فرونشست مازندران به گيلان هم سرايت ميكند
به گفته رييس بخش خطرپذيري مركز تحقيقات راهو شهرسازي، ميزان فرونشست در سواحل مازندران در حالي به 9 سانتيمتر در سال رسيده كه 5 سال گذشته فرونشست در اين منطقه صفر بوده و الان به فرونشست 9 سانتيمتر در سال در اين منطقه رسيده است. در 5 سال گذشته استان مازندران اصلا با پديده فرونشست مواجه نبوده است. با وجود اين، اين رشد فرونشست به تدريج به استان گيلان هم سرايت ميكند.
گروه راه و شهرسازي|
به گفته رييس بخش خطرپذيري مركز تحقيقات راهو شهرسازي، ميزان فرونشست در سواحل مازندران در حالي به 9 سانتيمتر در سال رسيده كه 5 سال گذشته فرونشست در اين منطقه صفر بوده و الان به فرونشست 9 سانتيمتر در سال در اين منطقه رسيده است. در 5 سال گذشته استان مازندران اصلا با پديده فرونشست مواجه نبوده است. با وجود اين، اين رشد فرونشست به تدريج به استان گيلان هم سرايت ميكند.
آنگونه كه علي بيتالهي، مجري مطالعات فرونشست زمين گفته است، ريشه فرونشست سريع سواحل درياي خزر را بايد در جنگ روسيه با اوكراين جستوجو كرد. جنگي كه تحريم روسيه و اجبار اين كشور به توليد مواد غذايي با استفاده از آب رودخانه ولگا كرده است؛ رودخانهاي كه سرچشمه اصلي آب درياي خزر است.
بيت الهي در گفتوگو با ايلنا درباره افزايش گستره فرونشست در ايران اظهار كرد: موضوع اين است كه در محدودههايي با وضعيت آبي مناسب مانند استان مازندران متاسفانه شاهد وجود و رشد فرونشست هستيم و متاسفانه عقب رفت آب درياي خزر باعث شده كه در استان پر آب استان مازندران و در برخي از گسترههاي اين استان به سمت دريا به بالاي 9 سانتيمتر در سال رسيده است.
وي ادامه داد: آب دريا كه عقب ميرود، سطح آب زيرزميني پايين ميآيد و يك بالانسي با آب اشباع ايجاد ميكند و وقتي آب عقب رفت داشته باشد يعني آب سطح دريا پايين رفته و با پايين رفتن سطح آب دريا، سطح آب زيرزميني نوار ساحلي پايين ميرود و از آنجايي كه نوار ساحلي محيط ريزدانگي است اثر ملموس بر روي سطح زمين ميگذارد و فرونشست را ايجاد ميكند.
رييس بخش خطرپذيري مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي تاكيد كرد: ميزان فرونشست در سواحل مازندران در حالي به 9 سانتيمتر در سال رسيده كه 5 سال گذشته فرونشست در اين منطقه صفر بوده و در مدت زمان 5 سال به فرونشست 9 سانتيمتر در سال در اين منطقه رسيدهايم. در 5 سال گذشته اصلا با پديده فرونشست در استان مازندران مواجه نبوديم و به تدريج اين رشد فرونشست به استان گيلان هم سرايت ميكند. بيتالهي با بيان اينكه تمام ساختمانهاي واقع شده در نوار ساحلي مازندران و همچنين بندر اميرآباد در معرض خطر هستند، گفت: البته خوشبختانه به سمت ارتفاعات امكان فرونشست وجود ندارد چراكه جنس لايههاي زمين در اين منطقه از سنگ است و در محيط سنگي فرونشست وجود ندارد اما به سمت محدودههاي خاكي و نرم ساحلي با پايين رفت آب، فرونشست شديدتر ميشود و اين موضوع عموميت دارد و تنها به يك بندر و يك ناحيه محدود نميشود. وي افزود: اگر اين روند عقب رفت آب درياي خزر ادامه پيدا كند، تبعات فرونشست را بهطور جدي در چند سال آينده در اين منطقه ميبينيم و در حال حاضر آثار آن را در خطه گيلان به صورت لكههاي مجزا ميبينيم كه رفتهرفته در اين منطقه هم فرونشست گسترده خواهد شد. رييس بخش خطرپذيري مركز تحقيقات راه، مسكن و شهرسازي با اشاره به دليل اصلي عقب رفت آب درياي خزر در استان مازندران اظهار كرد: درباره عقب رفت آب درياي خزر مطالعات و بررسيها نشان ميدهند كه از آنجايي كه كشور اوكراين نقش برجسته در تامين محصولات كشاورزي در دنيا داشته و دارد، به واسطه جنگ روسيه و اوكراين و به دنبال آن وضع تحريمها عليه روسيه، روسها توسعه كشاورزي را در دستور كار قرار دادند. وي افزود: حال بايد توجه داشت كه اصليترين منبع تغذيه درياي خزر، رودخانه عظيم و خروشان ولگا است و روسيه براي توسعه محصولات كشاورزي از اين منابع آبي اين رودخانه استفاده ميكند و در چند جاي اين رودخانه سدسازي شده و آورد رودخانه به درياي خزر كاهش پيدا كرده است و اين باعث شده تغذيه درياي خزر كم شود.
بيتالهي تاكيد كرد: متاسفانه گويا اين موضوع ادامهدار خواهد بود و انتظار ميرود در آينده ميزان عقب رفت آب درياي خزر بيشتر شود. موضوع ديگر اين است كه هيچوقت نتوانستيم شرايط اقليمي را به خوبي پيشبيني كنيم و براساس آن برنامهريزي داشته باشيم. البته كه پيشبيني در اين حوزه به راحتي هم انجام نميشود.
وي گفت: اگر فرونشست را بحران ملي ندانيم به بيراهه رفتيم و ممكن است براي انجام هر اقدامي دير شود و زمان را از دست داده باشيم.