سرمايهگذاري بورس در حيطه هنري!
مجيد عشقي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در كارگاه آموزش و تبيين مفاهيم بورسي براي برگزيدگان نخستين رويداد فيلم نامهنويسي كوتاه با محوريت بورس كه روز پنجشنبه برگزار شد، اظهار داشت: بازار سرمايه در برخي موارد از پيچيدگي در بحث مفاهيم برخوردار است و براي اشخاصي كه آشنايي چنداني با اين بازار ندارند، درك مفاهيمي همچون پذيرش شركتها، بورس و فرابورس، اركان بازار سرمايه و... دشوار است.
مجيد عشقي، رييس سازمان بورس و اوراق بهادار در كارگاه آموزش و تبيين مفاهيم بورسي براي برگزيدگان نخستين رويداد فيلم نامهنويسي كوتاه با محوريت بورس كه روز پنجشنبه برگزار شد، اظهار داشت: بازار سرمايه در برخي موارد از پيچيدگي در بحث مفاهيم برخوردار است و براي اشخاصي كه آشنايي چنداني با اين بازار ندارند، درك مفاهيمي همچون پذيرش شركتها، بورس و فرابورس، اركان بازار سرمايه و... دشوار است.
رييس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: اين در حالي است كه يكي از دلايل اتفاقات سال ۹۹، دعوت عمومي از مردم براي سرمايهگذاري در بورس پيش از فرهنگسازي و آموزش چگونگي سرمايهگذاري در اين بازار كنند و بيان ريسكهاي اين سرمايهگذاري بود.
تبيين و انتقال صحيح مفاهيم
وي تصريح كرد: در گاهي موارد، انتقال برخي مفاهيم مثل ابزارهايي چون اوراق بدهي، اوراق مشتقه، اسناد خزانه و... براي بعضي مخاطبان عادي دشوار است. ضمن اينكه بايد انتقال و تبيين مفاهيم براي مخاطبان خاص از جمله برخي نمايندگان مجلس كه در حوزه قانونگذاري فعال هستند نيز اتفاق بيفتد. عشقي با اشاره به اينكه اتفاقات و تصميمات در بازار سرمايه اثرگذاري لحظهاي دارند، گفت: مفاهيم مختلف در بازار سرمايه بايد براي مخاطبان گوناگون تبيين شود. اين در حالي است كه در حوزه عمومي اين مفاهيم منتقل نشده و جاي كار بسيار دارد. ضمن اينكه لازم است برخي دستگاههاي تصميمگيرنده و سياستگذاران نيز آشنايي بيشتري با مفاهيم اين بازار داشته باشند.
حمايت از فيلمنامه و آثار جذاب هنري در حوزه سرمايهگذاري
رييس سازمان بورس و اوراق بهادار تصريح كرد: اين سازمان آمادگي دارد جهت انتقال مفاهيم به مخاطبان مختلف سرمايهگذاري كند و در اين راستا از فيلمنامه و آثار جذاب در حوزه هنر، فيلم و مستند استقبال و حمايت ميكنيم.
وي با بيان اينكه طي چند دهه گذشته در حوزه فيلم و مستند، كار شاخص و قابل قبولي در حوزه بازار سرمايه صورت نگرفته است، عنوان كرد: فرق بين معامله در بازار سرمايه و سرمايهگذاري در بورس، يكي از موضوعات مهمي است كه بايد به زبان هنر در قالب مستند، فيلم كوتاه، سريال و فيلم بلند تبيين شود. به عنوان مثال در سال ۹۹، در حالي گاهي شاهد ورود روزانه هزار ميليارد تومان نقدينگي به اين بازار و معاملات بيش از ۲۰ هزار ميليارد تومان سهام در يك روز بوديم كه اين حجم از نقدينگي منجر به سرمايهگذاري در شركتها و توسعه و افزايش توليد آنها نشد.
تامين مالي صنعت سينما از مسير بازار سرمايه
عشقي با بيان اينكه تبيين اين مفهوم كه نقدينگي ورودي به بازار سرمايه، بايد منجر به توليد محصول و خدمات در شركتها شود، ضروري است، گفت: به عنوان مثال صنعت سينما ميتواند بخشي از تامين مالي خود را از طريق بازار سرمايه انجام دهد و اين تامين مالي با استفاده از ابزارهاي مختلف منجر به توليد فيلم و سريال و مستندهاي فاخر شود. وي گفت: مفهوم سرمايهگذاري در بورس را بايد در ساخت فيلمها با زبان هنري به مخاطبان انتقال دهيم. سرمايهگذاران بايد بدانند پولي كه وارد بورس ميكنند، در كجا هزينه ميشود و در نهايت ورود نقدينگي به اين بازار ميبايست به رونق توليد و بهبود خدمات و اجراي بهتر پروژهها بيانجامد. رييس سازمان بورس در ادامه، يكي ديگر از موضوعات قابل بيان به زبان هنر در قالب فيلم و سريال و مستند را پرداختن به موضوعات كسب بازدهيهاي نامتعارف اعلام كرد و افزود: در كشور ما كسب بازدهي نامتعارف، پديده عادي در تمامي بازارها از جمله بازار مسكن، طلا، خودرو و حتي بازار سرمايه است. اين وعده كه خريد سهمي خاص، خودرو يا حتي مسكن در بازده كوتاهمدت، بازدهي چند صد درصدي را نصيب سرمايهگذاران خواهد كرد، نادرست است و بايد به وعده بازدهيهاي نامتعارف به ويژه در بازار سرمايه شك كرد.
كسب بازدهي نامتعارف در كوتاهمدت امر ناشدني است
وي افزود: لازم است اين واقعيت در همه حوزههاي اقتصادي به ويژه بازار سرمايه تبيين شود كه كسب بازدهي نامتعارف در كوتاهمدت امر ناشدني است و از اين جهت سرمايهگذاران در تمامي حوزهها به ويژه بازار سرمايه بايد به اين مهم توجه داشته باشند. متعادل شدن انتظارات سهامداران از ديگر مباحثي است كه از حساسيت خاص برخوردار بوده و تبيين موضوع بازدهي نامتعارف در بازارهاي مختلف به زبان هنر بايد مورد توجه قرار گيرد.
اهميت پيشبينيپذير بودن اقتصاد
عشقي اضافه كرد: بحث پيشبينيپذيري اقتصاد هم از جمله مواردي است كه اثرگذاري زيادي بر بازارهاي مالي از جمله بازار سرمايه و رفتار سرمايهگذاران دارد. اين موضوع هم از ظرفيت بالايي براي تبيين مفاهيم براي مخاطبان از دريچه هنر و سينما برخوردار است. البته پيشبينيپذيري سرمايهگذاري صرفاً از ضروريات بازار سرمايه نيست و اين موضوع لازمه ساير بازارهاي اقتصادي نيز ميباشد.
وي گفت: زماني كه اقتصاد كشور پيشبيني پذير باشد، سرمايهگذاران ميدانند با چه هدفي و براي چه بازه زماني در كدام بازار مالي ورود كنند و اين اصل مهم در خصوص بازار سرمايه هم صدق ميكند.
رييس سازمان بورس ادامه داد: يكي ديگر از موضوعاتي كه ميتوان در قالب فيلم و سريال به آن پرداخت، ريسك سرمايهگذاري است كه در سرمايهگذاري در تمامي بازارها به ويژه بازار سرمايه، كمتر به آن پرداخته شده و در برخي موارد مردم انتظاراتي را كه از سپردهگذاري در بانكها كه يك سرمايهگذاري بدون ريسك است، دارند، از سرمايهگذاري در ساير بازارها از جمله بازار سرمايه هم طلب ميكنند و در هر شرايطي انتظار كسب سود از معاملات خود داشته و تصور ميكنند در صورت خريد هر سهمي بايد از سود و منفعت برخوردار شوند.
ظرفيتهاي زبان هنر براي فرهنگسازي
وي در ادامه گفت: اين در حالي است كه عوامل مختلفي در سودآوري شركتها و رشد قيمت سهام تاثيرگذار است؛ و به همان اندازه كه ممكن است سهمي رشد كند، در مقابل بسته به عوامل مختلف، امكان افت قيمت آن سهم هم وجود دارد. بنابراين علاوه بر آنكه بايد تبيين شود كه چه موضوعات و عواملي در صعود و نزول بازار سرمايه و نمادهاي مختلف تاثيرگذار است، اين نكته هم بايد به زبان هنر به مخاطبان انتقال يابد كه هر بازاري از جمله بازار سرمايه همواره با ريسك كاهش قيمت مواجه است. به گفته عشقي، در ساير بورسهاي دنيا هم عوامل مختلفي در صعود و نزول بورسها تاثيرگذار است و به همين دليل هم بايد در توليد آثار هنري، مفهوم ريسك را هم به مخاطبان منتقل كرد.
عشقي در ادامه اذعان داشت: بخش زيادي از انتقادات و اعتراضات به مسوولان در حوزههاي اقتصادي و بازار سرمايه، به دليل عدم آگاهي سرمايهگذاران نسبت به ريسكهاي اين بازارها است. از اين رو سازمان بورس اوراق بهادار از توليد آثار هنري كه به تبيين اين موضوع بپردازد، استقبال كرده و آمادگي دارد در اين حوزه هم با فعالان هنري اقدامات مشترك انجام دهد. البته كه انتقال اين موضوعات هم از حساسيت بالايي برخوردار بوده و بايد با ظرافت به مخاطبان مختلف انتقال يابد.
عشقي با اشاره به اينكه مخاطبان بازار سرمايه با احتساب سهامداران عدالت در حال حاضر بيش از ۶۰ ميليون نفر هستند، اظهار كرد: حدود ۸۰ درصد از جمعيت كشورمان درگير موضوعات بازار سرمايه بوده و به همين سبب بايد مفاهيم مختلف با زبان هنري، ساده و قابل فهم به جامعه انتقال يابد.
جايگاه اقتصاد روايي در آشكارسازي حقايق
رييس سازمان بورس اوراق بهادار همچنين اقتصاد روايي را يكي از موضوعات قابل تامل در تمامي بازارها برشمرد و گفت: اگر روايتها در تمامي بازارها درست و صادقانه نباشد، قطعاً از برخي جنبهها مشكلات متعددي براي اقتصاد كشور ايجاد خواهد شد. اين در حالي است كه بايد تلاش كنيم روايتهاي صحيح و صادقانهاي در بازارهاي مختلف از جمله بازار سرمايه توسط اهالي اين بازار و اصحاب رسانه منتشر شود كه از اين منظر قطعاً بسياري از مشكلات قابل حل خواهد بود. وي افزود: در برخي از موارد به ويژه موارد مربوط به بازار سرمايه، آنقدر روايتها و خبرهاي نادرست در رسانهها و فضاي مجازي روايت ميشود كه از اثرگذاري هم برخوردار هستند و همين موضوع، تصميمگيري سرمايهگذاران را دچار اشتباه كرده و بازار سرمايه را هم تحت تاثير قرار ميدهد. از اين منظر هم بايد فرهنگسازي و اطلاعرساني مناسبي صورت گيرد.
شكلگيري اعتماد در بازار سرمايه
وي در پايان يادآور شد: اعتماد در بازار سرمايه در حال شكلگيري است و اين موضوع را ميتوان در برخي موارد از جمله پذيرهنويسي ۲ هزار ميليارد توماني كه چند هفته قبل، طي چند ساعت براي پروژه يكي از شركتها انجام شد، مشاهده كرد. بنابراين اعتماد در بازار سرمايه از برخي جنبهها وجود دارد و بايد با بعضي تصميمات از جمله پيشبينيپذير كردن اقتصاد، اين اعتماد را پررنگتر كنيم.