روزشماری ارزهای دیجیتال برای هاوینگ
ساعت برای هاوینگ بیتکوین در حال شمارش معکوس است و فقط چند هفته تا این اتفاق مهم باقی مانده است. بنابراین، جای تعجب ندارد که هاوینگ تنها موضوعی باشد که در حال حاضر سرمایهگذاران و رسانههای ارز دیجیتال دربارهاش صحبت میکنند. در این میان برخی تحلیلگران برجسته بازار ارزهای دیجیتال پیشبینی میکنند که قیمت بیتکوین پس از هاوینگ با افت مواجه خواهد شد.
ساعت برای هاوینگ بیتکوین در حال شمارش معکوس است و فقط چند هفته تا این اتفاق مهم باقی مانده است. بنابراین، جای تعجب ندارد که هاوینگ تنها موضوعی باشد که در حال حاضر سرمایهگذاران و رسانههای ارز دیجیتال دربارهاش صحبت میکنند. در این میان برخی تحلیلگران برجسته بازار ارزهای دیجیتال پیشبینی میکنند که قیمت بیتکوین پس از هاوینگ با افت مواجه خواهد شد.
نوسانات قیمت بیتکوین در ۳۰ روز گذشته حدود ۴ درصد بوده است که در مقایسه با ۱۸ درصد در آوریل ۲۰۱۳، کاهش قابل توجهی را نشان میدهد. این روند نشاندهنده شباهت بیشتر بیتکوین به سهام سنتی بازار بورس است. در تاریخ ۲۰ آوریل (یک اردیبهشت)، دنیا شاهد رویدادی کلیدی به نام هاوینگ بیتکوین خواهد بود. این اتفاق، پاداش استخراج هر بلاک بیتکوین را از ۶.۲۵ به ۳.۱۲۵ واحد کاهش میدهد. هاوینگ بهطور دورهای رخ میدهد و تأثیرات قابل توجهی بر قیمت و پویایی بازار میگذارد.
انتظار سود ۶۰۰ درصدی از بیتکوین نداشته باشید
در سه دوره هاوینگ بیتکوین در گذشته، همواره شاهد افزایش شدید نوسانات بودهایم. معمولا الگو به این صورت بوده که ابتدا یک ریزش ۳۰ تا ۴۰ درصدی قیمت را تجربه میکردیم و سپس طی میانگین ۴۸۰ روز پس از هاوینگ، شاهد صعود بسیار زیاد و ثبت یک سقف قیمتی جدید بودیم. با این حال، این بار با ورود ETFهای بیتکوین معادله به کلی تغییر کرده است. در ماههای اخیر، با افزایش هیجان پیش از هاوینگ، شاهد افتهای قیمتی مورد انتظار بودهایم. با اینحال، این افتها در مقایسه با چرخههای قبلی بسیار ضعیفتر بودهاند. این بار، اصلاحات قیمت بیتکوین بسیار کمعمقتر بوده و از ۲۵ درصد فراتر نرفته است. در واقع، آخرین افت قیمت تنها حدود ۱۵ درصد بود و بیتکوین به سرعت به سمت سطح ۷۰ هزار دلار بازگشت. این ریزشهای خفیفتر، نشانه یک جهش ملایمتر قیمت پس از پشت سر گذاشتن رویداد هاوینگ است. شکی نیست که بیتکوین پس از هاوینگ، افت قیمتی همیشگی خود را تجربه خواهد کرد و مطمئناً بعد از آن به یک سقف قیمتی جدید دست خواهد یافت. به همین ترتیب، بازدهی بیتکوین همچنان بسیار هیجانانگیزتر از داراییهایی مانند سهام سنتی خواهد بود. اما انتظار افزایش قیمت بیش از ۶۰۰ درصدی مانند آنچه بعد از هاوینگ سال ۲۰۲۰ دیدیم را نداشته باشید. آن روزها دیگر به سر رسیدهاند.
کاهش نوسانات و ثبات بازده در عصر جدید
دو عامل اصلی در این زمینه نقش دارند. اولین عامل، رسیدن تعداد دارندگان (هولدرها) بلندمدت بیتکوین به رکورد حدود ۱۴ میلیون است که بیش از ۷۰ درصد از کل عرضه در گردش معادل ۱۹,۶۷۰,۰۴۳ بیتکوین را تشکیل میدهد. طی ماههای اخیر، با افزایش تمایل سرمایهگذاران به نگهداری بلندمدت بیتکوین، شاهد خروج بیسابقه این دارایی از صرافیها به کیفپولهای سرد بودهایم. اما عامل اصلی که منجر به این تغییر قابل توجه در رفتار بازار شده است، ورود ETFهای بیتکوین است. درحالحاضر، این صندوقها با سرعت بیشتری بیتکوین از بازار جمعآوری میکنند تا آنچه که توسط ماینرها تولید میشود. بهطور متوسط، ETFهای بیتکوین از زمان راهاندازی، روزانه حدود ۱۰,۰۰۰ بیتکوین جذب کردهاند، در حالی که ماینرها تنها ۹۰۰ بیتکوین جدید در روز تولید میکنند. این روند، کمبود بیتکوین در بازار را تشدید کرده و به افزایش قیمت آن دامن میزند. مهمتر از همه، این موضوع همچنین به معنای کاهش شدید نوسانات بلندمدت است، زیرا سرمایهگذاران صندوقهای ETF معمولاً رویکرد بلندمدتتری نسبت به معاملهگران معمولی ارزهای دیجیتال دارند. اگرچه با نزدیکشدن به رویداد هاوینگ، شاهد افزایش نوسانات بودهایم، اما همچنان این نوسانات بسیار پایینتر از سطوحی است که در هاوینگهای قبلی تجربه کردهایم. دادههای کوینگلس نشان میدهند که نوسانات تاریخی ۳۰ روزه بیتکوین از بالاترین میزان تقریباً ۱۸ درصد در آوریل ۲۰۱۳ به حدود ۴ درصد در زمان نگارش این متن کاهش یافته است. چنین درصدی را میتوان در برگه اطلاعات یک صندوق سهام ایالات متحده مشاهده کرد، نه در نمودار قیمت یک ارز دیجیتال. این تغییر رفتار به این دلیل است که سرمایهگذاران ورودی به ETFهای بیتکوین، همان سرمایهگذاران خرد و کلان و موسساتی هستند که تریلیونها دلار را به صندوقهای سهام ۵۰۰ شرکت برتر آمریکا سرازیر کردهاند. این افراد، سرمایهگذاران بلندمدت هستند و حداقل زمان سرمایهگذاری آنها سه سال است. تصمیمات خرید یا فروش آنها نیز تحتتأثیر عوامل بلندمدت مانند شرایط کلان اقتصادی، تغییرات ساختاری بازار و پتانسیل بازدهی بلندمدت هدایت میشود.
تغییر رویکرد سرمایهگذاری
در دوران پس از هاوینگ بیتکوین
این تحولات برای سرمایهگذارانی که به دنبال کسب سود از هاوینگ بیتکوین هستند چه معنایی دارد؟ آنها باید به جای رفتار سنتی معاملهگران پرریسک ارزهای دیجیتال، بیشتر شبیه یک سرمایهگذار سهام عمل کنند. آنها اکنون باید نوسانات داراییهای تحت مدیریت صندوقهای قابل معامله در بورس مبتنی بر بیتکوین را بررسی کنند. همچنین لازم است که به دقت رفتار دارندگان بلندمدت بیتکوین را زیر نظر داشته باشند، زیرا آنها اکنون بازیگران اصلی بازار هستند.
تحلیلگران: قیمت بیتکوین
بعد از هاوینگ ریزش میکند
برخی تحلیلگران برجسته بازار ارزهای دیجیتال، از جمله آرتور هیس، بن کاوين و پیتر برانت، پیشبینی میکنند که قیمت بیتکوین پس از هاوینگ با افت مواجه خواهد شد. آرتور هیس، یکی از چهرههای شناختهشده در دنیای ارزهای دیجیتال، دیدگاهی پیچیده در مورد هاوینگ بیتکوین ارايه میدهد. با وجود خوشبینی کلی نسبت به این رویداد، او پیشبینی میکند که بازار با افت مواجه شود. او در این رابطه توضیح داد: «ایده مثبت بودن هاوینگ برای قیمت ارزهای دیجیتال بسیار جا افتاده است. اما زمانی که اکثر بازیگران بازار روی یک نتیجه خاص توافق نظر داشته باشند، معمولا برعکس آن اتفاق میافتد. به همین دلیل است که من فکر میکنم قیمت بیتکوین و بهطور کلی قیمت ارزهای دیجیتال، حوالی زمان هاوینگ افت خواهد کرد.» علاوهبراین، هیس به وضعیت کلی اقتصاد نیز اشاره میکند. او بر کاهش نقدینگی دلار و شروع سختگیری کمی (QT) توسط فدرال رزرو که منجر به کاهش کل پول در گردش میشود، تاکید میکند. در نتیجه، او انتظار دارد که دوره مخاطرهآمیزی برای داراییهای پرریسک در اواخر آوریل رخ دهد. بااینحال، به دلیل تزریق نقدینگی مورد انتظار پس از جلسه فدرال رزرو، او پیشبینی میکند که بازار بعد در اوایل ماه مه تقویت شود. او در این رابطه گفت: «تا اول ماه مه، من در حالت عدم معامله خواهم بود. امیدوارم در ماه مه با پول نقد آماده برای ورود به موقعیتهای مناسب و شروع جدی بازار صعودی، بازگردم.»
بن کاوين، يك تحليلگر ديگر ارزهاي ديجيتال، با چشمانداز محتاطانه هيس همنظر است. او براي تقويت حرف خود شباهتهايی بين هاوینگ پيش رو و اصلاح قيمت ۲۰ درصدی بازار پس از تاييديه صندوق قابل معامله در بورس (ETF) بيت كوين در ژانویه ترسيم میکند. کاوين گفت: «معمولاً این الگوها دقیقاً تکرار نمیشوند، اما فقط در صورتی که اتفاق مشابهی دوباره رخ دهد، آنها را اینجا نشان میدهم.» پیتر برانت، تحلیلگر باتجربه، از دیدگاه کاوين حمایت میکند و الگوهای مکرر در بازارهای صعودی بیتکوین را تصدیق میکند. این دیدگاه با دادههای ورود و خروج سرمایه ETFها (Bitcoin ETF Flow) مطابقت دارد. این دادهها با وجود رسیدن قیمت بیتکوین به ۷۲ هزار دلار، روندی منفی را نشان میدهند. برای مثال، صندوق گری اسکیل بیتکوین تراست (GBTC) خروج سرمایه به ارزش ۳۱۳.۳ میلیون دلار را تجربه کرد که به خروج خالص سرمایه به میزان ۲۲۳.۸ میلیون دلار از کل بازار ETFهای مرتبط با بیتکوین منجر شد. در مقابل، صندوق آیشیرز بیتکوین اکسپوژر (IBIT) متعلق به شرکت بلک راک تنها شاهد ورود سرمایهای به میزان ۲۱.۳ میلیون دلار بود. این دادهها ممکن است نشاندهنده تردید کلی بازار یا رفتار برداشت سود باشد. علاوهبراین، هاوینگ به احتمال زیاد فشار زیادی روی ماینرهای بیتکوین وارد خواهد کرد. با نصفشدن پاداش استخراج، درآمد ماینرها یا همان ارزش هش به احتمال زیاد سقوط خواهد کرد؛ بنابراین، آنها ممکن است برای تأمین هزینههای عملیاتی خود مجبور به فروش بخشی از ذخایر بیتکوینشان شوند.