بازار سرمایه بر سر دوراهی
بازار سرمایه روی سطحی قرار گرفته که اگر از دست برود کاهش بیشتر بازار سرمایه را رقم خواهد زد ولی اگر شاخص از این نقطه برگردد میتوان انتظار یک موج صعودی از بازار سرمایه داشت.
بهمنماه برای بازار سرمایه فرارسید، در گذشته انتظارات معاملهگران برای بازار سرمایه در این ماه مثبت بود و غالبا تصور میشد که بازار سرمایه باید در این ماه تقویت شود. حال بازار سرمایه بهمن خود را کاهشی شروع کردهاست.
به گزارش اکوایران، در روز شنبه انتشار خبر یک نامه، بازار سرمایه را تحت تاثیر گروه پالایشگاهی منفی کرد.
دستورالعمل اصلی تعیین نرخ خوراک و فرآوردههای اصلی پالایشگاهی ابلاغ شد و تا پایان سال ۱۴۰۴ با همین دستور العمل پیش خواهد رفت.
بر اساس این دستور العمل، پالایشگاههایی که بنزین اکتان ۸۷ بیشتری تولید کنند از این نامه بیشتر ضرر خواهند کرد.
این خبر بازار سرمایه را منفی کرد، ولی مورد دیگری که ذهنیت بازار ارز را خراب کرد، تاریخ نامه بود که با تاریخ انتشار آن اختلاف داشت. با سابقهای که پیشتر در هنگام تغییر نرخ خوراک همزمان با سقوط سال گذشته بازار سرمایه رقم خورده بود، برخی تحلیلگران نسبت به تاریخ نامه حساس شده بودند. چرا که این اتفاق باعث میشود اطلاعات به موقع در اختیار همه قرار نگیرد در حقیقت در این مورد آنچه اتفاق افتاده و پیشتر درباره آن در دیدبان به بررسی پرداخته شد تضعیف کارایی اطلاعاتی بازار سرمایه است که به نظر میرسد کاهش پیدا کردهاست.
از نظر تکنیکی اما شاخص کل بازار سرمایه در روز قبل روی حمایت مهمی ایستاد که در گذشته چندین بار از این محدوده حمایت شده است، افزایش ارزش معاملات خرد در دو روزی که بازار سرمایه منفی قابل توجهتری را ثبت کردهبود، این رویداد را مشخص میکند که بازار سرمایه خریدار دارد، علیرغم اصلاح شاخص.
در صورتی که شاخص کل از حمایت محدوده دو میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی به بالا برگردد میتوان تقویت بازار سرمایه را انتظار داشت و حرکت تا سقف تاریخی شاخص کل میتواند ادامه یابد. در غیر اینصورت از دست رفتن این حمایت میتواند منجر به اصلاح بیشتر بازار سرمایه شود به همین خاطر محدوده حمایت فعلی شاخص، بازار سرمایه را در یک دوراهی قرار داده است.
اهمیت افایتیاف برای بازار ارز و سرمایه
افایتیاف برای بازار ارز و سرمایه مهم است و همانطور که اخبار منفی در اینباره بر بازار ارز و سرمایه اثر گذاشته، اخبار مثبت نیز تاثیرگذار خواهد بود، این مسئله نه تنها درباره ایران بلکه در رابطه با بسیاری از کشورها صدق میکند.
به عنوان مثال در دهه پایانی اکتبر سال ۲۰۲۱ ترکیه در لیست خاکستری افایتیاف قرار گرفت و بررسی نمودار لیر به دلار نشان میدهد لیر ترکیه درست بعد از این اتفاق سقوط سنگینی را تجربه کردهاست.
بعد از آنکه در 26 مهرماه سال جاری، تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد در حوزه فعالیتهای موشکی و تبادل خدمات و فناوریهای مرتبط، از جمله توقیف اموال و محدودیتهای مالی علیه برخی افراد و نهادهای ایران، بدون هیچ قید و شرطی تمام شد، نام ایران همچنان در ذیل توصیه شماره هفت قرار داشت. به همین دلیل وزیر اقتصاد در نامهای به رییس گروه ویژه اقدام مالی خواست تا نام ایران از ذیل توصیه شماره هفت خارج شود و بالاخره رئیس این گروه در نامهای رسمی از پذیرش درخواست ایران اعلام خبر داده است، این خبر انتظارات افزایشی بازار ارز را تعدیل کرد در روز قبل قیمت دلار پس از انتشار این خبر در بازار ارز منفی شد، البته خبر تعلیق مذاکرات برجام تا انتخابات آمریکا نیز خبری بود که اثرگذاری خبر افای تیاف بر بازار ارز را کاهش داد.
تکلیف واردات خودرو در بازار ارز روشن میشود؟
واردات خودرو بلا تکلیفمانده است و باتوجه به زمان کم باقیمانده تا پایان سال، به نظر میرسد این سیاست به اجرای کامل نرسد. در گذشته بارها درباره اهمیت موضوع واردات خودرو در بازار ارز سخن گفته شده است، اگر واردات خودرو به ثمر بنشیند و وعدهها به طور کامل در این حوزه عملیاتی شود میتوان انتظار داشت که بازار ارز آرامتر شود.