كاري گذشته بالاتر ايستاد و به سطح 2 ميليون و 55 هزار و 971 واحد رسيد. شاخص كل هم‌وزن بورس نيز با افزايش 4 هزار و 612 واحد در رقم 705 هزار و 632 واحدي ايستاد. شاخص كل فرابورس با رشد 109 واحدي به رقم 25 هزار و 128 واحد رسيد. همچنين شاخص هم وزن فرابورس با افزايش هزار و 598 واحد به سطح 126 هزار و 505 واحد رسيد. روز دوشنبه خالص تغيير مالكيت حقوقي به حقيقي بازار منفي شد و 12 ميليارد تومان پول حقيقي از بازار سهام خارج شد. در اين روز نماد ونوين بيشترين خروج پول حقيقي را داشت كه ارزش آن 13 ميليارد تومان بود. پس از ونوين، نمادهاي خساپا، بوعلي، وسالت و فملي بيشترين خروج پول حقيقي را داشتند. در سوي ديگر، بيشترين ورود پول حقيقي به نمادهاي وتجارت، وبملت، زشريف، غكورش و ثمسكن تعلق داشت. روز دوشنبه شستا، خودرو و اپال نمادهاي سبزپوش بورس بودند كه بيشترين اثر را در رشد شاخص كل بورس داشتند. در مقابل كگل، فولاد و فملي از نمادهاي قرمز بودند كه اثر منفي بر شاخص داشتند. در فرابورس نيز نمادهاي انتخاب، خديزل و تجلي بيشترين اثر افزايشي را بر شاخص داشتند و نمادهاي شگويا، آريا و مارون بيشترين اثر كاهنده را بر شاخص كل فرابورس داشتند. در بين نمادهاي پرتراكنش بورس در اين روز نماد شستا بيشترين تراكنش را داشت و ثشاهد و خگستر در رتبه‌هاي بعدي قرار گرفتند. در فرابورس نيز كرمان، گدنا و ثرود بيشترين تراكنش را داشتند.  روز دوشنبه ارزش معاملات كل بازار سهام به 242 هزار و 309 ميليارد تومان رسيد. ارزش معاملات اوراق بدهي در بازار ثانويه 234 هزار و 319 ميليارد تومان بود كه 97 درصد از ارزش كل معاملات بازار را در اين روز شامل مي‌شود. ارزش معاملات خرد نيز با افزايش 10 درصدي به نسبت روز معاملاتي قبل به رقم 4 هزار و 181 ميليارد تومان رسيد. در معاملات روز اخير نماد ثشاهد بيشترين ارزش معاملات بازار سهام را به خود اختصاص داد كه ارزش معاملات آن 72 ميليارد تومان بود. پس از ثشاهد، وبملت بيشترين ارزش معاملات را داشت و شستا رتبه سوم بيشترين ارزش معاملات را به خود اختصاص داد و پس از آن، دو نماد خگستر و فولاد در رتبه‌هاي بعدي بيشترين ارزش معاملات قرار گرفتند. در حجم معاملات نيز سهام شستا با تعداد 538 ميليون و 392 هزار و 600 سهم در صدر قرار گرفته است. كرمان در رتبه دوم بيشترين حجم معاملات بازار قرار گرفت و رتبه سوم به وتجارت تعلق داشت. دو نماد حفارس و خودرو نيز در رتبه‌هاي بعدي بيشترين حجم معاملات بازار قرار داشتند. در معاملات دوشنبه، 72 نماد صف خريد داشتند و 34 نماد با صف‌ فروش مواجه بودند. مجموع ارزش صف‌هاي خريد با رشد 21 درصدي نسبت به روز كاري قبل به 193 ميليارد تومان افزايش يافت و مجموع ارزش صف‌هاي فروش نيز با كاهش 41 درصدي به 196 ميليارد تومان رسيد.